Starševski čvek

dvom v ustreznost zdravljenja, Nina P, pa tudi ostale?

Default avatar
Enako vprašanje sem sicer postavila že na forumu Družinska medicina, tukaj pa bi rada še vaše mnenje.

Prejšnji teden je mož dobil povišano tel. temp, keteri je sledil močen kašelj. V ponedeljek je šel k os. zdravnici, ki mu je po pregledu predpisala antibiotik Hiconcil ter postavila diagnozo bronhitis.
Kljub jemanju antibiotika ima mož še vedno ves čas povišano temperaturo, zato se je včeraj spet napotil k njej in vse kar je povedala, je to da se stanje izboljšuje. Ni mu dala niti napotnice za v laboratorij ..
Sama vedno bolj dvomim v njeno diagnozo oz. pravilnost zdravljenja.
Ne zdi se mi normalno, da ima mož po 4 dneh antibiotika še vedno ves čas povišano temp., ki vsako noč naraste na 39.5

Kaj menite, punce?
****************************************************
Jemanje nam polni roke, dajanje pa srce.
Default avatar
To bolj zgleda na virusno ukužbo. Antibiotik mu je dala zato, da se ga je na hitro znebila. Moral bi zahtevati vsaj pregled krvi, ki bi potrdil ali ovrgel diagnozo zdravnice.
Default avatar
Sama sem pred leti imela močan kašelj, potem pa čuden občutek v prsih, bila pa sem nenavadno utrujena. Temperaturo sem imela 37.5. Dobila sem antibiotik in bolniško. Čez 4 dni sem imela kontrolo in zdravnica mi je že hotela kar zaključiti bolniško, ko sem rekla, da počutje ni boljše in da imam vročino še vedno. Tokrat mi je le vzela kri. Sedimentacija je bila povišana in nova diagnoza je bila pljučnica! Samo s poslušanjem tega ni ugotovila ne v ponedeljek, ne v petek. Potem sem bila na bolniški še 2 tedna, s tem, da sem bila skoraj vsak drugi dan pri pulmologinji...
Default avatar
Sama na nek način verjamem, da gre za bronhitis, saj je kašelj popolnoma drugačen od kašlja, ki se pojavlja ob raznih prehladih. Gre namreč za napade, ki trajajo tudi po minuto, kašelj je suh in izredno močan. Poleg tega mu je v ponedeljek na prvem pregledu baje tudi piskalo v pljučih, česar včeraj ni več slišala (vsaj tako je rekla).
Mislim pa, da mora biti ob vsem tem še nekaj drugega, saj bi v primeru brohnitisa verjetno moral pomagati antibiotik.

Ma .... na pol nora sem že, ob vsem tem pa mož pravi, da zdravnica že ve ... :-((
****************************************************
Jemanje nam polni roke, dajanje pa srce.
Default avatar
No evo, tudi sama sem ob vsem tem pomislila na pljučnico :-((
****************************************************
Jemanje nam polni roke, dajanje pa srce.
Default avatar
Moja dvanajstletna nečakinja se je ravno vrnila iz bolnišnice, kjer je nekaj dni preživela zaradi pljučnice. Začelo se je z vročino, so sumili na virozo, vročina se je nadaljevala tudi po treh dneh, potem je začela tožiti zaradi težjega dihanja, so jo odpeljali na urgenco, kjer so ugotovili pljučnico.
Obvezno nazaj k zdravniku, saj bi vročina po toliko dnevih že morala pasti.

Kljub vsemu lep dan!

Vladka
***********************************************************************
http://galerija.over.net/main.php/v/ust ... /Vladka+K/
Default avatar
Spoštovana Taja!
Mož je zbolel s kašljem, vročino in po parih(???) dneh obiskal zdravnico. Le ta ga je pregledala, poslušala (slišala piske, ki so znak zožitve v dihalih, kar se običajno dogaja pri bronhitisu) in predpisala antibiotih Hiconcil.
Večina akutnih okužb dihal je virusne narave in NE potrebuje antibiotičnega zdravljenja. Vaša zdravnica je očitno posumila, da virusno okužbo komplicira bakterijska okužba; ali da je že v osnovi bakterijska in prepisala I. antibiotik izbora Hiconcil. Ravnala je v skladu z doktrino. Tudi, če bi sumila na bakterijsko pljučnico, bi bil I. antibiotik izbora še vedno Hiconcil!!

