Forum.Over.Net

Starševski čvek

Postavite nemogoče vprašanje in dobili boste neverjetne odgovore! Anonimno in brez registracije. Največje slovensko virtualno mesto. Če ni objavljeno v tem forumu, se ni zgodilo!

Kako bi se odločile?

Default avatar

*kitek*

Živjo punce!

Rabim vaš nasvet, kakšno pametno idejo, mnenje ... Stvar je pa sledeča, bom poskusila čim bolj sintetizirati:

z možem kupujeva avto in nama je zmanjkalo pol miljončka. Za posojilo sva prosila mojo babico, ki finančnih težav nima. Babi se je strinjala, a le pod pogojem, da nama denar PODARI, ne pa posodi. Pravi, da je že stara in da denarja ne rabi, midva pa ga zdaj potrebujeva itd. Do tu je vse lepo in prav. Zaplet pa je nastal, ko so se vmešali moji starši, natančneje moj oče (babičin sin). Zelo na ostro mi je povedal, da tega denarja ne morem in ne smem sprejeti, ker to ni pravično do ostalih treh vnukov (mojega brata, dveh sestričen). Babi mi ga po njegovih besedah lahko posodi, podari pa ne. Ker potem bi morala podariti enak znesek tudi ostalim. Zagrozil mi je tudi, da če sprejmem njen denar, me bodo potem vsi grdo gledali in da bom povzročila spor v družini. Po njegovem mnenju bi morala njen denar sprejeti, potem pa ga polovico vračati njemu (očetu), polovico pa njegovemu bratu (mojemu stricu), da bi bila onadva enakopravna. Ali pa pol miljona razdeliti med štiri vnuke.

Razmišljala sem, kaj storiti. Starši se že zdaj do mene obnašajo kot da bi ta denar vzela njim, pa ga še niti sprejela nisem. Babi sem povedala, da denarja ne morem sprejeti v dar zaradi pritiska, ki ga name vrši oče in zaradi morebitnih pritiskov strica, sestričen, ko bodo izvedeli za to. Odgovorila mi je, da zdaj še bolj želi, da denar sprejmem. Moram povedati, da se babi z očetom ne razume dobro, predvsem zaradi finančnih neskladij med njima. Rekla mi je, da ona lahko denar podari komur želi, pa naj bo to vnukinja, župnik ali klošar. In da ji ni treba denarja deliti na štiri dele (štirje vnuki), če tega ne želi. Odločila se je, da denar pokloni meni in pika. Ostalim vnukom bo morda dala kaj kasneje, ko bodo potrebovali.

V precepu sem. Ne bi rada povzročila, da bo cela družina name kazala s prstom, še najmanj si želim ohladitve odnosov s starši, saj jih imam neizmerno rada, sploh mami. Ne vem pa, zakaj ne bi spoštovala želje moje babi, če se je tako odločila, saj sama razpolaga s svojim denarjem. Še to, babi sem prosila, ali lahko podpiše, da mi je denar podarila po svoji volji (da mi ne bo kdo kasneje očital česa), a tega noče storiti. Pravi, da pri njih niso nikoli nič zapisovali, podpisovali.

Odločiti se moram v teh dneh, a bolj ko premišljujem manj vem ...

Kaj bi vi storili v mojem primeru? Kako bi se odločili?

Res hvala za kakeršen koli nasvet!

Lep dan vsem!
Default avatar

2x mama

Uradno naj ti posodi, ostalo se pa vidve sami med seboj zmenita.
Default avatar

laneja

Denar je njen in tako kot je rekla, ga lahko podari komurkoli. Jaz bi ga vzela brez slabe vesti!
Default avatar

janja

Jaz bi denar vzela, vendar bi vseeno še vedno prosila babico in pri tem tudi vztrajala, da mi da neko pismeno potrdilo, da mi ta denar poklanja.
Zaradi tega imate v družini vseeno lahko dobre odnose, saj bi bilo žalostno, da se zaradi 500.000 sit izniči vsa starševska in sorodstvena ljubezen:-(( Babica ima namreč prav, ona lahko s svojim premoženjem stori kar ji je ljubo in nihče se v to nima pravice vtikati. Samo res se pismeno zaščiti. Sicer raje ne pojdi v to.
Default avatar

jicky

Jaz bi ti rekla samo eno stvar, ki jo je rekla že tvoja babica: ona sama razpolaga s svojim denarjem. Je pa zelo žalostno, da ti tvoj oče tega na privošči. zakoga konec koncev pripravljajo dediščino starši in stari starši? za otroke i vnuke, a ne. Vsaj jaz na to gledam tako. Z možem se že zdaj trudiva in delava za otroke.
Verjamem, da ti je težko v tej situaciji, mislim pa da denar lahko sprejmeš brez slabe vesti.

