Starševski čvek

nakup stanovanja-koliko stroškov

Default avatar
načrtujem nakup stanovanja, premišljujem, koliko kredita potrebujem.
zanima me na koliko dodatnih stroškov naj še računam (poleg cene stanovanja).
na primer:
- oprema stanovanja (nimam kuhinje, omar, pralnega stroja, štedilnika, hladilnika, našlo bi se še kaj)
- drobnarije (npr. metla, koš za smeti, predpražnik.....) - mogoče zveni ta postavka smešno, a se mi zdi, da bi se znala nabrati kar velika vsota
-plačilo pogodb, notarjev ipd v zvezi z nakupom, vpis v zemljiško knjigo?
-stroški kredita in zavarovanja kredita
-ureditev kupljenega stanovanja (vsaj pleskanje in ev. še kakšni popravki)
- ev. še kaj ?
Default avatar
veliko je odvisno od lokacije stanovanja. Recimo pa da rabiš za enosobno stanovanje cca 20 mio.
Default avatar
cena stanovanja je stvar zase. zanimajo me postavke, ki sem jih naštela.
Default avatar
Jaz sem za minimalne popravke v stanovanju (pleskanje vseh prostorov in polaganje laminata v dveh prostorih, popravilo pipe v kuhinji, zamenjava luči v 3 prostorih) in za kavč, posteljo, vse kuhinjske pripomočke (vsa posoda, pribor, itd.), vso drobnarijo (koši, metle, sesalnik, deska za likanje, likalnik, fen, lonce za rože, dodatne poličke, dva dodatna zložljiva stola, košara za umazano perilo, vedro, čistila, nekaj novih vtičnic in stikal, brisače, posteljnina, kuhinjske krpe, itd) porabila okoli 380.000 do 400.000 sit (vključno s prvo zalogo hrane!).

Večino zgoraj naštetih zadev sem nabavila v Ikei (razen paličnega mešalnika, fena, itd), barve za pleskanje v Heliosu, pleskali smo sami, vsa montiranja (poličke, nosilne štangice v kuhinji, itd) smo opravilli sami, za laminat pa smo plačali enega fušarja.

No, najbrž bi se našlo še kaj, ampak to je to.

Kuhinjsko belo tehniko sem že imela, pralni stroj tudi (čeprav je potreben popravila - tega nisem štela zraven), pohištvo sem že imela (razen postelje in kavča), TV sem dobila....

V glavnem - drugega kot "finega" opremljanja nisem imela, pa je bil kar precej velik strošek...
Default avatar
Ko sem bila jaz v kupovanju stanovanja, sem raje vzela pohištvo in tehniko na trajnik v trgovini - ne rabiš potrdil, pa še brez obresti je. Koliko te stane... hja, odvisno, kaj kupuješ. Moje pohištvo in bela tehnika - cela kuhinja, dnevna, spalnica - je bilo cca 2 mio.

Drobnarije - kupuj sproti, bo najboljše. Kake 100 000 že računaj za to.

Plačila ob pogodbi - davek plača prodajalec, notar stane 0,1 % vrednosti pogodbe (torej pri 20 mio. daš 20 000), za pogodbo ti svetujem, da greš k odvetniku (cene ne vem), vpis v ZK je tudi najboljše, da ti naredi odvetnik, ali pa podjetje, ki se s tem ukvarja (cene ne vem).

Stroški kredita - različni od banke do banke, zavarovanje tudi. Včasih je dobro imet poroka, prihraniš na zavarovanju - meni so bili starši.

Ureditev stanovanja - odvisno, kaj. Pleskali smo sami, brušenje in lak. parketa je bilo 200 000, menjali smo par oken - 200 ali 300 000. Kopalnice se nisva lotila. Pleskanje okvirov ostalih oken, vrat, ograje - 50 000. Kar kak milijonček si rezerviraj! Vodovodar, elektrik itd. sigurno 100 000.

Še kaj? Zmeraj je še kaj, ampak če ni nujno, lahko počaka...
Default avatar
Davka ne plača nujno prodajalec, odvisno, kako se dogovrita. Vpis v ZK - še čakamo, ne vem, koliko bo stal. Renovacija v stanovanju ti tik-tak požre dodaten miljon ali dva. Če moraš kupiti vso belo tehniko, kuhinjo itd - to te lahko stane 300K SIT, lahko pa tudi bistveno več. Barvanje - računaj, da stane vedro jupola 25 l okoli 3 jurje. Za 75 m2 sva porabila 100 l jupola, pa sva ga redčila. "Drobnarije" ti pa tudi hitro navržejo 100.000 SIT, ne da bise kaj preveč afnal.

Notar 0,1% od vrednosti pogodbe + vsaka overovitev podpisov še dodatno, odvetnik je pri nas stal 20.000 SIT, pa niti vejic , niti cifer z ZK izpiska, niti imen ni prav napisal v pogodbo in jih je prav lepo vrnil.

Če si vzame 2 mio rezerve, ne bo preveč. Če ti bo kakih 10 tisočakov ostalo, pa tudi ne bo odveč.
Default avatar
hvala za odgovore. upam, da bom vse skupaj čimbolje splanirala!