Mali oglasi

Spanje v vrtcu - ali je spanje obvezno

Default avatar
Prvega septembara sva začeli z uvajanjem . Vse je bilo Ok dokler sem jo iz vrtca vzela pred spanjem.


Naj povem da od prvega leta čeu dan ne spi.

Stara je tri leta . V vrtcu naj bi po kosilu vsi spali , otrok , ki ne spi naj bi ležal na ležalniku in bil tiho . želuzije imajo spuščene , res imajo prižgan radijo in naj bi poslušali pravlice .. To pa za mojo ni sprejemljivo . ŽE ZJUTRAJ SE JOKA, DA NE GRE V VRTEC, PO PARIH DNEH JE ZBOLELA ( PREHLAD ) , očitno jo je groza , da bo morala v vrtcu spati , sprašuje me zakaj ne gre v šolo, ker tam ni potrebno spanje itd...

Priznam spanje je zdravo in potrebno toda ali to vsah v začetku odtehta travmo , ki jo ob tem doživlja otrok, ali ni dolžnost organizacije v vrtcu , da za nespeče otroke zagotovijo dodatni prostor , kjer se ob prisotnosti odraslega igrajo . Tega nimajo , ker ni prostora , rabili bi tudi dodatno vzgojiteljico. - izjava vzgojiteljice. Ali je potem to otroku prijazni vrtec ( vem sicer da obstaja beseda - označen je tudi kot Kol.... vrtec )

Kaj bi naredile ve oziroma kakšno je vaše stališče .


Hvala za pomoč
Default avatar
SPanje v vrtcu je problem, še posebno, če otrok res ne potrebuje spanja, če pride pozno ipd. SAma pri triletnikih nimam teh težav, ker vsi zaspijo. Nekateri potrebujejo več časa, drugi manj, vendar zaspijo vsi. Pri starejših pa sem prakticirala tako, da so šli vsi na ležalnik, ko je večina zaspala, oziroma tisti, ki so to rabili, ostali pa so lahko vstali in se tiho igrali. Ta tiha igra je bila ponavadi risanje, sestavljanke, knjižni kotiček ipd. Res pa je, da so morali biti tihi, saj bi z glasno igro motili ostale otroke. Če je skupina nespečih majhna (dva ali trije), je to zelo v redu, če jih je več, pa je že težje. Včasih sem za njihovo igro uporabila tudi garderobo, ali ponudila samo gledanje knjig na ležalnikih ipd. Do zdaj sem se kar znašla in otroci niso imeli odpor do spanja. Zdi se mi pa prav, da vzgojiteljice poiščejo neko možnost, saj je dve uri ležanja na ležalniku res eno trpljenje. Pol ure počivanja pa sigurno ne škodi.
Default avatar
Mi imamo pa obratno težavo: naša 3-letnica vsak dan spi po kosilu, tudi do 3 ure. Enako je bilo v jaslih, zdaj pa je v skupini z velikimi otroci (3-6), kjer očitno nihče ne spi, tako da tudi naša ne spi. Baje da leži na ležalniku, ampak noče zaspati, prej to ni bil problem (jasli), saj so vsi spali, res pa je naša rabila nekoliko dlje.

Ker ne spi, je popoldne vsa sitna, ali pa zaspi po prihodu iz vrtca.

Kako naj jo vzpodbudimo, da bo v vrtcu vendarle vsaj malo zaspala, ker spanje očitno zelo rabi, ne more pa se tam umiriti. V veliki skupinici je dva tedna.

