Družinska medicina

Odgovarjajo: Sašo Rebolj, dr. med., spec. družinske med.

Bolečine v želodcu

Default avatar
Spoštovani

Že nekaj časa opažam, da me v želodcu po jedi (najprej se mi je zdelo da pri mastnih jedeh) tišči. Pojem lahko manj kot sem prej, ker me že sredi obroka začne tiščati v predelu žličke (sredina, tik pod rebri) in še malo nižje, do popka, skratka v predelu želodca. Prej težave niso bile zelo izrazite, me je pa ponoči mnogokrat napenjalo, slišalo se je, da se "mi pretaka" po želodcu, zvečer, tudi ko nisem nič pojedel. Zadnjih nekaj dni me prav boli, ne glede ali kaj pojem ali ne, vse kar pojem, me tišči, tudi če pritisnem na želodec imam neprijeten občutek, kot bi me hotelo boleti tudi v rebrih. Tudi spahuje se mi občasno, bolečine pa so kljub vsemu najmočnejše v žlički, kar recimo čutim, če skušam spati na trebuhu. Mislil sem, da je kislina in sem vzel včeraj Rupurut, samo je bilo le slabše oz. ni bilo nič bolje.

Kar zadeva odvajanje je normalno. Tudi barva je normalna. Bruham ne, čeprav se mi je, ko sem zadnič jedel pico, precej dvigovalo.

Mislil sem da gre za kakšne prehodne težave, kot kaže pa bo treba k zdravniku. Ali je mogoče po opisanem kakorkoli spoznati morebiten problem? Vem da takšen pogovor ne nadomesti zdravnika, rad bi se le soočil z možnostmi, kaj mi je. Najbolj se seveda bojim raka na želodcu (kot verjetno vsi s težavami).

Star sem 34 let, nekadilec, občasno popijem kozarec vina.

Hvala in lep pozdrav

Mitja
Default avatar
Spoštovani!

Le pojdite k zdravniku brez posebne zadrege. Težave še najoblj kažejo na žolčne kamne, čeprav ne čisto tipično. UZ bo zelo hitro poazal, če je to res. Izogibajte se mastnih, jajčnih jedi, sveže zelenjave in sadja in stvari, ki napenjajo. Pomagajo baralgin in spazmeks. Če gre res za kamne, danes to naredijo izredno elegantno in ste v desetih dneh že popolnoma v stari koži.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik
Pregovor: "Eno jabolko na dan podi zdravnika stran."
Default avatar
Mitja in dr. Kersnik, če smem se oglašam in dodajam svoje izkušnje:

Zgodaj poleti sem imela podobne težave - predvsem bolečine v žlički; ko so bile neznosne, sem obiskala zdravnika. Poslali so me na gastro (ugotovili bakterijo, preveč kisline), ker pa bolečine niso ponehale, temveč so bile bolj pogoste in močnejše (1 x po zaužitju ocvrte hrane me je tudi bolelo na desni strani), sem šla še na ultrazvok trebuha in so ugotovili žolčni kamen (3,6 cm).
Sedaj se držim diete in čakam, da pridem na vrsto za odstranitev kamnov.
V glavnem, kot je zapisal doktor, treba bo do zdravnika.
Default avatar
Pozdrav

Šel sem do zdravnika in sicer na nujno medicinsko pomoč, ker sem se prejšnji teden začel še iznenada tresti. Tresel sem se cca. 2 uri, istočasno mi je bilo tudi slabo in me sililo na bruhanje. Opravili so vse preiskave krvi in urina, slikali prsni koš in trebušno votlino... Vsi izvidi so bili popolnoma normalni, čeprav sem se tam tresl cca. 4 ure in sem imel 37.5 povišano temperaturo.

Zaključlili so da imam 1. panik attack, 2. sindrom ulkusne bolezni.
V prihodnjih dneh se mi je tresenje še enkrat ponovilo (prebudilo me je sredi noči).

Zadnje 4 dni se ne tresem več, simptomi so se najprej spremenili, tiščanje in slabost v želodcu je doloma popustila, tudi apetit sem dobil in normalno jem že tri dni. Namesto bolečin v želodcu so bile prejšnje dni prisotne: omotičnost, zvijanje po črevesih, silno pretakanje po vseh trebušni votlini takoj ko sem kaj popil in pojedel in še kasneje, prevečkratno silno tiščanje na veliko potrebo (to me je tudi zjutraj vrglo iz postelje).

