Forum.Over.Net

Starševski čvek

Danes študentski protest

Default avatar

Me prav jezi

Danes se študentje nekaj organizirajo za protest, nekakšne črna sreda, kot pravijo. Me prav jezi, ker nekaj tumbajo, da nimajo pravic, kako slabo jim gre itd. Vsako jutro se peljem mimo študentskih domov v Rožni dolini. Koliko avtomobilov! Na faks se vozijo z avtom, dajte no, pa ubogi. Še preveč dobro se jim godi, zato pa prav počasi študirajo in izkoristijo vse luknje v sistemu. Kakšno je vaše razmišljanje na to temo?
Default avatar

ena

Moje razmišljanje je podobno tvojemu.
Default avatar

mademoiselle Adele

Eh, eni so bogati (oz. najbrž njihovi straši), drugi pa ne. Tako kot vsi. Ne sodite po nekaj dobrih avtomobilih, da so vsi študnetje bogatuni.

V tej državi nam vsem manjka pravic, ne samo študentom.
Default avatar

šopek

Da je potrebno ukiniti zastonj študij in študentsko delo. Če hočejo delati, naj delajo pod enakimi pogoji kot drugi in če so dovolj sposobni, naj še študirajo zraven. Pametno bi bilo, da bi le študirali ...

Za tiste brez denarja obstaja več mehanizmov, kako jim pomagati.

Aja, pa še to bi bilo potrebno uvesti v zavest Slovencev. Življenje se ne konča pri 25-em letu, zato je možno študirati tudi pri 30-em ali 40-em. To ni nič čudnega.
Default avatar

KaLa

Če bi meni v času študija omejili študentsko delo, le tega ne mogla dokončati. Če bi mi ukinili študentske bone, bi jedla le kruh in vodo. Če bi mi dali še šolnino, pa bi lahko spokala domov in iskala službo. S 5 stopnjo izobrazbe v domačem kraju, bi glede na tamkajšne možnost zaposlitve delala nekje za tekočim trakom. Pri 30-ih letih bi še vedno živela doma v sobici 2x3 metre.

Nimajo vsi staršev, ki so jim zmožni plačevati šolanje, štipendije pa pokrijejo samo stroške namestitve.

Jih podpiram.
Default avatar

koledarček

Ja, tako kot povsod tudi tukaj ne moreš metat vseh v isti koš. Načeloma se s tabo strinjam, veliko jih ima denarja dovolj in res so nekatere njihove zahteve smešne, npr. zastonj javni prevoz. Se pa strinjam da imajo subvencioniranega, tako kot tudi prehrano. Vedno pa trdim da šolnin ne bi smelo biti in da morajo imet priložnost delat preko ŠS.
Default avatar

*registrirana

Na kratko:

Omejiti studentsko delo. Nekdo, ki dela poln delovni cas preko studenta, ne more redno studirat!
Urediti menze in ukiniti bone za prehrano! Zakaj hudica bi jaz placevala prehrano nekomu, ki kao studira, preko studenta pa zasluzi vec kot redno zaposleni?!?
Ni pomembno biti popoln, pomembno je biti popolnoma to kar si.
Default avatar

KIR

Tudi mene jezi!
Zahtevajo več pravic, boljši socialni status, kaj vem kaj še!

Jaz v študentskih letih včasih nisem imel za kos kruha, pa sem preživel! Ker sem vmes včasih delal na črno, študiral pa ponoči. Bi rad videl sedanjo generacijo v tistih časih; niti pomislili ne bi na proteste. Predobro jim gre, tako!
Default avatar

Smejka*

tako je!! najlažje je vam tu pametovati, a ne?? jest bi rade volje delala pa me noben noče?? že devet mesecev stalno pošiljam prošnje za redno delo, pa zaenkrat me hočjo le tu v tej firmi preko študenta, samo do januarja, kaj bom pa potem???? žalostno da eni hočmo delat kot vsi, z enakimi pravicami, pa ne moremo a ne?? pa še to: moja mami je samohranilka trenutno le še dveh šoloobveznih deklin, jest sem študij začela, mami pa ni miljonarka da bi mi denarno pomagala, sama nisem zmogla z ubogo pokojnino, in kaj sem hotla?? pustila sem študij in moram delati, zato intenzivno iščem redno službo, da bom lahko potem izredno doštudirala.
ja, pa kaj imam še status ja, do oktobra hvala bogu, pa še podaljšala si ga bom, kaj pa mi druzga ostane? nikol ni nobenmu nič prov, preživet pa mormo a ne? a zdj bi pa še študentske servise ukinil??
ja bo pa več dela na črno, denar na roke pa bo!!!!
Default avatar

Žogica Nogica

Poznam študente iz obeh strani... In vem, da je precej tudi takšnih, ki dejansko delajo 8 urni šiht preko ŠS, da preživijo - plačajo najemnino, hrano in vlak za odhode domov koncem tedna... Študirajo pa ponoči.

So pa tudi kvazi študentje, ki vlečejo status in izkoriščajo vse pravice, zdraven jih pa še starši podpirajo...

Na splošno pa, tele njihove zahteve... Ene so prav patetične. Z nekaterimi se pa strinjam z njimi.

