Forum.Over.Net

Starševski čvek

Postavite nemogoče vprašanje in dobili boste neverjetne odgovore! Anonimno in brez registracije. Največje slovensko virtualno mesto. Če ni objavljeno v tem forumu, se ni zgodilo!

periferija ali mesto?

Default avatar

Pandora

Če bi imeli možnost izbire ali bi se odločili za življenje v okolici mesta ali v mestu? Konkretno govorim o Lj. Prednosti življenja v mestu so dobra infrastruktura, bližina vrtca, šole, trgovine, možnost športnih dejavnosti in velika izbira dejavnosti za otroka in odrasle, dostopnost brez avta... Pomankljivosti so manj prostora, več hrupa in onesnaženosti, več kriminala v blokovskih naseljih, težave s parkiranjem... Predvidoma je velikost stanovanja približno enaka.
Default avatar

gobica

Dokler nisem imela otrok, definitivno LJ, čim bližje centru (in tako je tudi bilo). Zdaj, ko imam otroke, se mi pa zdi lepše na obrobju.
Default avatar

Mostec

Naša izbira je bila nekaj vmes - naselje Mostec. Še vedno v mestu, vse dostopno, hkrati pa v čisti naravi (gozd, travniki, bajer itd.)
Default avatar

derseto

Živela bi na obrobju. Toliko, da še vozi vsaj ena trola.
Default avatar

GRETKA

Periferija.
Živi in pusti živeti
Default avatar

periferija

Dokler sva bila sama, mi je bilo vseeno. Najprej sva živela na obrobju-bilo je super, nato v mestu-Šiška, blizu Mosteca-super. Z leti in povečanjem družine se želje spreminjajo. Želimo živeti na vasi, in v bližnji prihodnosti se bomo selili. Mislim, da smo našli, kar smo iskali. Če nam ne bo všeč, se bomo pa spet selili:-))))

LP
Default avatar

laskač

Sem mislila, da kaj bolj konkretnega sprašuješ!
Ljubljana-Mostec je pa ena in ista stvar, medtem ko je strogi center čisto drugo. A sploh lahko prezračiš stanovanje?
Mostec- super sprehajalna pot- pot spominov in tovarištva, Rožnik, živalski vrt,mesto čisto blizu z avtom, kolesom ali avtobusom, celo peš čez Tivoli.
Midva z možem se pa odločava ali večje stanovanje na dobri lokaciji ali hiška izven Ljubljane, ob gozdu brez sosedov!
Default avatar

mama2831

Še ko sem bila sama, sem težko zdržala v Ljubljani ceeeelih pet dni skupaj - po enih treh, štirih sem nujno potrebovala dozo province.
Default avatar

nija

Definitivno periferija.
Res imaš mogoče več stroškov z avtom vožnja, vzdrževanje... ampak je življenje na periferiji mnogo lepše kot v mestu, tudi v poznejših letih.
lp
Default avatar

M*

Kot mestno dekle sem se preselila - omožila na periferijo...tukaj bom ostala... vsake toliko časa, pa se kljub temu grem in napolnim baterije v mestu (starši še živijo v Lj)
Default avatar

KaLa

sedaj, ko imam otroke je moj izbor periferija
ni šans, da moje otroke vzgajam v mestu
Default avatar

težka odločitev

hja vas mogoče.
Ampak, vsakič, ko sem tam (živimo zraven polj in travnikov) VOZIJO GNOJ, GNOJEVKO.....
Me je minilo.
Če bi bila kaka drugačna lokacija mogoče
Default avatar

MaGra

tole je tudi stvar načina življenja oz. kaj ti je všeč in kaj ne. sama sem s periferije, zdaj živim v lj in za nič na svetu ne grem nazaj na periferijo. mi bolj odgovarja mestni način življenja, razmišljanja ipd. oba sva zaposlena v lj in tako nam ostane veliko več časa, kot če bi se morala še vozit vsahk dan zjutraj in popoldne, konec konec je to tudi precej obremenjujoče. kaj pa vrtci in šole? otroka moraš s periferije prav tako vozit s sabo v lj, razen če ne živiš ravno v bližini staršev (spet stvar odločitve, zame absolutno no way.) periferijo imamo, kadar se nam tega zahoče, oboji starši namreč živijo izven lj.
Default avatar

