Forum.Over.Net

Starševski čvek

Gorenjska - kam?

Default avatar

nimam pojma

Kam jutri na celodnevni ali poldnevni izlet s 4-letnikom na gorenjskem, ko so ceste zatrpane do konca, da ne bomo pol dneva na cesti preždeli? Imamo avto brez klime, locirani smo v Mojstrani, nismo domačini in se ne znajdemo preveč. S seboj imamo sorodnika, ki se težje giblje, zmore največ 1/2 ure hoje. Hvala že vnaprej.
Default avatar

Mojca

Šobec...mi smo tam preživeli prejšnjo nedeljo s 4-letnicama in dojenčico. Veliko otroških igral, le voda je malo mrzla, ampak otrok ni to nič motilo. Tudi v vodi so igrala.

lp
Default avatar

Asru_

Vintgar, Šobec.

Default avatar

polona2 nepr.

Z avtom se lahko odpeljete v Radovno, tam je jezero Kreda-možnost kopanja, prav tako se lahko sprehodite po Radovni, ali greste tja na kosilo-gostilna Psnak. Toplo priporočam ogled Pocarjeve domačije, ogled je lahko voden, je pa nepozaben, saj se obiskovalec lahko dodobra seznani z načinom življenja naših prednikov.
Triglavske pravljice ste ravno zamudili, saj se dogajajo v sosednji vasi Dovje, vsako drugo soboto.
Drugače pa je Kr. Gora blizu, mogoče kakšen sprehod do jezera Jasna? Poglejte si spletno stran TD Kranjska Gora, mogoče najdete še kaj pametnega.
Default avatar

Kleo

Ali pa na Hom (en hribček nad vasico Zasip pri Bledu). Tam je luštno mal za posedeti, pa igrala za otroke imajo. Pa svoje cajte so imeli gor kar dobre pizze, ne vem pa, kako je s tem zdaj.
In še po avtocesti se vam ni treba vozit, greste lahko takoj na izvozu za Lipce dol in potem čez Poljane skozi Gorje na Bled. Cesta je sicer malo ovinkasta, ampak zastojev pa 100% ne bo. Razen, če naletite na kakšen traktor. :)))
Default avatar

polona2 nepr.

Pice imajo še vedno dobre, smo preverjali pred kratkim!!!
Default avatar

Fikreta

Završnica; pelješ se čez Jesenice, po stari cesti kar naprej, proti Žirovnici, in potem mislim da je tudi tabla za Završnico (levo v hrib). Lepa narava, lovska gostilnica in dva medvedka (v kletki, kajpada), včasih je bil še jazbec...
Default avatar

šrimp

in pri medvedih odlična hrana, velike porcije, sprejemljive cene....
Default avatar

polona2 nepr.

Joj, groza, ne v Završnico, tega pogleda pa res ne priporočam!!!Jaz sem bila zgrožena, rakuna imajo v neki mikro kletki, ful premajhni , vodo v posodi je imel takrat čisto rjavo, wc s peskom pa posran do roba, skratka, umazano, zanemarjeno, bljeah. Primer za vet. inšpekcijo, ne pa za nekoga, ki bi rad sproščeno nedeljsko popoldne.
Default avatar

/***/

Polona daj umiri svoj jezik! V Završnici sem 4 x, včasih tudi 6 x na teden, odkar so rakuna rešili gotove smrti, še nisem videl, da bi imel "mikro" kletko, rjavo vodo in WC posran do roba. Rakun ima kletko, visoko 2m, široko od oka 1 m, globoko 1 m - odrasel človek se brez problema obrača v njej (vem, ker jo občasno počistim), notri ima plezala, igrala, veje, posodo s hrano, posodo z vodo in kot za WC. Tako medvede kot rakuna poleti čistijo 2 x dnevno, 1 x zgodaj zjutraj in enkrat zvečer, preden živali zaspijo. Tako rakunu kot medvedom lastnik očisti kletko z vodo in metlo, v zadnjih vročih tednih so tako medevede kot rakuna čez dan večkrat "tuširali", imeli so več kot dovolj sveže vode. Medveda imata še bazen z vodo, kjer se lahko kopata in dovolj sence.

Oskrbnik si ni sam iz golega veselja nakopal na glavo 2 medvedov, 1 rakuna in 4 oslov. Vse živali so pristale pri njem kot zasilna rešitev, ki je potem ostala. Prvi par medvedov so našli lovci in ga privlekli k svoji lovski koči, ker so jih našli sama v snegu. Tedne kasneje so našli ustreljeno njuno mamo. Vmes so iskali rešitev, kam z mladiči, po vseh zavrnitvah so končali ob koči, v spoštovanja vredni kletki. Medveda sta odrasla v kletki, kasneje pa sta se menda znašla med medvedi, poslanimi v Francijo. Kletka ni dolgo samevala, kmalu je dobila nove medvede in letos so imeli svoj lastni podmladek. Rakun je prišel k hiši na isti način. Onemoglega mladiča so sredi zime našli lovci. Oskrbnik doma ga je spital in spravil gor, vsem veterinarskim inšpekcijam, društvom in združenjem ki jih prosil za pomoč, se je gladko fučkalo. Živalco naj bi pustil poginit, naravna selekcija pač.

Če bi, cenjena Polona, prikorakala kdaj mimo izven časa za nedeljsko kosilo, bi srečala rakuna in psa, kako se veselo preganjata po dvorišču in travniku, lastnik bi ti tudi odstopil škornje, šlauf in metlo, pa bi mu počistila njegovo "posrano mikro" kletko. Najlepše in najlažje se je it finočo, spljuvat vse po spisku in naredit krivico ljudem, ki se resnično trudijo, da ustrežejo ljudem in živalim. Gotovo bi se dalo naredit še kaj, sploh za rakunčka, mislim pa, da se jim v ljubljanskem živalskem vrtu ne godi čisto nič boljše, če ne še slabše. Gospod rakunček je tukaj polovico dneva spuščen in veselo leta okoli, zaprejo ga, ko se koča odpre in za čez noč ter seveda ob vikendih.

