Starševski čvek

kakšen je postopek po prometni nesreči??

Default avatar
Mož je včeraj imel prometno nesrečo, ostal je v bolnišnici na opazovanju, ampak sam pravi, da je o.k., le da ga noga boli...

naša Alhambrca je šla sicer v franže, tako da pod nujno iščemo novega enoprostorca...

kako pa potekajo zadeve z zavarovalnico in kako hitro dobiš denar??

Kriva je bila soudeleženka, ker je od hiše zapeljala na cesto in ga izsilila, on je sicer vozil malo nad 50...

Ali sedaj najprej pride policijski zapisnik, kje dobi njen kuponček (ona je tudi na opazovanju v bolnišnici...) a se izpolni zapisnik o prometni nesreči ??

No pleh bomo že preživeli, upam da bo z njim res vse o.k.. kot mi je zatrdil po telefonu.....
ga pa vsi trije mulčki blazno pogrešajo že po enem dnevu... jaz pa seveda tudi...

L
Default avatar
Pri prometnih nesrečah, kjer je le materialna škoda, je treba zapisnik o nesreči (evropsko poročilo o prometni nezgodi) narediti na kraju nesreče.

Glede na to, da je bil tvoj poškodovan in so zagotovo bili tam policisti, si jaz mislim, da je treba prijaviti škodo na zavarovalnico in je kot opis nesreče merodajen policijski zapisnik, da ni treba evropskega poročila. Včasih je bilo tako, da je zavarovalnica potem sama pridobila policijski zapisnik od policajev (treba je bilo vedeti, s katere policijske postaje so bili, ko so delali ogled). Predlagam ti, da pokličeš svojega zavarovalnega zastopnika in ga povprašaš, kako gre to.

Ko sem januarja letos urejala prijavo škode po prometni nesreči, ki jo je zakrivil nekdo drug, sem videla, da je škodo potrebno prijaviti na NJEGOVI zavarovalnici, torej je koristno vedeti, kje je povzročitelj zavarovan. Kuponček pa potem ni več toliko pomemben, so mi povedali na njegovi zavarovalnici. Glavno, da sem imela toliko podatkov, da so oni vedeli, za koga in kateri avto gre in da so lahko našli pri sebi njegovo polico. In seveda, da je potem on bil pripravljen priznati škodo (ker sva urejala brez policije).

Je pa res, da če ti povzročitelj da kuponček, imaš gor toliko podatkov, da se lahko s tem oglasiš na njegovi zavarovalnici.

Upam, da sem ti kaj pomagala. Naj me kdo popravi, če je kaj netočno, prosim.
Default avatar
Jaz bi samo tole dodala, da boš na denar od zavarovalnice gotovo dolgo čakala. Ko sem imela jaz prometno nesrečo, se glede urejanja papirjev ne spomnim ravno veliko, ker so tudi mene pelajali na opazovanje in je to uredil mož.
Sva pa na denar čakala kar okrog štiri mesece (ali pa še malo več). Nadomestno vozilo ti pa, če imaš kasko, pripada samo 10 dni (vsaj tako je bilo takrat). Tako, da sva imela srečo, da sva si denar lahko na hitro sposodila, da sva kupila drug avto.
Default avatar
če imaš avto kasko zavarovanje, lahko uveljavljaš odškodnino po tej polici takoj, vse ostalo ureja potem zavarovalnica...

sicer pa poglej na spletno stran od tiste zavarovalnice, kjer imate zavarovan avto, večina zavarovalnic ima opisane postopke v takih situacijah.

vse dobro vam želim, predvsem pa možu (pleh je res samo pleh).
LP
Default avatar
Zavarovalnica sama pridobi policijski zapisnik; če ne veš, pri kateri zavarovalnici je prijavljena povzročiteljica, se morda obrni kar na svojo zavarovalnico, ker ti podatkov o njej od policije ne moreš dobiti.
Pri nas se je stvar zakomplicirala, ker je povzročitelj vložil lastni zahtevek (ne vem sicer, na podlagi česa, saj je izsilil, ko je zavijal levo), ampak se je stvar zaradi pol. zapisnika hitro uredila in smo denar dobili izplačan v manj kot enem mesecu (zav. Triglav). Če je avto totalka, računaj na cirka pol vrednosti avta po eurotaxu.
Za zahtevek zaradi poškodbe imata pa dve leti časa. Predlagam, da gresta k kašnemu odvetniku, ki se ukvarja s tem, ker znajo ti iztržiti več, kot bi človek sam. No, ta odškodnina pa traja malce dlje.
Default avatar
Iz mojih izkušenj je najbolje, da daš avto popravit tja, kjer ima zavarovalnica, ki je plačnik škode, sklenjeno neke sorte pogodbo o izvajanju popravil. Meni so na Adriaticu, kjer je bil zavarovan povzročitelj, povedali, katera dva servisa v mojem kraju sta to in sem peljala na tistega, ki mi je bil bližje. Tako da mi za popravilo ni bilo treba založiti denarja, servisu je plačala kar zavarovalnica neposredno.
Default avatar
Če nimaš podatkov o drugem udeležencu, greš na policijsko postajo, ki je primer obravnavala ter izkažeš pravni interes (t.j. da boš uveljavljala pravico iz zavarovanja vozila) in ti morajo posredovati osnovne podatke udeleženca. Ker bi bila drugače oškodovana tvoja pravica, da uveljavljaš neko svojo pravico!

Če je zadeva zaključena na policijski postaji - npr. povzročitelj dobi plačilni nalog za vzrok nesreče - ti morajo omogočiti vpogled v prometno nesrečo!

LP Tjana