Potovanja.Over.Net

Kam in kako na počitnice

Odgovarjajo: Potovanja.Over.Net

Iščem ideje za izlete na Gorenjskem

Default avatar

pomarančka

No, počasi se približuje tudi naš dopust. Zgodil se bo nekje na Gorenjskem.
Iščem predloge za izlete z vozičkom, ker je naša punči stara šele 3 mesece. Lahko je makadam, saj imamo enega terenskega Haucka. :-))

Kar imam doslej idej:
- okrog Blejskega jezera, vmes malo namakanja v Zaki;
- v dolino Radovne, kot je opisano tukaj:
- Krma, Vrata cca kot omenjeno v istem postu;
- ...

Kdo kaj priporoča?

Lp s primorske "savne", ki jo tudi jutranja nevihta ni ohladila...
@-->-- @-->-- @-->-- @-->-- @-->--

<http://pomarancka.moj-album.com>
Default avatar

nina1

Morda Pokljuka, Tamar in Planica.

Za malo večje otroke pa je super izlet ogled martuljških slapov. Pot je sicer malo "adrenalinska" (predvsem za starše, če so otroci preživahni), ker prečka potok (mostiček), gre čez strme stopnice in po galeriji, vse skupaj traja cca 1 uro, cilj pa je

Do brunarice se pride tudi po gozdni cesti, vendar ta pot najbrž ni tako zanimiva.
Default avatar

kr tko

Martuljške z vozičkom absolutno pozabi!! Pokljuka bi šla, če se stacioniraš nekje na ravnini, takoj ko prilezeš gor in se ti na obozrju namaljo prve koče. Tam imaš sprehodovo več kot zadosti, mislim, da bi se moralo dat prit do Jelke, mogoče celo do Lipance, ampak letos še nisem bila tam. Če se parkiraš pri Šport hotelu, ki sicer razpada, se tudi lahko sprehodiš sem in tja. Lahko se zapelješ do vojašnice na Rudnem polju ali pa še bolje, naprej proti Uskovnici. Pot je makadamska, ampak solidna, eplejš do križišča, kjer se pot razcepi, ena pelje na Konjščico, ena na Uskovnico. Od tega križišča do koče na Uskovnici imaš cca pol ure sprehoda, je pa vmes en precej strm klanec, ki ga jeepi včasih hudo zdelajo, tako da ti utegne tam par dodatnih rok prit kdaj prav, tudi zaradi strmine. Ampak klanec ni dolg, najprej je pot kot po tepihu.

Vrata - celotna pot bo predolga, razen če se mislite celo pot z avtom peljat, to pa tudi ni ničemur podobno. Jaz ti svetujem, pustite avto na koncu Mojstrane, pri mizarstvu in pojdite naprej peš po makadamski cesti, po enem ovinku ceste se peš pot odcepi od ceste čez vodo v prijetno senčico in po urci zmerne hoje v hladu ob vodi se znajdete par sto metrov pred kočo v Peričniku -spet prečkate vodo po mostu. Pod mostom si lahko omislite tudi manjši piknik, je senca in sonce, luštni kamenčki, edino koča je ZAPRTA, zato vzemite s sabo kaj za pit. Slap je super, preverjeno prejšnji teden. Pot je lepo označena in čist fajn za voziček, ni zrita, ni luknjasta, prav super, pa še v hladu teče. Z malo sreče vas bodo ob poti razveseljevale jagode, borovnice in maline, te šele zorijo. Obstaja tudi varianta do Peričnika z avtom in potem pod Galerijami v Vrata, vendar ta pot nikakor ni za voziček.

V bohinjskem kotu bi se z vozičkom moralo dat prit na Voje in naprej do slapa Voje, štartaš v Stari Fužini in glej oznake. Sicer pri prvem znamenju sredi vasi zaviješ levo v eno ozko uličico in naprej do urejenega parkirišča. Od parkirišča do koče imaš uro in pol počasne, zmerne hoje, nekaj po senci nekaj po soncu. Koča je bila do zdaj lepo vzdrževana, vmes so se nekaj bockali, letos pa še nismo uspeli do gor prit. Če ti je to premalo, imaš od koče do slapa še uro in pol sicer lepe poti, ampak povsem po soncu. Načeloma bi se moralo prit z vozičkom tudi na Vogar, ampak bližnica za voziček ne bo (nekdanja lesna drča), okoli je pa precej prometa in res dolga pot, ki je ni konca in kraja, je pa radodarna z malinami ;)) Imaš sicer tudi lepo makadamsko sprehajalno pot od Boh. Jezera (most pri sv. Janezu) do Zlatoroga, pretežno v senci, je sicer malo nad cesto, vseeno pa se ti stalno praši pod nos.