Vzgojiteljice, na pomoč!
LP
P.
Default avatar
No, jaz sem ravno zaradi ''zaspančkov'' vztrajala, da gredo vsi na ležalnik in vsi počivajo vsaj pol ure. V tem času ponavadi zaspijo vsi, ki rabijo spanje. Pa saj se jih da spodbudit na toliko načinov... Če bi spraševala, kdo bo spal, bi vsi rekli, da ne. Saj vzgojiteljica ve kdo rabi in kdo ne. Je pa res, da se v septembru še vsi spoznavamo, ustvarja se ritem spanja, hranjenja, ki je bil med počitnicami porušen, tako da je še čas, da se vse uredi.
Default avatar
Ni čćisto res, da vzgojiteljica ve, kdo rabi in kdo ne. pri nas 3 letnik, če zaspi le za pol ure, potem zvečer ne zaspi vsaj 2 uri (spat gre okoli 20h-20.30), zbudi se 7.15. Pa so vzg. težile in težile, da mora spati,...midva pa da pač ne, ker ga ja menda poznava. Čez vikend vedno vse ok, ko je v vrtcu spal le pol ure, je bil nato pop.grozno nataknjen, če ne spi je ok. Pa smo se zmenili, da gre potem ko gredo drugi spat, k eno leto starejjšim, ki ne spijo in tam imajo umirjeno prosto igro. Vzg. sicer pravi, da se ji smili, ker on reče, da hoče spat, ko vidi druge, pa smo pač rekli, da gre v drugo skupino takoj po kosilu( da ne vidi "svojih" kako grejo spat, in je vse ok. Tudi v tisti skupini imajo pravljico in nato igra. Ko pa je bil v času pravljice v svoji skupini, ko so vsi ležali in poslušali pravljice, jasno, da je hotel tudi on ležat. Tako da, sara ", ne ni obvezno, da gre otrok spat, če se straši pač menijo , da otrok tega ne potrebuje (seveda v dobro otroka9. pro nas smo sicer kar en čas rabili, da smo jim dopovedali, da če zvečer ne more zaspati in zaspi ob 23h, potem se mora zjutraj zbuditi ob 7.15, ker je ob 8h v vrtcu- tako je zjutraj grozno nenaspan. Smo se kar nekja časa dajali z vzg.ki sta tolmačili le tega in onega psihologa,...pa smo pač zadevo na koncu rešili z vodjo.Čisto na lep način.
Default avatar
Nevem zakaj se je otroku spanje tako priskutilo.Probajte raziskat.
veliko je otrok,ki nebi spali.Ampak zakaj ta počitek jemljete kot spanje.?
Naj bo le počitek,ki otroku še tako velikemu ne more škoditi.Tudi nam roko na srce paše malo počitka.Sploh če smo aktivni še in še.Težko je uskladiti ,da bi za vse bilo prav...Kaj pa slikanice na ležalniku?
To je izredno pereč problem,ker t kar ste navedli je čisto res.Pomanjkanje prostora,kadra,itd...
A še vseeno je potrebno problem rešiti.Seveda v korist otroka.Pogovor,pogovor.....
Default avatar
vse je na vzgojiteljici oz.na njeni pomočnici.
veliko je metod ,kako uspavati otroka.
Mogoče božanje,rahel dotik roke,toplina,ki jo začuti otrok dela čudeže.
Umirjena glasba,topel ljubeč odnos tu ne more pogrešiti.Otrok se mora na ležalniku čisto sprostiti umiriti,počutiti se varno,šele nato zaspi.
Obstajajo tudi različne vaje sprostitve telesa,vzgojitejice to obvladajo,lahko pridenemo tudi malo aromaterapije,kako svečko...na koncu koncev tudi umirjena masaža telesa-pomaga.
Default avatar
vse je na vzgojiteljici oz.na njeni pomočnici.
veliko je metod ,kako uspavati otroka.
Mogoče božanje,rahel dotik roke,toplina,ki jo začuti otrok dela čudeže.
Umirjena glasba,topel ljubeč odnos tu ne more pogrešiti.Otrok se mora na ležalniku čisto sprostiti umiriti,počutiti se varno,šele nato zaspi.
Obstajajo tudi različne vaje sprostitve telesa,vzgojitejice to obvladajo,lahko pridenemo tudi malo aromaterapije,kako svečko...na koncu koncev tudi umirjena masaža telesa-pomaga.
Default avatar
Meni zdrava pamet pove,da otrok,če zaspi takoj,le rabi počitek.Zakaj zvečer ne zaspi nevem...Mogoče preutrujenost....
Jaz imam drug problem.Moj otrok je star 3 in pol...pa gre vsako popoldne spat brez problema.In ja on bi spal še več,kot spijo v vrtcu,zato ga večkrat če je le možno odpeljem domov in gre spat doma.Najmanj dve uri spi.Če ne še več.Vem da spanje potrebuje.V vrtcu je ves čas maksimalno aktiven.Včasih,recimo tam na polovici tedna,mu zmanjka spanja.Tisto spanje v vrtcu mu je premalo in takrat se ga hitro poloti,kak prehlad ali pa mi namiguje na kak laringitični napad,Zato.Mislim da je preutrujenost tista,ki bolezensko stanje še hitreje sproži ( razna prehladna obolenja,ali celo bakterijska..)..Pa sva zvečer pridna,da ne bo pomote,je v postelji ze ob sedmi uri.Vstaja pa malo čez šesto uro,v vrtcu pa tudi ni dolgo.Tako da,jaz podpiram počivanje,podpiram spanje.Otrok to potrebuje.
Default avatar
Ja, se strinjam, otrok rabi počitek in spanje, a ga potrebuje le toliko kot mu paše. In štraši poznajo otroka. Vaš veliko spi a tudi zvečer normalno zaspi. Pri našem pa ni tako, če čez dan spi 1 uro, zvečer ne bo zaspal do 22, včasih celo 23 h. To uje pa povsem druga zgodba kot pri vas.
Default avatar
Aja, počivamo pa že - s knjigo v roki, mi leži v naročju in bereva. to je počitek, kake pol ure, pa ima spet energiiiijo...
Default avatar
Veliko je odvisno od vzgojiteljic, veliko pa verjetno tudi od vrtca. Če je vrtec le malo večji, bi se zagotovo dalo zorganizirati eno skupino, kjer bi se otroci samo malo umirili, ne bi pa nujno imeli teme. Pri nas imamo dve skupini (heterogeni), v eni se spi, v drugi ne. Vse po dogovoru s starši in glede na otroka. In so vsi zadovoljni.
Default avatar
TUDI JAZ SEM IMELA KAR NEKAJ PRITOŽB ČEZ SPANJE V VRTCU KOČEVJE. VSA VPRAŠANJA OZIROMA SPOROČILA SO IZBRISALI IZ KNJIGE GOSTOV. MENIM, DA NAJ OTROK SPI TOLIKO KOLIKOR SPANJA POTREBUJE. V NASPROTNEM PRIMERU SE MU MORA ZAGOTOVITI PROSTOR ZA IGRO, KJER NE BO MOTEČ ZA OSTALE. IZGOVOR , DA POČIVAJO JE ZA LASE PRIVLEČEN. SAJ SE TAKOJ VIDI , ČE SE OTROK DOLGOČASI NA LEŽALNIKU IN NE ZASPI PAR DNI ZAPORED.
Default avatar
Hvala vsem za vaše mnenje


