Kam in kako na počitnice

Odgovarjajo: Potovanja.Over.Net

Švica, J.Italije, ob obali J.Francije-Barcelona-zah.obala Fra-Pariz

Default avatar
Na pot gremo s svoji avtom preko Švice, j.Italije, J.Francije-ob obali-Barcelona -potem pa po zah.obali Fra do Pariza in v Asterixland.Zanima me, katere znamenitosti nam priporočate na tej poti v ogled Smo 5 članska družina z otroci 3, 11 in 14 let. Kako najceneje in najvarneje parkirati, najcenejše variante vstopnic,... na tej poti?Kje se je solidno in ne predrago?Vnaprej hvala za vsako izkušnjo

Switzerland.jpg
(120.35 KiB)

Default avatar
Jaz ti sicer ne morem nič pomagat, bi pa šla z vami TAKOJ :-)))

Bi bilo fino, če nam daš kakšno poročilo, ko se vrnete, kako je bilo........

Lepo potujte,
LP
Default avatar
hvala. sliši se bajno, mislim pa da bom garala kot ...ta malega bo treba naimirati za to dolgo vožnjo in načrt poti moram pripraviti v tem dopoldnevu.Zato željno čakam vseh predlogov.MI je pa neizmerno veselje, da sem uspela prepričati moža in da bomo skupaj nekaj doživeli.
Tebi pa, poročilo, velja(upam da bom uspela).
Default avatar
bi bilo fin, če bi časovno opredelila vaše potovanje, potem ti bomo pa skušale pomagati.
Default avatar
Potrebno si je ogledati Benetke, Firence, Rim, Monaco, Nico, Canne, Barcelono, Madrid, zelo zanimiv bi bil tudi skok na Portugalsko (meni je bilo zelo všeč) in jasno Pariz. Meni je podobna pot vzela cca mesec in pol, vendar sem potovala z vlakom, tako da vam glede avta in parkiranja ne znam pomagati. Pred leti, ko sem jaz potovala sem imela posebno študentsko karto, ko imaš potem popuste v skoraj vseh muzejih. Kaj točno si ogledati, pa je teško svetovati glede na to, da imate verjetno tudi vi kakšne želje: ali vas bolj zanima umetnost, zgodovina...itd. 3-letnika verjetno še nič od tega zelo pretirano ne zanima, torej bo za njega zanimiv kakšen dan na obali, ko bo lahko veselo čofotal po vodi, ali pa kakšen Disney World poleg Pariza. Kar se tiče zgodovine je imate polno v Rimu (arena, Vatikan, bazilike...), v Barceloni predlagam ogled Sagrada Familia (pojma nimam kako se pravilno piše), neko malo mesto je, ki je tudi vredno ogleda, pa jasno muzej s slikami Picassa, Madrid in jasno arena (mogoče celo ogled kakšne bikoborbe), zraven je tudi en super grad, če vam bo zneslo bi bila verjetno zanimiva tudi Andora (jaz tam še nisem bila), Pariza pa jaz nimam dovolj niti če sem tam en mesec: jasno lahko začnem z Louvrom (pravijo, da samo za njega rabiš en mesec, tako da predlagam le tek do Mona Lise :-))), Notre Damska cerkev, Pompadujev center, Moulen Rouge in tisto ulico zadaj k se zbirajo slikarji (se ne morem zdajle spomniti imena).... ma v Parizu ni da ni, pa izlet do Marseilla (naj me bog štrafa, ampak ne znam napisati) in ogled palače sončnega kralja. Predlagam, da vzamete eno karto Evrope, si narišete pot po kateri bi želeli iti, obkrožite ta "boljša" mesta. Nato pa se vsedete v avto in naj bo vaša prva postaja knjižnica, kjer si vzamete vso literaturo, si izpišeš ta zanimive stvari (jih vzami s seboj na pot) in se odločite kaj je za vas zanimivo. Jaz imam v spominu, da sem včasih pogrešala kakšnega vodiča, ki bi kaj več povedal o določeni zadevi, pa sem se znašla in dostikrat priključila kakšni tuji angleško govoreči skupini in poslušala predavanja njihovega vodiča.
Ma mal na kratko od vsega, upam, da si dobila kakšno koristno idejo. Lep dopust in potovanje. Mi planiramo tak izlet po baltskih državah in sever Evrope, ampak čez par let, ko bo ta mlajši 1,5 letnik še malo zrasel, da bo lažje prenašal vožnjo.
Default avatar
Spoštovani!