lp
Default avatar

LaUra

Tudi jaz bi ga vzela brez slabe vesti. Bi se pa vprasala, ce bi morda vsaj ena imed sestricen pomislila name, ko bi ji babica poklonila denar...verjetno ne, tako da le vzami, brez slabe vesti.
Default avatar

šopek

Dokler je živa lahko razpolaga s svojim premoženjem. Torej, vsaj po uradni plati, se nimaš kaj bati. Čeprav, če dobro pomislim, s temi pravniki (in dednim pravom) je hudič. Bolje je preveriti vse te zadeve. Ampak, mislim, da lahko razpolaga kot hoče.

Druga stvar so pa razmerja v sorodstvu in kdo koga gleda postrani. Zagotovo ostalim vnukom ne bo vseeno, če boš ti denar dobila, oni pa ne. Lahko se od tega ogradiš in na to ne misliš, če pa ti medsebojni odnosi nekaj pomenijo, potem je najbolje, da se zmeniš za posojo in babici kasneje vrneš.
Default avatar

Petka

kako bi pa ti reagirala, če bi izvedela, da je babica dala denar tvojemu bratu ali sestrični, pa ga naprimer bi tudi ti krvavo potrebovala, tebi pa nič?
Default avatar

¨Barby¨

Po vsem tem,dam tvoji babici prav.Denar sprejmi in ga ne vracaj svojemu ocetu in stricu,ker je iz tega razvidno,da hoce-ta le denar.A ocetu se pa zdi pravicno,da mu vracas denar,ki je od babice in ne njegov?!
Vzemi denar in ga ne vracaj,če tako babica zeli.
Default avatar

Hvaležna

Vsak lahko dela s svojim denarjem kar hoče. Problem je ta, da kakorkoli se bosta z babico zdaj odločili, sorodnikom (očetu) ne bo prav.

Jaz sem bila pred petnajstimi leti, ko sva z možem kupovala stanovanje, na istem. Babica je rekla: dam vama toliko in toliko, ker potrebujeta, drugim bom dala pozneje, ko bom spet kaj imela in ko bodo oni potrebovali. To se je tudi res zgodilo. Moji starši pa od takrat dajejo samo še bratu, češ... (ki pa, mimogrede, prav tako kot jaz tudi nič več ne potrebuje, saj sva oba v služab in se nimava kaj pritoževati).

O vsem skupaj si mislim: babica mi je dala največ zato, ker mi je dala ob pravem času in predvsem iz srca. Res sem ji hvaležna.
Default avatar

san giorgio

Prvic: sorodniska ljubezen, ki jo lahko tako hudo omaja pol milijona sit, ni vredna pol qrca, oprostite izrazu.

Drugic: ne vem, zakaj mora o takih stvareh razpravljat cela familija - zmenita se to vidve z babico na samem, pa je.

Tretjic: kako je z izkljucevanjem in odstevanjem daril iz dediscine, se mi priblizno sanja, ce so vpleteni zapustnik in neposredni dedici, ampak ti nisi neposredni dedic svoje babice, dokler sta tvoj oce in stric se ziva, tako da o tem ne bi vedela svetovat kaj pametnega - ce hoces imet stvar pravno urejeno, se obrni na kaksnega odvetnika.

Ce bi pa meni na stara leta dva odrasla sinova tezila, kako lahko porabim svoj denar, bi pa se prav posebno pazila, da bi ga do smrti zapravila v celoti.

SG
Default avatar

Papageno

Če lahko ta denar izniči starševsko ljubezen, to zame pomeni, da je niti ni bilo.
Žalostno...
Default avatar

Tanči

Ne oziraj se na druge! Babica TEBI poklanja denar in pika!!!
Default avatar

koko*

Kako so nekateri lahko tako pohlepni? Saj je babica denar vendar dala TEBI in kaj druge briga kaj dela s svojim denarjem, lahko ga tudi zakuri sred dvorišča pa ji ne more noben nič, še posebej pa ne more tebi nekdo ukazovat da boš nekomu drugemu vračala denar.

Ne pusti se, povej babici kaj ti je rekel oče in bo že ona uredila ali pa bosta to naredile na skrivaj ti pa povej da si našla drugačen način da si dobila denar.

