Forum.Over.Net

Starševski čvek

Postavite nemogoče vprašanje in dobili boste neverjetne odgovore! Anonimno in brez registracije. Največje slovensko virtualno mesto. Če ni objavljeno v tem forumu, se ni zgodilo!

je ukor osnovnošolcu upravičen?

Default avatar

barbi 2

Pozdravljene

napisala bom kaj in kako se je dogodilo in kakšna je bila reakcija. Mene pa zanima ali je bilo ravnanje učitelja pravilno in kateri pravilnik določuje oz krije izrek ukora? ne želim kregarije kaj se komu zdi, ampak kako pravi šolski sistem.

Torej gre se za učenca OŠ 9/9. Iz strani učitelja športne vzgoje je bil, tako kot nekateri drugi, izbran oz določen da zastopa šolo na nekem tekmovanju. Učitelju je takoj povedal da ne želi iti tja, ker imajo tisti dan, ko je tek, nek izbirni predmet kjer bo dobil oceno, pri tem zastopanju pa ve, da ne bo nič dosegel tako kot že v 4 letih odkar to počne ni in da res nima nikakršne želje po tem tekmovanju.
No ker mali ni šel tečt ampak v šolo na ta izbirni predmet je dobil ukor. Starši so učitelja vprašali zakaj ukor, če je takoj povedal da ne želi tekmovati in da želi biti prisoten pri predmetu in se je odgovor glasil: če ga jaz določim, da gre, mora brez ugovarjanja it, ker bo zastopal šolo.In to velja za vsa tekmovanja kjer ga bom določil. (učenec ne hodi na dodatne treninge, zgolj v sklopu rednih šolskih ur sodeljuje pri pouku).

Jaz tukaj ne vem kaj bi svetovala učencu (sorodnik) niti staršem ker ne vem ali je ukor upravičen ali ne. Mali vztraja, da se mu godi krivica ker ga silijo in ker je učitelju takoj povedal da ne želi tekmovati. Res je da mali tisti dan staršem ni povedal da je bil določen za tek ampak nima želje iti, ampak je to povedal šele, ko je dobil ukor. Šole ni šprical ampak je bil prisoten pri pouku.

po drugi strani se sprašujem če morda ni bil nesramen do učitelja, staršem je baje je učitelj zanikal da je bil mali nesramen do njega. Roko na srce , mali je v puberteti in vem da si nekateri privoščijo preveč, vem pa tudi da včasih nekateri učitelji preforsirajo učence. Žal.

Druga stvar, ki jo vem jaz osebno o obeh učitelji športne vzgoje je, da se jima učenci ne upajo reči ne in da se marsikateremu že gabi tekmovati za šolo, in hoditi na treninge. Med šolskimi počitnicami sem imala par pogovorov z osnovnošolkami in osnovnošolci, ki jih pač poznam in je pogovor nanesel na to temo. Povedali so mi, da če bi zavrnili učitelja se jim slabo piše, in da tisti, ki učitelja zavrnejo komaj zdržijo pristik čez šolsko leto. Deležni niso ničesar drugega kot dretja in večjih pristiskov. Naj povem da sem učitelja spoznala, ob zaključku preteklega šolskega leta in ne glede na to da imam rada šport in ga zagovarjam, sem dobila oblutek da se otroke te OŠ zgolj sili v nekaj in jim tako ubijejo še tisto voljo do gibanja ki jo imajo.

Lenobe in izgovorov pri/od telovadbe ne podpiram, vendar prav tako siljenje učenca v nekaj kar ne želi početi.

Kolikor mi je znano so nekateri starši poskušali na razumen način zadevo malo "umiriti" za svoje otroke pa je bilo vse takoj narobe.

Jaz pa zgolj želim povedati malemu in staršem (ker so me prosili za mnenje) kaj in kako pravi pravilnik. Če ga kdo pozna, ali gre za interni pravilnik?

Lep večer
Default avatar

Mani

Živjo, žal nisem iz teh strokovnih krogov, mogoče boš več našla v forumu Starši osnovno in srednješolcev, lai pa na Ministrstvu za šolstvo, kjer naj bi ti vsaj posredovali kateri zakon to ureja (poskusi preko maila ministrom v šolstvu, jaz nekoč sem, sem dobila odgovor, sicel bolj mlačen in pozen, ampka vseeno).
Default avatar

Ally*

Sicer ne poznam zakonodaje, ki ureja to področje, sem pa našla tole glede kršitev (je za srednje šole, verjetno podobno velja za osnovne):

Lažje kršitve so:
· neprimeren odnos do pouka,
· neprimeren odnos do dijakov ali delavcev šole in do njihove lastnine,
· neprimeren odnos do šole, šolskega ali drugega premoženja,
· do10 ur neopravičene odsotnosti od pouka.

