Starševski čvek

porodniska po prihodu iz tujine

Default avatar
Zivjo!
Ej, punce, a mi lahko katera izmed vas pomaga? Sprasevala sem ze po raznih uradih (prek mejla, tako na hitro), pa nikjer nimajo pojma.
Koliksna porodniska mi pripada, ce zanosim med 2-letnim bivanjem v tujini (kjer sem tudi zaposlena) in se vrnem domov recimo 2 meseca pred porodom? A mogoce katera ve? Aha, pa pred odhodom sem imela zaposlitev za nedolocen cas, pa sem mogla dati odpoved.
Hvala in lep pozdrav z druge strani luze in se malo
Uki
Default avatar
Vprašanje je, če ti bodo opoštevali zaposlitev v tujini, če te tja ni poslalo slovensko podjetje... predvidevam, da ne, ker pišeš, da si morala dati odpoved.

Sama sem pridobila pravico do starševskega nadomestila med bivanjem v tujini.
Glej drugi odstavek tega člena...

39. člen

(pravica do starševskega nadomestila)

Pravico do starševskega nadomestila imajo tiste osebe, ki imajo pravico do starševskega dopusta in so bile zavarovane po tem zakonu pred dnevom nastopa posamezne vrste starševskega dopusta.
Pravico do starševskega nadomestila imajo tudi osebe, ki nimajo pravice do starševskega dopusta, če so bile zavarovane po tem zakonu najmanj dvanajst mesecev v zadnjih treh letih pred nastopom posamezne vrste starševskega dopusta.
Pravica do starševskega nadomestila po tem zakonu izključuje prejemanje drugih nadomestil po predpisih, ki urejajo zdravstveno zavarovanje in zavarovanje za primer brezposelnosti ter plačilo prispevkov za socialno varnost zaradi dela s krajšim delovnim časom zaradi starševstva in prejemanje delnega plačila za izgubljeni dohodek po tem zakonu.

Sicer je tako pridobljeno nadomestilo precej nižje, a vendarle je. Izračuna se iz neke osnove in na vsak mesec zaposlitve v tem obdobju zadnjih treh let se doda še nek odstotek.
A vendar ugotavljam, da ne spadaš v to skupino, če pišeš, da si bila dve leti v tujini, rodila pa še nisi... ?

Vladka
***********************************************************************
http://galerija.over.net/main.php/v/ust ... /Vladka+K/
Default avatar
Uuu, to bi tudi mene zanimalo... ce je sedaj kaj drugace, ko smo v EU... ce se uposteva delovna doba pridobljena v drugi drzavi...
Uki, zal ti ne morem pomagat.. ce pa kaj izves, bom vesela, ce napises...
Tudi sama vem samo o tistem starsevskem nadomestilu, ki ti pripada, ce ni minilo se 12mesecev od zadnje zaposlitve.. kar pa odpade v tvojem primeru..
Srecno! S.
Default avatar
Zivjo,

nisem strokovnjak za te zadeve, ampak mislim, da ne.
Do porodniske si upravicena, ce si v zadnjih 12ih mesecih imela redni dohodek od katerega so bili placani vsi prispevki v Republiki Sloveniji. Ker si ti dohodek prejemala v tujini, tega pogoja nimas izpolnjenega. Uradno imas ti v Sloveniji status nezaposlene.
Vem, da se delo v tujini (razen ce te poslje drzava ali slo podjetje, ki je se vedno tvoj delodajalec) ne steje niti v delovno dobo, ravno tako moras od njega sam placevati vse prispevke v Sloveniji, ce zelis da se steje. Tako je bilo cca. 2 leti nazaj, in mislim, da se tudi zdaj z vstopom v EU ni nic spremenilo.

Lp, Naja