Forum.Over.Net

Starševski čvek

Postavite nemogoče vprašanje in dobili boste neverjetne odgovore! Anonimno in brez registracije. Največje slovensko virtualno mesto. Če ni objavljeno v tem forumu, se ni zgodilo!

barva oči

Default avatar

alina,

mogoče brezveze ampak zanima me kdaj ste kaj opazile da so se vašim dojenčkom spremenile učke barva ? moja pupika 4.5 mesece ima nebesno modre oči in ne vem ali je možno da se iz take barve pol spremeni v rjavo?
naj povem da imam tud jaz modre oči ,mož rjave sin po možu rjave.zdaj navijam da bi moja deklica imela take lepe modre ,pa mi eni pravijo da se lahko še spremenijo?
eno tako vprašanje mal limonadasto,ker važno da so otroci zdravi, pa vseeno.
Default avatar

pika-poka29

Moj mali je imel modre oči do 6 mesca. Tašča me je na družinskem kosilu, pred vso mogočo zbrano žlahto ( moževo sorodstvo seveda !!!! ) obtožla, da fotr glih ni taprav, ker nima barve oči po možu, še huje - po nobenem ne živem ne mrtvem sorodniku - seveda po njihovi strani. Moje sorodstvo itak ne obstaja. Pa se je pri ene 8 mescih izkazalo, da bo imel učke po MENI .

Seveda tašča benti, na forumu pa še nisem zasledila recepta, kako spremeniti barvo oči otroku, da ustrežete žlehtnobi - tašča!!!!!!!!!!!!

Tko, Alina, še mal počaki. Upam, da nimaš tko butaste tašče, kot je moja.
Default avatar

*nina*

helou :o)
Naš je imel ob rojstvu modre oči, sedaj pa se mu barva počasi spreminja in ne vem če ne bodo še kje rjave :)))
Star je 5,5 mesecev.
Default avatar

alina,

ha ha ha.si me prav nasmejala.ja te tašče znajo bit včasih prav zoprne,ah kaj im čemo.bomo videli,bodo take kot bodo bo glih tako prav.
Default avatar

alina,

oj kako se mi je pa tina actimelova vsela gor?a katera ve?
Default avatar

*nina*

Vsem se je vsedla. Malo reklame za naš forum. Da bomo še naprej lahko tu :)))
Default avatar

Katja Pust

Pika poka, kaj bi potem rekla šele če bi rodila tako kot jaz blod fanta, midva z možem pa sva oba skoraj črna :o)) No, pri nas krivimo poštarja :o))
Always look on the bright side of life!!!
Default avatar

BojaMoja

Barva oči - večno vprašanje zvestobe.

Ali ste vedele, da se lahko rjavookima staršema rodi modrooki otrok?
Modrookima pa se ne more roditi rjavooki otrok.

Ni vse odvisno od tega, kako izgledajo oči staršev - važni so vsi štirje aleli gena od obeh staršev (vsak po dva).

Če si pogledate skico na , boste morda lažje razumele, če ste že pozabile osnove dedovanja.
Torej: vsak človek ima dva alela gena za barvo oči - lahko sta oba za modro barvo (človek je modrook), lahko sta oba za rjavo barvo (človek je rjavook), lahko pa ima alela različna - enega za rjavo in enega za modro barvo (tudi v tem primeru je človek rjavook).

Pri tem, kakšne barve oči bo imel vaš otrok, torej sodelujejo vsi štirje aleli, ki ju s partnerjem premoreta.
1. če je eden od staršev modrook, drugi pa rjavook, s tem, da ima v genotipu oba alela dominantna (RR), bodo vsi otroci rjavooki.
2. če je eden modrook, drugi pa rjavook, s tem, da ima en dominanten in en recesiven alel (Rm), bo 50% otrok rjavookih, 50% pa modrookih.
3. če sta oba starša rjavooka, s tem da imata oba po en dominanten in en recesiven alel (Rm), bosta imela 75% otrok rjavookih, 25% otrok pa bo modrookih.
4. če sta oba starša modrooka so možni le modrooki otroci.
5. če sta oba starša rjavooka, s tem, da imata oba alela dominantna (RR), so tudi možni samo rjavooki otroci.

Pozabila sem še eno možnost - da sta oba rjavooka - eden RR, drugi Rm - tudi v tem primeru so vsi otroci rjavooki.


