Starševski čvek

zdaj pa že več ne vem, ali sem pri pravi - zavarovalniške fore

Default avatar
Zaradi zlomljenega prsta in bolniške sem vložila odškodninski zahtevek za nezgodno zavarovanje - bila sem v bolniški 25 delovnih dni (delam pet dni v tednu), bolniško je v skladu z zakonom kril delodajalec.

Na zavarovalnici pa me pozovejo, naj jim pošljem odločbo zdravniške komisije, ker sem bila v bolniški več kot 30 dni. Odločbe seveda nimam, ker zdravnica ni pošiljala na komisijo, ker sem bila na bolniški manj kot 31 delovnih dni.

Pokličem zavarovalnico, jim razložim ampak oni bi vseeno še izjavo zdravnice, ker je naredila napako in ni dala na komisijo... in njim kao zavod za zdravstveno zavarovanje nalaga, da zahtevajo odločbe komisije.... mislim, kaj ima zavod za zahtevat od zasesbne zavarovalnice ???? pa sploh, če delodajalec krije nadomestilo za bolniško ??'

L
Default avatar
a si slučajno pri mariborski zav.
Default avatar
čak mal, na komisijo moraš, če si v bolniški več kot en mesec, ti pa si bila le 25 dni in zato ni zdravnica naredila nobene napake, razen, če se je zakon spremenil, ampak kolikor vem se ni in razen, če tvoja zavarovalnica nima kakšnih posebnih pogojev, ampak pred komisijo gredi ljudje, ki so v bolniški preko 30 dni, en mesec, sedaj je dovisno, koliko dni je imel tisti mesec.
Default avatar
Ma fora je, da povsod piše delovnih dni, ne pa koledarskih! Ker koledarskih sem pa bila več kot 30 dni v bolniški.

Ne nisem pri Mariborki, poznam pa njihove fore, ker je mož pri njih... sem pri Merkurju in do sedaj je bilo vedno brez kompliciranja, tokrat pa je to že tretji njihov dopis, naj nekaj dopolnim dokumentacijo,pa še tok mim...
Default avatar
Mislim, da si hotela zavarovalnico malce nasamariti glede števila dni, za katere zahtevaš odškodnino. Nič ne bo z petriganjem ha-ha.
Pa tudi v bolniški in doma moraš dejansko biti, če zahtevaš odškodnino.
Default avatar
Moj mož ima prav tako petdnevni del. teden, pa je moral na komisijo po preteku koledarskega meseca oz. še prej, ker je bil konec meseca ravno praznik. Predlog je komisiji poslala njegova osebna zdravnica. Tako da se mi zdi možno, da je naredila napako. V najslabšem primeru pač ne boš dobila odškodnino za ne vem 40 dni, ampak za 31.
Default avatar
Meni je pač zdravnica rekla, da ne bo treba na komisijo, če mi zaključi s petkom, da pa sem glede na zlomljen prst še lahko v bolniški....

ker sem imela nujne zadeve v službi, sem rekla, naj zaključi IN KAJ IMAM ZDAJ ZA TO?? Namesto da bi še vsaj mesec dni vlekla odškodnino po 3.500 na dan (pri dveh zavarovalnicah), mi zdaj bluzijo za tisti en mesec...

če bi mi šlo za denar, bi tako ali tako lahko ostala še doma, tako da mi res ni treba poslušati take bedarije...

L
Default avatar
Napiši dopis in jim obrazloži, oni pa ti bodo pisno odgovorila zakaj hočejo to in ono. Potem boš pa ukrepala naprej.

lp
Default avatar
Vseeno poskusi nekje preveriti. Vse, kar vem jaz, sem ti napisala - pri mojem možu je zdravnica gledala na datum in ni štela delovnih dni (ampak lahko pa, da se je zmotila ona).
Default avatar
Jaz sem na hitrico pogledala, kaj pravijo splošni pogoji "moje" zavarovalnice - primer moraš itak prijaviti v 30 dneh po dogodku, razen če nisi v bolnici, oni lahko zahtevajo drugo mnenje oz. te napotijo k zdravniku po svoji izbiri, če se jim tako zazdi... Malo si preberi, kaj piše pri tebi.
Pri bolniški je pa v glavnem govora o 30 dneh in potem o mesecih, nikjer izrecno ne piše, da gre za delovne dneve, tako da sem še vedno mnenja, da bi te morala zdravnica dati na komisijo. Trdila pa ne bom.
Default avatar
Štejejo se delovni dnevi!

