Starševski čvek

bronhitis, astma, alaergija???prosim mnenja punce

Default avatar
Moj otrok je že od rojstva dovzeten za vse prehlade, nekdo le smrka, moj pride v stik z njim in že srmka, kaslja, useska, grlo in hop na antibiotik, tako smo preziveli del otrostva dokler ni sel iz vrtca. Potem je bilo obdobje miru...
Ob vstopu v solo, spet gruce ljudi, bacilov...pa se dogaja v roku dveh let, spet prehladi, smrkanje...
imel je par bronhitisov, eno pljucnico, kaj hujsega pa ne, razen nedolznih prehladov. Moti pa me, da ko smo na morju je vse vredu in tam je veliko otrok, z njimi je... ko pridemo domov, pa takoj naslednji dan on ze smrka in nato mu v prsih hrope, piska in zacne kasljat, ponavadi se to dogaja ko gre spat in dati mu moram par vpihov ventolina.vedno pa se zacne najprej z smrkanje, tako da sem huda, ker mislim, spet nisi imel copat, prehladil si se in sedaj bo spet hropenje in kaslanje in adijo moje spanje.
Zdravnik pravi da je tako dovzeten za vse to, da ko zacne srmkat, njemu pac vse to takoj udari na dihala, in zato piskanje, bronhiji in naj mu takrat dajem par vpihov ventolina.

Okej, to delam, ampak skrbi me in predno grem k zdravniku z zeljo naj ornk pregleda ce je res le to, me zanima drage punce, kaksni so znaki otrok, ki so alergicni na prah...ki imajo astmo ali pogoste brnohitise. Ko pridemo po 14 dneg domov je stanovanje polno prahu, mogoce ga to moti, pa si recem ma ne, tudi na morju je prah ko prides po tolikih dneh dol, kaj če je res tako obcutljiv...toliko vprasanj, pisite punce, prebrala bom vse in hvala za pomoč, res sem izmucena od tega, ker take dni ponoci skoraj nic ne spim.
Default avatar
MOja sestra je alergična na prah, dlako in pršice, non stop kiha, smrka, ima vnete oči. Kihanje in smrkanje je bolj intenzivno zvečer in zjutraj. Doma čim več zračit, sesat, pozimi poštre in koutre ob orenk minusu ven, da pršice premrznejo, če ne pa poušter v skrinjo za nekaj časa. Resno naj bi te pršice zmrznile.
Lahko tud da imate doma kakšno rastlino, ki bi lahko otroku škodila. Ne vem, če se to dogaja samo doma, potem je resno za razmišljat, da otroku nekaj doma ne ustreza (rože, hrana, ležišče)...
Default avatar
Berem naso zgodbo. Sedaj se je izkazalo, da je alergik na prsico, mačko in cvetoče trave. Ter sum na astmo je potrjen. Star 7 let.
Nobena testiranja niso zahtevna. Pri astmi piha v tulec in mu merijo zračni pretok (upam, da sem prav napisala), potem ko vdihne neko sredstvo, ki ga razdraži. Ne vem kdaj to zacnejo delati. Mi smo to opravili pri 6,5 leta.
Za alergije smo bili na kožnih testiranjih. Menda kar srbeča zadeva tam, ko se pojavi alergija, ampak otroci niso jokali (bilo jih je več skupaj) ali kako drugače pokazali, da jim je težko.

No rezultat tega je stalna zaščita s Flexotidom (1 vpih na dan), Ventolin pa, če pride do poslabšanja. Zaenkrat ga nismo potrebovali (trkam po mizi), vendar smo na zaščiti sedaj od maja. Sicer tudi prej nismo imeli težav poleti, ampak jeseni in spomladi.

