Forum.Over.Net

Starševski čvek

preživljenje prostega časa s sodelavci - nuja???

Default avatar

sprašujem se

Nekaj mi ne da spati. Mož je pred nekaj meseci zamenjal službo in sicer je dobil precej odgovoren položaj v dobro stoječem podjetju, zaposlen je v vodstvu. V skladu s funkcijo, ki jo opravlja, je tudi bolj malo doma (dolg delavnik, poslovna potovanja, nadure, delo nadaljuje doma...). Imava dva majhna otroka, mlajši je star dobro leto. Otroka svojega očeta zelo pogrešata in bolj kot ne živimo za vikende (sem štejem že petek, ko naj bi mož imel malo krajši delovnik kot sicer). Do tu je zgodba podobna verjetno polovici vašim.

Težava nastane v tem, da to podjetje ves čas prireja nekakšne piknike, izlete, ki trajajo po več dni (recimo enkrat na mesec od petka po službi do nedelje zvečer), zabave, "mora" se praznovati direktorjev rojstni dan (takrat se najame kar mini bus in se odpelje nekam pit in jest, predvsem prvo), pa fantovščina, zdaj se načrtuje na primer zabava na nekem kmečkem turizmu pred odhodom na kolektivni dopust in podobno. Pobudnik vseh teh "zabav", ki so po mojem bolj popivanja, občasno tudi kakšno športanje, je direktor podjetja, ki nima majhnih otrok in v bistvu nikakršnega svojega življenja. Grozljivo pri vsem tem je, da vsakemu, ki se tega ne udeleži, hudo zameri.

Zanima me, koliko vaši partnerji preživljajo prosti čas s svojimi sodelavci in nadrejenimi? Se tudi pri vas dogaja, da kljub dolgemu delovnemu tednu odhajajo še na izlete, zabave in karkoližedajeizgovorzapit? Moj mož sicer pravi, da mu ni do tega in, da bi vikende raje preživel z nami, a se nad njim v službi vrši velik pritisk. Ravno ta vikend, ki prihaja, so določili za nekaj, kar bo trajalo do nedelje zvečer in mož pravi, da ni nikogar, ki bi rekel (ali si upal reči), da ne more iti. Vsi bodo šli in nihče ni nikogar vprašal, če ima čas in, če sploh želi iti.
Komaj smo čakali vikend, zdaj pa ga bomo preživeli vsak zase?!?
Naj še povem, da mož prej nikoli ni hodil s prijatelji ven pit, vse prijatelje imava skupne in prosti čas preživljava skupaj, z ostalimi družinami in tudi sama. Vsak pa ima tudi svoje hobije. Zdaj pa nama vsak teden zmanjka časa že za družino, kaj šele zase ali hobije.

A lahko na tak način družina sploh še funkcionira?

Za vsako mnenje hvala.
Default avatar

mzver3

Grdo ali ne, jaz bi temu sigurno naredila konec! Verjamem pa, da se noče zameriti že takoj na začetku! Naj pove, da ste nekaj načrtovali in odpove!
LP, klavdija
Default avatar

Ginovina

Ne krivi tukaj dir. podjetja to so le prazni izgovori. Tudi jaz sem v podobnem podjetju, kjer je veliko zaposlenih in vsak vikend skoraj pride kakšna zabava, fešta, fantovščina, deklišna, pikniki in vsak se lahko sam odloči ali bo šel ali ne. Pač tvoj mož je prišel v podjetje in nobeden dir. mu ne sme reči ti moraš na piknik drugače boš šel iz podjetja. Mislim malo se zamislite. Lep dan.
Default avatar

xxy

Ja, dandanes znajo biti te stvari velik problem. Majhne uspešne firme krojijo svoj način življenja in dela, marsikaj je odvisno od dobre volje direktorja in tega, ali je zaposleni njegov prijatelj ali ne. Če nekdo bojkotira take na videz neobvezne žure, druženja in popivanja, bo hitro končal v širšem krogu, med tistimi, ki niso posebej zagreti za "dobrobit firme". V skladu s tem lahko začnejo dobivati manj pomembne naloge, na njih se ne računa in niso nekdo, "na katerega bi se lahko šef zanesel".

Da odkloniš take oblike druženja, moraš biti zelo dober na svojem področju dela, drugače te lahko hitro zamenjajo (že najdejo kakšen zakonsko podkrepljen izgovor). Res je tudi, da je današnjim šefom malo mar družina njegovih uslužbencev - za službo morajo biti na razpolago kadarkoli, seveda so všteta tudi neobvezna druženja (ki še zdaleč niso neobvezna).

