Forum.Over.Net

Starševski čvek

Na HR smo Slovenci najmanj zaželeni!

Default avatar

kostarika

Ste prebrali danes v Delu, da smo, po neki hrvaški raziskavi, Slovenci na hrvaškem najmanj zaželeni, ker najmanj zapravimo. Celo Čehi in Poljaki so nas prehiteli, ki so včasih celo robo dol vozili in jo prodajali, da so imeli za počitnice.
A smo res tako stiskaški in vse s seboj prinesemo, ali pa nas Hrvati, kljub temu da jim velikokrat rešujemo sezono, organsko ne prenesejo več.
Default avatar

Mateja T.

naj spustijo cene pa bomo več denarja pustili tam-da pa nas organsko ne prenesejo pa čivkajo že vrabci.
Default avatar

Kleopatra1

Mislim, da Čehi in Poljaki zapravijo manj kot Slovenci, vendar so jih Hrvati "vzljubili" zato, ker so jih preprosto "morali", ker jim letos rešujejo sezono.

Tako nekako kot je bilo predlani in lani pri nas z židi. Ko pač ni drugega, se moraš sprijazniti tudi s slabimi gosti in marsikatero stvar "požret dol".
Default avatar

marmoljadka*

Poljaki, Čehi, Madžari, Slovaki vsi zapravijo manj kot Slovenci.
Italijani hodijo (iz Vrsarja, kjer smo mi) v Trst po špecerijo. Pa ene sosede Avstrijce imam nagledane kako gospod vsak teden ali dva za dva dni izgine in se potem prikaže s polnim karavanom hladilnih torb.
Kar opazujem Nemce tam okoli, se pa tudi ne prehranjujejo dosti po lokalih.

Meni so se pa Hrvati letos dokončno zamerili. Sem že nameravala celo štorijo objaviti na forumu. Mogoče jo bom pa res v prihodnjih dneh.
Default avatar

barbara*

nam hrvaška ni neka destinacija kamor bi radi hodili .... pojma nimam zakaj ... se mi zdi čist preblizu in to.
smo se pa ravnokar vrnili od tam ... po treh letih smo bili spet v kvarnerju in moram povedat da niti 1x nisem imela občutka da sem nezaželjena, niti da bi me kdo grdo gledal ... skratka, do nas so se obnašali povsem OK ... nobene pretirane prijaznosti ni bilo ... pa kolikor sem opazovala, je ni bilo niti do turistov drugih narodnosti ...

večina domačinov se mi je zdela nekako naveličana ... nevemčesa ... pa vseeno ni bilo opazit razlik med tretiranjem turistov.

B.
Default avatar

Ace

Mi smo s tamalo zvecer hodili na neke zabave-kao "mini disco". Tam so otroci plesali in se sli neke igrice...Smo bili na Losinju. In ne glede na to, da je bilo v kampu ziher 90% Slovencev, so one animatorke otrokom vedno razlagale navodila samo v hrvaščini, italijanscini in nemscini. Meni se je to zdelo tako ponizevalno. Saj nima veze, ce jim prinasamo najmanj denarja. Se vedno pa jim ga!
Saj nismo bili tam na njihov racun, ampak smo jim placali. Ce Slovenci ne bi hodili na Hrvasko obalo, bi njihov turizem verjetno kar propadel :))
Default avatar

cukrček

uf, dol mi visi kaj si oni mislijo
Default avatar

nekoliko prizadeta

Kleopatra, zanima me, koga mislis z besedo "zidi " in kaj je z njimi narobe.

Z Zidi sem v sorodu in na to ponosna, na Slovenijo tudi. Po takih izjavah sem pa nad Slovenci malo manj.
Ali je res v Sloveniji ze vsakdo, ki nima slovenskega rodovnika, zaznamovan?
Default avatar

enaz

jaz res nosim s seboj skoraj ves, zakaj?Zato, ker jemo in pijemo tisto kar poznamo in vemo da je vredu, kar pa za tuje proizvode ne morem trditi in na dopustu ne želim dobiti kakšnih bakterij, salmonele ali ne vem kaj. Pa tudi vse nase je boljse in ceneje!Da smo nezaželeni, z nami vedno lepo delajo, in verjemi, da bodo kmalu tudi z vsemi tistimi, kateri menijo da nas Hrvatje postrani gledajo, zaceli lepo gledat, kajti bil je julij in campi prazni, mesta tudi in njihovi radii trdijo kako je malo gostov, knjige pa kazejo kako so polni in kaj so dejali turisticni delavci ko so jih intervjuvali, da knjige gostov lazejo, da gostov ni...zakaj že ne??? tako da hrvaska bo kmalu ornk v turisticni krizi, tudi lepote njihovega morja in obale jih ne bodo resili, nic ne vlagajo, samo slabsajo z vsem, tako da nekega dne bodo ostali sami in bo tako kot po vojni, sele nato se bodo zmigal in ratali kot je treba.
Default avatar

Jala*

Jaz mislim, da so v redu gostje pač v redu gostje ne glede na narodnost. Tako kot vsi hrvaški gostinci niso v redu, tako tudi vsi njihovi gostje niso v redu. Mislim, da je tu ločevanje glede na narodnost povsem brez pomena.

