Starševski čvek

začetek zaposlitve poleti- dopust?

Default avatar
julija se bom prvič zaposlila. in ker imamo z družino že rezerviran dopust v prvi polovici avgusta, sem zelo v dilemi, kaj narediti. ali naj delodajalcu že zdaj povem za dopust in ČE mi sploh pripada oz. če ga lahko koristim?
sploh ne vem, kaj naj...želim si malo počitnic z možem in hčerko, po drugi strani pa me skrbi, da ne bi bila predrzna pri novem delodajalcu, češ, da že na začetku prosim za dopust.

kako ste ostali naredili v tem primeru? če ste se zaposlili in si kmalu želeli na dopust?

hvala za odgovore.*~ *~* ~* ~* ~* ~* ~* ~* ~* ~*
'Saj res - mar bomo ves čas brez zabave?'

William Shakespeare


Default avatar
Jaz sicer nisem bila v taki situaciji, moj dragi pa, tako da ti povem njegov primer. Zaposlil se je ravno tako poleti (prva zaposlitev je bila to) in po enem mesecu je šel na dopust, je pa res, da je bil njegov direktor ZELO v reu človek in ni bilo nobenih problemov.
Kako je po zakonu in če ti pripada ali ne ne vem točno, verjetno je veliko odvisno tudi o delodajalca.

SREČNO!
Default avatar
zasanjana, hvala. zakon nič posebno ne določa, zato me zanimajo bolj vaše izkušnje. kdaj pa je tvoj zaprosil za dopust? ko je že imel pogodbo ali je že prej povedal?*~ *~* ~* ~* ~* ~* ~* ~* ~* ~*
'Saj res - mar bomo ves čas brez zabave?'

William Shakespeare


Default avatar
Ne, je že imel pogodbo - za določen čas, bil je na začetku kot pripravnik.
Default avatar
super, jaz sem na istem :-) upam, da bo vse ok.*~ *~* ~* ~* ~* ~* ~* ~* ~* ~*
'Saj res - mar bomo ves čas brez zabave?'

William Shakespeare


Default avatar
Pri nas v službi smo imeli že 2 takšna primera - vedno smo se zmenili tako, da je prav in sta obe delavki lahko šli na dopust.

Vendar bi ti jaz predlagala, da poveš že prej. Dandanes je tako, da se počitnice rezervirajo tudi več kot pol leta naprej in mislim, da to tudi v tvoji bodoči službi vedo.

Upam, da se bo dobro izteklo.

LP, Petica
Default avatar
žabica, ob prvi zaposlitvi (ali če imaš prekinitev delovnega razmerja) je vse odvisno od delodajalca. če ti bo prišel nasproti, boš lahko šla, če se bo striktno držal zakona pa ne, kajti za vsak mesec dela ti pripada 1/12 dopusta, ki ti ga bodo dodelili. To v večini pomeni nekaj več kot 1 dan na mesec ali v 2 mesecih 3 dni, kar je verjetno premalo za tvoj dopust.

kot rečeno, se pa vse da zmenit, če sta obe strani za to.

upam, da ti uspe, poskusi pa se čimprej zmenit, da boš vedela pri čem si.

lp,

nataša
Default avatar
Pri nas niso pustili. Lahko sem koristila sorazmerni del dopusta glede na čas, ki sem ga v službi oddelala. Tko sem dobila po 2 dneva na mesec. Po šestih mesecih pa mi je pripadla pravica do koriščenja več dni dopusta. Zelo je odvisno od šefov, ali ti bodo dovolili dopust, ali ne.
Default avatar
hvala za odgovore.
vem, da je odvisno od vodstva...ki je v tej firmi zelo človeško. najbrž bom res kar prej poklicala in najavila dopust. bojim se samo, da me ne bodo vzeli za neresno in me sploh ne zaposlili (!!!???)...ker pogodbe še nimam.
upam na najboljše.

lp*~ *~* ~* ~* ~* ~* ~* ~* ~* ~*
'Saj res - mar bomo ves čas brez zabave?'

William Shakespeare


Default avatar
Jaz bi se čim prej odkrito pogovorila - povedala bi jim točno to, kar si nam: da si v dilemi, ker si se komaj zaposlila in ne bi rada takoj izsiljevala dopusta, da pa imaš dopust rezerviran v naprej. Če je tapravi šef bo videl, da si odkrita ter da imaš prave prioritete v življenju (služba ti je pomembna, a ne bolj kot družina). Predlagam pa ti, da dopust skrčiš na minimum (kak teden torej, in ne recimo 3).

Pri nas niso pri nikomer komplicirali. Logično je, da bi vsak rad del dopusta izkoristil v sezoni, zakaj bi bili torej novi delavci izjema?
Default avatar
Ne, ne delaj tega, da bi PO TELEFONU najavila dopust. To moraš storiti osebno.
Default avatar
Koliko dopusta ti pripada,so ti punce ze povedale...o svojem dopustu moras povedati osebno, pa se to ne silit ampak povej kaksna je situacija in ce pac ne bo variante je pac ne bo....sluzbo je presneto tezko dobit, pocitnice imamo pa lahko leto za letom :)
Default avatar
punce, točno tako! poklicala ga bom, da se dogovorim za kratek 'razgovor'. potem mu bom povedala. saj je ful prijazen, mlad in razumen. če moji želji ne bo ugodil, pač ne bo. dopust je lahko še kdaj drugič, službe pa ne padajo z neba.

hvala vsem še enkrat.*~ *~* ~* ~* ~* ~* ~* ~* ~* ~*
'Saj res - mar bomo ves čas brez zabave?'

William Shakespeare


Default avatar
Pametno si se odločila. Upam, da se ti izzide oboje - služba in dopust.

Lp