Če je mož s službo zadovoljen in če si težko omislite slabše dohodke, pač potrpi nekaj časa. Ko bo mož v podjetju bolj udomačen in bodo vodilni že opazili sadove njegovega dela, bo lahko nastopil bolj odločno (če mu seveda taka druženja ne bodo postala všeč - tudi to se dogaja). Če pa lahko shajate z manjšo plačo (nič nisi napisala, ali tudi ti delaš), pa prepričaj moža, naj si najde drugo službo. Konec koncev noben denar ne odtehta skupnega življenja družine, na tak način kot ga živite zdaj, pa je velika verjetnost, da se bosta z možem sčasoma odtujila.
Default avatar

Code5

Ali poznaš zgodbo samo z moževe strani ali si govorila tudi že s kakšnim sodelavcem (pa tudi pri tem moraš biti pazljiva, ker si moški dajejo štango drug drugemu)? Meni miriše na kakšno svežo in precej pohlepno ljubico. In če je še ni, pri takem načinu preživljanja vikendov bo hitro. Kot prvo bi na tvojem mestu najela privatnega detektiva in se prepričala (taka usluga ni draga).

In če gre res za tako zmešano firmo ali direktorja, naj raje lepo počasi začne iskat drugo službo.
Default avatar

šopek

Zame se stik s sodelavci konča, ko zapustim firmo (no, nemalokrat moram kaj dokončati tudi doma, ampak to je druga stvar). Zabave, take in drugačne, me ne zanimajo in se jih ne udeležujem. Seveda najbrž tudi zaradi tega nisem na "ti" z direktorjem, ampak dokler so oni zadovoljni z mojim delom in jaz s svojo plačo, se ne bom sekirala.
Default avatar

pikapoloneza

v nekaterih firmah je res tko, da si organizirajo veselice za (skoraj) vsako priložnost oz. če priložnosti ni, si jo naredijo. In ja, taka druženja so neobvezno obvezna. Namreč, s takimi druženji se stkejo taki neformalni stiki, ki možu lahko precej koristijo v službi. Je pa to, kar si napisala, malce pretirano. Ne morem verjet, da se to dogaja vsak vikend...sploh če je firma privat :) direktorji/lastniki namreč raje šparajo na zaposlenih ne pa trošijo za take stvari. kot je napisala ena prej, ne bi bilo slabo, če bi ga malo preverila s kakšnim detektivom...
Default avatar

banbina

To pa prvič slišim, da ima eno podjetje vsak vikend od petka do nedelje zabave. Pogovori se z možem tukaj ne boš dobila pravilnega odgovora. Naše podjetje ima zabave vendar petrkat šeskrat letno petek ali sobota in to od 19 naprej in do enih dveh zjutraj. Ne pa cel vikend od petka do nedelje.
Default avatar

cot

Kaj ne znate brati? Kje piše, da je to vsak vikend? Napisala je, da je enkrat na mesec - kar je seveda tudi pogosto, ampak kar štirikrat manj pogosto kot nekateri opisujete.

Ja, nekateri direktorji pač nimajo svojega življenja in hočejo, da je tako tudi z ostalimi zaposlenimi. Naj si najde drugo službo, kjer direktor ima kaj početi sam s sabo, ko ni v službi.
Default avatar

Žana26

:-) Glavni mož podjetja tu ni čisto nič kriv. Kdor se mu želi prilagoditi se mu kdor se mu ne se mu ne zaradi tega ne bo šel nobeden iz podjetja. Pač rad je med novimi sodelovci.
Default avatar

ena takšna

sEM IMELA TUDI SAMA TAKO SLUŽBO, JA. iN JE BILA HUDA ZAMERA, KER SEM DIREKTORJU JASNO POVEDALA, DA SO PROSTI VIKENDI MOJI IN NE BOM HODILA NA SLUŽBENE FEŠTE. aMPAK SEM ZATO HITRO "ODFRČALA" IZ PODJETJA... zDAJ SEM BREZ SLUŽBE, AMPAK TJA NAZAJ ZA NOBENO CENO VEČ NE GREM! Se opravičujem za velike črke, še enkrat se mi pa ne da pisati ;)
Default avatar

