Forum.Over.Net

Starševski čvek

OBNAŠANJE OTROK NA IGRIŠČU

Default avatar

NIKA1

Vem da bom s to temo spet naletela verjetno tudi na negativne odzive samo
sem pa res v bistvu jezna in se moram malo po domače povedano ,,skašljat,,.
S hčerko 2 leti bo stara sva bile na manjšem otroškem zagrajenem igrišču, kjer imajo malo večji tobogan ter peskovnik, gugalnice, lepo urejeno skratka
Tam sta bili dve mamici s svojima 3 in 4 letnikoma ki sta očitno dobra prijatelja
v glavnem mamici sta mirno sedeli na klopci se pogovarjali a ta fanta sta se obnašala kot da je celo igrišče njuno dobesedno, na tobogan sta metala pesek, ko je šla moja gor sta oponašala kao volka in sta tulila kot zveri tam gor seveda se je moja bala, vse kar je bilo odziv mamic je bilo to da sta jih 2 x rekli naj se malo umirita, pika na i pa je bilo v peskovniku kjer je moji
hčerki mulo brez razloga od zadaj stresel pesek na glavo in mama je rekla:
"no če še enkrat to narediš greva pa res domov" - halo, seveda sem bila jezna in sem naglas povedala fantu da se to ne dela in tudi moji sem lepo povedal da to ni prav, zraven je bil še ena mamica ki pa je rajši kar v tla gledala.
Nisem zakomplicirana mama vsaj mislim tako samo na igrišču, ki je
skupno naj bi se upoštevala neka pravila obnašanja da je tam za vse prijetno in starši smo odgovorni za svoje otroke ali pa se jaz mogoče motim.


Lep pozdrav
Default avatar

***katka***

Igrišče je namenjeno igri. 3-4-letniki se pač bolj divje igrajo kot 2-letniki. Mamica je pa otroka tudi opozorila in mu dala zadnjo šanso, da se skulira.
Default avatar

NIKA1

Ja namenjeno je igri a igra je potem tudi kričanje , metanje peska na glavo drugemu otroku, metanje cele pesti peska na tobogan in s tem drugim onemogočati uporabo le-tega?


lp
Default avatar

Ariadne

Jaz bi rekla mamici "gospa, če vi ne mislite vzgajat svojega otroka, ga vam bodo pa drugi", potem bi pa mulcu povedala par stvari, kako se obnaša.
Default avatar

xxy

Definitivno imaš prav, metanje peska na tobogan, nagajanje drugim otrokom, metanje peska drugim na glavo... ni sprejemljivo početje na otroškem igrišču. Nekatere mame pač pridejo na igrišče in se pomenkujejo, otroci pa lahko delajo kar hočejo, itak so navajeni 100x na dan slišati "če ne boš nehal, bom bla bla bla", groženj seveda nikoli ne uresničijo, zato gre otrokom skozi eno uho notri, skozi drugo pa ven. Najbrž grožnja sploh ni bila namenjena otroku, pač pa tebi, da bi videla, da mati reagira. Prav si naredila, da si fanta opomnila naglas, jaz bi naredila isto.
Default avatar

hahahahahaha

A je še ne veš, da se 3, 4, 5 letniki tako igrajo??????????

Si pa reeeeeees za cajtom.

Pozabile so ti povedat, da se tako igrajo samo tisti otroci, ki jih starši ne nadzirajo in ne vzgajajo, za to pa imajo neskončno prikladnih izgovorov. Enega bolj bednega od drugega.
Default avatar

Life

"...ki je
skupno naj bi se upoštevala neka pravila obnašanja da je tam za vse prijetno in starši smo odgovorni za svoje otroke ali pa se jaz mogoče motim."

Nič se ne motiš. Tako bi bilo super in prav. A kaj, ko se toliko staršev ni pripravljeno soočiti s sliko v ogledalu, ki jim jo nastavlja njihov otrok.

In potem ti isti starši prihajajo na forum in sprašujejo stvari kot "kaj narediti z otrokom, ki se nemogoče obnaša, je trmast, izzsiljuje, pretepa/je nasilen do drugih otrok ..."

Otrokove osebnostne značilnosti in muhe znajo natančno našteti/opisati.
Da bi pa v istem vprašanju opisali tudi sebe, partnerja, njun odnos ter vzdušje, ki vlada med njihovimi štirimi stenami,... ne, to pa že ne.
Najlažje je izpostavit otroka pred množico ljudi ter z nasveti gasiti simptome.
Do globokih vzrokov za otrokovo obnašanje se obnašajo ignorantsko.

