KRUHOMAT
Moj moz je rekel, ne bomo kupovali kar ena jajca;)), ce ga ze bomo kupili, ga bomo ornk, pa ob izbiri in pregledu vsega je rekel, ma vse je isto, le firme druge in nato smo kupili kar enega v akciji, pazila sem le da ima vecjo kilazo za pect, saj nas je vec in sedaj pečemo kruh le se doma, super je, ob peki pa le pazi, da das najprej tekocino, mleko ali vodo, nato sol in mal sladkorja v to tekocino, nato cez moko po zelji in sele na vse to suh, vedno le suhi kvas in se to pazi, da je moka prekrila vso tekocino in nato nastimas se kruhomat in to je to, enostavno ko pasulj, sam da nastudiras kaksn recept po svoji zelji…recimo meni je najljubsi tale, da ti mal pomagam:
250ml vode in 100ml mleka
ena velika merica soli, dve veliki merici sladkorja
ena velika merica olja
600 gr moke/jaz dam 200gr polnozrnate in 400gr bele
ena vrecka suhega kvasa
po tem zaporedju lepo daj v kruhomat in jaz nastimam se na kruhomatu na pecenje :basic-to je pri meni za beli kruh ali pol beli, nato medium-za koliko naj bo zapečen kruh in na small, ker bo ta struca mala, zaradi kilaze moke, ker imam velik stroj za peko 1.5 kg kruha.
In nato start in ostalo stroj naredi vse sam, priblizno cez 3 ure je kruh pecen, takoj ga dam iz pekaca, ker gre najlazje takrat, zvrnem ga na resetkasti pladenj, da zrak krozi in se kruh ohladi.
p.s. ko imam na travi okoli hise gruco otrok, pa jim spečem mlecni sladki kruh, pojedo ga v trenutku;)), mene pa ne stane skoraj nic.
350ml mleka
3 in pol velike merice sladkorja,1 velika merica soli, ena velika merica olja
600 gr moke bele in suhi kvas
Veliko uzitkov ob peki..cao
Firma Perfect, stal je okoli 19.000, pa un ta vecji je in ko se tkole pogovarjamo okoli, jih ima kar veliko kruhomat te firme in vsi zadovoljni, le ene dve sta mal pojamrali, da sta dobili ven žmoht, na koncu smo ugotovili, da je ena dala sveži kvas, ena pa je suhi kvas potresla po moki, ki je bila prekrita z vodo, opozorili smo ju, da pride v postev le suhi kvas in se ta cisto na koncu posut po moki, ki je vsa prekrila tekocino, kvas in voda ne smeta priti v stik, dokler ju sama mašina ne zmeša.
Mi imamo Kenwooda in pogresam le to, da bi nekaj časa delal na baterijo, če slučajno crkne elektrika. No, v letu in pol se mi je to le enkrat zgodilo, da potem zato nismo jedli kruha. Saj ne vem, ali drugi kruhomati to možnost imajo ali ne, ampak meni bi se zdela smislna. Cena pa je okoli 18.000SIT.
Meni je všeč, ker ima tudi program “francoski kruh”, kar pomeni, da je skorjica še posebej lepo zapečena in hrustljava. Mi imamo tako skorjo pač radi.
Uporabljam ga kar veliko: peka kruha (belega, rženega, polnozrnatega ali čebulnega), priprava testa za pizzo (zjutraj zmečem noter sestavine, ko pridem iz službe, je testo pripravljeno) in potico, kuhanje marmelade, pečenje enostavnega peciva.
Na forumu Prehrana imaš tudi kar nekaj tem na kruhomat – od receptov do proizvajalcev kruhomatov. Receptov pa najdeš veliko tudi po internetu.
Imam Clatronica, uporabljam moko, ki mi pač pride pod roke, navadno belo, polnozrnato, ajdovo, koruzno….dodajam sončnice, bučke, sezam, lan, orehe, čebulo, rozine in med…
Uporabljam zmeraj sveži kvas (ga nadrobim s prsti po vrhu), običajno pa namesto vode vzamem pinjenec, ker tako ostane kruh dalj časa svež.
Moram pa priznati, da zadnje čase bolj malo pečemo kruh, ker se je že konkretno poznalo na tehtnici … vsak dan je šla višje :((((
Uporabljam pa ga tudi za marmelade, še kak dan, pa začnem z domačimi jagodami.:)))