Starševski čvek

zdrava hrana za malčke

Default avatar
Berem in berem o zdravi hrani in priznam, da mi ni več nič jasno. Koliko se razlikuje zdrava hrana za odrasle od zdrave hrane za 2letnika. Npr.: vem sadje, zelenjava ok.(ali jim date ''pohane bučke, pa melancane''), meso tud še gre in ribe, me pa zanimajo izdelki iz moke in oh- npr. ali jedo vaši malčki meso z krompirjem..., pa riž-kaj jim date polnozrnatega? pa testenine- polnozrnate ali navadne, bele??

Kaj pa palačinke- mi jih jemo vsaj 1x na 10 dni. Pa kompoti-kupljeni?
Pa kruh? Jedo le polnozrnatega..in katerega? Kajti zdaj berem, da polnozrnati nekako niso polnozrnati, pač pa je dodano svašta...pa da črn kruh ni črn, ampka bel z dodano barvo...bljek. Ne vem, jim dajete bele žemlje?

Kaj je za vas zdrava prehrana za 2 letnike? Mislim najbolj na kosilo in večerjo...
Default avatar
Naš je z nami. Jemo zdravo, kolikor se da, ocvrte hrane pojemo minimalno, recimo 2 nedelji mesečno. Od mesa jemo vse po spisku, tudi kakšno svinjino vsake toliko, ne pa prepogosto. Večino mesa kupimo izven mesnic, direktno od kmeta, ki ima živino pregledano in legalno zaklano, pa vemo, da kdaj vidi kak pašnik in ni "sfutrana" z antibiotiki in hormoni.

Nekaj solate, korenčka ipd zraste pri babici, ostalo kupimo. Kruh sem včasih redno pekla sama, zdaj ga vedno manj, ker zmanjkuje časa pa še prestolonasledniku ni več zanimivo. Ga pa še spečem recimo 3x mesečno. Večinoma belega. Kupujem pa malo mešano, običajno bele ali polbele kruhe, ravno zaradi barvil. Žemlje so bolj za nagrado, kot za vsakdanjo rabo.

Testenine - od vsakega nekaj. Riž - tudi malo mešano, včasih polnozrnat, včasih brušen, odvisno kot kaj je. Narastke delam iz belega, rižote iz neoluščenega. Sin za razliko od mene je normalne obroke, mešane, OH z mesom. Se mi zdi še bistveno premajhen za kakšne dietne in ločevalne finte, pa tudi potrebe ni nobene.

Palačinke -iz navadne bele moke - jemo tudi pri nas pogosto, namazane s skuto ali/in marmelado domače proizvodnje. Enako kompote, 90% jih vložimo sami, v kooperaciji z babicama.

Zdrava hrana je zame mešana prehrana, brez konzervansov, barvil, ojačevalcev okusa. Sadje in zelenjava sezonska, se pravi ne breskve sredi zime ipd. Ne jemo pakiranih pudingov, raznih fruchtzwergov in druge pripravljene hrane, ne konzerv in ne zamrznjenih zadev - izjema je zelenjava v vrečkah - sicer pa vse po vrsti in od kraja.
Default avatar
Tisti,ki komaj preživijo iz meseca v mesec nimajo takšnih težav kot polne r....
Pa so njihovi otroci mnogokrat bolj zdravi ,kot tisti, ki od razvajenosti nočejo nič jesti.
Default avatar
Tudi jaz se strinjam, da naj se zdrava hrana za otroka ujema s prehrano staršev. Midva se tako prehranjujeva že kar nekaj let in hči je enako:testenine, riž, žita, kruh vsa polnovredna (le tu in tam-v gostilni ali pri babicah je na sporedu bela moka), palačink ne pečeva, pohanega ne jeva (meni je to čisto premastno), kompotov ne kupujeva, občasno ga skuham, pudingov in druge industrijsko pripravljene hrane skoraj ne jemo.

Ker ne jeva mesa, morava pazit na zadosten vnos beljakovin. Jeva pa ribe, občasno domača jajca, sir, tofu, stročnice...

Jedilnik naše 1,5 (skoraj )letnice:

zajtrk: en sadež (danes je bil kivi), rezina polnovrednega kruha z domačo marmelado ali nekaj koščkov sira + čaj. Aja okoli 6-h zjutraj se še podojiva

malica:sadje

kosilo:večinoma jemo dušeno zelenjavo + ajdova, prosena kaša, polenta, pirin zdrob, testenine, krompir, riž...prbl.3x na teden je zraven za hči še riba ali eno jajce ali nekaj rezin tofuja ali pa gosta priloga iz leče, fižola... Juh ji še ne dajem veliko, ker se mi zdi, da se potem hitro nasiti, ne drži pa dolgo. Včasih ji med zelenjavo zmešam še skuto.

pop.malica: sadje, tu in tam ji poskušamo dati jogurt, ki ga ne mara preveč+ rižev vafelj ali manjši kos kruha

večerja:že celo zimo je enaka-namočeno suho sadje, vodo pa zavrem in v njej zmešam riževe, prosene ali pirine kosmiče. Občasno jih zamešam v jabolčni kompot. Ko bo spet kaj dobrega svežega sadja, bomo kombinirali s tem.

pred spanjem:dojenje.