<img border="0" alt=""
Default avatar

rudy

Prav čudno, da oče hoče, da njemu vrneš polovico!? Se pravi, da je samo in edino on "fovš", da bo babi tebi poklonila denar!
Tudi meni je moja babi pred mnogimi leti dala denar za avto (polovico) in sploh se ne spomnim, da bi bilo okrog tega kaj govora! Če se je tvoja babi tako odločila, nimajo drugi kaj govorit. Brez slabe vati sprejmi denar in jo lepo objemi

l.p.
Default avatar

Scarlet

Kako to da za tvoje finančne stvari ve pol familije? Kaj se oče sploh utika?
Default avatar

fiona

Tole z vračanjem denarja očetu je res malo čudno. Tvoj oče očitno gleda na babico kot na nekoga, ki nima več pravice razpolagati s svojim denarjem. Ali pa kot da bi bila že pokojna in si dediči že delijo premoženje. V vsakem primeru grdo.
Default avatar

jazzi

ma zakaj toliko razlaganja, kaj moraš tolikim polagat račune, menda ja imaš svoje življenje, kot babica, vsaka lahko daje in sprejema kar želi.Babi naj podari, ti sprejmi, o tem molčite in je zadeva adacta!

Tvoj oče pa se obnaša zelo čudno, je denar mogoče njegov, ni čudno, da z babi nima najboljših stikov, preveč si upa! Tvoja babica je modra babi, lepo ti je povedala, poslušaj jo in naredite vse to potihem in tako nihče ne bo vedel, če te kdo vpraša kje si dobila denar, lahko mirno rečeš, kaj te briga! Ali na banki sem vzela kredit, babi bo itak tiho! Samo zate gre in za tvojo babico, vidve pa lahko počneta kar vama paše!!!
Default avatar

mama*

Mislim, da je stvar bolj delikatna kot se zdi.

V naši družini se dogaja nekaj podobnega. Moja babica ne ve več čisto dobro kaj se dogaja. Dejstvo je da ji dve od mojih sestričen dolgujeta kar zajetni vsoti, ki jih babica skoraj gotovo ne bo nikoli videla (pa tudi sekirala se ne bo več, ker kot rečeno, demenca...) , za moj dolg, pa moja mama vztraja, da ji ga vrnem do zadnjega tolarja in ji ga tudi vsak mesec pridno vračam (bo kmalu konec). Jaz imam čisto vest, moja mama je sicer zagrenjena, ker se ostala otroka vključno s sestričnami znata prav fino okoristit na račun babice, pa vseeno vztraja pri svoji drži.

Če primerjam situaciji, jaz se ne bi izpostavljala in bi, če ostali ne bodo za časa njenega življenja deležni enakih daril, bi v resnici dala 3/4 bratrancem in sestričnam nazaj. Ravno "krivično" ali pa "neenakovredno" ravnanje starih staršev ali staršev spodbuja po nepotrebnem slabo voljo. Mislim, da smo mi tisti, ki moramo to preseči.

Sicer pa se postavi v kožo ostalih, ki so ali pa bodo ob tem prizadeti ali pa se bodo počutili "njej da, nam pa ne" in vprašanje, če se ti bo še vedno zdelo vredno.

Vedno sem občudovala svojega dedka, ki je ob slehernem prazniku dal svojim otrokom enako vsoto v kuvertno in vnukom (manjšo) enako. Nikoli ni delal razlik. Zame je on vzor.
Default avatar

platinast

1. Glede izposoje denarja je najboljše leasing na euro , če ga avtohiša ponuja, v tvojem primeru cca 50 eurov na 14 mesecev in pika.

2. Kako je oče izvedel in kaj se vtika v to , oziroma naj on posodi.

3. Kako pa kaj pomagate vnuki in sinovi babici, obiski, trgovina, izlet ….je tam tudi enakopravno kot trdi oče.

4. Misliš da ne bodo grdo gledali in bo res štala, ko bo nekdo dobil več po babici z oporoko npr. , bo vsekakor

5. Sedaj ko VSI vedo, si ne izposodi in ne vzemi denarja, ker kasneje na zapuščinski si bodo očitno vsak tolar metali v obraz (tudi tebi podarjen), hvala lepa.

6. Še nasvet babici tudi jaz bi poskrbel da nihče od sinov nebi dobil izrecno nič, porabil bi ali predal vnuku/vnukom, sinove pa v oporoki označil za opravilno in dedno nesposobne kar se tiče financ in družinskih razmerij