Sedaj pa k nadaljevanju:

V osnovi je izjemno pomembna anamneza o poteku bolezni; pa tudi o stikih z morebitnimi okuženimi osebami oz. prenosu okužbe v okolice (kdo. kdaj, kako je kašljal, starost bolenikov, ki so kašljali, ......)

1. Če je bil v ozadju virusni infekt, lahko le ta traja s temperaturo vred tudi 10 dni in več. Kašelj v napadih je zlasti značilen za nekatere adenovirusne okužbe in je po klinični sliki povsem podoben oslovskemu kašlju.
2. Po klinični sliki je lahko bolezen že sama po sebi oslovski kašelj, s tem da temperatura že traja nekoliko predolgo. Tipičen oslovski kašelj je v prvem tednu klasila okužba dihal: kašelj, vročina, teče iz nosu, ipd.; po 1 tednu pa se pričnejo hudi napadi dražečega kašlja; na začetku več, kasneje manj dnevno; bolnik ob tem lahko bruha; značilno je, da ne izkašlja skoraj nič, oziroma le malo steklaste sluzi;
3. Če je bil v ozadju virusni infekt, ki so ga komplicirale bakterije, smo z antiviotikom zdravili bakterijsko okužbo (izboljšanje stanja mora nastopiti v 24-48 urah), virusna okužba pa gre po naravni poti...; kar pomeni, da se temperatura in drugi znaki lahko še pojavljajo...
4. Če je bila že v samem začetku bakterijska pljučnica (najpogostejši povzročitelj v domačem okolju pridobljene pljučnice je bakterija Streptococcus pnevmoniae), je zdravljenje ustrezno, izboljšanje nastopi v 48 urah po pričetku jemanja, okrevanje je počasnejše, temperatura se pojavlja dlje časa, splošno popravljanje pa traja dlje časa...
5. V primeru, da gre za atipično pljučnico (povzročitelj Mycoplasma pnevmoniae) ali okužbo z Clamidio pnevmoniae, pa antibiotik Hiconcil ne bi bil ustrezen, zato je potrebno bolnikovo stanje stalno presojati in ob sumu na tovrstno okužbo antibiotik zamenjati.
Presoja stanja je v rokah izbranega izdravnika. Zelo pomembno je, da klinični pregled s poslušanjem prsnega koša izvaja isti zdravnik, ki ugotavlja, ali je prišlo do spremembe ostrine dihanja, pojava pokov, zamolklin, ipd.
Pomembno je tudi, kako mož diha, ali ima pri dihanju težave, ...
V vašem primeru se mi zdi pomembno laboratorijsko spremljanje parametrov vnetja (CRP, levkociti in diferencialna bela krvna slika), s spremljanjem teh parametov zdravnik ocenjuje potek vnetja (predvsem pri bakterijskih okužbah), na osnovi značine bele krvne slike pa lahko tudi posumi na oslovski kašelj. Ob sumu na atipično pljučnico se opravi serološko preiskavo krvi in išče protitelesa..... V pomoč je tudi RTG slikanje.
Glede na to, da stanje še vedno traja - in se pojavljajo skoki temperature, svetujem ponovni obisk pri izbranem zdravniku.
Pozdrav!
Nina
Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.
Default avatar
Se javljam na kratko, toliko da povem, da sem dop. klicala zdravnico, če lahko moža pošlje v laboratorij in pred pol ure je dobil izvid - diagnoza: pljučnica!

Nikakor nisem vesela, da sem pravilno predvidevala, se je pa moja vztrajnost splačala.

Nina P, hvala za podrobno obrazložitev vsega.
****************************************************
Jemanje nam polni roke, dajanje pa srce.