Strinjam se s stališči Tiffany in Mani .

Gre predvsem za otroke . Kar predstavljajte si , da bi morali biti dve uri v temi tiho. Spanje mogoče res potrebuje , toda kot je napisala Mani , če zaspi ga potrebuje več kot pol ure ali uro . Saj problem je tudi obraten , motijo otroki , ki bi sicer spali. Saj niso tam otroci zaradi vzgojiteljic ampak so vzgojiteljice tam zato , da našim otrokom zagotovijo čim lepše preživet dan , seveda v času ko so v vrtcu. Pa da ne bo pomote ni naprejeno proti vzgojiteljicam , kajti one se morajo v dani situaciji znajti kakor se pač znajdejo . Verjetno je problem v vodstvu vrtca , ker je to javni zavod predvidevam , da jim ni v interesu le dobiček ..... , da ne morejo zagotoviti prostora za nespeče otroke


Hvala in lep dan
Default avatar
Mandelj,
saj vzgojiteljica vse to poskuša in mislim, da si res prizadeva. Ampak kaj, ko je vse tako zanimivo, čeprav so drugi otroci strašno mirni, preden stopiš v sobo, sploh ne zaslutiš, da tam noter ne spijo.

Ni pa mogoče zagotoviti drugega prostora samo za enega otroka (je pa nekako v zatišju med dvema omaricama), skupine pa nočem menjati, ker je ta edina heterogena).

Nič, kaže, da se bo treba sprijazniti, da otrok cele popoldneve doma spi.