LP
-----------------------------------------------------------------------------------------------
Naučil sem se, da nihče ni popoln dokler se ne zaljubiš vanj. (Andy Rooney)
-------------------------------------------------------
Slovenec ti odpusti vse, samo uspeha ne! :)
Default avatar

strelca

Zaradi družine nisem koristila niti bonov za prehrano niti storitev študentskega servisa. Veliko pa je moji družinici pomenilo, da ni šolnine.
Danes je za takšne družine malo drugače poskrbljeno, pa vendar...

Ko podpirate ukinjanje pravic za študente, začnite kar šparat za svoje otroke, da jim boste nekoč lahko omogočili študij in ne boste takrat jamrali, kako je bilo nekoč vse to bolj preprosto in lahko.
Default avatar

biz

Seveda, da jim gre dobro, bolje jim gre več pravic hočejo in izkoriščajo do konca. Tudi jaz sem študiral in ko sedaj vidim zavaljene in pijane študente ja ni čudno da delajo študij do 30 leta, če so vsak drugi dan žurke itd....potem pa gre denarček in za študij pa nič ne ostane. Najraje bi še videli, da bi jim diplomo napisali drugi tako so leni nekateri.
Default avatar

pepi*

Ravno včeraj smo debatirale glede regresirane prehrane dijakov. Dobijo nekaj malic zastonj, pa velikokrat končajo na tleh ali v košu. Nas kar zaboli. ko vidimo pol sendviča ležati na tleh, banan ne marajo, jogurtov tudi ne, včeraj so imeli jabolčne zavitke, ki so vsaj ležali na oknu, da niso bili na tleh. Potem pa pravijo, da so reveži, ki potrebujejo pomoč, ker nimajo za malico.

Sem proti šolninam, proti pogojevanju, da je možnost šolanja povezana s finančnim stanjem staršev. Vem pa za veliko primerov, ko študentje na veliko izkoriščajo sistem. In take stvari bi jim bilo potrebno onemogočiti.

Sama nisem šla študirati po srednji šoli zaradi finančnega stanja družine, danes pa ne morem študirati, ker nisem kreditno sposobna za plačilo študija ob delu.

Vendar pa nikoli ne moremo vseh metati v en koš. Nekateri imajo res slab položaj, drugi pa se valjajo v denarju.
Default avatar

Žogica Nogica

Eko, z zadnjim odstavkom si zadela glavico na žeblju.

Zdaj bi vsi kar vsepovprek ukinjali pravice (ker jih sami ne koristijo več), čez 20 let bo pa jok in stok, kako sistem ni fer...

LP
-----------------------------------------------------------------------------------------------
Naučil sem se, da nihče ni popoln dokler se ne zaljubiš vanj. (Andy Rooney)
-------------------------------------------------------
Slovenec ti odpusti vse, samo uspeha ne! :)
Default avatar

šopek

No, in namesto da študirajo in delajo hkrati (pri čemer najverjetneje trpi študij), bi lahko samo študirali in bi jih ob tem npr. kreditirala država. Kredit bi pa začeli vračati po študiju, ko začnejo delati. Možnosti za reševanje socialne stiske je več in vsaka je boljša kot ta, da se podnevi dela, ponoči pa študira. .
Default avatar

Me prav jezi

Ne more biti nek študent zaposlen poln delovni čas preko servisa. Dajte no! To pomeni, da odžira delovno mesto človeku, ki je že končal šolanje in je npr. zdaj brezposeln, hkrati pa sam ne more primerno študirati. ne nakladajte mi o študiju ponoči, nekem matranju za preživetje in podobno. Kdor zaradi dela študira ponoči ne more tako dobro študirati, se posvečati nekemu znanstvenemu področju itd. Sicer pa je tako ali tako preveč diplomirancev, vsak že ima diplomo, zanje pa bolj pičlo. To menda vidimo po službah. Če pol dneva šankiraš (pred šankom ali za njim!), je težko resno delati še v šoli.
Default avatar

strelca

Ja šopek, kredit po študiju bodo vračali potem, ko bodo imeli še kredit za stanovanje in tuhtali, če si lahko privoščijo družino.
Default avatar

šopek

Družino si lahko privoščijo brez kredita za stanovanje. Jaz npr. nisem lastnica nepremičnine. Tudi podnajemniki imamo družino. Vse se da, če se hoče.
Default avatar

Žogica Nogica

Šopek, taki krediti že obstajajo. Oz.so nekaj let nazaj. Moj mož, takrat fant, se je zanimal zanj... Pa veš kaj - po vseh izračunih je bil to najbolj neugoden kredit, kar so jih ponujale banke... Sicer pa... Kdo pa se upa zakreditirati, če ni ziher, da bo po končanem študiju imel službo?!
-----------------------------------------------------------------------------------------------
Naučil sem se, da nihče ni popoln dokler se ne zaljubiš vanj. (Andy Rooney)
-------------------------------------------------------
Slovenec ti odpusti vse, samo uspeha ne! :)
Default avatar

strelca

Ja no, saj jaz tudi nimam stanovanja, ker je na srečo pri nas doma nekdo mislil na to varianto in imamo prostor za bivanje.
Šopek, da se ti ne bodo besede zataknile v grlu, samo to želim povedati. Spomni se na tole debato, ko bo šel tvoj otrok študirat. O tem, kaj vse se da, če se hoče, pa tudi ne rabiš razlagat, vsaj meni ne.

Kar se tiče študentskega dela, sem za spremembe, seveda. Omejitev dela lahko prinese tudi krajše obdobje študija, saj bodo študentje tako imeli motivacijo za to, da študij postavijo na prvo mesto in prej končajo.