137. člen Pravil obveznega zdravstvenega zavarovanja:

(1) Zavarovanci imajo pravico do nadomestila plače med začasno zadržanostjo od dela:
...
2. od 31. delovnega dne začasne nezmožnosti za delo zaradi bolezni ali poškodbe, ki ni povezana z delom ter poklicne bolezni ali poškodbe pri delu, razen v primerih iz 3. in 4. točke tega odstavka;
...
Default avatar
Lenčk,
eno je bolniška do 30 DELOVNIH dni, ki ti jo krije delodajalec, drugo pa je tistih 30 KOLEDARSKIH dni, za katere je še osebni zdravnik upravičen pisati bolniško, kar je pa več kot 30 koled. dni pa o bolniški odloča komisija! Tvoja zdravnica je seveda naredila napako, da te ni dala na komisijo - to je bila njena dolžnost.
Default avatar
Huh zgoraj navaja 137. člen Pravil obveznega zdravstvenega zavarovanja, ki pa govori le o tem kdo plača bolniško - kdaj delodajalec in kdaj ZZZS. Ne govori pa o tem, kdaj te mora dati zdravnik na komisijo - tu pa je govora o koledarskih dnevih!

Pa še nasvet: Nikol ne žrtvuj sebe za svojega delodajalca, ker se tudi on zate ne bo!
Default avatar
Ampak to je pa res svašta.... Itak ti potem delodajalec morda sploh noče poravnati nadomestila za bolniško, ker pač po 30 koledarskih dnevih morda nisi bil več upravičeno na boln. dopustu, saj bi o tem morala odločati komisija. Lenčk, na koncu boš lahko še vesela, da te ne bodo vrgli iz službe.
Meni to diši po zavajanju nas navadnih revežev, ki se potem obesimo na teh 30 dni in si predstavljamo, da si jih vsi vpleteni razlagajo enako. V resnici gre pa za precej različni časovni obdobji. Mater jim. Meni se ne zdi prav.
Default avatar
Delodajalec sploh ne komplicira in vedno krije 30 delovnih dni,

sploh ne vem, kaj naj bi potem tu zraven si stroške delala še zdravniška komisija, če nima zavod nobenih stroškov z mojo bolniško do 30 delovnih dni???

L
Default avatar
#Pa še nasvet: Nikol ne žrtvuj sebe za svojega delodajalca, ker se tudi on zate ne bo!#

Janina, sicer nimam nič proti, če napišeš svoje mnenje, ampak vseh delodajalcev pa kljub temu ni treba metat v en koš, prav?
Default avatar
Mislim, da smo tule že malo zašli ... spodaj je že debata o delodajalcu in njegovem plačevanju bolniške, lenčk pa sprašuje o zavarovalnici in nezgodnem zavarovanju - tole dvoje nima ravno veze.

Poznam primer, ko je gospa dobila odškodnino od zavarovalnice (po končanem zdravljenju, skupaj 10 dni, porezana dlan in šivi), v bolniški pa ni bila in ni imela bolniškega lista (računovodje si tik pred oddajo bilanc ne morejo privoščiti niti bolniške), pa je na zavarovalnici enostavno pojasnila, kako in kaj in zakaj bolniškega lista ni. Je bilo vse OK in je dobila odškodnino.

Je pa res, da nekatere zavarovalnice izplačajo odškodnino samo za nesreče, ki pustijo trajne posledice, za kaj manjšega, ki se zaceli/zaraste, pa ne.

LP!
Default avatar
Primož menim, da si iz naslednjega pisanja od Lenčk razbral, da je bolniško zaključila (ker je imela nekaj nujnega v službi), želela pa je dobiti dnevno odškodnino za več dni, kot jih je dejansko koristila. Žal je tako, da dobiš povrnjene samo dni ko si bil dejansko bolniško odsoten z dela , zato nikar ne zaključuj bolniške predčasno.
Default avatar
Ne, nisem želela dobiti odškodnino za več dni, kolikor sem bila na bolniški in mi ni jasno, kje sem to napisala, pač pa za točno toliko dni, kot sem bila na bolniški!!!!!!!!!!

Če pa kdo misli, da za zlomljen prst pripada manj kot pet tednov bolniške, naj pa to utemelji!

L