Ti starši so tukaj med nami, na forumu, sodelavci. To niso "eni drugi, nekje daleč".
Default avatar

jasej

veš, to sta bili tisti brezhibni in oh supermami.
Lalala
Mislim, da bi tudi mami potrebovali vzgojo.
Default avatar

Meta

Moj nasvet: pejt drugič na drugo igrišče.

Čisto prav, da si povedala svoji deklici, da se fantka nista v redu obnašala in da si tistega fantka tudi opozorila. To je pa tudi vse, kar v takem primeru lahko storiš, več ni v tvoji moči in neumno se je obremenjevati s stvarmi, ki jih ne moreš spremeniti.
Default avatar

hahahahahaha

ej, zakaj bi se umikal tisti, ki dela prav??? to mam najrajš! preč pejd, preč poglej, da bodo tisti ki ga serjejo lahko v miru srali dalje. malo morgen!!
Default avatar

nika1

prav imas hahahahaaha - ravno to me jezi, zakaj bi se morala jaz umakniti s svojim otrokom, igrišče ni njihovo in zaradi tega sem tudi napisala vse to ker sem. res sem razočarana nad obnašanjem nekaterih staršev, še bova šle na to igrišče čeprav ne vem če bo moja sploh še želela iti tja pa tako rada ga je imela.
še danes zjutraj mi je razlagala kaj se ji je včeraj zgodilo in tako lepo po otroško mi je rekla : ,, ti ti fantek niki nagajal je- to ni prav a ne mami.,,


lp
Default avatar

menim

Moj takrat 2 letni sin je z lopatko po glavi udaril 1 in pol staro punčko.
Mama ali babica je skoral doživela napad, kako se je zdirala na mojega otroka in ga udarla po roki, da jo je on samo debelo gledal.

In glej ga zlomka, pol leta kasneje je ta ista punčka veselo udrihala otroke po glavi in metala pesek, ko je moj to že nehal početi.

Stvar je bila s strani staršev tako neobvladljiva, da so počasi nehali prihajati na naše igrišče.


Prav ali ne prav, tako zgražanje ni potrebno, tudi 3 in 4 letni otroci so mali.
In 6 letniki so še vedno otroci, ki so razigrani.

Tudi najstniki, čeprav so telesno vedno bolj podobni odraslim, je njihova čustvena zrelost in odzivnost bližje otrokom.

Tudi tvoja hčerka bo šla skozi ta starostna obdobja in zate bo še vedno mala.

Vedno bo nekdo starejši od nje.

Večji kot so otroci, bolj se samostojno igrajo na igrišču.

Manjši kot so, večja je dolžnost staršev, da jih čuvajo in so v njihovi bližini.

Otroci so razigrani in ustvarjalni in marsikdaj si zmislijo kaj kar drugim staršem ni všeč in zato še niso nevzgojeni.

Pričakujete, da bo mama 4-letnika ali 6 letnika stala vedno zraven, zato, da bo čuvala vaše male otroke?

To je vaša dolžnost in če s svojo igro ogrožajo vašo punčko jih upravičeno opozorite.
Default avatar

xxy

S tem se pa ne strinjam. Na igrišču obstajajo nepisana pravila obnašanja in teh se je treba držati. Če se triletnik ne zmore pravilno obnašati, je stvar starša, da ga na to opomni in tudi odstrani iz igrišča, če ne zna sprejeti pravil. Seveda so še majhni in seveda ne pomeni, da so nevzgojeni, ampak ravno starši morajo paziti, da se otrok na igiršču obnaša tako, kot je treba. To ne pomeni, da tak starš potem pazi tuje otroke, da se jim zaradi njegovega kaj ne zgodi - pazi, da se njegov lastni otrok obnaša tako, kot je treba - in to je starševska dolžnost, ki je ne smemo in ne moremo prelagati na druge ljudi.

Da je tvoj sin udaril enoletno deklico z lopatko, je napačno in bi ti morala pri tem reagirati, ne pa čakati, da drugi reagirajo. Ampak očitno si čakala, ker si prepričana, da morajo drugi ljudje paziti svoje mlajše otroke pred tvojim starejšim. To, da je potem ta ista deklica počela tudi nesprejemljive stvari, ne pomeni ničesar. Če so ji dovolili, da je to počenjala, so naredili isto napako kot ti.
Default avatar

nika1

za menim-
Kot prvo ob svoji hčerki sem bila ves čas, ne pričakujem da bo nekdo drug pazil mojega otroka a vseeno mislim da kljub temu da je otrok star 4 leta
mora njegov mama vseeno odreagirati na tako obnašanje , zame pač
ni ustvarjalnost in razigranost da nekomu mečeš pesek na glavo in s peskom
zasipaš tobogan, kričiš kot podivjana žival....
pa še to moja je čisto normalna komunikativna punčka ki se zmore igrati
tudi z drugimi starejšimi otroci, ki se pač znajo oz. zmorejo tudi ,,normalno,, igrati.
Default avatar

nika1

hvala xxy se strinjam s tabo in vidim da ima večina mamic podobno
mnenje kot jaz.

