Forum.Over.Net

Starševski čvek

Postavite nemogoče vprašanje in dobili boste neverjetne odgovore! Anonimno in brez registracije. Največje slovensko virtualno mesto. Če ni objavljeno v tem forumu, se ni zgodilo!

konoplja in THC

Default avatar

bavbavček

Upam, da mi bo kdo lahko pomagal. Iščem namreč kak strokovni članek ali vsaj razlago o tem, kolikšna mora biti vsebnost THC, da ne govorimo več o industrijski konoplji, temveč o konoplji kot mamilu.

LP
Default avatar

matejka

Konoplja z latinskim imenom Cannabis sativa L je rastlina, ki izvira iz osrednje Azije in je človeku znana že več kot 5000 let. Danes konoplja raste tako rekoč po vsem svetu, najbolj pa ji ustreza zmerno in tropsko podnebje. V botaničnem pomenu govorimo pri konoplji o eni vrsti rastline s posebnostmi, ki jih povzročajo različni klimatski pogoji, način vzgoje in izbira semen. Konoplja lahko v ugodnih podnebnih razmerah zraste od enega do dveh metrov in pol. Substanca, ki se v konoplji nahaja in ima te psihoaktivne učinke, se imenuje THC - tetrahidrokanabinol. Procent THC je v rastlinah različen, kar je odvisno od spola rastline in časa, ko se rastlina požanje. Znano je, da ženske rastline vsebujejo več THC.

Različni avtorji zastopajo različna mnenja o razvrščanju konoplje glede na odstotek vsebnosti THC. Nekateri jo razvrščajo v tri skupine:

konoplja, ki vsebuje več kot 1,5% THC (odlična kakovost);
konoplja, ki vsebuje od 0,5% do 1,5% THC (dobra kakovost);
konoplja, ki vsebuje manj kot 0,5% THC (slaba kakovost).

Pod pojmom marihuana (trava, gandža...) razumemo osušeno in zdrobljeno cvetje ter listje konoplje, ki vsebuje določeno količino psihoaktivne snovi. Listi konoplje, ki imajo neparno število nazobčanih lističev, imajo, ko so sveži, zeleno barvo, ki pa se med sušenjem vse bolj spreminja v olivno zeleno do rjavkasto barvo. Marihuana se lahko uživa v obliki kajenja, sama ali pomešana s tobakom, lahko pa se jo meša s hrano ali pijačami.

Najpogosteje se jo uživa pomešano s tobakom, ki se ju ročno zvije v cigareto imenovano joint, pri čemer je na eni strani ustnik, izdelan iz lepenke ali kartona. Ustnik je namenjen temu, da se joint pridrži in do konca pokadi marihuano. Če se marihuana uživa oralno, je psihoaktivni učinek trikrat manjši, kot je pri kajenju. Učinki marihuane pri kajenju se pojavijo že čez nekaj minut po vdihovanju dima, svoj vrh dosežejo med dvajsetimi in tridesetimi minutami, trajajo pa dve do tri ure po zaužitju.

Iz konoplje se proizvaja tudi hašiš in hašiševo oje, ki sta dosti bolj nevarni drogi, ker vsebujeta večjo koncentracijo THC. Hašiš vsebuje 3% do 14% THC, hašiševo olje pa tudi do 50%.

V Evropi, Kanadi in ZDA postaja nov način proizvodnje marihuane v zaprtih prostorih vse bolj pereč problem, saj je učinek te konoplje dosti bolj močan in je njen način gojenja težje odkriti. Trgovci s konopljo so ugotovili, da se na ta način tudi izognejo nevarnosti, ki jo predstavlja tihotapstvo konoplje oziroma njenih produktov iz drugih držav. Poleg tega so tudi zaslužki večji, ker v verigah ni več členov, ki skrbijo za transport in dostavo do uporabnika.

Trgovci z novim načinom gojenja konoplje v zaprtih prostorih kot so kleti, garaže, rastlinjaki, ipd., pridelujejo marihuano, ki je dosti bolj močna, saj vsebuje več THC-ja. Ta način gojenja zahteva vrsto posebnih pogojev, ki zagotavljajo tudi do šest žetev na leto. Konoplja se namreč ne goji v zemlji, temveč v mešanici peska, gramoza in žaganja. Uporablja se močno umetno svetlobo in toploto ter veliko vode, ki se ji dodajajo razne kemikalije vključno z cinkom, sulfatom in manganovim kloridom. V taknih pogojih raste konoplja hitreje, hitreje dozori in da tudi do desetkrat večji pridelek kot konoplja, ki se jo goji na prostem. Ta način gojenja konoplje se zaradi tehnike gojenja imenuje hidroponično gojenje. Laboratorijske preiskave so pokazale, da je razpon THC, ki ga vsebuje tako pridelana marihuana, ki ji na Nizozemskem pravijo tudi "skunk", "Nederweed" ali "Dutch weed", od 9% do 22%, v obliki praška iz vršičkov pa lahko doseže tudi 40%. Njeni učinki so podobni halucinogenim učinkom LSD.

Psihoaktivna snov v marihuani (THC) je v maščobi topljiva zmes, ki se nabira v maščobnih tkivih telesa in se v obdobju petih do osmih dni sprošča v krvni obtok. Na ta način se učinki THC podaljšajo. Enkratno ali dvakratno tedensko kajenje marihuane že zagotovi trajen vir THC v telesu, v nasprotju od alkohola, ki se v jetrih presnovi s hitrostjo 0,1 g alkohola na kilogram telesne teže v eni v uri.
Default avatar

bavbavček

Ej, res lepa hvala!
Default avatar

matejka

Ni za kaj ;)
Sem malo brskala po netu in en COPY / PASTE naredila in to je to:)
Lepo in mirno noč ti želim.