Forum.Over.Net

Starševski čvek

Postavite nemogoče vprašanje in dobili boste neverjetne odgovore! Anonimno in brez registracije. Največje slovensko virtualno mesto. Če ni objavljeno v tem forumu, se ni zgodilo!

Pozor pri Krasovem pršutu

Default avatar

Pršutarka

Pri nas je že nekaj let v navadi, da okoli novega leta kupimo pršut s kostjo. Lani smo se zafrknili z nekim italijanskim sranjem, zato smo letos rekli, da mora biti slovenski. In to ne samo slovenski, mora biti Krasov. In tako sem ga cel teden čakala, ker je v lokalni trgovini pošel. Potem pa pridem danes, ko so dobili pošiljko in rečem, da bi Krasov pršut, ki je v akciji. Pa reče prodajalka: Joj, a veste, da imamo še enega, ki je malo dražji. Vprašam: V čem je pa razlika? Na tem piše Slovenska kakovost. Okej, si mislim, mogoče meso ni slovensko. Big deal. Popokam pršut in grem domov. Doma seveda gledamo to čudo od pršuta in mož slučajno pogleda deklaracijo. Na njej piše Dalmatinski pršut! In potem gledamo nalepko, jo začnemo trgat in pod njo najdemo nalepko, na kateri piše Dalmatinski pršut! Prekleta banda Krasova! Čez pa seveda nalepka, kjer je ta 'drobni detajl' izpuščen! Ma, da bi jih vse postrelila! Enkrat na leto si privoščiš in si rečeš, letos bo pa tisto pravo, potem pa tole! Pa nimam nič proti dalmatinskem pršutu, ampak jaz sem hotela slovenskega, kraškega! Še bolj pa me jezi, da je mož rekel ah, kaj bi to in ga načel. Zdaj ga niti vrniti več ne morem. Pa bi jim ga najraje nekaj vtaknila!
Default avatar

ina

Tudi mi vsako leto kupimo pršut s kostjo! Ampak nikoli Krasovega ali Mipovega, vedno od pršutarne Lokev, ki je nam najboljši!!

lp, ina
Default avatar

julka

ja, ja to je kapitalizem in globalizacija. VSE V IMENU PROFITA.

Da ne boš mislila, da so Krasovci edini!
Je bilo zadnjič pri Odmevih, da Ljubljanske mlekarne uvažajo poljsko in madžarsko mleko. Enega od vodilnih so vprašali kako naj kupec ve katero oziroma čigavo mleko ali jogurt pijejo, pa je rekel, da po zakonu niso dolžni tega na jogurt napisat in da težko pove v katerem jogurtu je tuje mleko.

Slovensko mleko pa odkupujejo Italijani, ki ga zelo cenijo zaradi kvalitete!

Do zdaj sem rada kupovala Ego, sedaj ga ne bom več! Hvala lepa!
Ampak kako naj vem katera SLO mlekarna ima še slovensko mleko??
Ker še vedno mislim, da je SLO mleko bolj kvalitetno kot poljsko ali madžarsko oziroma mu bolj zaupam!

Ali vas ostale nič ne moti, da ne veste čigavo mleko pijete?
Default avatar

morje*

No če te lahko malo potolažim, meni je najboljši od vseh ravno dalmatinski pršut.

In jaz bi bila na tvojem mestu srečna če bi ga dobila, ker ga je težko dobit, tistega pravega.

Drugače bi pa tudi mene pojezilo, če bi nekaj hotela, in bi gor pisalo tisto notri bi pa dobila nekaj drugega:o(((

Verjemi, da bo tudi ta šel O)))

LP
Default avatar

pršutarka

Meni je tudi dalmatinski najboljši. Njami.
Default avatar

morje*

Ne nas ne moti, ker mi je čisto vseeno katero mleko imam samo da ni od Pomurskih mlekarn, ker tist je pa ogaben za bruhat.

In že dolgo časa kopujemo pač tisto mleko ki je najceneje ( z manj kot 2% maščobe) pa je bil to nazadnje nek iz Leclerca, prej pa več ali manj nekega iz Češke v Šparu in pa tega sedaj ki je v akciji tudi češki.