Tudi mi smo z družino lani poleti potovali v Francijo. Potovali smo z otrokoma starima 5 let in dečkom starim komaj 1 leto ter jaz in mož. Vožnja je bila dolgotrajna in naporna vendar pa se otroka zelo rada vozita. Potovali smo preko Avstrije in Nemčije nato pa do Francije. Ogledali smo si Legoland, Gardaland, Pariz, Asterix, Versailles, bili smo na otoku na Seni, vozili smo se z metrojem, bili na Effilovem stolpu. Ker smo imeli s seboj dva malčka stara 5 let in 1 leto smo potovali z velikim številom igrač in spremljevalne pritljage. S seboj smo vzeli tudi voziček marelo v katerem se je pridno prevažal naš mali deček včasih pa tudi njegov starejši bratec; saj smo imeli veliko oglednih poti...ki smo jih s pomočjo vozička marele lepo olajšali zato morda tudi Vam svetujem priročen voziček, če Vaš otrok še ne zmore daljših poti....

Podajam Vam nekaj oglednih informacij...

Park Astérix, ki leži v neposredni bližini Pariza .Park je oblikovan po znanem francoskem stripu Astérix, ki se dogaja v času rimske okupacije Francije. Spoznali boste neustrašnega bojevnika Astérixa, njegovega najboljšega prijatelja Obélixa,… in se zraven izjemno zabavali na vseh atrakcijah, ki jih ponuja park. Če Vas pravljični svet ne zanima, lahko ostanete v Parizu in si ogledate katerega od številnih muzejev: Louvre, muzej z bogato zbirko impresionistov Musée d'Orsay ali pa občudujete številne druge zanimivosti, ki jih ponuja 'mesto svetlobe'. Možnost tudi izleta v Versailles.

V Parizu; ogled vedno zanimive francoske prestolnice: otok na Seni Ile de la Cité s katedralo NotreDame, Latinska četrt, SaintGermain, Sorbona, znana ulica Rivoli, Louvre, Elizejske poljane, Napoleonova grobnica- Dôme des Invalides, pa še mnogo znanih pariških trgov: Concorde, Bastille, République, Vendôme, Trocadéro, Etoile in še mnogo drugega. Vožnja z metrojem do Eifflovega stolpa in vzpon. Ter še vožnja z ladjico po Seni.

Cene:
enoposteljna soba 11.982 SIT/osebo
Eifflov stolp 11 €
ladja po Seni 9,50 €
Versailles- dvorec in vrtovi 13,50 €
Eurodisney: odrasli 42 € (otroci od 3 do 11 let 34 €)
park Astérix: odrasli 34 € (otroci od 3 do 11 let 24 €)
izlet v Versailles z avtobusom 20 € pri udeležbi vsaj 20 potnikov
Louvre ali Orsay 8,50 €

IN ŠE..........
Provansa :
Lepote južne Francije

Provansa in Azurna obala slovita kot najbolj obiskana dela Francije. Lepa pokrajina Provanse je prevzela dva svetovno znana slikarja – Vincenta Van Gogha in Paula Cezanna, ki sta tukaj naslikala svoja najlepša dela, saj pokrajina slovi po nasadih oljk in sončnic, nepreglednih nasadih sivke, po vinogradih, prijetnih domačinih in nadvse čudovitih vaseh. Popotnik se v Provansi nikakor ne more načuditi lepotam narave in igrivosti barv, posebno če si ogleda pokrajino takrat, ko je sivka v najlepšem razcvetu.
Na drugi strani Azurna obala, ki velja za najbolj mondeno obalo Evrope, privablja množice turistov, snobov, petičnih gostov, ki dopoldne uživajo »kot sardine« na obali Mediteranskega morja, večere pa preživijo v igralnicah, ob nakupih v Escadi ali Tiffanyju ali na svojih luksuznih jahtah.

