Starševski čvek

komuna

Default avatar

tokrat nn

Stvar je taka: čisto slučajno smo izvedeli, da ima občina v načrtu, da bodo v našem kraju odprli komuno za odvisnike. V načrtu imajo eno hišo, ki je dobesedno sredi vasi, nekaj 10m oddaljeno od nas. Hiša se nahaja v bližini avtobusne postaje. Da se razumemo, ČISTO NIČ nimam proti temu, da se odpre komuna, čisto nič nimam proti odvisnikom, moteča pa mi je ta neposredna bližina.

Zato prosim vse, ki imate kakršne koli informacije, kako dejansko poteka življenje v komuni, da mi poveste svoja mnenja in kako bi vi gledali na to, da bi pri vas odprli komuno.

Prej sem ob omembi komune vedno imela v glavi narisano sliko neke hiše, nekoliko odmaknjene, zraven en hlev, njiva... tu pa tega ni. Samo hiša, brez zemlje, kjer bi lahko pridelovali pridelke. Vse to so podatki, ki nekako ne gredo skupaj, pa me zanima, kako na to gledate vi.
Default avatar

TUDI JAZ NN

jaz poznam nekaj o tej komuniin še tule lahko preberešmislim da so vaščani tudi tu bili najprej proti vendar kot se je kasneje izkazalo ni bilo nikoli nobenih problemov...
Default avatar

Verona*

Tudi pri nas smo bili proti.
Prva skupina je bila malo bolj problematična, potem so mladostnico, ki je povzročala težave, prestavili drugam. Od takrat sploh ne vemo, da je v tisti hiši komuna. Tega je že nekaj let.


LP,

V.
Default avatar

Ariadne

enkrat sem brala, da so otroci, ki odraščajo v okolju s komuno, manj nagnjeni k zlorabljanju raznih drog, ker zelo od blizu spoznajo bedo, v kateri se znajdejo odvisniki.

nimam pa nobenih izkušenj s tem.
Default avatar

valentina

Praviš da nimaš čisto nič proti temu da se odpre komuna, moti pa te njena bližina. Torej imaš proti (naj bo, samo ne pri nas, ne?). Pa brez zamere.

Verjetno veš, da se v komuno vključijo odvisniki, ki se želijo zdraviti, to pomeni da ne blodijo zadeti okoli, ampak so čisto normalni ljudje, ki se učijo na novo živeti. Delajo in živijo urejeno. Če pa kdo zbeži, bodi brez skrbi da ne bo prišel k tebi domov, ampak bo tekel do prvega dilerja. Mislim da vam bodo boljši sosedje kot marsikdo drugi.

Lp
Default avatar

Tinka Pobalinka

Se ti zdi, tokrat nn, da res nimaš nič proti temu, da se odpre komuna? Za tiste, ki so (bodo) prebrali tvoj post, retorično vprašanje. Vse lepo in prav, samo ne govori, da te komuna ne moti, če te. Razumem, zakaj te moti, ampak ne laži sama sebi, da te ne. To je moj nasvet tebi.
Default avatar

mama2831

Poznam primer komune v Vremskem Britofu, kjer živijo zelo simpatični in delovni fantje, nad katerimi so tudi sovaščani navdušeni.

Mislim, da TE moti bližina komune. Mislim tudi, da bi morali v vaši skupnosti pokazati malo sočutja.

In še moje mnenje: z veseljem bi sprejela v svojo bližino ljudi, ki so si pripravljeni priznati, da so storili hudo napako in so na dobri poti, da jo popravijo.
Default avatar

dg

Pa se spet pokaže naša čustvena beda. Vsi smo ZA komuno, samo NE v našem kraju! Povejte KJE ?
Default avatar

tokrat nn

Hvala za linke.
Default avatar

tokrat nn

"Verjetno veš, da se v komuno vključijo odvisniki, ki se želijo zdraviti, to pomeni da ne blodijo zadeti okoli, ampak so čisto normalni ljudje, ki se učijo na novo živeti. Delajo in živijo urejeno. Če pa kdo zbeži, bodi brez skrbi da ne bo prišel k tebi domov, ampak bo tekel do prvega dilerja. Mislim da vam bodo boljši sosedje kot marsikdo drugi."

Ne vem, če je tole čisto res. Naši znanci, precej vplivni, so zrihtali, da so njihovega narkomanskega sinčka, barabina, da mu ni para, namesto v zapor spavili v komuno. Mulo niti slučajno ni tam zato, ker bi se rad odvadil od mamil, ampak zato, ker ve, da ga bo foter spet peljal nazaj - v drugo komuno.
Default avatar

tokrat nn

O čustveni bedi jaz ne bi. Pri nas je namreč tako, da še zdaleč niso vsi za komuno - prej kontra - nihče je noče. Verjetno nas je le peščica, ki razmišljamo tako kot jaz. Mogoče sem pozabila omenit, da je to majhen turistični kraj in kot se že povedala, hiša je dejansko čisto na sredi vasi. Okoli hiše ni delčka zemlje, ki bi pripadal tej stavbi. Kje bodo torej? Bodo cel dan notri? Verjetno ne. Zaradi mene so kamot v našem kraju, samo na drugi lokaciji. In to je bilo tudi moje vprašanje - ali ni drugod tako, da si sami pridelujejo pridelke, sami pripravljajo hrano?
Default avatar

°Lola

Ljudje moji, kaj bi pa sploh še imeli v svoji bližini?

Nihče ne bi imel magistrale mimo hiše al pa vsaj malce bolj prometne ceste, ampak je pa lušno se po magistrali peljat..... nihče ne bi imel odpadkov v bližini, ampak pridno pridelamo dnevno jih pa vsi... pa nihče ne bi imel azila, ampak očitno veliko ljudi zavrže svoje ljubljenčke... pa džamije tudi ne bi imeli, ker to so pač vsi teroristi..... pa komune ne bi imeli, ampak nikoli ne veš, kdaj jo bo tvoj otrok ali bližnji potreboval...... v mojem kraju tudi Hiše zavetja niso želeli, ker to so otroci - barabe (no, sedaj je itak verjetno ne bo, ker Drobnič ne da denarja za obratovalne stroške), pa spet drugje ne bi imeli Varne hiše ali Materinskega doma, ker to so same nevzgojene, lene mrhe z otroci, ki vendar tudi kdaj zajočejo in se na glas zasmejejo.....

Najboljše, da naredimo en gulag, pa tam strpamo vse kao deviantnosti..... pa ker je Slovenija tako prostrana kot Kanada oz Avstralija, imamo itak prostor, da naredimo deponijo za odpadke, kjer v radiju 150 km ni žive duše, niti živalic ne....

Očitno se nekateri ne bodo nikoli zbudili......
Lola
--------------------------------------------------------------------------

Ne more biti učitelj, kdor ne zna biti učenec /B. G. Morales/
Default avatar

valentina

Pa ti odgovorim tudi na to. Vsak odvisnik (narkoman, alkoholik) se v bilokatero vrsto zdravljenja vključi, ker ga v to nekaj prisili (služba, starši, partner ali njegovo spoznanje, da tako ne more več živeti). Dejstvo je, da v komuni droge NI in so tam "čisti", če pa nekdo ne želi več zdravljenja, gre stran. Ne vem kakšno zvezo ima primer, ki NAJ BI ga ti poznala, s tvojim vprašanjem. Dokazuje samo to, da imaš predsodke.

Lep dan!