No včeraj zvečer se je spet zasukalo :-( Spet me je bolel želodec, med žličko in popkom skupaj s slabostjo (vendar nisem bruhal niti enkrat). Ponoči se je umirilo in danes me le malo zbada.

Vseeno se mi zdi, da bo vse znova. Priznam, da sem na tleh tudi psihično, saj me je strah tega, da nič ne najdejo (rak itd.), poleg tega me občasno precej boli želodec, da tega ne morem izključiti. Občutek imam, kot da se mi nekaj pekočega razliva po njemu... Rupurut tablete ne pomagajo nič, čeprav so mi naročili naj jih jem 5x dnevno.

Zdaj čakam na specialista... Bolan in delno res v paniki kaj lahko traja 14 dni in ni nič bolje :-( Vesel bi bil tudi vsakršnega nasveta.

Pozdrav

Mitja
Default avatar
Spoštovani!

Rak ne bi povzročal takih težav, zato ga lahko z veliko verejtnostjo izključite. Če imate želodčne težave, pa zdravljenje traja vsaj tri tedne, pri čemer rupurut najbrž ne bo dovolj.

Po zadnjem opisu pa bi bilo potrebno narediti daljši pogovor, da bi izključil ali potrdil tesnobo, kot glavni vzrok težav.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik
Pregovor: "Eno jabolko na dan podi zdravnika stran."
Default avatar
Hvala za odgovor. Vem da ne morete zgolj po opisu ničesar 100% zavrniti... Tolaži me, da sem morda za raka na želodcu vseeno malo mlad...

Težave so se mi najprej začele z želodcem, kasneje je prišla tesnoba. Ali so lahko da tako rečem psihočne težave razlog za precejšnjo bolečino v želodcu in konstantno slabost? Je "psiha" res tako močna, da je to tudi teoretična možnost?

No, naročili so me na gastro, od danes na jutri naj ne bi umrl, tako da čakam v vrsti :-)

PS - Tesnobo mi povzroča najbolj slabost v želodcu, sam bolečina manj, saj sem denimo pri zobozdravniku že precej pretrpel v življenju. Verjetno pa sta bolečina v želodcu in slabost povezana, je želodec nekakšen organ ki povzroča slabost. Včasih bi mi odleglo, da bi bruhal, samo bruham pa nikoli.
Default avatar
Spoštovani!

Naše (slabo) razpoloženje in stres preko vegetativnega živčevja lahko vplivata na večje izločaje kisline, kar lahko oslabi obrambno sposobnost želodčne sluznice in pojavi se rana, ali pa boli tudi brez rane. Normalno je, da bolečine in nejasnost diagnoze lahko povzročata zaskrlbjenost in korg je sklenjen. Upam, da se bo selj ko prej vse ugodno rešilo.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik
Pregovor: "Eno jabolko na dan podi zdravnika stran."
Default avatar
Hvala. Zadnje dni je pa drugače... Krči v želodcu so popustili, slabost tudi... RAZEN preden grem na blato. Težave so se namreč preselile nižje. Preden grem na blato mi je slabo, čutim pretakanje, zvija me v črevesju, boli me v predelu ledvic. Na blato grem večkrat zapovrstjo, ga je malo in je zelo mehko, skoraj driska. To se mi zdaj dogaja vsak drugi dan... Precej me tudi napenja. Skratka, kot bi kaj narobe pojedel... Želodec je pa boljši...

Vse skupaj pa verjetno že zveni zelo nenavadno in čudno brez verjetne razlage :-(
Default avatar
Spoštovani!

Še vedno enak verjetnost, da gre za vegetativno simptomatiko.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik
Pregovor: "Eno jabolko na dan podi zdravnika stran."
Default avatar
Tako, nekaj pregledov sem opravil. Biokemija krvi normalna, hematogram normalen, kompleten UZ pregled trebušne votline - vse normalno. Čakam še na izvide tiste znane bakterije iz želodca in na gastroskopijo.

STANJE: Ko sem zelo lačen pojem kaj malega, pa me tišči v želodcu in ne morem več jesti. En dan imam zaprtje, takrat mi ponavadi ni slabo. Drug dan me sili na blato po 5-10x, takrat se slabše počutim in mi je slabo. Blato je mehko, nepovzano, krvi ne vidim. Krči v želodcu ki so bili prisotni pred tednom dni so manj izraziti. Jem Controloc tablete, do zdaj pojedel 4. Počutim se tudi izčrpano.