Veliko vasi in mest v Provansi izvira iz časov Rimljanov, zato so ti kraji polni kulturnih znamenitosti. Ponujajo dobro ohranjena rimska gledališča in arene, v katerih poleti med drugim prirejajo glasbene festivale. Na jugu Francije se vsekakor čas ustavi. Nikakor se vam ne sme nikamor muditi. Najti je potrebno čas, da se usedete v eno izmed številnih kavarn in uživate ob mestnem vrvežu. V kolikor potujete sami, vam bodo v veliko pomoč turistični uradi, ki jih najdete v vsakem še tako majhnem mestu. Ti vam ponujajo brezplačno pomoč pri iskanju nastanitev in kampov, vsekakor lahko tam najdete zemljevid mesta, pomagajo vam najti pravo pot do želene destinacije. V Provansi je namreč v poletnih mesecih potrebno računati s tem, da je večina kapacitet zasedenih (velja tudi za kampe). Zato je priporočljivo, da si svojo posteljo oz. kotiček v kampu že pred odhodom rezervirate. Ker so kampi za naše razmere dragi, vam priporočam, da si ogledate ponudbo prenočišč v mladinskih domovih in na spletni strani www.hotelformule1.com, kjer lahko 3 osebe prenočijo za borih 6500 tolarjev.
Če se nameravate tja odpraviti z lastnim prevozom, nikakor ne pozabite, da se v Franciji (tako kot v Italiji) plačujejo za uporabo avtocest vrtoglavo visoke cestnine in da tudi parkiranje v mestu ni poceni.
Potrebno je še povedati, da večina Francozov govori samo francosko. Sicer se učijo angleščine, vendar je ta »polomljena«. Tako vam ne bo škodilo, če se naučite nekaj francoskih besed in fraz, ki jih boste nujno potrebovali.
Priporočam vam, da s seboj vzamete mednarodno študentsko izkaznico, saj so z njeno uporabo vstopnine občutno nižje. Drugače pa velja povedati, da je Francija zelo zelo draga, kar pa ne velja samo za nočitve in vstopnine, ampak tudi za hrano v veleblagovnicah, vodo pri uličnih prodajalcih, spominke …

Zdaj pa k znamenitostim …

Zame najbolj fascinanten je veličasten Pont du Gard, ki sicer uradno ne spada več pod okrilje Provanse, ampak pod Languedoc, je pa samo 26 kilometrov oddaljen od Avignona. Gre za dobro ohranjen akvedukt - del vodovodnega sistema, ki je bil zgrajen pred dva tisoč leti. Danes je pod zaščito Unesca. Vstopnine za njegov ogled ni – če se tja pripeljete z avtomobilom, je potrebno plačati le dnevno parkirnino, ki stane 5 evrov.

Mesto, ki očara, je vsekakor Avignon – dolga stoletja sedež papežev in leta 2000 kulturno mesto Evrope, kjer je na ogled svetovno znani most Saint Bezet, čudovita Papeževa palača, katedrala, mestno obzidje in predvsem kopica radovednih turistov in energičnih Francozov. Gromozansko velika (največja v Evropi) in v gotskem stilu zgrajena Papeževa palača, ki jo letno obišče 650 000 ljudi, predstavlja najpomembnejšo palačo, zgrajeno v gotskem stilu na svetu. Njena gradnja se je začela leta 1335 in bila končana v manj kot dveh desetletjih. Vstopnina za ogled palače in mostu Saint Bezet stane za študente 9 evrov. Most si lahko ogledate tudi z druge strani reke Rone, kar vam bo »prišparalo« nekaj evrov.