lp vsem
Default avatar

teichi

Moj mali dvoletnik je ravno zadnjic,ko nisem bila pozorna eni mali vrstnici vrgel mivko v obraz...me je skor kap...puncka se mi je tako zasmilila...k sreci ni bio nic hudo, tamalga pa sem samo pobrala in sva sla domov...razlozila sem,da se to ne sme in kako bi blo,ce bi se njemu to zgodilo...no naslednjic,ko sva sla sama v vrtec, si je vrgel mivko v glavo in rekel...mami to pa jeees ni dobaj :)))
Default avatar

nočem povedati imena

TUDI MENI JE NERODNO IN TEGA NE DOVOLIM da se moja dva kaj preveč grdo obnašata na igrišču.
Če ta večji slučajno kaj zančne metat pesek okoli sebe (pa ne z namenom da bi ga komu vrgel-ampak se igra da dežuje pesek) ga opozorim in tege potem ne dela več,če slučajno pleza po igralih in so spodaj manjši otroci ga prav tako opozorim naj pazi da koga ne podere.Star je 4 leta.
Sem pa jaz včeraj doživela nekaj še hujšega na vrtcu kjer se hodimo popoldan igrat.Ta večji 4 letnik se je šel z našimi igračami igrat v peskovnik in je kopal z lopatko, in delal grad, potem pa delal potičke in hotel zajeti iz vedra z roko pesek pa je prijel eno veliko smrdečo "klobaso" (kakec).
Z peskom vred semu je vse sprijelo na roke in smrdelo ko hudič.Pa tudi vedro in lopatka sta bila usrana.Opazit ni mogel ker je bil drek zakopan v pesek in pokrit z peskom tak da še ga jaz nisem opazila.
Svinjarija.
Default avatar

***katka***

Meni predvsem v tvoji zgodbi manjka veliko podatkov:
- ali sta se fanta kaj "umirila", ko sta jima mamici to rekli (glede metanja peska na tobogan)?
- ali je tvoji punčki fant vrgel pesek 1x ali je to potem še ponavljal, čeprav mu je mama rekla, da bosta šla domov?
- glede zavijanja pa res ne vem, zakaj bi bilo to kaj napačnega.

Seveda morajo biti neka pravila, a to ne pomeni, da se ne sme teči po igrišču ali oponašati živali, recimo. In če sta fanta upoštevala materi, ko sta ju opozorili (česar nisi napisala), ne vidim, kaj bi bilo tako zelo narobe. Če bi vsak starš popokal otroka takoj, ko bi ta prvič storil nekaj napačnega (kar vsak otrok slejkoprej stori), bi bila igrišča povsem prazna. Sicer pa tudi sama mislim, da če starši ne reagirajo ustrezno, pač ti poveš otroku, kar mu gre.
Default avatar

menim

To je tvoja razlaga scenarija xxy
Mama ali?? je v istem trenutku udarila otroka, preden sem sploh lahko reagirala. In glede na to, da je to storil samo nekajkrat, sem vedno ukrepala primerno.
Udaril jo je pa zato, ker mu jo je hotela vzeti iz rok. Branil je svojo lastnino tako kot je takrat pač znal.
Bil je pa star komaj dve leti in ker še vedno (10let) obiskujem isto igrišče in zelo opzaujem ravnanje otrok in njihovih staršev skozi različna starostna obdobja skoraj vsakodnevno, se čutim dovolj kompetentno, da pokomentiram na ta način.

Seveda sem ga vedno opozorila in je kmalu prenehal s takim ravnanjem.

In ja, jaz se pri mojih ''velikih'' hladim v senčki na igrišču in se ne derem vsepovprek, kadar moja otroka ''zanese''. Ampak ju opozorim na njuno vedenje ko prideta v bližino in doma se takrat tudi pogovorimo o vedenju in pravilih na igrišču.
V 90% se obnašata primerno. Pride pa kakšen dan ko je kateri od njiju še posebej razposajen.

In še posebej hčerka 6 let je precej pokroviteljska do manjših otrok.

Sploh pa tokrat nisi razumela kaj sem hotela povedati, kar me preseneča.
Default avatar

jaaap

pasji drek