Starševstvo in vzgoja

Odgovarjajo: mag. Nataša Durjava, EAGT geštalt izkustvena psihoterapevtka • prof. Andreja Vukmir, spec. zakonske in družinske terapije • Mirjana Frankovič, transkacijski analitik - psihoterapevtka, doktorandka SFU Dunaj

črpanje mleka

Default avatar

lejla

imam sinka starega en mesec, ga dojim, mleka imam dovolj, tudi lepo je pridobil na teži. kmalu bom morala sem in tja po nekaj ur od doma, ker sem obdržala neke obveznosti povezane s službo in tu se pojavi problem. kupila sem si aventovo črpalko, prebrala vaše stare poste in se lotila črpanja. poskušam že en teden in vedno priteče samo par kapljic, če iztiskam ročno nekaj več, a še vedno samo po kapljicah. dojki pa sta očitno polni in ko se mali zbudi, kar teče...
vem, da ima ogromno pri tem psiha, a počasi že obupujem , da mi bo uspelo, skoraj sem se že odločila, da mu kupim umetno mleko, pa se mi zdi res butasto glede na to , da imam svojega dovolj, še preveč včasih.

zanima me, kako je šlo vam? glede na to, kar ste pisale do sedaj, zgleda da večjih težav z iztiskanjem niste imele. koliko časa ste se privajale, preden je mleko začelo teči? ali imate kakšno idejo, kaj naj storim? poskusila sem s toplim tušem, masažo dojke, ampak ko zagledam tisto črpalko, mi postane že slabo...

p.s: hvala vam za odgovore na moj post o bruhanju dojenčka, sem novico o aptamilu AR že posredovala naprej!
Default avatar

alina

Žal, nimam nasveta, saj sem tudi jaz jokala zraven, ko ni nič teklo.Imela sem mastitis in ga pozdravila z antibiotiki, potem pa so mi svetovali črpanje-pa ni šlo.Mlaka pa sem imela dovolj.Malce je pomagalo, če sem gledala ta mickenga kako lepo si.A mleka ni bilo za več kot 20ml.Potem sem obupala in na srečo, je bilo vse ok.<želim ti več sreče oz. vstrajnosti, pa menda moraš biti zelo srečen in pomirjen, da steče.
Default avatar

tinao

takole,vse si lepo pripravi ob sebi imej svojega dojenčka in ga glej misli na to kako se dojita...psihično se pripravi in gre .Prvič sem se spravila črpati mleko ko sem morala iti na poporodni ni in ni šlo potem pa hopla grem do sončeka in ma ja veliko ne, a nekaj je pa le bilo,smo pa imeli drug problem sonček ne mara stekleničke .Tko da je morala mami biti vedno in še na dosegu lačnih ustic.Pa veliko uspeha pri črpanju in veselja ob svojem dojenčku.
Default avatar

darja

No, jaz sem pa ena tistih, ki brez črpalke ne bi mogla shajat. Že 10.dan po porodu sem imela mastitis, mleka več kot preveč. Važno je, da si jo dobro pristaviš k prsim, da se naredi vakum. Potem pa začneš, na začetku res malo traja, da priteče, ampak je treba vztrajat. Men je tako teklo, da sem samo stisnila in držala, pa ene 10 curkov sigurno. Me je pa hudičevo bolelo, ob mastitisu...
Problem pa je, ker si ga potem kar naprej stiskaš, ker ga je preveč in vedno ga je preveč. Se pravi začaran krog. V drugo bom poskusila črpalko čim manj uporabljat, naj bo mleka toliko, kot ga dete popije:) Da le ne bi bilo mastitisa, ki sem ga potem staknila še pri 3 mesecih, pa še pri šestih. Takrat je bilo pa treba fejst črpat, da ne bi mleka zmanjkalo. Dva dni ne načrpaš skoraj nič, potem se pa počasi spet začne delat, samo vztrajat je treba:)
Default avatar

deteljica

Živjo, tudi jaz sem si mleko črpala - zaradi dvojčkov, nedonošenčkov. Problemov niti nisem imela, sem pa že v porodnišnici dobila nekakšen sprej za v nos. Pred črpanjem ga uporabiš in mleko lažje steče. Res pomaga - vprašaj, če ti da lahko tvoj ginekolog.

Srečno!
Default avatar

darja

Ja, tudi jaz sem ob mastitisu dobila ta sprej (pozabila, kako se že imenuje), res mleko lažje steče.
Default avatar

jasnaB

Sprej se imenuje SYNTOCINON nasal spray (Novartis Pharma).
LP Jasna
Default avatar

Natasa

Je na recepr ali ga lahko kar tako kupis v lekarni? Kako deluje ?
Default avatar

darja

sprej je na recept, deluje pa nekak na mlečne vode, da mleko lažje odteka. Pošpricaš pa v nos, en vpih v vsako nosnico.
Default avatar

Asja

Iz tvojega pisanja je razvidno, da se ti upira črpanje mleka ("ko zagledam tisto črpalko, mi postane že slabo..."). Poskusi se sprostit in opusti zadržke v zvezi s črpanjem. Pri meni je bilo tako, da sem si rekla: moje mleko ali adaptirano mleko (sin je shujšal in pediatrinja je rekla, da moramo dodajat). Pri prvem črpanju sem si načrpala 140 ml! To je bilo prvič in zadnjič, kasneje sem načrpala veliko manjše količine. Meni je pomagalo, da sem se nagnila naprej (gravitacija) in pa, da sem se sprostila. Na začetku sem gledala humoristične nadaljevanke. Smešno, ampak meni je pomagalo.

Srečno!
Default avatar

jasnaB

Ja je na recept in deluje na mlečne vode, ki se začno krčiti in mleko priteče. Sprej vsebuje hormon oksitocin, ki ga drugače izloča hipofiza v možganih. Do sproščanja pride ob stimulaciji bradavic pri dojenju in čustvenem odzivu (pogled na otročka, ko slišiš jok...) in sproži se izcejalni refleks.
LP Jasna

Moderatorji

mag. Nataša Durjava , EAGT geštalt izkustvena psihoterapevtka
durjavaN
prof. Andreja Vukmir , spec. zakonske in družinske terapije
Zavod Pogled
Mirjana Frankovič , transkacijski analitik - psihoterapevtka, doktorandka SFU Dunaj
MirjanaFrankovic