Provansa je predvsem znana po nasadih sivke, ki jo uporabljajo v parfumski industriji kot najpomembnejšo sestavino vsakega parfuma. Glede na to, da je na vsaki razglednici iz Provanse slika sivke, sem bila prepričana, da te sivka spremlja na vsakem koraku. Ko sem po tednu dni pohajkovanja po Azurni obali in Provansi bila že vidno razočarana nad dejstvom, da sivke sploh še nisem videla, sem si kupila knjižico o sivki. Tam sem našla zemljevid, na katerem je bilo nazorno prikazano, kje je mogoče sivko sploh najti. Gre za redko poseljeno območje s tipičnimi francoskimi vasicami, kjer ni nobenih večjih znamenitosti, razen sivke seveda. Če pa želite sivko videti takrat, ko je najbolj vijolična – torej takšna kot je na razglednicah, se morate v Provanso odpraviti junija. Na območju, kjer uspeva sivka, si je potrebno ogledati še dve vasici, ki spadata med najlepše majhne vasi na jugu Francije, in sicer Gordes in Les Baux de Provence, kjer vas bo očaral grad – včasih dom monaške kraljeve družine Grimaldi.

Nikakor vas pot ne sme zanesti mimo mesta Aix-en Provance, ki velja za eno najbolj popularnih francoskih mest. Mene se očarale predvsem številne stare graščine ter z mahom prekrite fontane; nekatere izmed njih žuborijo že od 18. stoletja. Na obrobju mesta si lahko ogledate zadnji atelje slovitega francoskega slikarja Paula Cezanna, ki je večino svojih slik naslikal prav v ateljeju in v okolici samega mesta. Atelje je po smrti slikarja ostal nedotaknjen. Čeprav v njem niso razstavljena njegova dela, so razstavljene njegove stvari, njegovi predmeti, ki so bili motiv za sliko. Vstopnina za študente znaša samo 2 evra.
Mesto vam ponuja tudi pohajkovanje po številnih trgih, kjer lahko kupite olive, olivno olje, med, melone, sončnice … Nikakor pa se domov iz Provanse ne smete vrniti brez šopka sivke in koščka znanega marseillskega mila (Savon de Marseille), ki ga lahko kupite v Marseillu in Aix-en Provence.


Francija


Prenočišča, kampiranje, nastanitev

Prenočišča: Zelo poceni so prenočišča v hotelih Formule 1! V bližini Pariza stane soba za 3 osebe 39evrov! Sobe sicer niso opremljene s kopalnico, a so dokaj čiste. Tuši so skupni in opremljeni z avtomatskim čistilnim sistemom. če želite si lahko z doplačilom privoščite tudi zajtrk, ki pa zajema samo kruh z namazi (marmelada, evrokrem, ...) kavico oz. mleko (neomejeno). Nekateri pogrešajo salame.


Kampiranje: KORZIKA 2006, kampi povsod in dobro označeni, veliko jih ima bazene, cene cca. odrasli 5 - 7 EUR, šotor 3 EUR, avto 2 EUR, otroci (največkrat do 7 let), 3 - 4 EUR. Konec julija že precej zasedeni, težko dobiš senco.


Prenočišča: Po provansi imate verige hotelov Villages, Etap, cene okoli 35€ na noč ( klima, tv) pa vseeno al sta 2 ali 3, cena je ista. F1, ki ga vsi tolko reklamirajo nima klime, cena je pa isto okol 30€. Tako,da priporočam raje one dve verigi hotelov. Kampi v provansi od 10- 15€. Kampi na Azurni od 25- 40 € ( šotor, avto, 2 osebi).


Prenočišča: kampi so povsod po azurni obali in provansi lepo urejeni z toplo vodo. cena okoli 10-20 Euro. prav tako je zelo poceni prenočišče v hotelih Formule1 za okoli 30 Euro.


Kampiranje: Korzika: Kampi so povsod, so urejeni in v primerjavi s sobami nesramno poceni. Na recepcji lahko kupite kruh, mleko, spijete kavo...


Kampiranje: Provansa: kampi so zrihtani, poceni (za 2 osebi+ avto po večini fiksna cena, letos maja je bila 10-12 €), majhni in prijetni. Nekaj jih ima bazen. Kampov je veliko, tako da če ne veš takoj, kje boš čez noč, ni panike, ker hitro najdeš. Še to - veliko jih ima odprto recepcijo do 19h (nekateri tudi do 20h, vendar je bolje prit prej, drugače se lahko obrišeš pod nosom).