Lp
P.
Default avatar
Kakor ste tukaj že sedaj ugotovili, je od otroka do otroka odvisno, koliko rabi spanja in koliko ne. Po pravilih bi morala vzgojiteljica vprašati kdo bi šel spat in kdo ne. Amapk saj veste kako je to - ko bo eden otrok rekel da ne gre,bo še ostalih 10 reklo da ne gre, pa čeprav se jim vidi, da komaj še stojijo. Po mojem mnenju je najboljše, da gredo na ležalnik vsi, prebere se zgodbica, posluša se glasba za pomiritev, pravljica, obstaja tudi veliko načinov kako otroke umiriti..... Kdor zaspi pač zaspi, kdor ne pač vstane gleda knjige, riše.... Najbolj idealno bi bilo, da bi bili za to namenjeni ločeni prostori, ampak msilim, da tega v večini vrtcev še dolgo ne bomo videli. Je pa po mojih izkušnjah res dobro da se otrok vsaj malo umiri, ker po dopoldanskem igranju, skakanju, ali pač karkoli že počne je utrujen. In nekateri otroci so v vrtcu tja do četrte ure in še dlje in zato res rabijo vmes vsaj malo umiritve.

Vsem staršem pa: Res je, da vi najbolje poznate svojega otroka in veste kakšen je, ampak do določene mere poskušajte čimbolj sodelovati z vzgojiteljico, ker tudi ona pač poskuša vzpostaviti svoj red, ki seveda mora biti - že včasih je z enim otrokom težko, kaj šele z petnajstimi, in zato je res potreben določen red. in verjemite, da vsaka vzgojiteljica želi narediti vse kar je v njeni moči, da bi se otroci kar najbolje počutili.

lp
Default avatar
Pri nas so prakticirali tako kot je opisala lnchy.
Vsi na ležalnike, prebere se pravljica, posluša nežna glasba, kdor po 15-20 minutah ni zaspal, so ga dvignile in so se pač mirno igrali.
Default avatar
Saj pri nas je isto, kakšne pol ure vsi ležijo, ampak naša rabi dlje kot pol ure, da zaspi v nedomačem okolju, pa doma običajno tudi. V prejšnji skupinici so ta mali otroci pač ta čas že in še spali, tako da je tudi naša zaspala, sedaj pa takrat ravno vstanejo.

Sploh ne vidim rešitve, neprijetno mi je tudi, ker imam občutek, da gnjavim vzgojiteljico, ki si res prizadeva in zasluži vse pohvale. Saj ni ona kriva, da naše dete rabi veliko časa, da zaspi.
Default avatar
Sem vzgojiteljica.
Spanje v vrtcu za otroka ni nujno. Če starši ne želijo, da njihov otrok spi tiste dve urici po kosilu, se za otroka posebej organizira mirne dejavnosti.

primeri:
* otrok riše risbice, se igra s kockami, plastelinom, gleda slikanice... skratka umirjene dejavnosti, ki ga veselijo (seveda mora biti ob tem tiho, da ne moti ostalih otrok)
* tisti otroci, ki ne spijo odidejo v drugo skupino in se skupaj igrajo tiste dve urici

****************************
Tudi to bo prešlo.
Default avatar
Se popolnoma strinjam v UnderEjo - sicer nisem vzgojiteljica, imam pa v bližnjem sorodstvu vzgojiteljico, ki pravi da kurikulum (upam da sem napisala prav) zahteva, da vzgojiteljice za otroke, ki po kosilu ne spijo, organizirajo mirne dejavnosti - risanje, branje, igranje npr. s kockami ipd. Mislim da so redki vrtci, ki imajo samo eno igralnico, zato se lahko organizirajo tako, da je npr. ena igralnica namenjena splanici, druga pa zgoraj navedenim dejavnostim.

Poznam primere, ko se otrok upira vrtcu ravno zato, ker ga vzgojiteljice silijo spat po kosilu in otrok, ki več ne spi, se resnično muči, če mora dve uri buden ležati na ležalniku. Predlagam ti razgovor z vzgojiteljico, če ne pa kar z njeno predstojnico.

LP hanči