Forum.Over.Net

Starševski čvek

Varna hiša

Default avatar

Tajda2

Živim v hiši v katerem je v enem izmed nadstropij Varna hiša.. Že v začetku je bilo narobe, kako lahko odprejo varno hišo v bloku z 10 še drugimi stanovalci... Bolj kot gledam in opazujem zadeve, bolj se sprašujem, če so te ženske resnično potrebne pomoči...oz. bivanja v varni hiši.. No sej verjamem oz. sej vem da se mogoče motim, vendar stvari, ki jih jaz vidim mi mogoče dajejo takšne slutnje.
V hiši se obnašajo kot bi bile nevem kaj. Namesto, da bi se prilagodile življenju v hiši in red, ki ga imamo z ostalimi stanovalci je to ravno nasprotno. Vse več prebivalk varne hiše ima avte in to kar dobre od audija......Nekaj opažam, da jih hodi v službo ostale pa se cel dan prestavljajo iz enga konca na drug konec..Pred blokom je zelenica, ki jo uporabljajo izključno one, čisti pa jo sosed.. Ni varjante da bi se katera česa pritaknila.. Pozimi se čisti sneg..pa še te pomožnosti grdo pogleda.....oz parkira na tvoj parkirni prostor kjer si si sčistil sneg...Včasih ti zabrusijo takšno, da bi jim najraje povedala ta svoje... Glede na to da v hiši živim že 15 let.
Večkrat vidim, da se nedaleč stran od varne hiše dobivajo še z kakšnimi moški...te ženske srečaš na stopnišču sredi noči....Takrat so same brez svetovalk in počnejo kar želijo...Me pa res mogoče zanima pomen varne hiše? Velikokrat smo se poskusili pogovorit z svetovalkami ampak nismo našli skupnega jezika...Sploh ne želijo slišat o kakšnih stvareh.....
Mislim, da se tiste ženske, ki resnično potrebujejo pomoč, nikoli ne zatečejo v varno hišo!
Default avatar

°Lola

Varna hiša nudi ženskam in otrokom, ki doživljajo kakršnokoli obliko nasilja (psihično, fizično ali spolno) možnost umika in nastanitve. Predstavlja varen prostor, kamor se lahko zatečejo in ob podpori svetovalk in sostanovalk na novo uredijo življenje. Bivanje se plača in je lahko traja najdlje eno leto, v izjemnih primerih se tudi podaljša.

Varne hiše v Sloveniji delujejo po naslednjih temeljnih načelih.

- Možnost umika v zatočišče:
Beg je za mnoge ženske in otroke edina možnost, da se izognejo nasilju. Zatočišče je kot prostor za umik eden redkih ukrepov pomoči in zaščite, ki ima konkretne učinke.

- Načelo varnosti in tajnosti lokacije:
Za ženske, ki so pod pritiskom groženj s strani partnerjev ali drugih oseb (sinov, očetov itd.), s katerimi so bile v nasilnem odnosu, je varnost nujno potrebna, zato je tajnost lokacije osnovni pogoj za obstoj zatočišča. Ženske in otroci običajno pridobijo občutek varnosti šele, ko že nekaj časa bivajo v zatočišču. Zatočišče je zavarovano pred nasilnim vdorom in ima tudi alarmni sistem. Lokacijo zatočišča poznajo samo stanovalke, zaposlene in prostovoljke, ki delajo v zatočišču.

- Načelo anonimnosti in tajnosti podatkov:
Stanovalki je zagotovljena pravica do anonimnosti in tajnosti vseh podatkov, ki se nanašajo nanjo in na njene otroke. V večini primerov ženske in njihovi otroci potrebujejo začasno varstvo ter mir in distanco. Potreba po anonimnosti je velika zlasti v prvem obdobju bivanja v zatočišču.

- Načelo aktivnega sodelovanja ter pomoč za samopomoč:
Ženska sama odloča o sebi, o načinu in obsegu svetovanja in drugih oblik pomoči. Če hočemo ženski pomagati, da se sama reši iz obremenilne situacije ter si spet pridobi socialno in osebno ravnotežje, ji moramo omogočiti aktivno sodelovanje. Zato si sama zastavlja svoje cilje in odloča o tempu, s katerim si ustvarja novo eksistenco. V tem procesu ženski in njenim otrokom pomagamo, da se sami angažirajo in začnejo v skladu s svojimi željami in potrebami aktivno spreminjati vsa področja svojega življenja.

- Načelo praktične podpore in zagovorništva:
Ženski nudimo praktično podporo, jo informiramo o njenih pravicah ter njihovem uveljavljanju. Če želi, jo spremljamo na institucije in ji pomagamo, da izrazi svoje potrebe in pričakovanja ter uveljavi svoje pravice. Zagovorništvo v zatočišču je usmerjeno k naslednjim ciljem:
- da ženska z izključitvijo nasilja pridobi občutek moči in nadzora nad svojim življenjem,
- da sama definira svoj problem, svojo situacijo,
- da aktivno in neodvisno rešuje probleme in oblikuje svoje življenje,
- da izrazi potrebe v odnosu do institucij in uveljavi svoje pravice,
- da sama odloča o sebi in svoji prihodnosti.

