Forum.Over.Net

Starševski čvek

Postavite nemogoče vprašanje in dobili boste neverjetne odgovore! Anonimno in brez registracije. Največje slovensko virtualno mesto. Če ni objavljeno v tem forumu, se ni zgodilo!

ŽALOSTNO!

Default avatar

KIR

V petek, ko sem odhajal iz službe, pristopi dekle staro okoli 17 let in prosi:
"gospod, mi daste 1000 tolarjev, lačna sem"

Opazim, da ima sicer fletno dekletce čisto tisti stekleni pogled in takoj vem da je "zadeta".
Ko je videla da razmišljam, preide kar na "ti" in mi ponudi da greva v WC, pravi "če si za, samo jurja mi daj". Odgovoril sem, da greva v trgovino in ji kupim sendvič ali kaj drugega po lastni želji. "Ne, denar rabim"! Potegnil sem iz žepa 2000 SIT, ter ji ¨poizkušal narediti malo pridigo:"Škoda te je dekle, poglej kako lepa si, še živeti nisi začela, ti pa se fiksaš namesto da bi se veselila življenja......pa bla bla bla". Samo zahvalila se je in odšla...


Po tistem sem imel kar malo moralnega mačka, saj sem vedel, da nisem napravil drugega kot ji pomagal da se ponovno zadene.. Samo kaj, tako in tako bi zvabila prvega ki bi bil za stvar in se mu prodala.. Žalostno!

IN SEDAJ VPRAŠANJE ZA VAS - KDO JE ZA VSE TO KRIV:

- država, ki je brezbrižna
- šola, ki več ne vzgaja
- starši, ki le stremijo za kariero in zaslužkom

Po moje slednji! Da ne vedo kaj jim počno otroci? Njih bi kaznoval, vzel bi jim otroke......
Default avatar

teichi

Kljub vsemu so na prvem mestu starsi...otroci se prehitro uidejo iz nadzora, pri takem sistemu kot ga imamo dones,ko starsi delajo po cele dneve, pa niti ni tko tezko...je pa res zalostno...
Default avatar

***katka***

S svojimi vprašanji boš sprožil samo val moraliziranja in ogorčenja in obsojanja vsepovprek. Če te res zanima, se pozanimaj pri kaki strokovni inštituciji, kjer se s takimi otroci ukvarjajo in vedo, iz kakšnih okolij prihajajo.
Default avatar

KIR

Kljub temu da bi delal cele dneve, bi zagotovo vedel kaj mi počno otroci! Ker mi je to prva stvar, služba je daleč od tega!
Default avatar

Tinkara *C*

ja, tudi midva s sinom sva v petek dala enemu mlademu fantu nekaj drobiža, njegovemu kužku pa je sine dal kos pizze, ki je ni mogel več.
S sinom sva šla na vlak, fant je bil na postaji. POtem sva se skoraj celo pot domov pogovarjala, kako pride do tega, zakaj so ljudje brezdomci, zakaj so tako mladi ljudje brez družine, brez doma, službe, pogovarjala sva se o bolezni, zasvojenosti ...
ja, KIR, se strinjam s tabo, prvi smo starši. Kajti preventiva v šoli je že precej pozna stvar. V preventivi zoper drogo pomagajo namreč predvsem trdni in zdravi odnosi v družini in pozitivna samopodoba otroka, ukvarjanje s športom itd. Seveda lahko govorim zdaj, moj sin je star še ne 7 let. Ampak lahko povem o svoji mladosti, ko je veliko mojih prijateljev seglo po drogi, sama pa sem našla izhod iz pubertetniške zmede v športu in dobrih odnosih z mamo in sestro.
T.
Default avatar

KIR

Vem da so tu tudi taki, ki ne delajo drugega kot da obsojajo, moralizirajo, kritizirajo... Eden od njih se je javil. Njihovih tem itak ne jemljem resno
Default avatar

KIR

Tinkara, ne boš verjela: očitno je tam zbirališče, fante srečujem dnevno, samo pri njih me ne prizadene toliko. Zakaj ne vem, morda zato, ker si zamišljam, da so močnejši od deklet.

