Forum.Over.Net

Starševski čvek

pomoč... kakšne tablete so to?

Default avatar

skrbi me

Pozdravljeni!
V hčerini sobi (na mizi) sem odkrila neznane tablete.
Imenujejo se Asentra. vsebujejo sertralinum.

Tolaži me misel, da se izdajajo le na zdravniški recept... vseeno pa me zanima kakšne tablete so to? Pozna kdo?
Hčerka mi ni ničomenila, da bi jemala kakšne tablete.
Default avatar

ena

koliko je pa tvoja hčera stara?

če je vsAJ 15 LET se ne mešaj!
Default avatar

Vladka K.

??? Ena, jaz pa upam, da je vsaj polnoletna, saj bi se sama zelo težko sprijaznila, da hčera jemlje take tablete in, da jaz za to oz. njene težave niti ne vem.
Ena, si še brez otrok, imaš še zelo majhne, ali so morda že v službah, da tako razmišljaš?

Lep dan!

Vladka
***********************************************************************
http://galerija.over.net/main.php/v/ust ... /Vladka+K/
Default avatar

Metuljček

Kaj pa če bi jo vprašala oziroma se pogovorila z njo...Mogoče obstaja kakšna logična razlaga? Če jih pa jemlje, in ji jih je predpisal zdravnik je pa seveda tudi pametno da se pogovorita, da te ne bo skrbelo.

Veliko sreče.

Lp
Default avatar

janja

Otroka se ne smeš bati; hčerko takoj lepo, prijazno, brez zadrege vprašaj, zakaj jemlje te tablete, se pogovori z njo. Leta tu niso prav nič važna - vedno, ne glede na to, koliko je hčerka stara, jo imaš ti dolžnost vprašati, kako ji lahko pomagaš. Če jemlje antidepresive se zagotovo nahaja v stiski in mislim, da so starši prvi, ki naj bi priskočili na pomoč. Nasveti, kot ti ga je dala ena, so popolnoma zgrešeni.
Default avatar

Rakica

Se strinjam z janjo. Prekleto veliko moči je punca (pa ne glede na to koliko je stara) rabila, da je poiskala strokovno pomoč.
Draga skrbi me, s pogovorom boš dosegla največ, srečno!
Default avatar

jazzi

Takih nasvetov res ne potrebujemo tukaj in upam, da te nihče ne jemlje resno! Drugič se raje vzdrži in nič ne napiši, kot pa takih nasvetov, ki lahko zelo škodujejo.
Komu ne boš pomagal, če ne svojemu otroku in nima veze koliko je star 11 let ali 40 madona!!! Razlika je le v tem, da dokler ni polnoleten še ti odgovarjaš zanj, nato sam, čeprav smo starši celo življenje in tako tudi delamo gledamo, stojimo ob strani za vedno in pomagamo če je potrebno...ne pa umik, le komu to pomaga, to pelje še v večje krize in težave!
Default avatar

Enka

Samo pripomba, brez zastraševalnih namenov. Glede na to, da so to antidepresivi, so lahko namenjeni tudi čemu drugemu, ne le resničnemu zdravljenju depresije. Za depresijo se predpisujejo tudi apaurini, lexiliumi, ipd., s katerimi se (no, vsaj v mojih časih so se) mladi tudi "zadevajo".
Default avatar

loti

Popolnoma se strinjam z Janjo in Rakico. Pogovori se, pa ne ko pride domov napad z škatlo na hodniku.
Default avatar

Manca

Asentra je antidepresiv in se predpisuje le na zdravniski recept.

Med mladezjo pa krozi kot "pomirjevalo" pred izpiti, preverjanji znanja, neuspesnostjo (ljubezen, sola) in podobno, v kombinaciji z alkoholom pa deluje, kot je ze zgoraj omenjeno, z "zadetostjo" - stanjem z visoko samopodobo, samozavestjo, visoko samomocjo in vec energije, po koncanem ucinku pa padec na psihicno stanje, ki je "nizje" kot stanje, v katerem je bilo sredstvo vzeto.

Skratka: ce je hci mladoletna, definitivno potrebuje pogovor. Brez pritiska, brez grozenj, na lep nacin, kajti, ce jih je vzela sama ali se obrnila na strokovno pomoc, s silo ne bos dosegla nicesar, kajti dekle je ocitno v neki stiski in bi bilo dobro vedeti, v kaksni, tudi, ce le "nepomembni" ljubezenski in ji pojasniti, kako v bodoce ravnati. Da so medikamenti sredstva, po katerih ne posezemo takoj, kajti po cem bomo "posegli", ko nas bodo doletele res hudi psihicni stresi (ce jih ne znamo dobro prenasati)? Pred dekletom je se celo zivljenje in stresi, taksni ali drugacni zagotovo se pridejo. Bolje jo je nauciti (ceprav morda malo pozno), da se spopade in jih resuje na drug nacin. Najprej z zaupanjem tezav najblizjemu (tudi, ce to ni mati). Velikokrat nam pomaga ze pogled neodvisne osebe na situacijo. V tezjih primerih pa naj se mladoletna oseba le obrne na starse ali skrbnike, ki ji bodo zagotovo pomagali, tudi z njihovo vednostjo vodeno strokovno pomocjo.

Pa se nekaj manj prijetnega: moras pa tudi sama prispevati svoj posteni delez in sicer: vprasati se, kje so morda vzroki, da si tablete nasla na mizi, ne glede na to, ali jih je vzela ali ne? Dalje, kje so vzroki, ce jih je vzela in kje, da svojih tezav ni zaupala tebi?

Manca
Default avatar

večkrat mami

Menim, da je dekle ravnalo prav in si priskrbelo zdravilo. Že to, da se zaveda svoje stiske in se poskuša pozdraviti, je vredno pohvale in ne graje.
Z vzpodbudnimi pogovori ji pomagaj pri premagovanju in pomoč bo gotovo sprejela pozitivno. Skupaj ugotovite vzroke za izbruh težav in ne le posledic.

Bodi strpna z njo, lahko traja daljše obdobje. Mladi ljudje so dan danes pod velikimi obremenitvami, ki jim sami niso kos in klonejo.

Uspešen razplet vam želim.
Default avatar

Rakica

Ti, ena, verjetno še nisi slišala: majhni otroci, male skrbi, veliki otroci, večje so skrbi; to ti lahko zatrdim iz lastnih izkušenj.

Veš, otroci takih staršev, ki imajo tako mišljenje kot ti, se izgubijo lahko za vedno; jim dom postane ulica, žal! LP
Default avatar

gobica

V mojih časih smo si "sposojali" kakšne podobne tablete od staršev, ne samo svojih, tudi tujih. Lahko ji jih je priskrbela kakšna "prijazna" sošolka, lahko res samo za pomiritev pred kakšnim hudim testom, ali pa je neki fant že dva dni ni poklical in je čisto hin. Jaz se spomnim, da so nekatere punce pred testi jemale neke tablete za pomiritev, pa ne persenov...
Default avatar

Rakica

Ženske, večina antidepresivov "prime" šele tam okrog 3 tednov, tako, da za strah pred izpitom niso antidepresivi! LP
Default avatar

Manca

Da res je (3.5 tednov), ampak odrascajoca dekleta tega ne vedo in se jih posluzijo iz nevednosti po cimprejsnjem rezultatu. V zacetku delujejo po ucinku placeba.

Manca
Default avatar

Manca

Popravek: 3-5 tednov je bilo misljeno.

Manca