Posvojitev otroka in rejništvo

Posvojitev samskega

Default avatar

pomfri

Pozdravljeni!

Vem, da je bilo verjetno že napisano, pa vendar: zanima me, kako je z posvojitvijo ali rejništvom otroka, če si samski moški in partner nima želje za posvojitev ali pa rejništvo. Kako in kje sploh začeti postopek posvojitve, kje dobiti papirje. V katerih državah v Evropi in po svetu lahko posvojiš otroka in kje ne? Hvala vsem.
Default avatar

kitty

Slovenski državljan ne more kot samska oseba posvojiti otroka ne v Sloveniji ne nikjer po svetu!
Lahko postaneš rejnik v kolikor si samski, vendar če si poročen oz. stanujete v skupnem gospodinstvu morata biti primerna oba partnerja.
Default avatar

brin

Kako da ne nikjer po svetu.Kaj pa Angelina Jolie,Calista Folkhart,...
Default avatar

Mamica dveh punck

V nobenem zakonu ne pise, da samska oseba v Sloveniji ne more posvojiti. Ker pa pa na posvojitev caka veliko parov, je majhna moznost, da bi otroka v posvojitev dobil samski moski. Najveckrat gre pri takih posvojitvah za samskega sorodnika (predvsem sorodnico), ce otrok osiroti.

Kitajska je ena od drzav, ki dovoljuje mednarodne posvojitve tudi samskim (pod pogojem, da niso istospolno usmerjeni). Zaenkrat posvojitev na Kitajskem iz Slovenije se ni mozna.
Default avatar

kitty

Te pa niso slovenske državljanke.
Default avatar

katt

V vsakem zakonu (za Slovenijo) piše, da lahko otroka posvoji OSEBA, ki... Torej ni nikjer omenjeno ali mora to nujno biti par. Zakaj potem ne more človek, ki je samski posvojiti? So res vzrok samo čakalne vrste? Sploh so v Sloveniji čakalne vrste za posvojitev?
Default avatar

k i t t y

V slovenskem zakonu piše, da lahko posvojita samo zakonca skupaj in povsod je vedno omenjen par in nikoli samska oseba.
V kolikor bi bila dovoljena posvojitev samske osebe bi to moralo biti posebej jasno napisano.
Žal je tako. Tako, da niso razlog ne csd, ne vrste ampak zakon, ki ga imamo.
Drugače so pa v Sloveniji vrste dolge kar precej let, odvisno malo od sreče, starosti in omejitev, ki jih par postavi.
Default avatar

Mamica dveh punck

Po mojih informacijah v nobenem zakonu ne pise, da morata posvajati zakonca. Iz pogovora s socialno delavko na enem CSD pa tudi vem, da v izvajajo tudi posvojitve samskih osebe, vendar so v praksi to vecinoma sorodnice osirotelih ali zanemarjenih otrok.

V Sloveniji je registriranih vsaj 200 parov, ki cakajo na posvojitev.
Default avatar

k i t t y

Posebni primeri so vedno prisotni in vsak zakon vedno omogoča skoraj da vse. Pri teh primerih gre za to, da naj bi bila ta odločitev najboljša izbira za otroka. So pa to zelo redki in osamljeni primeri.

Bom pa prosila pravnico, da malo bolj natačno preštudira vse zakone, v tej smeri, da vidimo, če se da kaj narediti. Samo to je bolj iskanje lukenj, kot kaj drugega.
Pa da ne bi zgledalo narobe, jaz se popolnoma strinjam, da se omogoči posvojitev samskim osebam, seveda pod točno določenimi pogoji, kot to velja za pare.