Ravnatelj lahko s šolskimi pravili podrobneje določi dejanja, ki se obravnavajo kot lažje kršitve.

Težje kršitve so:
· ponavljajoče se lažje kršitve, za katere je bil dijaku izrečen opomin razrednika,
· tatvina,
· ponarejanje,
· žaljiv odnos do dijakov ali delavcev šole,
· neupoštevanje predpisov o varnosti in zdravju pri delu,
· namerno poškodovanje šolskega premoženja ali tuje lastnine,
· od 10-20 ur neopravičene odsotnosti od pouka.

Ravnatelj lahko s šolskimi pravili podrobneje določi dejanja, ki se obravnavajo kot težje kršitve.
__________________

Po moje bi mu od vsega naštetega lahko očitali le neprimeren odnos do šole (???), a to je lažja kršitev, za katero se izreče opomin razrednika (to piše v nadaljevanju pravilnika). Pa še to: izrečeni ukrepi se morajo stopnjevati.

Potrebno bi bilo torej ugotoviti ali je ravnatelj s šolskimi pravili podrobneje določil dejanja, ki se obravnavajo kot kršitve in ali so pri učencu upoštevali stopnjevaje ukrepov.
Default avatar

xxy

Ne gre za ukor, ker tega po pravilniku ni več, pač pa za opomine (ustni, pisni, opomin razrednika...). Mislim, da opomin zaradi neudeležbe na tekmovanju, kjer ne gre za obvezni del pouka, ni utemeljen, posebej ker je otrok že na začetku povedal, da se tega ne misli udeležiti. Starši lahko pri ravnatelju vložijo obrazložen ugovor na vzgojni ukrep v osmih dneh od dne, ko so ga dobili priporočeno na dom. Če je 8 dni že mimo, so žal prekoračili rok za pritožbo. Vendar pa je pri vzgojnih ukrepih itak tako, da imajo določeno težo samo v primeru, če so tudi starši jezni zaradi obnašanja otroka. Če pa mislijo, da je vzgojni ukrep nesmiseln, tak ukrep nima nobenega učinka. Izbriše se najkasneje leto dni po izreku in nikjer več ni vpisano, da je otrok kdaj imel vzgojni ukrep. Preberite si tudi v Pravilniku o pravicah in dolžnostih učencev v osnovni šoli (proti koncu pravilnika).

Default avatar

tanček

Če bi imel status športnika, bi to lahko pričakovali (ukor). Baje ima vsak učenec s statusom športnika določene obveznosti do šole- glede športnih tekmovanj (vsaj nekaj let nazaj je tako bilo). Pač moraš zastopat šolo...
Če pa tega statusa ni in poveš pred tekmovanjem, da ne želiš sodelovati, te po moje NIHČE ne more prisiliti.
Default avatar

barbi 2

hvala sem prebrala vse,Staršem je razredničarka svetovala naj se ne obrnejo na ravnatelja , ker je velik zagovornih tovrstnih aktivnosti in ne bi nič dosegli. .
Default avatar

42na

Predlagam, da pokličeš na ministrstvo za šolstvo in šport in jim predstaviš svoj primer, ni hudič, da se ne bo našel nekdo, ki ti bo znal svetovati. Še bolje pa je, da se pisno obrneš nanje, da dobiš tudi pisni odgovor. Prvo kot prvo, bi se pa jaz vseeno obrnila na ravnatelja, čeprav je velik zagovornik tovrstnih aktivnosti kot pišeš. Vseeno bi rada izvedela tudi njegovo mnenje in sama bi mu tudi povedala, da bom iskala odgovor tudi na ministrstvu pri pristojnih organih.

Svetujem, da se v tem primeru ne vdate v usodo ampak, da jo razčistite do konca, če ne zaradi sistema, pa zaradi otroka, ki je v tem primeru bil sigurno izigran in opeharjen.

SREČNO.
Default avatar

Sabina79

Sama sicer še nimam osnovnošolskih otrok, niti ne vem, kakšni so pravilniki v šoli, zato ti v zvezi z nadaljnim ukrepanjem ne znam svetovati.
Vendar sem ob prebiranju posta prišla do naslednjih razmišljanj, ki sicer za nazaj ne rešijo ničesar, vendar pa bodo morda v pomoč v prihodnje:
Vse skupaj se je zataknilo že pri tem, da otrok doma ni omenil tekmovanja ter tega, da je učitelju telovadbe povedal, da ne želi iti. Glede na to, da otroci vedo, kakšen je ta učitelj športne vzgoje in da se pač z njim ne da razumno nič pogovoriti, bi tako lahko starši odšli v šolo in ga opravičili tekmovanja. Vsaj tako svetujem, da naredijo v prihodnje.
Če pa bo otrok trpel kakršne koli posledice, zaradi tega dogodka, naj to nujno pove staršem, ki bodo potem ukrepali naprej. Zato naj se starši z njim usedejo in pogovorijo, kako naj v takih primerih ravna v prihodnje.