Kampiranje: Korzika: v Bastii je INFO tocka, kjer dobite zemljevide ipd. Dobite tudi sezname znamenitosti, prenočišč, kampov ipd. Drugace pa poiscite info tocko v vsakem mestu, pa vam bodo vedeli svetovat. Midva sva shajala z tistim malim promocijskim zemljevidom in tapravega nisva niti odprala. Je pa res, da na Korziki itak ni veliko cest...Kampiranje: Poleti se zna zgoditi, da so na severu (Normanidija) vsi kampi popolnoma zasedeni. Za eno noč se da lepo prespati tudi na plaži. Samo pazit je treba, da je izven dosega plime.

Prenočišča: Sobe so bolj majhne , esencialne !

Prenočišča: Če potujete z avtomobilom se splača spat v Hotelih Etap(http://www.etaphotel.com/) in Hotelih Formule1 (http://www.hotelformule1.com). Cene so ugodne. Hoteli pa so ponavadi v komercialnih conah ob obvoznicah.


Transport: KORZIKA 2006, po pripovedovanjih smo pričakovali slabše ceste. Zelo ozki so samo nekateri predeli po celini, npr. Corte proti Porto Vecchio po celini. Cesta Porto - Calvi, en del še vedno popravljajo, drugi del pa zelo slab asfalt. Najbolj zanimiva cesta za nas je bila Porto - Galerija - Calvi. Večja mesta imajo turististične vlakce, ki te za 3 do 4 EUR peljejo po mestu.


Transport: Avtoceste so ene najdražjih v Evropi. Stranske ceste so lepo urejene in po moje najbolje označene v celi Evropi. Na azurni obali so resda cestnine na vsake par deset kilometrov, v notranjosti pa NE! Francozi ljubijo krožne promete, predvsem na severu. Tam je tudi več štiripasovnih hitrih cest, ki ponekod(npr. Bretanija) nadomeščajo avtoceste. Seveda so za razliko od njih, džabe.

Transport: Ceste po lepo urejene vsaj po provansi in azurni obali, dovolj široke. priporočam da si tam kupite natančen zemljevid (regijonalni 1:250000), kjer so označeni tudi vsi izhodi iz avtocest, ter tudi kje so plačljivi oziroma neplačljivi deli avtocest. Voznike bi opozoril predvsem na prometne znake: zeleni smerokazi označujejo navadne ceste, modri pa avtoceste.

Transport: Korzika: Če potujete s svojim avtom lahko delate zelo lepe izlete iz obale v notranjost otoka. Ceste so sicer ozke, a so prazne in zelo slikovite (severni in zahodni del otoka). Zelo fotogenične so majhne vasice ob poti...z prijaznimi ljudmi. Torej; stran iz turistične obale.

Transport: Po južni Franciji sem uporabljal samo lokalne ceste in ne avtocest. So v odličnem stanju, ravne, vglavnem se da voziti 100km/h. Vsakemu priporočam, da ne uporablja avtocest, saj so drage in še človek veliko več vidi, če se vozi po regionalnih in lokalnih cestah (razen mimo Azurne obale, če je ne želite videt). Bencin je najbolje kupovat ob kakšnih nakupovalnih središčih, ki so v vseh večjih mestih


Povečava Transport: Če ste v Parizu vsaj teden dni, se splača kupiri karto Orange, velja od ponedeljka do ponedeljka, z njo se lahko neomejeno vozite na metroju, reru, busu, gondolah,....(vse kar se premika), za njo pa boste odšteli 3.700 sit.

Transport: Pariz: če greste v Pariz sami in se imate namen voziti tam z metroji (zelo zanimivo-v pozitivnem smislu), si morate pred odhodom sprintati proge metroja (http://www.paris.org/Metro/gifs/metro01.map.jpg), da lahko že med potjo tja naštudirate svojo nadaljno pot.


