Starševstvo in vzgoja

Odgovarjajo: mag. Nataša Durjava, EAGT geštalt izkustvena psihoterapevtka • prof. Andreja Vukmir, spec. zakonske in družinske terapije • Mirjana Frankovič, transkacijski analitik - psihoterapevtka, doktorandka SFU Dunaj

Obračanje ploda

Default avatar
Pozdravljene,

sem v 37. tednu nosečnosti (prvič noseča, stara 26 let), dojenček pa se še vedno ni obrnil z glavo navzdol. Baje, da v ljubljanski porodnišnici otroka z masažo tudi obrnejo, pa me zanima, kaj vi mislite o tem?Ima katera izkušnje s tem?

Res ne vem, ali naj se za to odločim ali ne. Prosim za nasvet.
Vnaprej hvala za mnenja in odgovore.

Pozdrav vsem.
Default avatar
lep pozdrav!
tudi meni se do 36 tedna ni obrnil na glavo bila sem napotena v porodnišnico tri dni jedla tablete za sprostitev mišic. obrat pa ni uspel se nisem mogla tako mehko narediti. bilo je v kranju pri dr. Riznarju. sem rodila pet dni čez rok s carskim rezom.
Default avatar
Hallo!

Nisem porodničar, da ne bo pomote, niti babica, da bi z sigurnostjo dajala take nasvete, to je le moje razmišljanje, kako bi se verjetno sama odločila.
Čakala bi do zadnjega! Ni malo primerov, ko so se otroci čez noč obrnili v pravilno lego z glavico navzdol. In ni malo takih, ki so bili že mesece prej obrnjeni pravilno, pa so se zadnji hip obrnili na ritko. Kje je potem določeno, da se tvoj škrat ne bo obrnil tik pred zdajci?
Pa tudi če se ne! Saj ti bodo na samem porodu povedali kako in kaj in če bo potrebno otročka obračat se bodo že oni odločili kako in kdaj bodo to izvedli. Poznam žensko, ki je pred dvema mesecema rodila fantka, ki je šel naprej z ritko, pa ga je rodila lažje kot prijateljica, ki je rodila z glavično vstavo. Prva ni bila raztrgana niti malo, medtem, ko je bila druga šivana do sredine r***.
Ti se samo sprosti, poslušaj osebje in zdravnike in zaupaj, verjemi, da bo vse v redu. To je največ kar lahko storiš in najbolj gotovo deluje!
Preverjeno pred 5,5 meseca v Lj. porodnišnici!!! ;))
Lep, lahek porod in zdravega in lepega dojenčka!
Nočko!
Valerija!
Default avatar
Predvsem se čim manj sekiraj.

Moja izkušnja: s veliko strokovnostjo in neizmernim posluhom za človeka s strani dr. Pušenjaka sem pred nekaj leti rodila otročka z ritko naprej. Porod trajal od prvega popadka do konca štiri ure! 53 cm in 3620 g.

V naslednji nosečnosti se bom resnično najmanj sekirala ravno za lego otroka.

Če se obrne, krasno, če pa ne, pa tudi ni krize. Predhodno "prerokovan" carski rez pri večini medeničnih vstav je napačna interpretacija španske inkvizicije (beri: psihična tortura utemeljeno preobčutljivih in popolnoma preplašenih bodočih mamic).

Če se otroček odloči, da pač ne bo padel na glavo, je to le variacija na temo poroda. Kar brez skrbi!

čao
Default avatar
hello Š[email protected]! Veš kako je moj dir. rekel, ko je žena domov prijokala, da se še ni obrnil, pa da bo morala na obračanje, pa..... Draga kako si ti predstavljaš, da on bere časopis? Pa sej ne more z glavo navzdol! Otrok se ni obrnil do zadnjega, je pa rodila v rekordnem času (1,5 ure), brez težav prvega otroka. Lahko noč!
Default avatar
Evo, še en dokaz, da stvari niso nujno slabe, če niso točno po - bivšem ;) - JUS-u :)))

Zdaj grem pa res spat, moj je verjetno od besa pred TV zaspal ;)

A, ne, ne, slišim ene negotove korake v smeri kopalnice, treba končat, če hočemo kej crkljanja ;)))

Nočko :)
Default avatar
Pazi se!!!!! Do naslednjč! Pa lepo crkljanje:::))))
Default avatar
Meni so dete obrnili v Kranju. Sam poseg pri meni ni bil nič posebnega, vendar sem bila zaradi tega (v Kranju) hospitalizirana. V Ljubljani je drugače. Poskusi na sosednjem forumu pri dr. Pušenjaku povprašati.
Spomnim se, kako mi je po uspešnem obratu odleglo.

Srečno,

Natassa
Default avatar
Moji sestri je ležala ves čas počez, slabe tri tedne pred rokom pa se je sama od sebe postavila na glavo in se pripravljala na izhod.
Default avatar
Pozdravljena!

Iz svojih izkušenj ti lahko povem, da je obračanje ploda popolnoma neboleč in mislim da tudi popolnoma varen postopek - tako za mamico kot tudi za otročka.

Meni so ga izvajali dvakrat, vendar na žalost neuspešno, tako da sem potem rodila s carskim rezom.

Sam postopek poteka tako, da ti ginekolog z rahlimi zasuki trebuha poskuša spodriniti dojenčka iz sedečega položaja, pri tem pa otročka ves čas spremlja z ultrazvokom. Ničesar ne dela na silo, zato tudi ni nevarnosti poškodbe ali bolečin. Pred drugim poskusom sem bila za eno noč hospitalizirana in sem na večer pred posegom dobila obliž za sproščanje mišic - posledica tega je bila enormna aktivnost otroška, ki je kar naenkrat imel veliko prostora za gibanje. Ker pa je bil izrazito "zaseden", ginekologinji zasuk ni uspel.

Sama bi se sigurno ponovno odločila za ta poseg, vendar pa moram reči, da tudi carski rez ni noben bau-bau in okrevanje po njem ni nič počasnejše kot pri navadnem porodu.

Želim ti zdravega otročka, pa čim manj strahu pred porodom.

LP, Taja
Default avatar
Kolegici so obračali v 38. ali 39. tednu, ne vem točno, pa se ni posrečilo. Potem se je odločila za CR. Jaz bi poskusila, ne vem pa res, kako zgleda.
M
Mojca Berdnik Vozel
Default avatar
Ojla,
tudi moja pikica se ni in ni hotela obrniti. Moja ginekologinja mi je obračanje odsvetovala, češ, da v večini primerov ne uspe. Ko pa sem prišla v porodnišnico me je babica takoj vprašala, zakaj se nisem odločila za obračanje, ki ga opravljajo v ljubljanski porodnišnici in, ki je kar uspešno. No, porod ni bil ravno lahek, in je trajal štiri ure. Ko so mi povedali težo in višino moje pikice sem vedela zakaj (3,8kg in 53 cm).
Želim ti čim več sreče pri porodu in zdravega dojenčka. LP, Janika

Moderatorji

mag. Nataša Durjava , EAGT geštalt izkustvena psihoterapevtka
durjavaN
prof. Andreja Vukmir , spec. zakonske in družinske terapije
Zavod Pogled
Mirjana Frankovič , transkacijski analitik - psihoterapevtka, doktorandka SFU Dunaj
MirjanaFrankovic