Seveda se fant verjetno čuti že dovolj starega, da lahko sam pove, kako in kaj, vendar niso vsi učitelji razumevajoči in sprejemajo otrokovo odklanjanje kot neprimerno obnašanje. Starš pa naj bi imel večjo avtoriteto. Seveda sem tudi jaz proti dajanja potuhe otroku, samo kolikor sem razumela iz tega primera, ne gre niti približno za to.

No, to je samo moje skromno mnenje, bom pa itak že čez nekaj let postavljena v vlogo mame osnovnošolca. :)))
-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-
"True to life, true to me
The way it's got to be
So simple, so simple, so simple
Live to love, love to be
Absolutely free"
Stacie Orrico, So simple
Default avatar

Hrcek

Jaz ne bi glede tega ukora nič komplicirala in sicer zato, ker je otrok skrival pred starši, da mora na tekmo. Zadevo bi mu pojasnila takole - če bi se pogovoril s starši, bi skupaj uredili zadevo, tako pa si na lastno pest šprical tekmovanje (kar je dejansko naredil - enako kot da ne bi šel na pohod, ko imajo športni dan ali pa da se ne bi udeležil tekmovanja iz kemije) in si pač kaznovan.
Seveda bi bila popolnoma druga pesem, če bi otrok vse skupaj pravočasno povedal staršem in bi ti pravočasno ukrepali, učitelj pa bi mu vseeno hotel dati ukor.

Pa še tole v razmislek - Krasno bi bilo, ko bi starši nehali učiteljem spodkopavati avtoriteto na vsakem koraku. Za vsako bedarijo se že leti do ravnatelja (pa nimam v mislih te konkretne situacije) in piše pritožbe na ministrstvo. Kako bi bilo, če bi učitelji začeli enako sistematično spodkopavati avtoriteto staršev? Včasih se namreč v mislih kar za glavo primem, ko vidim odločitve ali modrovanja kakih prepotentnih staršev, pa vseeno ne bom otroku pokazala (ali povedala) kaj si mislim.
Default avatar

Sabina79

Se tudi jaz strinjam s Hrčkom glede ravnanja pri tem ukoru.
-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-
"True to life, true to me
The way it's got to be
So simple, so simple, so simple
Live to love, love to be
Absolutely free"
Stacie Orrico, So simple
Default avatar

ena strela

Aja, Hrček, še enkrat preberi, da je bil pri drugih izbirnih vsebinah, ni šprical pouka. Za tako bedno stvar, kot je pa neudeležba na tekmovanju pa ukor je pa malo huda.
Default avatar

taramara

Moje razmišljanje:
Če bi bil otrok sposoben in hkrati željan treningov, tekmovanj - potem bi bil vsekakor vključen v kakšen športni krožek in bi komaj čakal na tekmovanja.

Če pa nima te želje - potem pa ne vem, v čem je smisel, da se ga sili.

Po eni strani govorimo, da vse preveč odločamo namesto svojih otrok in da jim ne pustimo, da se sami dogovorijo za kakšno stvar. A ni učenec 9. razreda že dovolj star, da sam pove, kaj želi in kaj ne? Brez staršev seveda.

Nas ni nihče nikoli silil na tekmovanja. Vedno so nas učitelji vprašali, če bi želeli iti. Nikoli nas niso silili, le vzpodbujali. Pa vedno smo imeli še kakšno dodatno uro priprav na tekmovanje.

Pardon, ampak meni se zdi to ravnanje učitelja ŠVZ popolnoma zgrešeno.
Default avatar

Sabina79

Ali sploh gre za ukor? Saj je xxy napisal, da ta zdaj več ne obstaja, vendar le različne vrste opominov? in kaj točno pomeni ta "ukor", ki ga je dobil - je to enako kot ukor pred izklučitvijo?