Šport pa je sigurno najboljši da skreneš na pravo pot. Ja, v najstniških letih sem tudi jaz enkrat samkrat probal hašiš.... Vzgledi pač. Toda le enkrat in nikoli več!
Default avatar

Karlinka

Najbrž se vas večina ne bo strinjala z mano, toda jaz osebno mislim, da je veliko tudi v karakterju. Lahko postaviš dva otroka s popolnoma enako vzgojo, enako preteklostjo, pa bo eden postal zasvojen, drugi ne. Ali pa bosta oba drogo poskusila, pa enemu ne bo všeč, drugi pa bo takoj zabredel.
V vsaki družini so težave in vsaki se lahko zgodijo droge. Vsaki! Ni treba veliko. Otroška radovednost nima meja. In kaj boste potem? Boste otroka zaprle med šitri stene? Ga boste odpeljale na prisilno zdravljenje? Ga boste pognale čez prag?
Ne moralizirajte, ker niste v tej koži. Po moje je grozno, ko vidiš, kako tvoj otrok propada, pomagati pa mu ne moreš. Ne moreš!!! Če sam tega noče.
V moji okolici je bil fant. Priden, pameten, iz dobre družine. Starša na pogled zelo v redu. Je bil moja velika simpatija. Potem pa ga srečam čez par let. Jaz z otrokom, on zadet do konca. Zdaj je že pokojen.
Veste, droge se zgodijo samo v družinah, kjer so 'problemi'. To se samo tolažimo tisti, ki mislimo, kako dobri starši smo.
In še en primer iz moje bližnje okolice: Dvojčici. Enojajčni. Ena brodi po breznu, druga je pridna. Kako si razlagate pa to?
Default avatar

marija (1)

Čudno, ane Kir ... če se pojaviš na večih temah in malo po svoje "posvinjaš", se tema razvleče do 150 in več postov, kako si nemoralen, kako svinjaš, kako si plitek, kako si osladno osladen in taka in podobna jaj....a!

Ko pa odpreš temo, s katero daš možnost razimšljati, iskati nove in nove odgovore, deliti mnenja, se učiti in morda s tem poznavanjem in vedenjem kdaj komu tudi imeti možnost pomagati, pa srožiš le val ogorčenja, moraliziranja, obsojanja vsevprek ... težko razumeti, ane !
====================================================
Tudi glavni dobitki so največkrat samo ... zadetki! (R.K.)
====================================================
Default avatar

teichi

Se strinjam..tudi jaz zelim imeti te stvari pod kontrolo...ce jih ni stvari hitro lahko uidejo...pa smo tam,kot si ze v topicu pisal :(
Default avatar

***katka***

saj nisem mislila nič slabega, samo kaj pa povprečen človek v resnici ve o drogah in razlogih zanjo? NIČ. To je kompleksen problem, ki ga poznajo samo strokovnjaki, mi ostali pa lahko samo čvekamo o tem in pametujemo, čeprav v resnici nimamo pojma.
Default avatar

Tinkara *C*

Jaz moram priznati, da jim drobiž dajem, vem, da ne delam prav v smislu, da podpiram njihovo zadevanje, samo ne morem mimo tega, bodo pa dobili drugje. Ali pa celo ukradli ali pa ...
Sem pa enkrat padla v kar hudo debato z eno mamico, ki pravi, da otroku ne dovoli, da spregovorijo s temi "umazanci". Me je kar zvilo. Sama sinu še nisem preprečila kontakta z nikomer, seveda sem nenehno zraven in poskušam pač ta sinova okušanja "realnega" sveta izkoristiti za izhodišča za pogovor. Govoriva o vsem, o brezdomcih, pijancih, mamilaših, o otrocih, ki morajo delati fuzbalske žoge, o vojni, o ločitvah (čeprav doma živi v kar stabilnem domu), o nevarnostih, nedotakljivosti telesa ...
Če ga bom potegnila na drugo stran ceste, da tega ne bo videl, ne bo vedel, da je svet lahko lep, da pa sreča ni nekaj samoumevnega, nekaj univerzalnega ... pač pa da se moraš za njo boriti.
Upam, da bo iz njega zrasel pošten človek, to mi je najpomembneje.
Šport pa smo tudi mi vključili v njegovo življenje že zdaj - sam si ga je izbral, rad hodi na treninge, prav danes se je odpravil v karate šolo na morje, kjer bo /mama pa v jok/ 10 dni, malo bodo trenirali, opravljal bo izpit za 5. kyu itd. Klubu zaupam, ker so v njem fejst ljudje, ki vzgajajo generacije prijetnih in samozavestnih športnikov. Upam, da se bo imel karseda lepo in da bo potegnil iz tega lekcije za življenje ...
Default avatar

marija (1)