- Načelo ženske solidarnosti:
Skupnost, v kateri ženske in otroci bivajo v zatočišču, daje možnost zelo pomembne izkušnje, tj. da skupno življenje lahko poteka brez zlorab zaupanja in bližine in da je iz okolja mogoče dobiti pomoč in podporo. Pomemben del te izkušnje za ženske je tudi doživetje neodvisnosti od partnerja.
Lola
--------------------------------------------------------------------------

Ne more biti učitelj, kdor ne zna biti učenec /B. G. Morales/
Default avatar

Tajda2

Jaz to vse razumem.. To je teorija in je tako lepoo napisano a v praksi je verjetno malo drugače, čeprav mi marsikatera mogoče ne bo dala prav...
Po večletnem opazovanju stanovalk varne hiše... dobiš in si izrišeš eno drugačno sliko o njihovem bivanju v varni hiši...
Ne rečem, da niso vse potrebne pomoči, ampak nevem opazujem in mislim da ni vse tako... kot..Lokacijo že pozna dosti ljudi... nas je cca. 20 stanovalcev v hiši vsi vemo kako in kaj.. tudi naši otroci vedo, da je v hiši varna hiša,.... pa še sosednja hiša ve kakšna institucija je v naši hiši.. Glede tajnosti lokacije ni glih tako...
Če je ženska zaposlena, ima avto, bi si verjetno lahko poiskala tudi stanovaje v najem in bilo verjetno še bolj varno...kot naša varna hiši, ki ni glih skrita lokacija in mislim da ni glih varna....(razen varovanja, ??)
Default avatar

°Lola

Ponavadi v praksi nikoli ni tako kot je bilo predvideno v teoriji. Ljudje ponavadi rešujemo probleme po najlažji poti oz po poti, ki je najbolj udobna. Ne poznam vaše situacije in ne morem soditi, vendar se v Varne hiše gotovo zatekajo tudi ženske, ki so dejansko na dnu. Četudi imaš avto in službo, je težko kar sam presekati in si čez noč urediti življenje ter se organizirati in postaviti noge. Zato so v Varnih hišah svetovalke, ki ženskam pomagajo, da se le - te lahko sestavijo in začnejo na novo.

Nekatere se pa v Varno hišo zatečejo vsake toliko, ko doma poči (poznam primer), tam ostanejo kakšen mesec, da se začne mož kesati (trenutno), se vrnejo domov, nekaj časa je mir in nato znova.... :-( Nekatere se nikoli ne odločijo in dokončno zapustijo nasilnega moža ali partnerja. Žal.

Sedenje na stopnicah ponoči mene samo po sebi ne bi motilo, če ni hrupa in kaljenja nočnega reda in miru. Tisti moški so pa lahko tudi sorodniki, recimo.

Za vzdrževanje reda in čistoče se pa dogovorite. Saj za njih morajo veljati enaka pravila kot vas.
Lola
--------------------------------------------------------------------------

Ne more biti učitelj, kdor ne zna biti učenec /B. G. Morales/
Default avatar

°Lola

In tudi v varnih hišah se plača "najemnina". Še nekaj....... nekatere od teh "stanovalk" imajo tudi velike psihične težave in se tudi ustrezno zdravijo ter kot take niso niti sposobne ustrezno skrbeti zase in za otroka.

Verjetno pa ženskam, ki imajo redne dohodke, kar hitro pomagajo na svoje, saj imajo vsaj en glavni problem rešen.... so finančno neodvisne.
Lola
--------------------------------------------------------------------------

Ne more biti učitelj, kdor ne zna biti učenec /B. G. Morales/
Default avatar

katarinicaa

Sama vidim kot glavni problem žensk, ki so bile psihično, čustveno, fizično zlorabljeno to, da imajo verjetno porušene vrednostne sisteme glede odnosov, vrednost,..., nizko samozavest, čustvene težave itd.

V takšnih težavah pa vemo, da se velikokrat pojavljajo odklonska vedenja.

Da se razumemo. Jih ne zagovarjam. Potrebne so pomoči in svetovanja, ker same verjetno vrnitve v normalni svet, kjer bi bile čustveno stabilne ne bi zmogle. O vseh ostalih zadevah pa bi se verjetno z njimi dalo pogovoriti.
Default avatar

Tanana

Slučajno poznam žensko, ki biva v varni hiši....Dobiva se z moškimi, pri njih ostane čez noč in pravi, da ji še nikoli ni šlo tako dobro, kot ji gre sedaj ko biva v Varni hiši.. To verjetno pove vse!
Default avatar

sončica

Pa kaj je z vami ženske??? Mislite, da ženska ki so dobro situirane ne doživljajo nasilja?? Da če ima dober avto je zaščitena pred psihičnim in fizičnim maltretiranjem??? Da, če se umakne v varno hišo ne sme imeti prijatelja??? Verjemite, da nobena, ki gra v varno hišo ne gra tja na dopust. Malo več strpnosti in solidarnosti, pa ne bit ženska ženski največje sovražnice. Ženske premalo držimo skupaj!
Lep pozdrav vsem in da bi bilo čim manj maltretiranih otrok in žensk.
Default avatar

Ajda

Se popolnoma strinjam s sončnico. Pa malo pomislite, kako bi bilo, če bi se
vsak dan bale, kaj vas bo doletelo doma, tam, kjer naj bi bile najbolj varne. Če bi šle iz službe in bi vas skrbelo, ali boste čez eno uro spet na urgenci, ali se bo to zgodilo sredi noči... Tako da verjamem, da se Tananina znanka ni še nikoli imela tako dobro kot se ima zdaj v Varni hiši, kjer je noben ne pretepa.