LP
Default avatar

Pršutarka

Saj pravim, da nimam nič proti dalmatinskem pršutu. Na morju si ga zmeraj privoščimo. Ampak naj ga najprej deklarirajo pravilno, potem pa prodajajo.
Default avatar

Rakica

Meni je tudi vseeno čigavo mleko pijem. Pa naj bo krava na Češkem, Madžarskem ali pa v Culikafriji, samo da je original krava in ne kakšen klon:-))
Default avatar

Pršutarka

No, glede mleka je pa tudi meni vseeno. Predvsem gledam na ceno.
Default avatar

julka

zanimivo, da vam je za mleko vseeno.

jaz bi vseeno raje VEDELA katero mleko pijem.
od krave futrane s kostno moko ali od krave, ki se pase na pašnikih?

pa ne pravim, da so le slovenske tiste, ki se pasejo na pašnikih, hočem le povedati, da se mi zdi TUDI PRI MLEKU POMEMBNA SLEDLJIVOST, ne samo pri mesu.

saj še pomnite...
pa ne samo norih krav, tudi raznorazne aferice z raznoraznimi kemikalijami v hrani, mleku...

zanima me s čim dosežejo Poljaki in Madžari nižje cene pridelave mleka - ali zgolj z nižjo ceno dela??


naj še enkrat poudarim, da menim da je TUDI PRI MLEKU POMEMBNA SLEDLJIVOST
Default avatar

Ariadne

ne si mislit, da je v sloveniji dosti krav, ki se še pasejo na pašnikih
Default avatar

Pršutarka

Ja, saj se strinjam, samo pri mleku ne čutim tolikšne potrebe, da na deklaraciji preberem, od kod je, ker gre konec koncev za enak produkt, ki je, sklepam, nenehno pod nadzorom raznih inšpekcij. Mleko je mleko. Dodatki v njem so druga stvar. Ta pršut me je zmotil, ker gre za zaščiteno poreklo KRAŠKEGA pršuta in sem bila do zdaj navajena, da če kupim Krasovega, je to sinonim za kraškega. Ki je zaščiten (domnevam) ravno iz razloga, ker je drugačen. Kako že gre njihov slogan? Ni vsak pršut Krasov pršut? Očitno je zdaj lahko, samo svojo nalepko dajo gor, pa je stvar rešena.
Default avatar

julka

moram rečt, da vas ne zastopim.
mleka, jogurta, sira popijemo in pojemo bistveno več kot pršuta.
mleko v raznih oblikah je vsakodnevno živilo.


tudi pršut naj bi bil nenehno pod nadzorom raznih inšpekcij. Če je pokvarjen se lahko orenk zastrupimo. torej mora biti neoporečen.

torej??
Default avatar

kokos

Ampak kraški pršut je samo sušen na Krasu, prašiči so pa na Madžarskem gor zrasli. Če hočeš res pravi kraški pršut, potem ga moraš naročit že kakšno leto prej pri kmetu, ki tudi sam vzredi prašiča. Amapk ima zato tudi svojo ceno.
Default avatar

Pršutarka

Ti nisem razložila? Pri pršutu gre za zavajanje potrošnikov. Dalmatinski in kraški pršut ni eno in isto.
Default avatar

julka

saj pravim vsak po svoje...
Default avatar

julka

Saj se strinjam s tabo, da gre pri pršutu za zavajanje potrošnikov.

vendar meni se zdi velik problem tudi pri mleku.

meni se zdi , da mora biti označeno na izdelku tudi od kod prihaja "surovina".

jaz ne kupujem določenega jogurta samo zaradi všečne embalaže.
To kar dela LJ. mlekarna se mi zdi podobno, kot bi se Radenska nenadoma odločila, da se ji ne splača več črpati iz svojih izvirov, da je ceneje, da polni svoje flaške kar iz pipe.

SAJ VODA JE VODA. ali pač ne?

Ampak kot sem rekla, vsak ima svoje mnenje. Jaz imam tako, ostali pa drugačno.

Pa dober tek pri pršutu, čeprav dalmatinskemu...
Default avatar

Pršutarka

Ja, Kokos, saj to vem. Vsa poanta je v recepturi, načinu sušenja, ne?
Default avatar

Pršutarka

Julka, saj sem že v enem postu prej napisala, da ti dam prav, samo ker nisem velika potrošnica mleka, mi to pač ni trn v peti. Me pa zato moti zanič kvaliteta Pampersovih plenic, ki so narejene za vzhodnovropski trg. To je pa zame čisti kriminal. Samo potrošniki imamo to moč, da določenemu artiklu rečemo ne. Edino tako se lahko kaj spremeni. Zato ne kupujem pampersovih plenic, po novem ne bom Krasovega pršuta, tebi pa priporočam, da nehaš piti mleko Ljubljanskim mlekarn in presedlaš na tisto znamko, ki prodaja slovensko mleko. Če je še kakšna takšna. Ampak kako, boš rekla, ko pa mleko ni deklarirano? Pa je začaran krog, ko je treba nujno vplesti tržno inšpekcijo.