Starševski čvek

kateri sirup za kašelj (ponoči veliko kašlja, čez dan parkrat)

Default avatar
Hčerka kašlja že par dni. Čez dan parkrat zakašlja, ponoči pa kar dosti kašlja.

Danes grem v lekarno nabavit sirup, pa me zanimajo mnenja kateri sirup. Kašlja pa nekako na vmes (ni suh, niti moker kašelj). Kateri je najbolj učinkovit, da se kašelj ne bo razvil v kaj več?

Pa še eno vprašanje. Ponoči je 1x bruhala, pred tem je kašljala, potem pa ni več bruhala. Je možno, da je bruhala zaradi kašlja?

Hvala
Default avatar
Od zdravnice smo dobili Pholcodin,na recept,morda pa kupiš Sinecod,tudi pomaga.
Default avatar
Ja možno. Naš mali zjutraj vso strjeno sluz iz grla kar bruhne.

Panatus umiri kašelj. Ampak če se ne neha, bi šla jaz h zdravniku.
Default avatar
panatus je ok!
Default avatar
Joj, sem upala, da bo katera napisala Prospan (se mi zdi, da je o njem že bilo govora?
Default avatar
Ravno jaz sem hotela napisati Prospan. Olajšuje izkašljevanje, zato ji ga lahko daješ 4 dni po 3 žličke na dan, potem pa moraš nehati. Pri nas vedno pomaga.
Default avatar
Pri nas pomaga slezov sirup iz Gorenjskih lekarn.
Default avatar
Lahko je bruhala tudi zaradi kašlja, ker se otrok takrat strašno napenja. A je normalno? Odklanja hrano? V tem tednu skoraj ni človeka, ki ga ne bi doletela neka viroza (bruhanje, driskanje), vendar pa otrok takrat nima teka.
Default avatar
Najprej moraš ugotoviti ali je suh ali moker kašelj. Za suh kašelj sta vredu panatus (panatus forte je močnejša verzija) in sinecod, ki je po učinkovini enak panatusu forte. Ti sirupi umirjajo kašelj in so vredu za zvečer, da otrok lahko spi.

Če je moker kašelj, pomeni, da se nabira sluz, zato najprej dobro očistite nos. Če hči zna že sama pihniti, potem naj veliko izpiha, za higieno nosu lahko uporabite tudi morsko vodo. Po čiščenju nosa pa se uporabijo še operil kapljice za nos.
Pri tem kašlju ne smeš dajati sirupov za suh kašelj, ker mora sluz ven iz telesa. Zato je vredu Prospan, čeprav po mnenju naše pediatrinje za moker kašelj ni nekega učinkovitega sirupa, saj je povezan z nabiranjem sluzi v dihalih in se zato konča, ko se preneha prehlad.
Default avatar
je prospan naraven?
Default avatar
Ne.
Default avatar
Jaz sem še najbolj zadovoljna s Sinecodom.
Default avatar
Meni osebno je najbolj všeč kombinacija Prospana in Sinecoda - čez dan Prospan, ker olajšuje izkašljevanje, preden gre spat pa Sinecod, ker kašelj umirja! Sirupov za izkašljevanje vsaj 2 uri pred spanjem ne smeš dajati, ker potem otroka draži in ne ore spati!!!

lp,
T.
Default avatar
V Prospanu je izvleček listov bršljana.

LP
Default avatar
mamicaa!

Tudi mi smo za Prospan. Enostavno - pomaga.
Default avatar
podnevi Prospan ali pa smrekove vršičke, ponoči pa vsekakor Panatus-je zakon
Default avatar
No, včeraj smo se namenile v lekarno, pa smo šle vseeno pogledati pediatra, da se ne bi kašelj razvil v bronhitis.. vse OK, za kašelj pa je rekel, da naj Panatus. Zaenkrat je odsvetoval Prospan. Imam pa doma že pripravljene smrekove vršičke, ko se bo začela izkašljevati.

Hvala in LP
Default avatar
Najprej ji dvigni vzglavje. Sluz se med spanjem ne bo nabirala pa bo tudi kašljala manj. Morda ji za zvečer daš malo Sinekod-a (vendar le če je starejša od treh let), da ji ustavi kašelj, čez dan pa naj izkašljuje več Takrat ji daj kakšen natur sirup, ala smrekovi vršički, slezov sirup... Važno je le, da se čez dan čimbolj izkašljuje, medtem ko je za spanje bolj primerno nekaj kar ga zaustavi, da se otrok malce naspi in odpočije. Pa za mamico je tudi bolje, a ne?
Default avatar
Pozdravljene,

Moje ime je Robert Terčelj in sem odgovorna oseba za zdravilo Prospan. Z zanimanjem spremljam debato o ustrezni obravnavi kašlja pri otroku in kot vidim so izkušnje res različne. Ker je bilo kar nekaj vprašanj in odgovorov tudi o Prospan-u, tukaj nekaj praktičnih informacij:

- Prospan je registrirano zdravilo rastlinskega izvora (spada med t.i. registrirana naravna zdravila), kot zdravilno učinkovino vsebuje izvleček bršljanovih listov, resnici na ljubo pa vsebuje tudi farmakopejsko določene pomožne snovi, ki niso vse naravne

- na voljo je v obliki sirupa za otroke od 6m. starosti dalje in v obliki šumečih tablet za mladostnike in odrasle

- je bronhospazmolitik in ekspektorans, deluje kombinirano: mehča nabrano sluz v pljučih in olajša izkašljevanje (pljuča očisti nabrane sluzi), obenem pa popušča krč sapnic (poveča dihalni volumen) in olajša dihanje, zato ga npr. nemški pediatri predpišejo tudi kot spremljevalno zdravilo pri astmi. Kašelj tako umirja a ga ne blokira, kar je zaradi sluzi v dihalnih poteh pomembno. Delovanje je dokazano v številnih kliničnih študijah.

- lahko ga uporabljamo tudi zvečer, ker ne deluje enako kot ostali sirupi za izkašljevanje in zaradi kombiniranega delovanja zmanjša frekvenco kašlja. Bolj enostavno: otrok bo sicer še zakašljal, a manjkrat, predvsem pa se bo pri tem izkašljeval.

- jemanje je priporočljivo 7-10 dni

Z uporabo zdravil za kašelj je precej vsebinskih vprašanj, npr. kdaj katero pri kateri vrsti kašlja, smiselnost medsebojnega kombiniranja ipd.. Ob prvi priliki nekaj vrstic tudi o tem. Sicer pa: uporabljajte zdravila po pameti, brez ustvarjanja nepotrebnih zalog, uporaba fiziološke raztopine in stalna nosna higiena bosta preprečila ali pa vsaj omilila marsikatero vnetje dihalnih poti.

Z veseljem vam odgovorim na ev. ostala vprašanja na tel 01.5240216 ali pa na [email protected]. Naša spletna stran bo pripravljena v kratkem, kjer bo na voljo več informacij.

Pa veliko zdravih dni vam želim!

Robert Terčelj
Farmedica
Default avatar
Hvala

Se pa priporočamo za kakšno vrstico kdaj kakšen sirup,....

Ravno tako nas obvestite, ko boste imeli pripravljeno spletno stran

LP