Ob domu najdete še gugalnice in peskovnik, poln igrač za otroke; gugalnice oskrbnik vsako leto obnovi, pa so vsako leto spet polomljene. Vsako sezono peskovnik na novo napolni z igračami za otroke, ki so prej kot v enem mesecu polomljene. Starši, dedki in babice strašno radi vozijo svoje otroke tja na igranje in kosilo, vsi se seveda igrajo s tamkajšnjimi igračami, zelo redko se zgodi, da se kdo spomni in tudi prispeva kako igračo za tamkajšnji peskovnik. Kot vse ostalo, je tudi to postalo samoumevna dolžnost oskrbnika tega doma: da pesek je, da je čist, da je poln igrač, da so igrala tipi-topi, da se medvedje, rakun in osli svetijo čisti, siti in zadovoljni.

Ti kar mirno pokliči inšpekcijo, kakršno hočeš, naredili bodo še en zapisnik, če bodo sploh prišli. Lahko pa si kdaj vzameš pol ure časa in greš tja pomagat, več kot veseli so dodatnega para rok, ki se ne boji umazat in ne vrešči, ko mu rakun skoči na hrbet. Ob nedeljah tja res ne hodim, je preveč podobnih presrancev, ki znajo samo jest in najedat.
Default avatar

/***/

Samo za poskušnjo:
Drugače če ostanem pri temi priporočam Hom ali Vintgar, tudi jezero na Jezerskem je lepa točka, koča Vratih, če ste v Mojstrani, sprehodi po Martuljku ali v Srednji vrh, koča na Sv. Petru nad Begunjami, se pride skoraj do koče z avtom, sprehod v dolino Drage in igrišče Krpin, nazaj grede k Baronu na jogode.
Default avatar

polona2 nepr.

/***/Jaz si bom vzela manj časa kot ti in bom pač fotografije, ki sem jih poslikala takrat, dala na mojalbum, da bodo vsi lahko videli, kako kraljevsko se ima rakun.
Default avatar

/***/

Vsak po svoje, jaz bom raje hodil pomagat. Rakunu ne bo treba več čistit, jutri pridejo ponj in ga bodo skušali navadit življenja v naravi. Če se bo obneslo, ga bodo izpustili. Drugače se bo vrnil. Še vedno pa se za oskrbo priporoča medvedja družina - prideš izboljšat njihov standard, da bo šel oskrbnik lahko za 3 dni v miru na dopust? Pardon, sem pozabil, ti samo slikaš.

Ti priporočam, da se nikoli ne podaš v LJ-ZOO, pa tudi v zagrebškega ne. Tam za živali skrbijo strokovnjaki, ljudje, ki naj bi bili šolani za to in so samo za to tudi plačani - godi se jim dosti slabše, kot tem v Završnici, ki jih oskrbuje nekdo, ki za to ni šolan in še manj plačan, ima jih pa rad in skrbi zanje kot ve in zna.
Default avatar

xxy

big mouth polona, priporočam: rač. miško stran zabriši in metlo v roke primi
Default avatar

polona2 nepr.

Default avatar

polona2 nepr.

Naslednjič, ko boste takole "reševali" živali, se rajši obrnite na Azil za divje zivali, Golniška cesta 76, Mlake (pri Kranju), 031 813 097 ,

me veseli glede preobrata pri rakunu. Držim pesti, da se mu ne bo treba vrniti v to žalost.
Default avatar

/***/

So se, pa ne enkrat, žal je imel g. Golob še slabše pogoje zanj.

Tvoj datum je varka, ker rakuna danes ni več tam. O kraljevskem jaz nisem govoril, govoril sem o primerljivih razmerah s tistimi v ZOO. V večini obiskanih ZOO v sosednjih državah so rakunom in jazbecem namenjene pol manjše kletke. Toliko za informacijo.
Default avatar

polona2 nepr.

Datum je današnji, ker sem danes naredila album na mojalbumu.
Sedaj pa se umikam iz te teme.
Default avatar

Fikreta

No, zadnji čas. Ženska prosi za ideje, kam iti na nedeljsko popoldne, ti pa narediš klobaso, ki sodi na forum Domače živali.
Default avatar

Skr bna

Uh, kakšna debata! No, mi smo v Završnici dostikrat, pa še nisem naletela na zanemarjene živali. Vem da se lastnik ali najemnik (ne vem, kaj je) doma trudi in pobija s temi živalmi, da so se lani kar na brzino znašli 3 osli, ki so odslužili svojo delovno dobo, na njegovem travniku in je poskrbel tudi zanje. Danes so bili tam na kosilu znanci in povedali, da je osel samo eden, medvedi trije, rakun pa naj bi se vrnil nazaj v naravo.

Vem, da je bil oskrbnik 14 dni nazaj na dopustu in je imel nadomestnega skrbnika za živali, ki jih menda ni rihtal, kot je bilo dogovorjeno. Morda je polona uletela ravno takrat. Res je pa tudi, da v tej vročini živali hitro smrdijo, pa lahko še tako čistiš. V glavnem, mi smo v Završnici redni gostje in bomo še, ker je osebje in okolje prijazno tudi otrokom, hrana dobra, o živalih smo se pa tudi kaj naučili in v treh letih, kar hodimo tja, še nismo naleteli na zanemarjene kletke. Bomo pa nesli kak paket igrač - smo med tistimi, ki se hodimo igrat, prinesli nismo do sedaj nič - hvala za opozorilo!