Forum.Over.Net

Starševski čvek

vrtec v poletnih mesecih

Default avatar

Lena*

Pozdravljeni,


Zanima me kakšno je stanje po vaših vrtcih v poletnih mesecih in predvsem kaj menite o organizaciji dela.

Torej, vzgojiteljice in pomočnice oddidejo na dopust, kar je razumljivo, saj vendar vsem pripada dopust in tudi potrebujemo ga za regeneracijo. Logična posledica tega je, da združujejo skupine, zapirajo enote, kombinirajo s študentkami.
Otroci so po mojem mnenju (nekateri) podvrženi stresu, ker zamenjajo sovrstnike, zamenjajo vzgojiteljico, pomočnico. V najslabšem primeru pa se zgodi celo to, da lahko zamenjajo v enem dnevu 4 osebe, ki skrbijo zanje . Ponekod sev tem času ne držijo določil iz Zakona, kjer piše, da mora biti zagotovljena 6 urna skupna prisotnost vzgojiteljice in pomočnice. Otroci pravzaprav ta dva meseca niso deležni enake oskrbe (učenja, vzgoje) kot v preostalem delu leta. Saj lahko je študentka bolj sposobna in ima boljši občutek za otroke kot kvalificirana vzgojiteljica ....ampak na splošno tako zadeve ne funkcionirajo - če obstajajo pravila pač obstajajo. Pri plačilu se nam pa poletna situacija nič ne pozna. Zanima me ali vam je res vseeno, ali nihče nič ne protestira.... Ko sem namreč sama to storila seveda nisem dosegla nič, izpadla pa sem kot totalno nerazumevajoča, zatežena..... Ma sm sita, da vestno plačujem davke, ne goljufam pri izračunu plačila vrtca in se držim vseh pravil.... na drugi strani pa mi občina ne prizna rezervacije, ne upošteva stanovanjskega kredita, v vrtcu pa plačujem polno ceno, kljub temu, da mi otroka pazi študentka....


LP

Lena*
Default avatar

aja

v našem vrtcu imajo otroci en mesec vzgojiteljico, en mesec pomočnico, tako da niti en sam dan niso brez svoje varuške. Verjamem pa, da je za otroka zelo stresno, če nima svoje vzgojiteljice, vsaj naši bi to bilo zelo mučno prenašati.
Združeni pa so z isto starostno skupino v kombinaciji z njihovo varuško (tako da sta vedno vzgojiteljica in pomočnica). Na te otroke so navajeni, pa tudi na njihove vzgojiteljice, ker imajo skupno igrišče in so tako vsak dan skupaj na igrišču in se zelo dobro poznajo. Vsako starostno obdobje namreč predstavljata dve skupini, ki imata svoje igrišče.
Pri nas imajo čez poletje toliko dejavnosti, da naša noče biti doma. Sploh ni nobene spremembe kot med letom, le da so zaradi lepega vremena veliko zunaj in se igrajo ogromno razgibalnih iger, veliko norijo, telovadijoo po poligonih ... Jaz sem zelo navdušena.
V tvojem primeru bi me pa res motilo.
Default avatar

teta magda*

Pri nas imamo s tem res veliko srečo, saj iz dveh skupin (ki že tudi sicer delujeta kot celota) naredijo eno, od štirih pedagoških delavcev delata dva, pa še kak študent zraven, in tako se v bistvu nič ne spremeni, še več časa imajo za posameznega otroka, ker jih je precej manj. Resda kakšnih prijateljčkov ni, pa ob lepem vremenu se veliko kopajo, zdaj pa je vse skupaj bolj kislo, ampak na splošno se mi zdi, da bomo prav lepo skrpali tale julij, avgusta pa gremo tudi mi na dopust.
Default avatar

šopek

Glede teh stvari, ki si jih omenila, se ne sekiram. Otrok bo v svojem življenju doživel še veliko bistveno bolj stresnih situacij. V glavnem, meni se ne zdi, da bi bilo z otrokom kaj narobe (oz. da bi doživljal kak stres), ker so združili dve skupini in tudi pomaga ena študentka.
Default avatar

AnaM

Naša tamala je ful zadovoljna prišla iz vrtca, kjer so skupine zamešane, ker se je igrala iz "eno Petrušo iz tavelike skupine".
Tako, da pri nas ni čutiti kakega večjega stresa.
AnaM
Default avatar

Mici

A je z otrokom kej zlo narobe, če ga čuva študentka?
Ali je problem samo v zateženi materi? Ki je splošno nezadovoljna in
ki bi na račun študentke rada prišparala pol položnice?
Jao, jao, res verjamem, da se v vrtcu ne bojijo otrok ampak sitnih staršev...
Default avatar

BU

Lepo od tebe,da si vestana in poznas vase pravilnike in za zavzemas za svoje napisane pravice... zdaj malo umakni ti. pravice izpred oci in pomoli nos v svet. Glej ga zlomka... okrog tebe so ljudje, ki zivijo.

