Starševski čvek

Lidice - Solitudo Lastovo

Default avatar
Hej,

evo, odgovor iz "prve roke", ker sem se ravno vrnila z Lastova, če še ni prepozno.

Ne vem, koliko poznaš Lastovo (midva tja zahajava že kar nekaj let od '99. leta naprej, tako da ga "obvladava). Hotel ima takoj čez neprometno cestico in mostiček, ki povezuje otok Lastovo s Prežbo, (vse skupaj cca. 100 m) nekaj zelo okusno betonirane plažice z ležalniki in senčniki. Plažica je simpatično valovito oblikovana v nekaj nivojih, ni pa to neka veliak zadeva.

Sama sicer vsakemu z majhnim otrokom odsvetujem Lastovo, ker na otoku praktično ni enostavno dostopne plaže, bolj ali manj je vse divje ali betonirano s takoj nekaj metri globine. Nekaj metrov peska (dobesedno kake 3 do 4 metre) peska najdeš v Mihovilu (1 km od mesta Lastovo, v klanec!), kjer je tudi betonirana plaža. Peščen zaliv z nekaj metri plaže je tudi v Jurjevi luki (na Prežbi), kjer pa je domovala vojska in morda ni ravno primeren kraj za majhnega otoka (ostanki razsutih vojašnic, zadnje dve leti kraljujejo celo table "Območje možnih min!").

Sicer je pa na otoku kar nekaj pomolčkov za hiter skok v morje, precejšen del pomolčkov je sicer zasebne narave.

Skratka raj na zemlji za tiste, ki obožujemo divje plaže brez gneče (na momente in izven sezone si lahko sam na "celi" plaži), precej neprijeten otok za tiste, ki prisegajo na razkošje in peščene plaže s plitvim morjem.
Default avatar
BTW, hotel je res obnovljen, je bil obnovljen že pred leti, a so ga zaprli in zdaj spet odprli. Kolikor vem po pripovedovanjih (midva "domujeva" pri domačinih) drugih turistov, je precej drag glede na to, kar nudi, a tu ti ne morem dati podatkov iz prve roke. Saj veš, kako je s tem, enim je nekaj všeč, drugim drugo. Stane pa bojda okoli 300 kn na noč za polpenzion za eno osebo.

Drugače pa vožnja s trajektom na Lastovo redko traja več kot 4,5 do 5h ur, razen morda v najvišji sezoni, ko se trajekt zamudi s postankom Veli luki na Korčuli, kjer ravno tako poteka izkrcavanje in vkrcavanje avtomobilov. Letos sva videvala celo trajekte, ki so pristajali brez zamude! (4h15).

Vsekakor pa odsvetujem dopustovanje na otoku brez avtomobila.