Zdravniki zmajujejo z glavo, ne vedo kaj bi bilo. Ulkusna bolezen ne povzroča črevesnih problemov s slabostjo...

Mene pa skrbi. Glede na to, da sem v teh 14 dneh shujšal 3 kile, ki jih kljub temu da jem enako količino hrane kot prej (tudi ko mi ne paše), ne morem dobiti nazaj. Ali ni to slab znak? To, da so izvidi krvi b.p. tudi ni dobro, glede na moje počutje. Ali nima rak želodca v poznem stadiju simptome slabosti, driske, prehitrega občutka polnosti, bolečine v želodcu? Vem da leta (36) niso prava, ampak vseeno ni nemogoče. Tako da se precej bojim gastroskopije oz. najbolj tega, kaj bodo tam odkrili...

Hvala za to, da ste prisluhnili....

Mitja
Default avatar
Spoštovani!

Tega ne bi pripisoval raku želodca. Prav tako tudi jaz ne vem, kaj naj bi tičalo za vsem tem. Močno pa se nagibam na psihično stran, ki, če ni glavni, je pa vsaj pomembni dejavnik vaših problemov.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik
Pregovor: "Eno jabolko na dan podi zdravnika stran."
Default avatar
Lep pozdrav

Gastroskopijo imam šele čez 10 dni :-( Tako pač je. Controloc tablet sem pojedel že 8 pa ne gre nič na bolje. Ravno zaradi tega me skrbi na raka, ker mi ne gre na bolje. Glavni simptomi, ki jih imam so:

1. Slabost v želodcu, poteka v napadih slabosti, ko se mi kar "tema dela" pred očmi (jemljite kot metaforo), mislim da bom bruhal, samo ne. Zdi se mi da mi pomaga, če pojem kos kruha ali česa. Ta slabost mi povzroča tesnobo (in prejšnje tedne tudi tresenje telesa), nisem tesnoben, potem pa mi postane slabo.

2. Bolečine v želodcu, zdi se mi da se pojavijo po jedi, začne me tiščati pod žličko, kot da bi se prenajedel, čeprav se ne. Lahko se jim pridruži tudi slabost, ni pa nujno.

3. Težave z odvajanjem, blato je mehko in nepovezano, čeprav se mi zdi, da po tem, ko sem nekaj dni jedel tablete z mlečnokislinskimi bakterijami, da je malo bolje, zdaj grem le enkrat dnevno, prej sem moral pa urgentno iti tudi 5 in večkrat.

To so trije glavni simptomi. Niso prisotni vedno, najde se tudi dan, ko sem čisto v redu in sem prav vesel, da gre na bolje, potem se spet ponovi...

Glede na to, da mi zdravilo ne pomaga, da sem izgubil 2.5kg prvi teden ko sem imel problemov, glede na to, da so bile do sedaj vse preizkave (razen gastroskopije, ki jo še čakam) negativne, res ne vem kaj bi še lahko bilo, če ni rak :-(

Ali so zgornji 3 simptomi tipični za raka? Najprej se je pojavila bolečina in tiščanje v želodcu, problemi s črevesjem in slabostjo pa 2 tedna kasneje torej dober teden nazaj. Pred sredino septembra nisem imel težav. Ali pri raku tako hitro izbruhne "zadnja faza"? Pravijo, da je zahrbten... Po drugi strani naj bi moja starost 35 let, to da ne kadim (nikoli nisem) in samo občasno popijem kozarec vina ob jedi (nikoli drugače), je to lahko dovolj da sem bolj miren. Statistika ima žal vedno tudi izjeme. No, če potek simptomov ni tipičen za raka, bi bilo že nekaj... Da bi bilo vse samo psihično mi je malo verjetno ker nikoli nisem na probleme tako reagiral, nekaj mora biti z želodcem, črevesjem ali obojim narobe. Se mi pa odraža tudi na psihi, ker se res vedno bolj bojim za raka. Nevednost pa je mati vseh strahov.

Hvala, ne bom vas še naprej obremenjeval.

Mitja
Default avatar
Spoštovani!

Opisani zaki kažejo predvsem na vento ali ranjeno želodčno sluznico in niso nič kaj prepričljivi za raka. Tdui pospešeno odvajanje kaže predvsem na težave zaradi preveč kisline. očakati bomo morali do gastroskopije, ki bo dala dokončni odgovor.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik
Pregovor: "Eno jabolko na dan podi zdravnika stran."
Default avatar
Danes sem dobil še rezultate za Heliobakter ki so negativni. Zdravnik je rekel, da je to dobro, ker je bakterija precej zoprna, meni pa se zdi slabo. Če ni bakterije, verjetno ni rane. Če pa ni rane je lahko tista slabša možnost.
Default avatar
Spoštovani!