To je to. Midva imava do večerje enak jedilnik, za večerjo pa jeva solato, občasno s krompirjem, včasih kakšno tunino konzervo ali jajce.
Default avatar
Nevem meni se pa zdi če bi jedla samo tako hrano ( zame je neokusna in nenasitna) da ne bi nič ratalo iz mene in mojega otroka.
A mislite da bo v vrtcu tudi to jedla???!!!!
Kaj pa potem ko bo otrok začel hoditi v šolo in po poli bodo s prijateljicami zavile še malo v trgovino po "nezdravo hrano"!
Se mi zdi da se bo potem za telo delala večja škoda kot pa če bi se tako hrano vnašalo v normalnih količinah postopoma.
No ja sicer pa koker kakšen.
Imamo prijatelje ki se isto doma gredo neko zdravo prehrano, kalćki, tofuji, uni oreščki,pa taki siri, otrobi, leča....pol pa otrok joka ko pride k nam na obisk pa bi jedel poli salamo pa normalen sir.
Jaz ji dam, ker se mi smili, pa njena babica isto, ker s tem ko ji dam nekaj kar jemo ostali ( in ne jemo vsake svinjarije ki nam pride pod roko) ji ne bom nič škodovala.
Tako zdaj pa se spravite name, mame ki "zdravo" živite!
lp
Default avatar
Hrana, ki se prodaja v trgovini pod rubriko 'zdrava prehrana' ni nujno čisto zdrava. Saj konec koncev ne vemo, kaj vse so dali notri. Ok, v dobri veri, da je res zdrava, jo kupimo. Tudi mi kupujemo pretežno tako hrano.

Za našo 10- mesečnico kuham čimbolj natur; dajem ji npr. rjavi ali basmati riž ( ker beli riž ima preveč sluzi, kar povzroča draženj po grlu), krompir na vse načine, juice z zelenjavo in/ali mesom; zelo rada je tudi ajdovo kašo, kosmiče (pirine, riževe, ovsene- so zelo dobri za prebavo in hranljivi), kus kus, redko jemo polento. Testenine z malo jeva polnozrnate, graham, pirine, ajdove in tudi pšenične.
Vsak dan je na jedilniku zelenjava in sadje. Za vse, razen mojega moža, ki ne mara zelenjave :-(((
Jaz pojem ogromno sadja- včasih več kot kg na dan. Vsak dan solata ali karkoli zelenjavnega na krožniku.
Palačinke pečem možu na uslugo; enkrat do dvakrat mesečno. Drugače ne pečem sladkarij in sladic- moko uporabljam samo za pico, ki je tudi enkrat mesečno na jedilniku.
Meso jemo v glavnem perutnino, govejega z juhe, svinjine se poslužujemo redko. Rib pojemo premalo :-(( Jih imamo drugače ful radi.
Salam ne kupujemo, razen za praznike, ponavadi pršut ali karkoli 'nemletega' in stisnjenega.
Mož ima zelo rad hrenovke in paštete, jaz ne. Kaj vse je tam notri?? Nočem vedet.
Hrane ne poham, ker je premastno. Tašča zelo rada kaj spoha. Se ji sin smili, ker mu jaz tega ne delam in je gotovo lačen od moje puste hrane.

Kruha pojemo relativno malo. kupujemo črnega ali polnozrnatega, zato ker nam je dober. In tudi dalj zdrži kot beli kruh.

Imamo pa radi sladkarije in sladoled. Se trudimo, da jih je čim manj ampak včasih pa ne gre brez.

Z malo pijeva vodo (jaz tudi kavo), mož v glavnem sok.

Jedlnik naše 10- mesečnice :

zgodaj zjutraj dojenje (mislim, da okoli pol sedmih)

okoli devetih ji skuham sadje; jabolko, hruško+ malo banane+ skuta/jogurt+ kosmiči

pol graham ali skutine žemljice (medtem mamica pije kavo in rabi malo miru)

kosilo je ponavadi kuhana zelenjava s prilogo, ki sem jih naštela zgoraj

popoldanska malica: grizemo jabolko in žemljico/piškotek/prepečenec

večerja: hipp mlečna kašica (okoli sedmih)

pred spanjem dojenje*~ *~* ~* ~* ~* ~* ~* ~* ~* ~*
'Saj res - mar bomo ves čas brez zabave?'

William Shakespeare