Kako ugotovimo, če smo rjavooki in če imamo morda recesivni gen za modro barvo: najlažje je pogledati staršem v oči. Če ima slučajno eden od staršev modre oči, potem sigurno nosimo recesivni gen za modro barvo.
Nekoliko težje pa je, če imata oba starša rjave oči in imajo rjave oči vsi sorodniki še nekaj kolen nazaj, vendar pa je vseeno možnost, da je nekoč v vašem sorodstvu le bil en prišlek z modrimi očmi, katerih alel ste podedovali, ne da bi se izrazil. In če slučajno naletite na partnerja z modrimi očmi, imate 50:50 možnosti, da dobite modrookega otroka.


Malo zakomplicirano, kar se genetike tiče.

Kar se pa tiče barve oči ob rojstvu in še nekaj mesecev kasneje:
VSI SE RODIMO Z MODRIMI OČMI!!!!! Rjavookim se prava barva pokaže šele v nekaj mesecih.


Pri nas sem jaz modrooka, fant pa je rjavook, vendar ima njegov oče modre oči. Najin prvi sin je rjavook, vendar se je rodil kot modrook. Prava barva njegovih oči se je pokazala šele po četrtem mesecu. Prej pa je bila mešanica modre in rjave - odvisno na kakšni svetlobi je bil in pod kakšnim kotom si ga gledal.
Sedaj v drugo ima moj drugi sine večjo verjetnost, da bo modrook, kot pa da bo rjavook - če gledam 50:50 možnost in da je prvi rjavook.


Pika-poka: tebi pa svetujem, da poveš tašči, da nima pojma.
Če imaš ti modre oči, partner pa rjave, je v njihovi žlahti zasigurno bil enkrat vsaj en modrook človek. Geni ne lažejo (o taščah pa ne bi govorila, saj je moja tudi zmajevska).
Default avatar

sonči

BojaMoja.......obvladaš.......dej še meni povej kako pa pride do
zeleno sivo rjavih oči .......oče modrook, mama rjavooka.......

lp

sonči
Default avatar

anca21

Dobro jutro vsem!!

BojaMoja, hvala za tole...

čeprav nisem čisto prepričana:
fant ima zelene oči, jaz pa rjave (moj oče ima zeleno sive, mama rjave). ali je možno in koliko je možnosti, da bi najini otroci NE imeli rjavih oči?
hvala in lp, Anča
Default avatar

Miša

Ni res, da se vsi otroci rodijo z modrimi očmi. Moja dva sta oba imela črne in imata sedaj eden rjave, drugi pa zelenorjave.
Default avatar

ninči

Moji tavelki so se oči že zelo kmalu spremenile v rjave, tamala pa ima že od rojstva modre (zdej je stara 5 let), pa nobeden od naju nima modrih, amapk rjave.
Default avatar

Kiara

Najbolj enostavno je,če imajo vsi stari starši in starši modre,potem se ni za "kregat in obsojat".Vsi so modrooki.
Default avatar

Morska zvezdica

Naša se je rodila s temno modrimi učki. Nekje po 9 mes. se je barva spremenila v sivomodro in takšne je imela kar nekaj mesecev, potem pa se je barva počasi spremenila v zeleno (stara je dobri 2 leti). Sem pa v neki knjigi zasledila, da se prava barva oči pokaže šele okrog 2 leta starosti in ne okrog 9 mes. kot je včasih veljalo. Lp.
Default avatar

bubica

Naša skoraj 6-mesečnica ima še vedno sinje modre očke (po kom pa res ne vem). Jaz imam temno rjave, fant zelene-sive (bolj pisane :) ). Mogoče je podedovala po njegovem fotru. MI je pa full všeč ,če bi tako ostalo,ker laske ima pa temne. :)
Default avatar

BojaMoja

Hmmmm.

Moram priznati, da v mojem celotnem izobraževanju nismo govorili o zelenih in sivih očeh - škoda, ker je takih očitno veliko.

Kar se tiče sivih oči - alele imajo za modro barvo. Samo modrih odtenkov poznamo malo morje - od tistih nebesno modrih, pa do sivih.
Če vprašate svoje starše, če so modrooki, ali se jim je barva oči kaj spremenila skozi leta, bodo skoraj vsi pritrdili, da imajo sedaj bolj sive oči, kot pa so jih imeli v mladosti.Obljubim, da bom poiskala kar se da o zelenih in sivih očeh - kdaj pa mi bo uspelo, pa ne morem napovedati. Upam da kmalu, saj sem trenutno zelo zaposlena, pa še rodila bom kmalu.