Imaš Slovence, ki se znajo vesti kulturno in imaš takšne, ki so daleč od tega - da so sposobni sredi noči pijančevati in strejlati z raketami po otoku in ga pol zažgati.

To, da nekdo reče, da so Slovenci, Nemci, Čehi ali kdorkoli že za en qrc gostje, pa izkazuje njegovo omejenost in čisto nič drugega.
Default avatar

@fna

Ja, sem prebrala v Delu.
Tudi meni se zdi malo omejeno, da grejo Hrvati takšnele ankete izvajat, namesto da bi bili veseli vsakega gosta in vsake kune, ki jim v žep pricurlja. Sami vlagajo v turizem bolj malo, tudi cene so v obmorskih krajih nabili do nezavesti. Logično, da bom od doma nesla čim več robe. Za 40 plenic sem odštela toliko, kot bi pri nas za jumbo paket, pa še samo dve velikosti so imeli.
Default avatar

Kleopatra1

Z židi sem mislila Izraelce, pri katerih je bila lani in predlani Slovenija v turističnem smislu "hit".

Pri nas smo jih imeli od junija do septembra poln hotel in zelo mi je žal, ampak o njih (kot turistih in kot ljudeh) ne morem reči nič dobrega. Pa drugače zelo nerada pospolšujem, ampak če je razmerje med dobrimi in slabimi izkušnjami približno 25:75, potem se človek počasi neha čuditi, zakaj jih nikjer ne marajo. Pa nočem nikogar žalit, najmanj tebe, poudarjam, da so to moje (naše) poslovne izkušnje. In žal od drugih tur. delavcev nisem slišala nič bolj pozitivnega.

O konkretnih dogodkih, ki so privedli do mojega mnenja, bi pa lahko napisala knjigo. Prav tako o poslovnem bontonu njihovih tur. agencij, s katerimi smo reševali "probleme".

In edino pravilno je, da je človek ponosen na to, kar je.
Default avatar

Še druga stran

Ok, punce, pa ste kdaj pogledale tudi iz druge strani. Delam v turistični agenciji, pa sem morda malce bolj seznanjena z vsem.

Ali se vam zdi normalno, da pride Slovenec ob 11h na recepcijo tako pijan, da ne more stati na nogah?

Ali to, da spravi odrasel moški v jok receptorko v hotelu, drobceno, majhno punco, ki le sprejema goste?

Ali pa, da delajo tako galamo, da ne spi celo naselje celo noč in jih potem prosiš, če so lahko malce bolj mirni, pa na dan odhoda potem zapustijo aparma v stanju, ko ga ni več moč oddajati?

Ali pa, da grozijo, da bodo tur. delavcu iz Hrvaške polomili vse noge?

Pa še bi lahko naštevala primere samo iz letošnje sezone!

Tako kot so v Sloveniji super ljudje, pa tisti malo manj super, tako je tudi na Hrvaškem.

In pospološvanje v stilu nekih populističnih idej je nedopustno. Kaj če bi za začetek pri sebi pogledli, kakšni gosti smo, pa potem dajali izjave, da nas Hrvati ne marajo?

LP,
J.
Ps: pa še to, tudi v Sloveniji ni turizem čista pravljica. Zadnjič smo v Bohinju samo za parking pustili 1.600 SIT. Za pol dneva seveda!
Default avatar

bizika

Dol mi visi za nesposobne Hrvate.

Delal bi samo dva meseca in od tega živeli celo leto na veliki nogi. Malo sutra! Ponudba je preslaba, cena previsoka.

Ponujajo premalo, da bi me prepričali. Ni vse v tem, kar ti pokloni narava.

In dol mi visi za nivo, ki so si ga ustvarili z nizkim slojem Čehov in podobnih. Ne bi imela nič proti tem, če ne bi bilo dokazov, kako zelo je to pogojeno s higieno (vem, kaj govorim in ne govorim o naklučjih!!)

In ja, usmiljenja vredno, da smo toliko manjši od njih po velikosti zemlje (in tudi morja, seveda), pa so nam fauš vsak milimeter in vsak napredek.

