Med.Over.Net

Starši in otroci

Odgovarjajo: Mirjana Frankovič, specializantka TA psihoterapije, doktorandka SFU Dunaj

Za naše navihance je potrebno biti iznajdljiv, domiseln, ustvarjalen, igriv, vesel, nasmejan, iskren, vztrajen, včasih zaskrbljen ... Preberite izkušnje in zaupajte svoje.

Mirjana Frankovič , specializantka TA psihoterapije, doktorandka SFU Dunaj

MirjanaFrankovic

OŠ BIČEVJE

Default avatar

Sendi

Nekaj postov nazaj sem zasledila, da vas ima nekaj zelo slabo mnenje o tej šoli. Letos vpisujem prvega sina v devetletko. Imela sem namen vpisati ga ravno v to šolo - ker je blizu vrtca, v katerega hodi tadrugi naš razbojnik in ker je na poti do službe. Bila sem na roditeljskem in se mi ni zdelo nič narobe, razen mogoče, da je šola malce dotrajana. Ne poznam nobene od viških šol niti nikogar, ki bi mi kaj povedal o njih. Mi lahko katera pove, kaj konkretno je narobe s to šolo? Res ne bi rada zavozila! Se mi zdi, da je zelo pomembno kako otrok začne s šolo - kakšen vtis dobi. Lepo prosim za odgovore, zelo mi boste v pomoč!
Default avatar

nada

V moji časih, pred (o mejduš) 20timi leti in več je bilo tako. Vsi, ki so stanovali na desni strani Tržaške (gledano proti mestu) so morali na Bičevje, vsi z leve pa na Vič (takrat Marjan Novak Jovo). Vendar je bilo Bičevje znano kot šola s samimi "luzerji" in "problematičnimi otroci" ter zelo slabim učnim sistemom. To se je poznalo tudi v SŠ, ko so nas spraševali o naši predhodni podlagi in OŠ Vič je bila cenjena kot dobra šola, medtem ko OŠ Bičevje kot zelo slaba šola.
Zaradi tega je nekaj staršev iz "desne strani" uspelo svoje otroke vpisati na Vič. To so bili tisti, ki so imeli kakšne veze na tej šoli. Vendar se je verjetno danes sistem malo spremenil in je svoboda izbire šol večja.
Dobro pa bi se bilo tudi pozanimati kako je danes s tema dvema šolama, saj konec koncev je od mojega šolanja minilo že kar vrsto let (o mejduš).
Default avatar

Ali

ojla, tukaj en "luzer" iz Bičevja :)))

Kaj pa vem, bi rekla, da je bila v "moji" eri šola dovolj solidna (ha, tiste z Marjana Novaka smo "po defaultu" oklicali za snobe), anglisti in naravoslovci pa so bili dovolj na nivoju, da smo potem v srednji šoli zlahka pometli z denimo Črnučami, Mostami (no, ni da bi se človek pretirano hvalil).

Zdaj na to isto "luzersko" šolo hodi hči. Ja, je kar štala. Na žalost pa se ta štala odvija tudi na drugih osnovnih šolah. Polovico učilnic so že preuredili, polovica jih še čaka na nova okna in vrata - jedro s stopnišči in avlami je enako kot v moji dobi. Šoli kronično primanjkuje denarja - pa tudi otrok, mislim vsaj.

Pedagoški kader - hja, so bolj in manj zavzeti učitelji/profesorji, otrokom se zaradi devetletke dogaja veliko - pravzaprav preveč, predvsem ur imajo na dan skoraj toliko kot mi v 6. razredu osemletke, ampak to je stvar devetletke in ne dotične šole, ne?

Sem pa ugotovila, da je potrebno drezati, zahtevati in spraševati - vse, od učiteljice, vodje prehrane, vzgojiteljic, učiteljev podaljšanega bivanja do ravnateljice, treba je "stegovati jezik" in navadno se zadeve uredijo v čimkrajšem času v splošno zadovoljstvo vseh. Prav veliko informacij med šolskim letom namreč nismo deležni.

Šola kot šola- so bolj in manj uspešni učenci, profesorji, nasilja je najverjetneje tolikot kot drugod (preveč), starši pa smo bolj ali manj zahtevni in radovedni - enako kot povsod.

Lp, Ali
Ali
Default avatar

Sendi

Hvala za odgovor. Moram rečt, da jaz nisem dobila slabega vtisa. Kar nekaj časa sem se mučila s tem, da ne bom izbrala napačne šole in zabetonirala otroka. Ampak sem prišla do tega, da se na vsaki šoli najde kakšen zafrustriran učitelj, ali pa tak, ki ne nauči dovolj. Pa tudi od tvojega otroka je odvisno, kako se odziva na okolje. Nekdo je lahko nekje zadovoljen, nekdo drugi pa ne. Razumljivo pa je, da se bo učitelj bolj potrudil, če bo videl, da starši kažejo zanimanje, kot pa obratno. Kdo ti pa danes še sam od sebe kaj pove? Tudi v vrtcu imam tako situacijo. Nihče ti nič ne pove. Vse moraš spraševat... Če hočeš kaj vedet, seveda. Drugače pa je "vse vredu". Poleg tega mi je všeč to, da je na tej šoli malo otrok - posledično jih je malo v razredu. To sigurno pomeni, da je otrok deležen več pozornosti.

Še nekaj bi vprašala. Kakšni pa so stroški? Nekdo mi je rekel (ima dva otroka na tej šoli), da je treba veliko denarja nosit na šolo. Ali to drži? Kaj nimajo vse šole bolj ali manj enake stroške oz. prispevke?

Hvala!
Default avatar

Ali

???
o tem (da naj bi se na šolo nosilo veliko denarja) ne vem ničesar.
Resda je naša čenča šele drugošolka (upam sicer, da stroški ne naraščajo premosorazmerno), vendar je naš mesečni "šolski" strošek položnica za malico in kosilo (cca 12.500 SIT) ter vsak drugi mesec položnica za fakultativno učenje angleščine (3.000 SIT).

Na začetku šolskega leta smo zbrali nekaj denarja za obiske muzejev, kino predstav, razstav, ipd.

Aha, res pa smo dobili položnico za šolski sklad (2.500 SIT), iz katerega se financira nekaj "izven" dejavnosti, se pomaga socialno šibkejšim ipd- vendar plačilo le-te ni obvezno. Mislim vsaj. :)))

In da, otrok je na šoli malo - v hčerinem razredu je 17 učencev, v paralelki pa jih je 23.

Lp, Ali
Ali
Default avatar

Daisy

Vsi trije moji mulci so bili na Bičevju in ni bilo nikoli nobenega problema (tamali je sedaj v 2.gimnaziji, ostala dva pa že višje gor), Teste so naredili popolnoma brez problema, imeli so dovolj znanja iz slovenščine, matematike in angleščine..... in dovolj znanja za nadaljevanje na gimnaziji in na faksu.

Ne vem, ka ko je sedaj... Ampak takrat ni bilo tako katastrofalno...
Verjetno pa so vse šole vedno slabše iz mnogo razlogov in to je katastrofa !! Sistem se bi moral boljšat, pa se samo slabša v vseh pogledih!