Tudi jaz ne, katka, sploh pa nisem imela v misleh tebe, ampak tokrat pa res veliko tistih deklet in žena, ki so se vedno jezile okrog Kirovega debatiranja o seksu in podobno. Res je, kot praviš, premalo vemo o drogah in o vsem v zvezi s to temo, zato mi je razmišljanje Karlinke zelo poučno ... in tako razmišljanje potem sproži še drugo in še tretje in meni osebno je kakšno tako izkušnjo umestno prebrati, saj se lahko česa tudi naučim, take in podobne replike mi lahko preusmerijo pozornost in mi pomagajo videti tudi še kaj, česar ne znam videti in dojeti sama. Ne zameri, katka, nisem imela tebe v mislih ....:-))))
====================================================
Tudi glavni dobitki so največkrat samo ... zadetki! (R.K.)
====================================================
Default avatar

Karlinka

Pardon, se ne zgodijo.
Default avatar

marija (1)

Tudi jaz ne, katka, sploh pa nisem imela v misleh tebe, ampak tokrat pa res veliko tistih deklet in žena, ki so se vedno jezile okrog Kirovega debatiranja o seksu in podobno. Res je, kot praviš, premalo vemo o drogah in o vsem v zvezi s to temo, zato mi je razmišljanje Karlinke zelo poučno ... in tako razmišljanje potem sproži še drugo in še tretje in meni osebno je kakšno tako izkušnjo umestno prebrati, saj se lahko česa tudi naučim, take in podobne replike mi lahko preusmerijo pozornost in mi pomagajo videti tudi še kaj, česar ne znam videti in dojeti sama. Ne zameri, katka, nisem imela tebe v mislih ....:-)))) Tudi iz čvenkanja in pametovanje je moč kakšno dobro stvar izluščiti in prepoznati, verjemi.
====================================================
Tudi glavni dobitki so največkrat samo ... zadetki! (R.K.)
====================================================
Default avatar

marija (1)

Se opravičujem, sem bila prehitra in se mi je "zaklikalo".
====================================================
Tudi glavni dobitki so največkrat samo ... zadetki! (R.K.)
====================================================
Default avatar

Tinkara *C*

Karlinka, podobno zgodbo s sestrama poznam tudi sama. Njihova družina je bila ena bolj spoštovanih v kraju, od koder sem, starša znana in priljubljena, za vse ostale ... zanju pa ne, pa ni bilo potrebno veliko, samo čisti razdor odnosov v času najstništva in denar, ki sta ga vedno imeli.
Sama imam izkušnje z drogami, vendar jim jaz nisem zapadla, več kot polovica moje druže iz najstniških let pa je - tako ali drugače, eni na drogo, drugi pa so bili pri 20 alkoholiki ... Nekaj, ki smo se upirali, vendar ne tudi proti sebi, pa se nikoli nismo podali na pot navzdol. Še zdaj kdaj razmišljam, zakaj ne ... Glede na to, da sem imela kot najstnica kar nekaj blazno grenkih trenutkov (posilstvo itd.) bi človek pričakoval, da me potegne, pa me ni ... Bilo je hudo, ampak sem rekla, da bom še najbolj zaj... svet, če preživim :))))
Default avatar

acjom

Se strinjam z vsem, kar si napisala!
***************

Upanje je kakor nočno nebo. Nikoli ni tako temno, da ne bi odkrili vsaj ene zvezde...
Default avatar

***katka***

Ne, saj ne zamerim, nisem tak tip.... Ampak tele droge so res uganka. Jaz sem imela v mladosti vse predispozicije, da zabredem, pa nisem, še sama ne vem kako in zakaj. Upam pa, da se bo oglasil v tej debati še kdo iz stroke in malo osvetlil zadevo.
Default avatar

KIR

Strinjal bi se le v tem, da so eni bolj dovzetni kot drugi. A če pravi čas veš kako in kaj, sem siguren da se zadeva da urediti. Čim pa spolzi iz rok, pa vem da skoraj ni več pomoči