Družinska medicina

Odgovarjajo: Sašo Rebolj, dr. med., spec. družinske med.

avitaminoza

Default avatar
kakšne " napake " povzroča v telesu ?
Default avatar
Spoštovani!

Odvisno katera. Pri pomanjkanju C vitamina pride do omajanja zob, slabše celijo rane, zaraščajo zlomi, pogostejše infekcije...

Pri pomanjkanju D vitamina se v kosteh nalaga premalo kalcija.

Pri pomanjkanj A vitamina je moten nočni vid, koža je lahko bolj suha...

Pri pomanjkanju vitamina B12 pride do slabokrvnosti, lahko se pojavi motnja v delovanju živčevja.

Pri pomanjkanju ostalih B vitaminov imamo lahko motnje delovanja živčevja.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik
Pregovor: "Eno jabolko na dan podi zdravnika stran."
Default avatar
Pozdravljeni, zahvaljujem se Vam za prejšnji odgovor glede vitaminoze in bi Vas prosila, če mi lahko odgovorite še na naslednje:
par dni me nenormalno bolijo zobje - desna zg. in spodnja stran - oz. bolj imam občutek da me boli dlesen. Le en zob - podočnik, zdravljen - me boli na pritisk z notranje strani navzven ali navzgor. Bila sem pri zobozdravniku, ki mi je zob odprl, naredila sem ortopan in ni pokazal nič neavadnega, naslednje dan so bile bolečine še bolj neznosne in sem spet šla k urg.zobozdravniku, dal mi je trak, vendar mi ga je po par ureh vzel ven. Ibubrofen po priporočilu zobozdravnika mi ni pomagal, pač pa ketonal svečke, vendar samo za slabo uro, tako da sem v 3 dneh pojedla skoraj celo stekleničko Ketonal kapsul in okoli 10 svečk, vendar bolečina ostaja. Zobozdravniki mi niso znali povedati kaj bi to bilo? Kakšne posledice lahk povzročajo Ketolan tbl.v prevelikih količinah?
Za odgovor se vam zahvaljujem.
Default avatar
Spoštovani!

Če gre za kombinacijo vnetne in nevralgične bolečine (prizadet živec), potem ni nič nenavadnega, da zdravila tako slabo pomagajo. Poskusite vioxx, čeprav bo razlika le v kakšni uri, vendar obljubljajo nekaj manj težav s strani želodca, ki je pravzaprav edina večja "nevarnost" jemanja vseh omenjenih zdravil. Jejte jih vedno na poln želodec, kear nekoliko zmanjša ev. težave, tj. bolečine zaradi kisline ali rane na želodcu. Poskusite lahko tudi s tadolom oz. tramalom, vendar vam bo po njih mogoče slabo.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik
Pregovor: "Eno jabolko na dan podi zdravnika stran."
Default avatar
Še enkrat Vas lepo pozdravljem in bi vas vprašala, če bi pomanjkanje B vitamina ( navedli ste motnje delovanja živčevja ) lahko pripisali temu kar se te dni dogja z mojimi zobmi oz. dlesni ...vnetje ?

Hvala za odgovor in LD
Default avatar
Spoštovani!

Nikakor ne.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik
Pregovor: "Eno jabolko na dan podi zdravnika stran."

Moderatorji

Sašo Rebolj , dr. med., spec. družinske med.
SRebolj