Pravilniki, so napisani zato, da ne nastane prevelik kaos, ce se dva meseca pravila malo prilagodijo, za dobro tistih, ki celo leto vzgajajo tvojega otroka, se nebi pritozevala... Varovanje skupine otrok, ki niso tvoji, je kar velika odgovornost in tisto malo denarja, ki ga tam pustis, nikakor ne odnese vsega dela, prilagajanj, zrtvovanj, ki so nastala med letom.
V primeru, da ne sprejmes tega, pa obstaja enostavna resitev... izpisi otroka za obdobje poletnih dopustov in placuj samo rezervacijo.

Pa, da ne bo pomote...sama nisem zaposlena v vrtcu ali soli, imam cisto povprecno placo in nas vrtec se avgusta zapre (znajdi se posvoje, placilo vrtca ostane)...sprejmem te pogoje, ker vem kako poskrbijo za mojega otroka med letom in jim cestitam, ker so res dobre v tem kar delajo in to delajo s srcem.

Lep dan!
Barbara
Default avatar

TanjaN

Meni se pa ne zdi čisto nič groznega, če poleti malo poimprovizirajo...

Naša filiala vrtca se čez poletje zapre in otroci se preselijo v matični vrtec, kjer tudi malo združujejo skupine zjutraj pred zajtrkom in potem po spanju, sicer pa je vedno z njimi vsaj ena od "naših" vzgojiteljic/pomočnic. Ni videti, da bi bili otroci kaj prizadeti zaradi novega okolja, nasprotno, z zanimanjem opazujejo, kaj je novega v "drugem" vrtcu. In če je zadovoljna tamala, sem tudi jaz. Koneckoncev se čez leto v njimi res potrudijo.

lp tanja
Default avatar

mc artur

Te razumem, narediti pa ne moremo nič.
Smo pač eni ki nimamo privilegijev.

Otrok ne moremo vzeti iz vrtca ker drugega varstva ne dobimo.

Eni plačujemo navišje tarife dve do tri leta , eni samo eno leto.

Hočemo nujno prvič v vrtec junija, julija, avgusta, pa ne vzamejo otroka ker je stresno in ne vem kaj. Ko se pa kasneje šihtajo zbolevajo in menjajo pa ni stresno za otroka.

Eni prvi pripeljmo otroke zadnji odpeljemo, pa nas otroci prosijo da bi šli za kosilo domov kot drugi, pa jim ne moremo ustreči.

Eni pišejo gor ,da jim vrtec zaprejo avgusta, lepa reč. Potem nam zaprite še fabrike in drugo, bomo doma, ne pa delali v dveh ali štirih izmenah.
Čudna reč plačevati neorganiziranost in neenakopravnost

Pa glede samega lepega 90 %, se strinjam.
10 % čudnih stvari pa tako ne smemo omenjat, smo prec čudni res je,
Default avatar

Nina

Pozdravljeni!!!
A lahko še jaz dodam svoje skromno mnenje? No, prav!
V enem izmed MB vrtcev delam kot pomočnica vzgojiteljice (imam diplomo, vendar še čakam na delovno mesto vzgojiteljice - saj veste "tastarejše" morejo dočakati "penzijo", kar čisto mirno sprejemam, tudi če bo treba počakati še 10 let.) za poln delovni čas.