Kati

Sem na podobnem delovnem mestu kot tvoj mož in kot kaže, imava podobnega direktorja. Ker pa imam veliko družino, sem že na začetku povedala, da sem z njo že tako bolj malo časa in da so vikendi moji. Nekaj časa je res bila zamera, ampak ker bi me v firmi težko pogrešali, mi tudi niso pokazali vrat. Na take skupinske fešte grem samo takrat, ko je najprej napovedano tudi "delovno srečanje", torej da tudi kaj pametnega počnemo, potem pa je zabava. Ampak te zabave ... No ja, meni preprosto ni do totalnega pijančevanja, flirtanja in še česa. Po mnenju nekaterih namreč tudi to spada med "delovne naloge".
Default avatar

tudimi

Tudi moj možek je na začetku veselo obiskoval vsako "nujno" fešto (seveda čez vikend).
Najprej sem mu težila in seveda nisem dosegla NIČ! Potem sem se odločila, da se imam lahko tudi sama z otrokoma za vikend lepo. In ko mi je razlagal kako lepo so se imeli, sem tudi jaz razlagala kaj vse smo počeli mi, kam smo šli, s kom...vse podrobno poročala. Rezultat: mož se je prenasitil sodelavcev, sedaj si res želi vikendov z nami!
Res pa je, da se teh "neuradnih" fešt ni mogel povsem odpovedat, ampak zdaj to izgleda tako: namesto da gre od petka do nedelje, se udeleži piknika le v soboto (do popoldneva). Tako je volk sit in koza cela...
Default avatar

ena takšna

Vidiš, jaz sem bila pa pogrešljiva :( Res se mi zdi žalostno, ker ponekod res ne smeš imeti lastne družbe in družine.
Default avatar

She

Jaz malo dvomim, da je takšno pogosto druženje izven delovnega časa in izven delovnih dni nujno. Zadeva malo smrdi. Služba je služba in družba je družba. Mešanje obojega v pretirani meri ni dobro. Zadeva postane malo preveč domača in niti malo profesionalna.
Če bi jaz bila na mestu tvojega moža ( ob pogoju seveda, da mu takšno druženje res gre na živce), bi direktorju vljudno povedala, da si želim vikend preživeti s svojo družino, ker jo pogrešam. Če bi to direktor zameril ( v kar pa dvomim), potem je nekaj hudo narobe z njim, firmo in celotno zadevo.
Nihče nima pravice razpolagati z mojim prostim časom.
Zadeva pa je seveda drugačna, če tvojemu možu to na tiho ustreza in uporablja direktorja za izgovor.
Preveri.
Default avatar

teichi

Ah dej no..nisem se srecala firme,ki bi non stop kej praznoval...piknik razumem, pa se to za eno popoldne, ali pa praznovanje rd, tudi eno popoldne...to za cel vikend pa krepko smrdi po necem drugem...
Default avatar

--..

V naši bližini je ena takašna firma... ampak poleg zabav (čez vikende) direktor kliče in mori sodelavce zvečer, čez vikend zaradi banalnih zadev.
Default avatar

linaa

ej draga sprašujem se!

tega v nobeni službi ni, da bi šli kar sodelavci vsak vikend, tudi čez noč stran...
tvoj mož ima ljubico!
Default avatar

sprašujem se

V pojasnilo naj povem, da mož trdi, da mu ta družba ne odgovarja in mu verjamem. Za čez cel vikend še nikoli ni šel, to naj bi ga čakalo ta teden. Situacija je podobna kot pravi --..

Sicer pa ta gospod direktor nima druge družbe. Ko se mu žura, na veliko vabi sodelavce na kosila, večerje, žurke... Vabi tudi na rojstni dan, izlete, zabave... Če kdo odkloni, govori, da je to dobro za odnose med sodelavci, da jih mora spoznat in se z njimi dobro razumet. Kolikor vidim, on sploh nima drugega življenja. Dela tudi ponoči, čez vikende, takrat tudi kliče, piše maile... Skratka - zahteva pozornost ves čas.

A mislite, da je moj mož z novo službo kar naenkrat dobil tudi ljubico? Prej nikoli ni hodil okrog, zdaj pa je kar naenkrat z novo službo spremenil tudi karakter? Hm, zanimivo razmišljate, glede na to, da ga sploh ne poznate. Ste do svojih mož tudi tako sumničave?

Vsem skupaj hvala za vaša mnenja!