Transport: Pariz: transport iz letališča do centra (Charles de Gaulle): na letališču stopite na brezplačni bus, ki vozi nonstop po letališču, pogledate na kateri bus morate stopiti (nazadnje je bila 3), da se npr. pripeljete do RERja (vlaka), s katerim se potem pripeljete v center Pariza-za ta vlak pa potrebujete karto, ki jo kupite v eni izmed etaž pred postajo.

Transport: Pariz: od 1 do 5 dni najbolj praktično PARIS VISITE..karta za metro, RER (vlak v Parizu in bližnji okolici), bus. Za 5 dni pride 46€.- bodite pozorni, da takoj vpišete na kartonček svoje ime in št. kartice, ter od kdaj do kdaj naj bi veljala vaša karta.

Transport: Lokalne ceste so čisto fajn, povsod dobro označeno. Če se bo kdo vozil v Fr preko Torina/Sestriera - ceste tam okrog so precej razrite oz. v delu, povsod so neki semaforji in zapore

Transport: Korzika: priporočam s kolesom, če pa ste manj utrjeni pa z motorjem ali z avtom. Obvezno pa v lastni režiji.

Transport: Bencin je najdražji ob avtocestah, najbolj se splača tankat na obrobjih mest, kjer tankajo domačini. Krožni prometi so pogosti, vsaj na jugu francije.

Transport: Ceste so skoraj vedno lepo označene, predvsem na avtocestah mi je všeč da napišejo nekaj naslednjih izhodov, so pa precej drage. Kazni so visoke, zato malo previdnosti ni odveč, čeprav osebno nisem imel srečanj z Gendarmerie :-) Francozi niso navajeni imeti prižganih luči čez dan, zato se ne čudit če vam blendajo.

Transport: Avtoceste so lepe, ceprav najdrazje v evropi. Vsakih nekaj kilometrov je cestninska postaja.Vredno ogleda, kultura, zanimivosti, dogodki

Dogodek: Francozi so zelo prijazni ljudje - vsaj po mojih izkušnjah. Ker nismo magli najti hotela v katerem smo imeli rezervacijo, je receptorka v drugem hotelu, kjer smo že nameravali prespati (ura je bila 20.55, hotel pa so zaprli ob 21.00), kljub temu poklicala v naš hotel in se nekako zmenila da nas počakajo, neki drugi pa nas je spremljal do tja. Vse to kljub neznanju francoščine in slabi angleščini.


Vredno ogleda: Pariz je super. Lepo urejeni parki in nepozaben pogled z Eifflovega stolpa. In ne iti mimo Napoleonovega groba!


Vredno ogleda: KORZIKA 2006, dolina Restonice je zelo zanimiva, reka mrzla, reka Solanzara pa je zelo primerna za kopanje in namakanje in če želiš dan preživeti v senci in ne ob morju cel dan na soncu. Obvezno Bonifacio tudi z morske strani. Nam je bil zelo všeč Porto Vechio. Cesta Porto - Galerija, ter nato v Calvi.


Vredno ogleda: KORZIKA 2006, vredno se je udeležiti kakšnega izleta z ladjico. Mi smo šli od Porto Vecchio do Bonifacio na celodnevni izlet z ogledom vseh najlepših plaž na tej poti ter postankom in kopanjem na otočju Lavezzi. Dobili smo popust, namesto 4 odraslih, smo plačali le 3. Prekrasno doživetje.

Vredno ogleda: Provansa je itak huda, sej so že nekateri opisali od Grasseja , Aix en Provence, Arles, Avignon.... Najbolj pa so me fascinirali kanjoni reke Verdon. Res hudo ! O Azurni pa ne bi izgubljal besed, ker je fantastična, zeleno modro morje, brez trave, brez meduz, kot je to na Hrvaškem.


Vredno ogleda: Tudi meni je bil všeč Colmar in Vinska cesta Alzacije.


Vredno ogleda: Tudi Alzaška je zelo lepa. Tudi izven Strasbourga. Čudovit je Colmar. Lepi so še Selestat, Obernai, Ribauville, Ricqewirh in še mnoge male vasice s tipičnimi raznobarvnimi predalčnimi hišicami. Lepa mešanica germanskega in romanskega.