san giorgio

Ne maram pozdravljat vsakogar, ki ga srecam, ko grem zvecer na jogging.
Ne maram hodit leto in dan v isto trgovino.
Nocem prezivet dveh ur dnevno v avtomobilu, ker to nanese 1 mesec na leto.
Ne maram na izbiro treh bifejev, enega cevljarja, ene mesane trgovine s posodo, vrtnim orodjem, umetnimi gnojili in vodovodnimi ventili ter ene podruznice NLB, odprte od 8h do 16h.
Nocem, da bi moji otroci zabijali cas po avtobusnih in zelezniskih postajah, pol zivljenja jim pa ne mislim spilat taksista.
Nocem, da bi bili moji sosedje tudi moji najboljsi prijatelji.
Nocem imet orjaske hise, v kateri bom tiste tri ure na dan, ki mi ostanejo od sluzbe in prevoza na delo, porabila za pospravljanje.

Skratka, moja izbira je jasna.

SG
Default avatar

Žogica Nogica

Okolica! Tako sem živela večino svojega življenja, v mestu sem bila tri leta. Iz mesta pogrešam le hitrost do službe (5 minut peš) in NIČ drugega.

LP
-----------------------------------------------------------------------------------------------
Naučil sem se, da nihče ni popoln dokler se ne zaljubiš vanj. (Andy Rooney)
-------------------------------------------------------
Slovenec ti odpusti vse, samo uspeha ne! :)
Default avatar

jest1

To sva tudi midva študirala. Na koncu je prevladalo tole: imava 4 otroke in če nočem biti nadaljnih 15 let šofer zaradi otroških aktivnosti, mora vozit mestni avtobus. Tako smo pristali v Tacenskih dvorih.
LP
Default avatar

elaine

Živimo 5 km do manjšega mesta in približno 20 km do Celja. Imamo pa v naši vasi v bližini vrtec, šolo, gostilne, prodajalne z živili, cerkev. Res, na kakšno dejavnost se vozimo v Celje, recimo dvakrat do trikrat na teden, je pa kvaliteta našega življenja mnogo višja kot v Ljubljani. Npr., ko je v Ljubljani megla je pri nas sonce.
Ne vem kaj lahko odtehta to, da spustiš otroke ven na zrak, brez strahu pred avtomobili, iglami, pasjimi iztrebki (seveda znotraj ograjene parcele).
Smo pa na samem, najbližji sosedi 100m proč.
Default avatar

rožana

Sem 10 km od centra Lj., pa vendar periferija. Tu živim že od rojstva in mi je všeč, v Lj. sem v petih minutah in ne bi zdržala v bloku. Sem imela možnost iti k možu domov živet, bolj na vas; tam pa ni trgovine, ni šole, ne dobrih avtobusnih povezav, pa ni bilo govora.
Default avatar

j6534

Sem na idealni lokaciji zame, čeprav bi marsikdo rekel, da v blok ne gre. Do službe 10 minut, iz bližnje trgovine z vozičkom, če kupiš več, zdravstveni dom blizu, knjižnica tudi...... V nekaj minutah si lahko tudi v naravi, okoli bloka pa je veliko asfalta in malo rož- krasno za moje alergije.
Ni tako temnega oblaka, da ne bi imel vsaj svetlega robu.
Default avatar

koks

tudi jaz sem na taki lokacij, pa sem na periferiji v hiši, ne v Lj.
Mislim, da stvari malo poenostavljate in razumete:
-periferijo, kot kraj izven Lj na samem
-Ljubljano( center v bloku)
Vmesnih variant pa je seveda mnogo in realnost ni črno bela.
Jaz živim na periferiji Ljubljane, v majhnem kraju, vendar ne na samem, sem v naselju hiš in imam peš do občine, banke,trgovine knjižnice, zdr.doma, službe. Do Lj 20 min z avtom.Ko se vsedem na kolo imam po 5 minitah vožnje naravo, gozd, pa seveda vrt okrog hiše.
Pandora, torej če greš na obrobje imaš lahko vse to kar ti naštevaš kot prednost mesta, pa še kaj več.Če si pa želiš dejavnosti ali shopinga v Lj, pa se zapelješ tja.
Zakaj smo se odločili kot smo se?
Za ceno 3-sobnega stanovanja v Lj, smo kupili hišo na periferiji.

Sem pa prepričana, da je v Lj v hiši super, samo dragoooo