Brez rane tudi raka ni. Rak je navadno nezaceljena rana.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik
Pregovor: "Eno jabolko na dan podi zdravnika stran."
Default avatar
Pozdrav

Res nimam sreče, saj sem dobil še hudo virozo in nisem mogel na gastroskopijo... No, najprej se moram pozdraviti za virozo, me pa zanima le nekaj:

Najhujši problemi tega tedna so gotovo napenjanje po želodcu in črevesju. Ves čas se mi pretaka, ponoči me zgudi iz spanja. Zadnje dni se mi tudi spahuje in to ne po jedi, kot je nekako normalno, ampak sredi noči. Vetrovi so res neverjetni, na pet minut ali prej. Včasih me kar tišči vse toliko jih je. In vse mi piska in poje v trebušni votlini (pretakanje), tudi če ne jem in ne pijem. Občasno me še vedno tišči in boli v želodcu, vendar nekoliko manj. Glavni problem je pretakanje, spahovanje, vetrovi. Včeraj me je bolel in tiščal želodec sem poskusil 2 dl mleka in Rutacid. Zdi se kot bi bilo slabše. Controloc tablet sem vzel že 14, pravega učinka ni videti...

Kakšne so teoretične možnosti samo za toliko plina, "kruljenja" po domače povedano, piskanja, dvigovanja. Kot bi imel prebavila na "steroidih"...

Počasi res lahko tudi sam verjamem, da to verjetno niso simptomi za raka. Bi mislil da imam zajedalce, glede na mehko blato, bakterijo, virus, ampak ne more trajati mesec dni in več. Od kod toliko plinov povsod? Gotovo je nekaj znanih razlogov za takšno stanje. In razumem da so vetrovi normalni v določeni meri, tudi sam sem jih vedno imel. Ampak toliko, kot jih je pa zdaj, je pa res težavno. In pretakanje, ki me zbuja, spahovanje. Morda me od te napetosti tišči v želodcu...
Default avatar
Spoštovani!

Med drugim gre lahko tudi za razdražljivo črevo, ki pa je lahko poseldica nihanja v razpoloženju. Ob tako burni, zapleteni in pogosti simtomatiki, bi bilo najbolj smotrno narediti en povzetek težav, s katerimi se psopadate, ker je drugače pogovor zelo parcialen in se izgubi celovit pogled na vas. To bi opravila po gastroskopiji, da pustiva še to možnost bolezenskega stanja pri vas.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik
Pregovor: "Eno jabolko na dan podi zdravnika stran."
Default avatar
Ponoven pozdrav

Zaradi viroze, ki sem jo imel in še vedno precej kašljam, še nisem bil na gastroskopiji, grem pa takoj, ko se mi kašelj umiri... Sem sklenil da vam povzamem trenutno stanje:

Težave z želodcem že več kot mesec dni, shujšal sem 3 kilograme, bolečine po jedi v žlički ali pa nad popkom, najprej kot krči, zadnje čase bolj kot napihnjenost trebuha po jedi, zbadanje na določenih točkah med žličko in popkom, slab okus v ustih (grenak), obložen jezik, rahlo zelen. Vmes sem imel velike črevesne težave skoraj drisko, napenjanje, napihovanje. Vse je še prisotno, vendar je blato zdaj normalno. Me pa čezmerno napenja. Občasno mi je skupaj z napenjanjem slabo v želodcu, zadnje čase morda manjkrat (vsakih nekaj dni). Jemljem Controloc tablete 30 dni, rupurut pri tiščanju in bolečini v zg. delu želodca ne pomaga. Kakšne dni je skoraj dobro. Zadnje čase so bolečine v želodcu bolj izrazite po kosilu in proti večeru, čez noč se vnesejo, me pa boli občasno v člrevesju in napenja me predvsem zvečer in ponoči. Pred tednom dni sem spet dobil močan apetit (mi je bilo manjkrat slabo) in sem dobil "svvoje" 3 kilograme nazaj imam spet svojo staro težo.

Skratka: bolečine v zg. delu želodca, napenjanje, občasne slabosti brez bruhanja, nekoliko nemirno črevo, blato trenutno normalno, grenak okus v ustih, obložen jezik.