Vredno ogleda: Lepe so tudi Alpe. Chamonix je svetovna metropola za planince poleg tega tamkajšnje alpske vasice niso tako kičaste kot švicarske ali avstrijske, so pa vseeno lepe. Zelo lep je še Anecy, Chambery pa je pomemben zaradi savojske dinastije(ogled gradu).


Vredno ogleda: Ne vem zakaj nihče ne omeni Massif Central. Ful cool! Mesta kot Clermont, Le Puy, Riom ...Park volkanov(Puy Sancy, PuyMarie, Puy deDome) in pokrajina so me dobesedno očarali. Pa še turistov ni preveč kot npr. v Provansi.


Vredno ogleda: Jest sm sicr vidu sam provanso sam mene je dobesedno prevzela...te idilične male vasice,gradovi,obzidja,azurna obala.... jest grem 100% še kdaj


Vredno ogleda: Dolina reke Dordogne je nekaj posebnega! Srednjeveška mesta, gradovi, vasi, številne prazgodovinske jame s stenskimi slikami...Enkratno!!!

Vredno ogleda: azurna obala, provansa obala nice, prfumerija grasse, kanjon reke verdon (s seboj imejte svetilko za peš spust v kanjon približno 2 uri), roussillion, gordes, vilage des bories, pont du gard, park camargue, čudovita obala od frejus do cannes, monako


Vredno ogleda: pariz, ja lepo mesto, predvsem metro postaje, vendar vseeno vredno ogleda, predvsem pa tudi ogled Louvra

Povečava Transport: Če ste v Parizu vsaj teden dni, se splača kupiri karto Orange, velja od ponedeljka do ponedeljka, z njo se lahko neomejeno vozite na metroju, reru, busu, gondolah,....(vse kar se premika), za njo pa boste odšteli 3.700 sit

Vredno ogleda: Department LANDES v pokrajini Aquitanija (JZ Francije). Čudovite plaže, ki segajo od Španske meje (francoska Baskija) do Arcachona. Čudovito!

Vredno ogleda: Pariz: Priporočam ogled Mondial de l`automobile (avtomobilski salon), ki je vsako leto konec septembra in začetek oktobra. Cena vstopnice 10€. (vsa hrana in pijača notri zelo zelo draga).

Zanimivost: Provansa: Maja so okrog Apta že zrele češnje, kar sicer ni taka posebnost, jih je pa ogromno, celi nasadi. Sivka je takrat šele zelena, čeprav polja lepo zgledajo.


Povečava Vredno ogleda: Bayeux - malo mestece v Normandiji. Muzej posvečen izkrcanju 6.junija 1944, katedrala, pokopališče angleških vojakov... Simpatično malo mestece z normalnimi cenami. Vredno ogleda!


Vredno ogleda: Francija ni le Pariz, (čeprav je zelo lepo mesto - bila dvakrat ), zanimivi so tudi gradovi ob Loari, pa cela južna Francija (cene v Nici, St. Tropez...pa so grozno visoke ), splača se pogledat manjša mesteca : Arles...z zelo lepo pokrajino

Kultura: Ne zamudit ogleda kakega teatra , kjer boste v zivo doziveli predstavo v duhu francoske burleske.

Vredno ogleda: Pariz ne bom opeval , pac ga je treba obiskat. Opozorilo : ce si zelite ogledati Louvre potem si vzamite cas! Tudi Strasbourg je izredno lep, ceprav razen najvisje katedrale v Evropi nimas kaj dosti videt kar bi bilo tako fascinantnega. Odsvetujem ogled Eurodisney-a ker boste razocarani razen ce nimate mlajsih ( manj kot 10 let ) s sabo. Precej otrocja zadeva, samo 1 rollercoster vreden omembe

Vredno ogleda: Strasbourg - katedrala, evropski parlament (nas niso spustili prevec blizu), la Petit France ob reki Ill, Council of Europe, trgovinice z vinom, pekarne :) Zelo prijetno mesto.