Zdaj, ko jih milijonska Evropa noče, pa sami sebe prepričujejo, kako "je ne rabijo". Najbrž je pri njih zato vsako leto slabše, čeprav njihova poročila kar pokajo od samozavesti :-)))
Default avatar

@fna

Pardon, za 20 plenic sem odštela 67 HRK, kar je več kot 2000 SIT!!!!
Da pa so eni Slovenci nemogoči, se pa strinjam. Meni se zdi logično, da se pri takem številu Slovencev, ki romajo na Hrvaško znajde tudi nekaj takšnih telebanov. Smo pa vendarle v večini družine z otroci, ki ne razgrajamo in popivamo do onemoglosti, predvsem pa ne grozimo nikomur.
Default avatar

Branka

Bizika, VSAKA ČAST!

lp, Branka
Default avatar

sej ni važn

Halooo,dej dej tudi jaz imam vsak dan opravka s turisti,kakšni pa so Hrvatje-kako se pa oni obnašajo????

Dej malo pazi kaj pišeš,ja tudi Hrvati so že na vsezgodaj pijani!!!

Enostavno tako je jaz v Istro več ne grem-glede Dalmacije kjer smo vsako leto pa nimam nikakršnih pripomb!!

DEjstvo je da nas ne marajo-mi pa rinemo k njim!!!!
Default avatar

vodnarka*

Če samo pogledam kraj in družino v neki vasici na Pagu, kamor smo mi zahajali več let.
Ko so imeli prazne apartmaje, so bili vsakega gosta veseli, pa ni važno od kje je prišel. Potem pa se je začelo; drugo leto bodo prišli pa Nemci, in sicer bodo kar vse vzeli za en mesec. O.K. Naslednje leto so se jim najavili profesorji (!) s Slovaške. Čisto so ponoreli, samo, da so imeli gostje nek naziv. No, ampak vsako leto je bilo pa prosto, kadar si želel. Obljubljenih gostov ni bilo - veseli so bili spet nas - Slovencev.
Bili so zelo fer. Nikoli ni bilo potrebno pošiljati denarja za rezervacijo, prav tako smo vedno plačali samo za dejansko prespane noči pri njih... Po drugi strani pa so nam vedno metali vnaprej, da jim oni dajo vsajo 100 € are. A od nas jo niso nikoli ne zahtevali ne želeli (kaj pa veš, morda pride boljši gost).
Me pa nekaj moti. Iz leta v leto gredo ceno počasi navzgor (letos za 10€ na apartma), ampak v zvezi z okolico ali samim apartmajem pa ne naredijo nič, popolnoma nič. Letos smo se že iz principa odločili, da raje ne gremo na morje, kot pa da gremo k njim. Iz principa. Tudi reklame jim ne delamo več (posredovanje tel.št.)... Ko bi vsaj kaj vložili v sam apartma....
Je pa zanimivo mnenje domačinov o politiki Istre, morja... "Kaj se sploh kregate? Mi imamo morja dovolj. Naj vam dajo tisti mali košček..."
Dokler se ne skulirajo - nas ne vidijo več.
Default avatar

Pika1

Še ena s slabo izkušnjo... Pred dvemi leti smo bili z možem in takrat dvomesečnim sinčkom na Pagu. Sicer smo imeli termin rezerviran v septembru, a lastnica naju je prosila, da prideva že v avgustu, da ne bova edina gosta v septembru. Ugodila sva njeni prošnji, vendar so bile temperature ok. 37C. Bilo je neznosno za vse, sploh brez klime. Tako smo se odločili, da se vrnemo prej (po treh dneh in ne enem tednu). Mož je plačal en dan pred odhodom (za cel teden) in gospo ob odhodu prosil za povračila dela denarja. Odgovor je bil: Kod nas nemamo navike, da vratimo novac. Res je bil del krvide najin, a konec koncev sva tudi midva njen naredila uslugo. In kaj smo potem izvedeli... v septembru pridejo Nemci. Za nas se ni izplačalo imeti odprto, za Nemce pa ni problema, pa čeprav samo eno sobo. Gospa je bila sicer krasna, prijazna,... dokler ni prišlo do problema.
Ne vem, kdaj nas bo Hrvaška spet videla. Sicer pa niso edini...
(Pa nimam nič proti Hrvatom, imava z možem nekaj zelo dobrih prijateljev s Hrvaške, glede turizma pa se imajo še marsikaj naučiti).
Default avatar

Ivana

Oj, ko radi posplošujemo! Sicer pa kdo koga prosi, da mora kam it? Pojdite kjer dobite to kar pričakujete in želite.
Mi hodimo na Hrvaško že vsa leta kar pomnim in nimam slabih izkušenj. Še najmanj bi lahko govorila o negostoljubnosti.
Glede cen, pa se meni tudi ne zdijo navite. Letos smo bili v Zadru in cene v Mercatorju, Intersparu,... so čisto primerljive našim.

LP. Ivana