To so eni simptomi. Druga kategorija ki se mi pojavlja enako dolgo, pa so drugačni... Pred tedni sem se trikrat ponoči pošteno tresel, tudi po več ur skupaj (po vsem telesu, kot bi imel mrzlico, brez vročine). Tako tresem se zdaj ne več. Se mi pa vsakih nekaj dni opazno tresejo roke, kakšne mišice mi potrzavajo. Danes denimo sem ustal, priznam precej na hitro, kot vedno, se mi vrti v glavi, zjutraj sem se opotekal, zdaj je bolje, ampak še vedno imam vrtoglavico, skupaj s slabostjo v želodcu.

Ali so prvi in drugi simptomi sploh lahko povezani? Se nam vrti zaradi želodca lahko? Tresejo roke? zaradi slabosti? Je to sploh mogoče? Ker ne verjamem da bi me v istem času napadle dve stvari, mora biti neka povezava...

Zadnje čase se trudim da ne mislim, da gre za raka in sem bolj pozitiven, da ne more biti nič kaj hudega kljub takim čudim in neprijetnim simptomom. Morda se tudi motim, boljše volje sem postal po tem, ko sem se nazaj "zredil". V moji glavi je namreč, da se pri raku želodca ne zrediš več nazaj in le hujšaš. Morda se tudi motim v tem... Tako da gledano skozi neko povprečje (sicer ne maram izraza), bi dejal, da je bilo 3 tedne nazaj huje, imel sem hude krče v želodcu, danes me bolj napihuje in tišči, bolečine je manj, večkrat mi je bilo slabo, imel sem hude prebavne težave (po 7x na dan sem moram na blato, ki je bilo zelo mehko, hkrati mi je bilo slabo). Zdi se mi da je morda v povprečju danes boljše, čeprav imam še večino simptomov (edino zredil sem se zagotovo nazaj) želodca, morda nekako tako kot je bilo na začetku (me je tudi bolj ali manj bolel želodec, predvsem po jedi in še ure zatem). Kar se tiče teh "nevroloških" motenj, pa se spreminjajo. Najprej sem se tresel zvečer in sredi noči, potem sem enkrat drhtel, ko sem se zbudil, zdaj se mi tresejo rahlo roke vsakih nekaj dni, muči me vrtoglavica, ki me ni nikoli v življenju itd. Od Controloca to menda ni.

Toliko "na kratko". Če lahko kakorkoli iz izkušenj komentirate... Hvala in lep pozdrav.
Default avatar
Joj, pozabil sem napisati... Bil sem na vseh mogočih pregledih razen gastroskopije, ultrazvoka trebušne votline, krvna kemija in slika, rentgen pljučne votline in trebušne votline, test za bakterijo Heliobacter je negativen, test na hepatitis tudi. Kri je popolnoma normalna, urin prav tako... Skratka, vse kar sem do sedaj dobil je popolnoma b.p.

Pozdrav

Miha
Default avatar
Ugotavljam pa, da zadeva poteka ciklično. Po obdobju manjših težav z želodcem v času viroze je zdaj spet slabše. Znaki enaki kot so bili na začetku pred mesecem dni: Nekaj dni po jedi pritisk in napihnjenost v želodcu ter splošna bolečina in tiščanje v predelu želodca. Sledi neka dva dni ko ni več toliko tiščanje kot neopredeljiva tesnobna slabost v "globini" želodca, malo nad popokom. Takrat se tudi črevesje odzove, napenja me strašno, nimam apetita več (zaradi slabosti), pretaka se mi po celi trebušni votlini. Ves čas jem normalno in enake količine, vendar mi v tem obdobju po slabostjo spet upade teža in to hitro, v dveh dneh 2 kg. S slabostjo pride tudi tesnoba (tokrat v računalniku zgoraj) :-) Skratka, zadnji teden se mi dogaja enako kot pred 5 tedni ko se je začelo, le da nisem šel tokrat na urgenco. Vmes je bilo bolje, malo me zbada nad popkom malo v desno, ampak sem bolj poln optimizma.

Ali slučajno takšna ciklična simptomatika kaže na karkoli? Vsaj teoretično? Da se ne izneverim sam sebi (da me prepoznate da sem še vedno jaz - malo za šalo no), taki cikli niso značilni za raka?

Pozdrav

Miha

Moderatorji

Sašo Rebolj , dr. med., spec. družinske med.
SRebolj