Starševski čvek

Osteoporoza

Default avatar
Zanima me če ima kakšna od vas osteoporozo ali pa morda kakšna od vaših mam, tet,... in katera zdravila jemlje? Zanima me predvsem če so učinkovita in kako jih prenašajo?
Hvala
Default avatar
Moja mama ima začetek osteoporoze, zaenkrat ne jemlje nobenih zdravil.
Treba je biti pazljiv, da ne pride do kakšnega padca, ker nevarnost zlomov velika.

Nekaterim določene tablete kar pomagajo.


lp,Corazon
Default avatar
zdaj zdrvil je več - recimo fosavance (bivši fosamax, ki ima dodan še vitamin D), evista (hormonske tablete) pa še kar nekaj jih je (ne poznam imen)

fosamax so najdlje na tržišču, so najbolj preizkušene, pomagajo pri zdravljenju - večina ljudi z osteoporozo (imajo jo tudi moški, niso izključeni) jemlje to, so pa ta zdravila težka za želodec, zato potem raje vzamejo kaj drugega - pomagajo pa bolj kot evista, vsaj v krajšem obdobju je % izboljšanja višji kot pri evisti, ta pa menda na daljši rok pomaga in ima še druge pozitivne učinke (sem brala v sončnici . bilten društva za osteoporozo - samo se ne spomnim več natančno kaj je točno pisalo o drugih pozitivnih učinkih)

zdaj, sama zdravila ne pomagajo prav nič, če ni materiala za kosti - kalcij (najbolje s prehrano, pa še kaka šumeča tableta na dan) in vitamin d - poleti sonce, pozimi kapljice ali kapsule, no zdaj so že v tabletah fosavance (1x tedensko se jih jemlje)

potrebno je pa zdravila jemati redno vsaj eno leto do kontrolne meritve in nato še naprej, če je še osteoporoza - navadno je treba jemati nekaj let, če je pa težka osteoporoza pa je uspeh tudi to, da se zadeva ne slabša ali se malo izboljša
Default avatar
začetek osteoporoze ali začetek redčenja kosti - to je osteopenijo? ker to ni isto kot osteoproza - če je na začetku osteoporoze bo z zdravili zelo verjetno v kratkem času spravila zadevo v področje osteopenije, sicer pa se vsak sam odloči, ali bo zdravila jemal ali ne

Ca, vitamin D in telovadba so pa preventiva oz so priporočeni pri osteopeniji, pa tudi pri normalnih vrednostih prav nič ne škodijo
Default avatar
Strinjam se glede prenašanja zdravil, predvsem Fosamaxa in podobnih. Zadeva je zeloo težka za želodec. Večina žensk kar neha jemat Fosamax in Fosavans. Moja mama je dobila eno novo zdravilo, baje je šele nekaj mesecev na tržišču, pa zelo učinkovito-Protelos. Dali so ji ga, ker ni prenašala Fosamaxa (bilo ji slabo, pekel jo je požiralnik ipd) in počuti se mnogo bolje-nima več teh stranskih učinkov. Zdravnik ji je razložil, da Protelos deluje čisto drugače kot Fosamax, namreč, da na novo gradi kost in kost potem postane bolj kvalitetna. V glavnem, mama je kot prerojena, pa še v obliki tablet ni, ampak je Protelos tak prah, ki ga zmešaš z vodo in enostavno popiješ. Aja, pa še popnci ji ni treba biti, ko ga vzame (pri Fosamaxu se je revica morala pol ure šetati, preden se je lahko vlegla). V glavnem je kar ok tale Protelos.