Tako kot vsi delavci v javnih službah imamo tudi mi pravico do letnega dopusta, ki ga moramo praviloma izkoristiti v času letnih počitnic, torej v mesecu juliju in avgustu.
V tem času je v vrtcih ponavadi zelo malo otrok, saj večina staršev, če je le možno izkoristi rezervacijo (30% mesečnega plačila vrtca) in prosti čas (v kolikor ga ima) izkoristi z otrokom.
Čas, ki ga ne preživiš z otrokom je nenadomestljiv. Dajmo potrudimo se in izvlečimo iz vsega najboljše.....tudi takrat, ko otrok nima možnosti biti doma ali na dopustu s starši... torej v vrtcu.
Normalno se mi zdi, da so skupine v vrtcu v času počitnic združene. Razlogov je veliko...naj jih naštejem le nekaj, za katere z gotovostjo trdim da so našim in vašim otrokom le v korist!!!
* otrok se naj čim več druži z različno starimi otroki, saj je to popotnica za nadaljno življenje....medgeneracijski odnosi nas spremljajo celo življenje.
* komurkoli se lahko zgodi, da zboli npr. tudi med šolskim letom in tako pride do zamenjave vzgojiteljice ali pomočnice.Ali boste tudi takrat komplicirali?!? Tudi to je dobrodošlo.Starši glejte na stvar s te plati, da lahko vaš otrok od vsake odrasle osebe odnese precej dobrega in le to je dobro za njegov razvoj.
* ne navajajte svojega otroka le na eno odraslo osebo in na otroke ,ki so enako stari. Omogočite mu, da jih spozna čim več.
* a nihče nikoli ne pomisli, da imajo tudi delavci v kuhinji in tisti, ki vrtec čistijo letni dopust? Torej so skupine v neki meri združene tudi zaradi teh okoliščin. Kuha se namreč za manjše št. otrok in prav tako čisti. Le zakaj bi umazali 5 igralnic za 20 otrok, če lahko le ti v igri preživijo dan v isti igralnici veliko bolj prijetno.
* zapomnite si, da je igra najpomembnejša stvar v otokovem predšolskem obdobju. Če se vam zdi, da se v času počitnic premalo "dela", pomislite na veselje, ki se sliši iz otroških igrišč ob sproščeni in samostojni igri.
* igralnice in hodnike je treba tudi počistiti in prebeliti a ne?!? Le tako bodo otroci ob novem šolskem letu zakorakali v čiste prostore. Kako bi pa zgledalo, da bi otroci preživljali dan v igralnici, ko jo delavci obnavljajo? Torej so združitve namenjene v neki meri tudi takšnim stvarem.

Starši moramo se zamisliti in gledati kdaj na stvari malo bolj široko! Veliko bolj smotrno bi se mi zdelo, če bi kdo "pritiskal" na občine in zahteval, da so med letom skupine manjše, ne pa da imamo skupine natrpane v prvem starostnem obdobju do 14 otrok in v drugem starostnem do 24 ?!?! A to nobenega ne moti? Večina le pljuva po vzgojiteljicah, ki verjamem, da delajo (delamo) po najboljših močeh tudi v teh poletnih mesecih.
In še to bi dodala! Odkar smo uvedli 9 letno OŠ, imajo otroci, ki so stari 7 let počitnice in njihovih staršev nihče ne vpraša kje bodo otroci preživeli počitnice in ali imajo možnost za varstvo, če ste sami v službi. Tam se le redko kdo zgraža nad delom učiteljev, pa imajo le ti skoraj 2 meseca dopusta!!!
Pa še glede študentk. V našem vrtcu nikoli ne dela med dopusti nobena študentka.Zmeraj smo porazdeljene tako, da je en del dopusta prisotna vzgojiteljica in drugi del dopusta pomočnica. Tako, da ne morem trditi ali vedeti kako je v vrtcih, kjer ima otroka v varstvu študentka. Sem pa mnenja, da imajo tudi študentke pravico, da spoznajo svoj bodoči poklic in imajo v teh mesecih možnost delati z otroki. Sama študentka pa verjetno ni prisotna v nobeni skupini, ampak je po moje skupaj z vzgojiteljico ali pomočnico. Pardon če se motim; ampak, če slučajno je prisotna v skupini samo študentka, pa mislim, da bi se v tem primeru morali obrniti na ravnatelja-ico in zahtevati pojasnilo.
OK...toliko od mene. Pa ne me zdaj popljuvat z besedami, saj sem le izrazila svoje mnenje in svoj pogled na to zadevo. Sicer pa...vsi smo krvavi pod kožo, vsi smo zmotljivi, glejmo le, da bo naših zmot na račun otrok čim manj!!!

Lep dan želim!
Nina

OTROCI SO KOT OGLEDALO - ČE JIH OBDAJA LJUBEZEN JO ODSEVAJO.
ČE LJUBEZNI NI, NIMAJO ČESA ODSEVATI.
/Anthony De Mello/
Default avatar

M*

Jaz sem mamica enega izmed otrok, ki so malo bolj občutljivi na spremembe in lansko letna izkušnja z poletnim vrtcem, nam je zagrenila še nekaj naslednjih mesecev...
Letos smo nekako skompenzirali da smo ga iz vrtca izpisali, z očkom kombinirava delovnik in hvala bogu za babi servis kadar ni druge... naša občina nam omogoči rezervacijo a tudi če je ne bi, bi malčka imela letos doma, ker ni ga denarja za lanskoletne težave...
Tudi pri nas imajo za pomoč med poletjem študentke, katere se v tistem času veliko boljposvečajo našim otrokom kot vzgojiteljice, ki komaj čakajo zaslužen dopust ali pa so še vse dopustniške, mene moti bolj to da ni nobenega programa... otroci so več ali manj zunaj na igralih in to je vse...in potem ni čudno da jim je dolgčas, da se med seboj kregajo in ruvajo in da počasi zavračajo vrtec.....
Letos mu bom privoščila drugačno izkušnjo.. res pa da imam možnost izbire..drugače...