Družinska medicina

Odgovarjajo: Sašo Rebolj, dr. med., spec. družinske med.

analna fisura in hemeroidi

Default avatar
Spoštovani g. doktor,
Zaradi težav s hemeroidi in bolečinami pod trtico v danki pri sedenju sem se odpravila k zdravniku, ki me je poslal na rektalni pregled. V analnem kanalu je bila tipna analna fisura, tonus sfinkterja dober. Do 18 cm je sluznica danke brez posebnosti, vidni so povečani vulnerabilni hemeroidi ter analna fisura (fissura analis acc. K 60.0). Terapija: III. sklerozacija in mazilo za hemeroide 3x dnevno 4 dni, nato 1x dnevno en mesec.
Zanima me sledeče: kaj točno pomeni acc. K 60. Pregled je bolečine v danki in hemeroide le še bolj poslabšal, pregled je bil opravljen pred tremi dnevi. Občutek imam, da z rektalnim nastavkom z mazilom nekako ne dosežem predela pod trtico, ki me peče in boli pri sedenju in vstajanju. Verjetno tam ni hemeroida temveš fisura. V kolikem času se zaceli analna fisura, ki sicer ne krvavi, saj v blatu ni sledu po krvi, blato je kašasto. Laneno seme pripomore k celjenju?
Stara sem 28 let, predhodno sem že imela zunanje hemeroide, ki sem si jih pozdravila sama. Zelo me je strah, ker se stvari vlečejo že 14 dni, izboljšanja pa ni in ni videti. Pri srcu mi je zelo težko. Naj povem še, da me zaradi istih težav čaka še irigografija. Hvala za vzeti čas in lp. Anamarija.
Default avatar
Spoštovani!

Ni nujno, da mazilo pride na prizadeto mesto, saj deluje posredno preko zmanjšanega navala krvi v žele tam okoli, zato nekateri priporočajo svečke, ki si jih damo v črvo in zadeva je opravljena. Zdravljenje lahko traja zelo dolgo.

ac. = akutno, K60.0 je pa mednarodna šifra diagnoze.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik
Pregovor: "Eno jabolko na dan podi zdravnika stran."
Default avatar
Pozabila sem vprašati še sledeče: zdravnica mi je svetovala počitek, tako, da večji del dneva preležim, oz. stojim, saj me sede boli. Kaj ne bi bilo bolje čim več hoditi? Da se kri v venah ne zadržuje?
Default avatar
Spoštovani!

Dvomim, da ima ležanje kakšen koristen učinek, seveda pa takrat najbrž najmanj boli. Stanje tudi ni najbolj primerno. Ali hoja ali ležanje, bi bilo najbolje.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik
Pregovor: "Eno jabolko na dan podi zdravnika stran."
Default avatar
Anamarija, jaz sem imela iste težave kot ti. najprej so mi kirurško odstranili hemoroide, ker težave niso izginile, nato so mi še prerezali del mišice zapiralke zaradi. Odstranili so mi v lokalni anestaziji. V danko te napikajo z inekcijami( ne se bat), ni strašno, nato so mi najprej odstranili hemoroide, imela sem tudi kronične fisure, čez leto so mi še prerezali del mišice, ker sem imela še vedno bolečine in kri v blatu. Ni bilo hudo, verjemi, danes nimam nobenih bolečin, težave so odpravljene. Mi je pa vzelo ogromno živcev in sekiranja, tako da se še na wc nisem upala, ker sem se bala, da bo spet kri.

Lep pozdrav!

Moderatorji

Sašo Rebolj , dr. med., spec. družinske med.
SRebolj