Potem bi se v tem koncu z vozičkom dalo prit na Koblo oz. v vas Ravne, tudi okoli pol urice sprehoda, potem pa se lahko potepaš pod žičnicami na smučišču Kobla. Na koncu pa v Aquapark zaplavat :))

V Kranjski gori greš lahko do jezera Jasna in še malo naprej, lepa pa je pot iz Kranjske gore v Planico (1h), lahko še naprej v Tamar (Planica-Tamar 1 h) ali pa z avtom do Planice in od tam v Tamar, fina senčna potka, se zna zgodit kak kamen ali kaka korenina, kaj hujšega pa bolj težko. Lep sprehod je tudi iz Martuljka v Kranjsko goro (1h) - vse to so izleti po cca 1 uro zmerne hoje, brez konkretnih vzponov, povsem nezahtevno, naš dveinpol letnik jih brez težav premaga. Kako je zdaj v Planici s kako oskrbo, ne vem, v Tamarju koča zagotovo obratuje, so pa cene ubi bože!, tako da kaka plastenka vode utegne koristiti. Če boste na tem koncu, se pa v Ratečah pozanimajte še, kako urejena je pot na Tromejo, mene že enih 7 let ni bilo gor, ampak po spominu ne bi smel biti noben problem za pošten voz. Iz Rateč na Tromejo imaš recimo da 2 uri hoje, če porivaš voz in tudi malo bolj v hrib je, pa ni panike.

Potem je lep sprehod v dolino Završnice, pod Stolom, pa še fajn Lovski dom je tam, kjer dobiš "šnicl", da se z njim pokriješ in še ga malo ostane in to za smešen denar, sprehodiš pa se lahko do umetnega jeza na koncu doline, ki so ga letos lepo uredili. Pri Lovski koči pa si lahko ogledaš dva medveda, osla in rakuna - mali živalski vrt. Sprehoda za 3/4 urce, pa še tako zelo poznana lokacija ni, je pa ves čas asfalt. Teoretično bi se morda celo dalo pririnit voziček do Valvazorjeve koče pod Stolom, pozimi je pot čist OK, ker pa zdaj vlačijo precej lesa dol, ne vem, koliko je kaj razkopana cesta, ampak če vprašaš v Lovski koči spodaj, ti bodo vedeli povedat. Hoje 2 uri, precej v hrib, sploh zadnji del. Ne vem, koliko kondicije imaš. Izhodišče ti je stara cesta (ne AC) Žirovnica-Jesenice, gledano iz lj. smeri. Kak slab km od velikega križišča za Žirovnico, takoj ko prideš čez most, zaviješ strogo desno, ovinek res za 180 stopinj, nato takoj levo in spet takoj desno. Pustiš avto pri razpadajoči karavli in greš naprej peš. Lovski odm te pozdravi po 15 min počasne hoje, lahko pa nadaljuješ pot do jeza in še naprej.

Upam, da bo za prvo silo, lahko pa še kaj izbrskam, tole je iz glave. Pa lep dopust.
Default avatar

pomarančka

Uuuuuuuuu, zakon si! Si se prav razpisala :-))))))) Vidim, da obvladaš teren tudi s tega zornega kota.

Sej večino teh krajev poznam, ker sva bila z možem, ko sva bila še ledih pogosto tam okoli po hribih... samo, ko pa pomislim na variante z vozičkom se pa nič ne spomnim. Sedaj si me pa ti. Hvala ti.

No, bi te vprašala glede te potke iz Kranjske Gore proti Tamarju. Mislim, da se začne nekje pod smučišči. Bila sva tam lani pozimi, sva prakticirala tek na smučeh. Pa se mi zdi, da je ta pot tudi sicer urejena, v smislu kolesarskih poti. A je tako? No, a misliš, da se lahko po tej potki gre z vozičkom?

A iz Martuljka do KG je "zadaj" v notranjosti kakšna makadamska pot/kolovoz?

Hehe, tud na Stolu sem bila že dvakrat... sem že prvič rekla, da ne grem več, pa je potem še enkrat naneslo... Ne bi rinla niti do Valvasorjeve. No, mogoče nekoč tretjič, saj se zarečenega kruha največ poje ;-))

Mislim, da se bomo imeli kar lepo, s tvojo pomočjo. Hvala ti še enkrat, pa če se še kaj spomneš, kar napiši, je dobrodošlo.

Aja, no, če pa si iz tistih koncev... a veš za kakšnega ponudnika sob in apartmajev po zmerni ceni? Drgač bomo šli kar na slepo, ker mi res nikoli nič ne rezerviramo, hehe. :-)))

Lp.
@-->-- @-->-- @-->-- @-->-- @-->--

<http://pomarancka.moj-album.com>
Default avatar

Skr bna

Iz Martuljka v Kranjsko greš lahko po kolesarki stezi, je še najlepše. Parkiraš pri starem Špiku tik ob cesti in zaviješ takoj na kolesarsko. Načeloma so kolesarji kar uvidevni, sploh med tednom, ob vikendu pa tudi kakšnega manijaka natrofiš, da mu bežiš izpred bicikla. Iz Kranjske v Planico pa pod smučišči, ja, pot je super. Lahko greš po cesti ali pa po "laufarski", obe sta OK zgrešit pa skoraj ne moreš.

Aprtmajev in sob pa ne poznam, sem doma preblizu za koristit in predaleč za poznat ;)
Default avatar

5RA

Predlagam, da si poleg vozička omislite še kengurujčka, tako boste imeli več možnosti.
Default avatar

Brina

Slučajno kdo ve, če obstajajo kakšne last minute za vikend paket, ali pa 3dnevno bivanje na Gorenjskem?
Default avatar

mateja

Mislim, da imajo neke akcije zdaj v hotelu Ribno, pokliči, pa boš videla, če je res

Moderatorji

Potovanja.Over.Net
Potovanja.Over.Net