Starševski čvek

Česa o seksu smo se naučili v šoli?

Default avatar
Ko je že toliko govora o tem, da neka učiteljica ni primerna za vzgojo in izobraževanje otrok, me zanima, česa o seksu smo se naučili v šoli.

Res me zanima, česa ste bili v osnovni šoli deležni ostali, predvsem tisti, ki stojite za načelom, da neka učiteljica "govori eno in dela drugo". Zakaj, pravzaprav, če ima spolno prakso, ki se nekomu ne zdi primerna, ni več dovolj dobra, da bo otroke učila pisat in računat, reči prosim in hvala, pomagati sošolcem in kar je še reči, ki se jih uči in vzgaja v drugem ali tretjem razredu? Ali so se učni načrti spremenili?

Da povem zase: vse, kar vsaj približno spominja na seks je bil obisk neke patronažne sestre, ki je prišla nekje v sedmem razredu in povedala dva stavka o spremembah telesa, menstruaciji in ne vem če še kaj. Nihče ni povedal, kako se prav seksa, kdo sme biti zraven, ali se to plača ali ne, ali se to slika ali ne, kje v stanovanju je primerno in kje ni,...

Do tega sem se dokopala sama, sama sem našla svoje meje, meje tistega, kar je zame sprejemljivo. Vendar zato, ker imam svoje meje, še ni rečeno, da so za vse dobre. In še manj, da jih smem drugim postavljat jaz.
Default avatar
V soli nisem izvedela nic.

Vse sem se naucila preko mojih partnerjev, pogovora s prijateljicami in knjig...

Mislim, da vem dovolj :))))

Sloncek
''Rojen si kot original, ne umri kot kopija...''
Default avatar
V šoli nisem izvedel o seksu prav nič.
Default avatar
TUdi meni šola ni povedala nič takšnega, kar mi ne bi povedali doma. Nič pretresljivo novega.

V mojih časih smo se lotili spolnosti v šoli bolj strokovno. Kje je kaj, kako do česa pride,... Joj, uboge tovarišice (takrat so to še bile), ko so razlagale spolnost učencem, ki jih je ravno začela božati puberteta. In odmori so bili še posebej zanimivi, ko so nekateri sošolci z lastno roko želeli občutiti tisto, kar je prej kazala učiteljica na tabli:). Pa so padali ustni opomini, tisti ta pravi v dnevnik, ampak hormonov se ni dalo ustavit:))).

Družina je tista, ki otroka mora otroka pripravljati na to, da nekoč dobi krila in poleti v svet. Vse ostale institucije so samo pomoč družini. In vse skupaj mora biti povezano, da deluje.

Bacilka.

*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-

Ne samo miške, tudi maček pleše, kadar mačke ni doma.
Default avatar
Glede na splosno znanje slovnice, matematike in fizike je se prava sreca, da seksa niso poucevali v soli.

SG
Default avatar
SG, tale je pa huda:))))),

Bacilka.

*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-

Ne samo miške, tudi maček pleše, kadar mačke ni doma.
Default avatar
Hehehe,vsega kar se jaz spomnim o t.i. uri Spolne vzgoje (pred cca. 20leti) v 4r OŠ je to, da je eden od sošolcev povedal da on že itak vse ve, edino pri menstruaciji mu ni jasno zakaj so eni vložki VIR70 drugi pa VIR80 (takrat še o kakih Always ni bilo ne duha ne sluha) in potem mu je učiteljica razložila, da je razlika v debelini vložka :-))

Pa tista knjiga Štorklja gre v pokoj je bila full aktualna :-))
****************************************************
Jemanje nam polni roke, dajanje pa srce.
Default avatar
K nam je pa v 7. razredu prišla ena medicinska sestra (ali zdravnica, morda ginekologinja - to takrat ni bilo pomembno) in nam je v večih urah na zelo sproščen in zanimiv način razložila vse o seksu, tudi o kontracepciji. Sicer smo takrat večinoma že vedeli ta glavno - jaz predvsem iz raznih knjig - včasih so obstajale luštne knjigice Spolnost za 3-7 let, Spolnost za 7-10 let itd., ki so bile ZELO natančne in nič kaj sramežljive, ampak kljub temu prav nič nagravžne (za male otroke).
teja
Default avatar
Mi smo pa nekaj na temo SEX res imeli v 7. in 8. razredu...prav dosti pa ne!
Default avatar
tejasn!
Tudi jaz sem z veseljem prebirala omenjene knjige, pri sosedovih, ki so bili bolj ''odprti'', čeprav moram reči, da kolikor se spomnim so bile kar zelo natančne in ''rajcig''.Se mi je zdelo takrat kar pokvarjeno...ne vem, če bi jih dala zdaj mojim otrokom v oš(do 5 razreda...)
Default avatar
Meni pa ni bilo nič "pokvarjeno", nazorno ja, ampak sem vsaj zares vedela, za kaj gre. Se dobro spomnim, da sem jih še sošolkam v osnovni šoli kazala, ker nekatere revice res niso imele pojma in so mislile, da je seks že to, da ležita moški in ženska drug na drugem OBLEČENA! Jaz pa sem bila potem "ta pametna".
teja
Default avatar
He-he, ful se režim, k se spomnim na spolno vzgojo v šoli.

V OŠ smo imeli DMV (družbeno-moralno vzgojo), del katere sta bili mislim da 2 uri namenjeni tudi spolni vzgoji. V glavnem smo celo leto (7. ali 8. razred) živeli v pričakovanju tistih dveh ur, pa pričakovanja, da bomo izvedeli kaj strašansko novega, niso bila izpolnjena. Vse se je v glavnem zaključilo pri menstruaciji ... Če ne bi bilo revij, knjig in staršev, ki so si vzeli čas za debato o tem, bi bili na tem področju čist butasti.

Pol smo pra prišli v srednjo šolo in tam je bila v vsakem letniku vsaj ena nosečka (izmed 3 srednjih šol v stavbi) in potem se v 2. letniku najde stara učiteljica tik pred penzjonom, ki je morala v sklopu biologije (ali zdravstvene vzgoje, se ne spomnim več) obdelati tudi uro spolnosti. No, tukaj pa začnem crkavat od smeha. Najprej je nakladala o čebelicah in rožicah, potem je pa tistih 7 fantov, ki smo jih imeli za vzorec, poslala ven, da je nam puncam (med katerimi je ena imela za sabo že en abortus) razložila, da bomo (pozor bomo!!! - prihodnjik) dobile menstruacijo in naj se je ne ustrašimo ... Ja, za crknit (tud mal žalostno).

Tiste, ki ste moj ali starejši letnik in ste hodile v Škofjo Loko, se tršice C s špegli kot od coca-cole podni najbrž še spomnite :))

LPM
°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°
Poraženec vidi problem v vsakem odgovoru.
Zmagovalec vidi odgovor na vsak problem.