Kakorkoli bodo starši ukrepali, še vedno se mora otrok zavedati, da ne more kar na lastno pest nekaj šmuglat.
-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-
"True to life, true to me
The way it's got to be
So simple, so simple, so simple
Live to love, love to be
Absolutely free"
Stacie Orrico, So simple
Default avatar

zvezdica*

Zdaj pa res ne razumem. Po eni strani pravite, da se otrok ne sme zavijati v vato, pa dajmo jim več samostojnosti, tukaj pa zdaj berem, da se bo otrok naučil, da sam ne sme "šmuglati".
Mislim, če 15 - letnik ni dovolj velik, da bi mu prepustili izbiro, ali želi na tekmovanje ali ne, potem res ne vem. Čez tri leta bo ta otrok šel na volitve, si predstavljate? A bo tam tudi mamico in očka vprašal, koga naj voli? Ali morda celo ravnatelja šole?
Meni bi se neudeležba zdela problematična samo, če ne bi že takoj na začetku rekel, da ne gre na tekmovanje. V tem primeru, če se je tako zgodilo, kot je napisala barbi, si ukor zasluži učitelj telovadbe, ne pa otrok (pa žal za učitelje ne obstajajo). Sploh zato, ker je imel otrok v tem času drugo obveznost.
In ne, to ni spodkopavanje avtoritete učitelja, to je izsiljevanje s strani učitelja oz. ravnatelja.


z.
Default avatar

silvy

Se strinjam z zvezdico. Otrok je učitelju povedal, da ga ne bo. In verjetno je mislil, da je stvar zaključena. Namesto na tekmovanje je šel v šolo. Meni se zdi, da je ravnal zrelo in odgovorno.
Po mojem je ukor oz. opomin neupravičen.
Je pa za premislit kako naprej. A se splača bosti z učiteljem in ravnateljem, vmešati še ministrstvo?
Jaz bi verjetno reagirala takole. Učitelju telovadbe in ravnatelju bi pisno sporočila, (tudi če je že potekel rok za pritožbo) da se z izrečenim ukrepom ne strinjam in da prosim, da se v bodoče pri neobveznih dejavnostih upošteva želje otroka.
Otroku pa razložila, da so učitelji samo ljudje (pravični in žal tudi nepravični), da sicer (po mojem) nima prav, vendar ga mora vseeno upoštevati in se do njega obnašati spoštljivo. Glede na to, da ga ima očitno na piki, naj bo še posebej previden in ne izziva.
Default avatar

Sabina79

Šmuglanje se nanaša na to, da se 15-letnik očitno z učiteljem telovadbe ni sporazumno dogovoril in se je kljub temu, da je videl, da učitelj vztraja pri svojem, odločil ignorirati učitelja.
v tem primeru bi 15-letnik o dogodku lahko obvestil starše. sej ni nujno, da pa zdaj starši skočijo v zrak in ga povijajo v vatko, vsekakor pa mu lahko svetujejo kako naprej.
-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-
"True to life, true to me
The way it's got to be
So simple, so simple, so simple
Live to love, love to be
Absolutely free"
Stacie Orrico, So simple
Default avatar

Hrcek

Se strinjam, da je treba otrokom pustiti, da se tudi sami kaj dogovorijo, ampak ko to ni mogoče (v tem primeru zaradi vztrajanja učitelja), morajo pač posredovati starši. Nikakor pa ni rešitev, da se otrok odgovornosti izogne in ga preprosto ni.
Če starši podpirajo to, da se otrok naredi neumnega in 'šprica' tekmovanje in to še skriva pred njimi, ga s tem samo učijo neodgovornosti in tega, da posledic tako ali tako ni. In potem naj se ne čudijo, ko bo začel pred njimi skrivati vedno več. (Čeprav moram poudariti, da iz povedanega sklepam, da so ti starši očitno kul in ne bi pristali na take mahinacije, saj drugače otrok tega niti ne bi skrival pred njimi)
In če starši menijo, da gre tu vendar za eno bedno tekmovanje, naj se ne čudijo, če bo otrok začel špricati tudi 'eno bedno kemijo', pa 'eno bedno matematiko' in tako naprej.
Kot sem že napisala, jaz bi kot starš odreagirala predvsem na to, da je otrok vse skupaj skrival pred mano in da se je takole 'potuhnil'.
Default avatar

hana12

Saj je vendar imel pouk tisti dan (izbirni predmet) in če bi šel na tekmovanje, bi zamudil ta predmet. Ne vem, če lahko učitelj to zahteva od otroka.
Default avatar

Žogica Nogica

Jaz mislim da takšni vzgojni ukrep ni upravičen in je povsem nepotreben.

LP
-----------------------------------------------------------------------------------------------
Naučil sem se, da nihče ni popoln dokler se ne zaljubiš vanj. (Andy Rooney)
-------------------------------------------------------
Slovenec ti odpusti vse, samo uspeha ne! :)
Default avatar

Jania1

A tole se je šlo za LJ kros v Tivoliju v torek?