Starševstvo in vzgoja

Odgovarjajo: mag. Nataša Durjava, EAGT geštalt izkustvena psihoterapevtka • prof. Andreja Vukmir, spec. zakonske in družinske terapije • Mirjana Frankovič, transkacijski analitik - psihoterapevtka, doktorandka SFU Dunaj

Darovanje kostnega mozga

Default avatar
Bi/boste darovali ali ne? Zakaj? In tisti, ki ste že bili bodisi na teh sestankih ali morda že v samem postopku, kako je bilo?
Default avatar
Bi darovala, jutri grem v Ljubljano na odvzme krvi.
Default avatar
Ali so odvzemi krvi za darovanje kostnega mozga še kje drugje (razen v LJ)?
Default avatar
Nekaj sem slišala, da naj bi bilo v kratkem tudi v Mariboru, a nisem prepričana, kako oz. kdaj! Bodo najbrž sproti obveščali, ko bo tako daleč!
Lp
Default avatar
Prihodnji teden tudi v SB Jesenice.
Default avatar
Zelo se mi zdi nesramno, ker je bilo potrebno to, da je zbolela neka slavna osebnost, da ste se ljudje zmigali in odšli darovati kri za morebitno darovanje kostnega mozga.
Default avatar
Ste vi, gospa Bojana, to naredili že prej? Nas je slučajno že kdo prej javno vzpodbudil k temu? Pozivali so nas na krvodajalske akcije in smo se temu tudi kar množično odzivali, za kostni mozeg pa žal ni bilo neke večje javne vzpodbude. Torej v razmislek vsem tistim, ki so vedeli, da bi na ta način mogoče rešili življenje že komu prej, pa ga niso, ker v Sloveniji to ni bilo javno objavljeno. Sem iz tehnične stroke, tako da sem žal živela mnogo let v prepričanju, da so v takem primeru primerni le družinski člani. In če bi že kdaj prej neslavna oseba naredila javni poziv oziroma bi to naredili ljudje iz medicinske stroke, sem prepričana, da bi se ljudje že prej odzvali - in morda rešili.... kdo ve? Vendar me moti zmerjanje, da sem zaradi svoje nevednosti nesramna.
Default avatar
Draga Bojana, jaz recimo - pa se kar nekaj spoznam na medicino - nisem imela blage veze, da tudi kostni mozeg lahko daruje nesorodnik, kar pa sedaj pač vem, prav tako mnogi ostali, ki tudi prej sploh niso oz. nismo imeli informacij, kaj in kako je s tem ter da je to tako težko najti. Sama sem bila precej prepričana, da ko nekdo zboli, da je dosti enostavneje najti primernen kostni mozeg med njegovimi sorodniki, kot pa se je to izkazalo zdaj - namreč, da tudi sorodstvo tega žal ne zagotavlja.

In kaj naj bi po tvojem mi morali storiti? A naj grem zdaj npr. na cesto mahat s svojimi jetri, če jih morda slučajno kdo potrebuje? Če ni neke jasne pobude, je razumljivo, da ljudje ne vedo, kaj sploh lahko storijo, moralo pa bi se ti zdeti lepo vsaj to, da se nas zdaj, ko to VEMO, toliko odzove. Ti se najbrž ne boš, pa se zato tolažiš in si čistiš vest s takimi bedastočami, ali se motim? Sicer pa, saj ni pomembno - tvoj komentar je skrajno neumesten.
Default avatar
SE POPOLNOMA STRINJAM Z MAJO IN MOJCO!

NEVEDNOST JE TISTA, KI UBIJA...

LEP DAN VSEM!
Default avatar
Nisem hotela zmerjati, ampak mislim, da je bilo o darovanju in reševanju življenj z darovanjem kostnega mozga veliko napisanega. In da, kri za darovanje sem darovala že veliko časa nazaj.

Moderatorji

mag. Nataša Durjava , EAGT geštalt izkustvena psihoterapevtka
durjavaN
prof. Andreja Vukmir , spec. zakonske in družinske terapije
Zavod Pogled
Mirjana Frankovič , transkacijski analitik - psihoterapevtka, doktorandka SFU Dunaj
MirjanaFrankovic E-posvet