Vredno ogleda: Polef omenjenega se Montmartre, na njem cerkvica Sacre Coeur, parki, pokopalisca, La Defense, center Georges Pompidou itd itd. Fino je tudi z avtom, ce imas potrpljenje ;) Postaje podzemne zeleznice so tudi zanimive. Lahko pa samo lenobno pohajkovanje po ulicah in posedanje ob Seni. Samo pazite na pasje kakce, teh je res res polno ;)


Vredno ogleda: Pariz zame najlepše mesto.Ogledat pa si je potrebno Noterdamsko cerkev,Aiflov stolp,muzej Luver(monaliza),slavolok zmage,parfumerijo,ulico kurb,Molin ruž,Elizejske poljane,vožnja z ladjico po reki Seni,grad Versailes 15 min iz Pariza in še bi lahko naštevali skratka splača se !


ŽELIM VAM PRIJETNO POTOVANJE V FRANCIJO!

Lep pozdrav!

Jana
Default avatar
Spoštovana Jana,

Tole je bil pa res obširni opis vašega potovanja. Me pa zanima, če ste bili slučajno tudi v Mont st. Michelu.
Mi gremo tja naslednji teden, pa prvijo, da kaj tako lepega, kot je ta otok redko viddiš?
Default avatar
Mi smo za pot z 1,5 letnikom potrebovali 17 dni.

Sli smo pa takole Lj - Verona - Milano - Savona - Monte Carlo - Aix en Provance - St.Maries de Mer & Camargue - Arles - Barcelona - Figures - Andora (Andora gl. mesto) - Pont Du Gard - Orange - Frejus - Savona - Lj.

Asterixland tvoja ideja je čudovita. Bi pa rekla, da če greste s svojim avtom bo po moje fino imeti 4 tedne dopusta (glede na vašo pot in starost najmlajšega). Če ne bo prehud tempo. Mi smo v povprečju naredili 300 km na dan, ampak je bilo kar naporno (vsak dan skoraj drug hotel, pakiranje, razpakiranje), pospešno ogledovanje znamenitosti.

Pa voziček je nujen!!!!!!! Lepo potovanje želim.

Sloncek
''Rojen si kot original, ne umri kot kopija...''
Default avatar
Spoštovani!

Z družino in našima malčkoma smo med potovanjem obiskali tudi Normandijo in Mont Saint Michael. To je pravi čudež narave, otoček na katerem ponosno stoji Benediktinski samostan, je enkrat pravi otok, drugič pa do njega vodi cesta. Razlika med plimo in oseko je tukaj kar 12 m, kar je rekord v Franciji. Ob oseki se morje umakne do 15 km daleč iz zaliva. Bližina Atlantika pa vpliva na vreme, zato je tudi v poletnem času tu hladneje (lahko tudi okoli 15 stopinj Celzija).
Pravljična silhueta Mont Saint Michela se dviga na bretonski meji Normandije: kip nadangela čuva utrjeni samostan, ki se kot piramida dviga na hribčku, ki leži v zalivu. Na visoki granitni skali umetelno razvrščene stavbe so podobne arhitekturi iz sanj - in tudi izvirajo iz sanj: po izročilu naj bi se nadangel Mihael v sanjah prikazal škofu Aubertu in mu velel, naj postavi oratorij na zapuščenem otoku, ki se je takrat imenoval Mont Tombe. Prva skromna kapela je bila posvečena leta 706. Kmalu se je tam naselilo nekaj menihov, kraj je postal cilj romanja in leta 1060 je normanski vojvoda Richard I. ustanovil veliko benediktansko opatijo. Okrog nje so zgradili vasico. Leta 1874 je edinstvena gradnja prišla pod okrilje spomeniškega varstva in sedaj je Mont Saint Michel cilj sodobnih romarjev.

Mi smo bili nad Mont Saint Michaelom zelo navdušeni. Tudi naša malčka sta z veseljem opazovala čudeže narave. Obogatitev za nas vse!

Priporočam v ogled!

Lep pozdrav!

Jana
Default avatar
Komaj čakam našega popotovanja po Franciji ...

Moderatorji

Potovanja.Over.Net
Potovanja.Over.Net