Starševski čvek

kdaj naj otrok začne jesti sam z žlico?

Default avatar
V zadnjem času poslušam različne mamice na temo, kdaj naj otrok začne jesti sam z žlico. Ena mi pravi, da že pri 10 mesecih, druga, da pri letu in pol, tretja šele pri dveh letih... Moj je star 14,5 mesecev, pa komaj kaj z rokico poje, ko mu pipravim na mizo. Res pa je, da nima nobenega pravega apetita in če mu uspem jaz z žlico kaj spraviti noter, sem vesela. Se pa vseeno sprašujem, kako naj ga začnem navajati z žlico, če še z rokico noče skoraj nič pojesti. Žlico mu dajem vsakič v roke in samo maha. Me pa vseeno begajo odgovori mamic, češ, moj pa že sam vse je....
Kaj mi svetujete? Hvala za vaš vsak odgovor in lep večer!
Default avatar
Mislim,da je to odvisno od otroka- eni hitro, eni so preleni,da bi sami jedli, ...
Moj je pri 1leto uspel spraviti kakšno žličko v usta sam, vendar je šele pri 19 ih mesecih začel sam jesti. Zdaj ima 21 mesecev in poje vsak obrok brez moje pomoči.
Aja, pri 19ih je začel jesti (kot veliki) tzdi z vilčko, zdaj si sam razreže tudi sir in banano:))

Svetujem ti lahko samo to, da ne primerjaj svojega otroka z drugimi, saj na koncu vsi sami jejo, hodijo, govorijo itd... Ko bo hotel jesti sam, bo že.

lp
Default avatar
Jera5 - ne poslušaj bedarij. Po izpovedih nekaterih mamic so nekateri otroci govorili že z šestimi meseci.

Vse se bo zgodilo - in to še prehitro. Raje uživaj ob materinstvu.
Default avatar
Ne priganjaj. Pri takšnih primerkih, ki nimajo posebnega apetita, gre bolj počasi, saj niti interesa ni. Ti mu lepo vsakič naštimaj eno žličko v roko, hrani ga pa sama. Bo že pogruntal, ko mu bo pasalo.
Default avatar
jaz ti povem tko ... moj 10-mesečnik kaže že zelo dolg časa interes da bi jedel sam ... zato mu dam eno žlico vedno v roko z drugo ga hranim ... včasih dam hrano na njegovo žlico in vedno jo lepo nese v usta ... če pa ni več lačen pa njegova žlica lahko tudi leti čez celo kuhinjo.

že od šestega meseca mu dajem koščke hrane v roko in lepo je sam ... od sedmega meseca ima 8 zob ... mogoče ima tudi to kakšno vezo.

seveda pa so otroci različni ... zato upoštevaj nasvet od loti ... eni prej počnejo eno stvar ... drugi drugo ... posploševati je pa brezveze!

uživajta!

B.
Default avatar
Tiste, ki mislijo, da bodo otroci kasneje uspešnejši, pametnejši, če jih začnejo hitro navajati samostojnosti, se motijo.

Tiste, ki začenjo s kahlico pri devetih mesecih, ne prihranijo pri plenicah nič bolj kot tiste, ki začnejo ob normalnem času.

Se pa veliko mam hvali s tem in onim, išče v svojem otroku genija, po eni strani je dobro, če je mama ponosna, po drugi so pa lahko pričakovanja prevelika in padec na zemljo trd.
Default avatar
odvgisno od otroka- ko zmore.

Naš starejši je sam začel z žlico okoli 16 meseca, tamala je pa pri še ne 14 že sama jedla vse-tudi juho.- Otroci so pač različni, en ima nekja prej, pa drugo kasneje in obratno. Tako da, ko začne kazat znake in željo, bi jaz rekla ( je pa pač pogosto polti,... vsaj en čas)
Default avatar
Žlico je iimel v roki od 6. mes dalje, da pa sam poje cel obrok oz. vsaj večino, smo dočakali dva meseca nazaj, pri 2 letih in 4 mes. Hrana mu je zadnja skrb pod soncem, če je na krožniku kaj zelo po njegovi dušci, poje vse sam, če ni preveč lačen ali se mu dogaja kaj zanimivejšega, je še vedno treba pomagat. Žlico mu le daj v roko, ne dovoli pa, da meče z njo hrano po vsej kuhinji ali da jo uporablja za razbijanje po krožniku, mizi. Obvlada marsikaj, na tem področju je pa zelo zelo na repu. Otroci so is pač različni, eden je mojster na tem, drugi na drugem področju.
Default avatar
Naš je star 1 leto in pol in že vse je sam, razen seveda juhe. Je pa res, da je že od rojstva dober jedec in da hodi v vrtec (jasli), kjer jih navajajo na uporabo pribora. Pravzaprav naš mali tudi vilčke že kar fajn zna uporabljat (s tem, da si seveda pomaga z rokami in z rokami tudi napiči hrano, potem pa jo šele da v usta:))).

Vse ob svojem času.
Default avatar
žlico je dobil v roke zelo hitro in pri 11. je babico dobesedno zbutal, ko ga je hotela hraniti, malo je jedel z žlico, malo z rokami ...
je pa tak otrok, do hrane nikoli ni imel nobebega odpora ali težav z njo / zato je bil pa suh kako leto za vsemi sovrtičkarji itd./

sama sem mu dala žlico v roke že ob uvajanju goste hran pri 6. mesecih, pa je samo packal naokoli, hranila pa sem ga sama, kar je šlo noter, je šlo, kar pa ne, pa smo praskali s sten :)))

ni pravila in ni meje, kdaj, ko bo hotel, bo ... ti mu samo omogoči, da packa, kar pa že itak delaš
uživajte!
T.
Default avatar
Mi ze sedaj probavamo z zlico (12 mes), ampak mislim, da se dolgoooo ne bo jedel sam... Pa kaj potem... Daj casu cas... Ali bolje :))) daj otroku cas!

Pa, pa Sloncek
''Rojen si kot original, ne umri kot kopija...''