lpNatasa
Default avatar
Najbolje, da se odpravita na pregled k pulmologu, da boš vedela, kako in kaj.
Moj sine ima od lani potrjeno (alergijsko astmo), postopek za ugotavljanje na Golniku je bil tak, kot je opisala Nataša, še prej sva pa na Jesenicah opravila testiranja na koži. Alergičen je na plesni, plevel in perje. Največ težav ima v času cvetenja plevela, vendar ni kritično. V glavnem takrat pokašljuje in vse kar naredim je, da mu omogočim, da se lažje izkašlja.
Drugače je zdrav, ne uporabljava zaščite s Flixotidom, obvezno pa doma opravljava kontrolo merjenja izdiha zraka (PEF) in imava navodila pulmologa, kako ukrepati, če bi PEF padel pod normalo.
V glavnem, ukvarja se s športom, veliko pomaga morski zrak in ohranjanje stalne kondicije.
Opozorjena sem le, da je potrebno paziti, da se prehladi ne razvijejo v bronhitis ali pljučnico, v tem primeru bi se težave z dihanjem močno poslabšale. Zaenkrat takih hudih težav ni bilo. Moram potrkat.

Lp.
Default avatar
Moja hčerka ima astmo, dobila jo je pri 7 letih. Prej ni imela večjih težav razen kakšen piskajoči (astmatični) bronhitis pozimi, ki smo ga lajšali z Ventolinom.

Astma se ji je začela kazati poleti, s pokašljevanjem, ki ni in ni prenehalo in je bilo izrazito nadležno ponoči.

Zdaj smo že dve leti na Flixotidu in le redko se ji stanje poslabša v tej meri, da potrebuje tudi Ventolin. Vsak dan namreč izmerimo izdišni pretok in če le ta ne pade pod 80% maksimalne vrednosti, Ventlin ni potreben.

No, to poletje imamo prvič težave, ki so podobne vašim. Na morju je bilo vse v redu, po povratku domov pa je začela smkati, najhuje je zjutraj in zvečer. Ker je alergična na pršico se trudimo, da imamo vedno čisto, tudi posebno prevleko ima čez vzmetnico in protipršično posteljnino, pa kljub temu tale "prehlad" ne mine. Potem gremo v hribe za nekaj dni pa je spet vse v redu, po povratku domov pa zopet smrkanje, kihanje, pokašljevanje. Pri tem ves čas merimo izdišni pretok, ki je maksimalen. Tudi jaz ne vem, kaj narediti. Očitno je, da gre za alergijo, ki se kaže tudi v drugi obliki, ne samo s poslabšanjem astme.

Tudi jaz vam svetujem pregled pri alergologu in kožni test na najbolj pogoste alergene.
Default avatar
Jooooj, poznam.... toliko in toliko neprespanih noči, zjutraj utrujen otrok in ti, ki celo noč poslušaš in gruntaš, kako še pomagati...
Pri nas so ugotovili alergijo na prah in pršico in posledično astmatični bronhitis. Hči je bila preventivno na Flixotidu in po potrebi na Berodualu. Najhuje je bilo, ko smo poskusili Ventolin. Neprestano kašljanje, bruhanje celo noč.
Potem pa sem prosila njeno zdravnico, naj napiše predlog za zdravljenje na Rakitni. In res je šla gor novembra za 14 dni in že takoj po novem letu sem ji sama ukinila Flixotid (sem pač precejšen nasprotnik zdravil, ki se mi zdijo škodljiva in nepotrebna). Vložila sem prošnjo še za eno zdravljenje na Rakitni in je tako bila gor še 14 dni spomladi. Stanje se ji je močno izboljšalo, ampak kljub temu smo jo zdravili še s homeopatijo in po dveh mesecih se je kašljanje popolnoma prenehalo.
Od takrat je minilo že nekaj let in moram potrkat, imamo mir.
Močno priporočam Zdravilišče na Rakitni, ampak morate rečt sami otrokovi zdravnici, ker ponudi vam te možnosti skoraj nihče sam od sebe.
Default avatar
Punce hvala, verjetno se tudi pri nas dogaja kaksna astma, alergija, kajti opisovale ste enake simptome, bega me le to, zakaj je na morju vse vredu, pa je tudi prah, gruca otrok, ogromno moznosti za alergije, nic ni drugace kot doma, le podnebje-zrak, in na morju vse vredu, doma pa tako sranje.Očitno bo treba na preiskave, hvala se enkrat, čao.