Starševski čvek

leukemija

Default avatar
To sem dobila danes na mail. Temu pa jaz verjamem.


VELIKA PROŠNJA ZA POMOČ !!!

• Moj sin Benjamin ,star 22 let,je novembra 2005,zbolel za AKUTNO LINFOBLASTNO LEUKEMIJO z oznako T,kar pomeni da je bolezen zelo agresivna ,sin ima trenutno tretji cikl kemo terapije in edina možnost za ciljno ozdravitev je presaditev kostnega mozga,žal pa je tu tudi bitka z časom: hitrejša je presaditev,večja je možnost ozdravitve.
• V slovenskem registru darovalcev krvotvornih matičnih celic,ki deluje na Zavodu RS za transfuzijo medicine,je zdaj nekaj nad 4000 prostovoljcev,kritična masa ljudi pa bi bila za pribl.10 000 prostovoljcev.
• Sam postopek za vpis darovalcev v register je naslednji:
• Oglasite se v Centru za tipizacijo tkiv,Šlajmarjeva 6,Lj.(zavod za transfuzijo krvi,med novo porodnišnico in reševalno postajo)vsako sredo od 10h-12h,ali pokličite na tel.01- 5438227,01- 5438220 ,(ga.Cvetka Flajs in ga.Marjeta Vaje Jeras sta osebi na kateri se lahko obrnete vsak dan med 9h-12h) in se dogovorite,starostna omejitev je med 18 – 50 leta,ki nimajo neke avtoimunske bolezni,hepatitisa,tudi krvna skupina ni važna,ker gre za matične celice,oziroma pomembnih je 6 komponent,ki se morajo ujemati z bolnikom.
Ker sem sama to že naredila ,vam opišem postopek:tu vam prvo vzamejo kri za tipizacijo,(določilo tkivnih antigenov HLA), če ustrezate kot darovalec,potem sledi še enkrat odvzem krvi,nato vzamejo vzorec kostnega mozga,z iglo zbodejo v medenično kost in to naredijo pod lokalno ali popolno anestezijo ,lagala bi ,če bi rekla da potem ne čutite nič bolečin,(rahla bolečina se pojavlja nekje od tedna do štirinajst dni ),
druga možnost : gre preko filtracije krvi,približno 5-6h,je oseba priklopljena na aparat ,vse skupaj poteka kot dializa,tu osebi odvzamejo nekaj matičnih celic, ki so življenskega pomena za bolnika.Tudi če ustrezate kot darovalec, imate še vedno možnost odkloniti.
• Lahko se javite tudi meni na [email protected] ,ali GSM-041 461 683 ker sem v dogovoru z Centrom in bomo organizirali kratko predavanjez zdravnikom o samem postopku,pa se potem odločite.
• Šele,ko potrka bolezen na vrata,se zavedamo zdravja in ena humana poteza zdravega lahko reši bolanega.
V naprej hvala,za pomoč!


Ljubljana,15.02.2006 Jožica Babič
Default avatar
Sama sem že v registru darovalcev kostnega mozga.
Default avatar
RES JE, KER OGLAŠUJEJO TUDI PO RADIJU NAJ SE JAVIMO KOT MOŽNI POTENCIALNI DAROVALCI

SREČNO
Default avatar
Obvestilo in vabilo k donatorstvu se pošilja tudi po šolah-
Default avatar
sem ze nameravala iti tja, ampak ce se jim gre toliko za darovalce: zakaj niso malo bolj prilagodljivi in dajo vsaj en popoldanski termin?
Default avatar
Sem že v registru.
Default avatar
Kje in kdaj se lahko prijavim ? Že večkrat sem razmišljala o donatorstvu, a nisem iz Ljubljane, tako da sploh ne vem kakšne možnosti imam.
Živi in pusti živeti
Default avatar
V Mariboru je organizirano - najprej kratka predstavitev, potem odvzem krvi - za ponedeljek 27.03.2006 na OŠ Tabor I. Mogoče lahko še pokliete v bolnico in se prijavite.
Default avatar
V register se lahko vpišete tudi drugače in sicer date kri tam, kjer so krvodajalci in povete, da bi se radi vpisali v register za kostni mozek. Tam imajo bolj prilagodljiv delovnik.