Zdravila in zakonodaja - arhiv

eglonyl

Default avatar
Pozdravljeni,že enih sedem mesecev jem tablete eglonyl,vendar sploh ne vem veliko o tem zdravilu...Ali je to močan antidepresiv?Zdaj ga jem samo pol tablete na dan in rada bi jih nehala jemati,vendar se težave-dlabost,potenje,tesnoba...vedno znova pojavijo,ko prekinem z zdravili.Zakaj je temu tako?Ali mislite,da bi ga potemtakem morala jemati celo življenje?Najlepše se vam zahvaljujem za odgovore...
Default avatar
Spoštovana Ota!
Zdravilo Eglonyl sodi med blage do srednje močne navroleptike - zdravila za zdravljenje psihoz. Poleg tega učinkuje tudi antidepresivno, za kar ga jemljete Vi, kakor sem razumela.
Prenehanje jemanja teh zdravil se ne sme izvesti preveč na hitro in tudi ne brez zdravnikovega vedenja. Samo zdravljenje je različno dolgo, kar lahko oceni le zdravnik, ki Vas zdravi. Nikar prehitro ne obupajte. Sigurno Vam tega zdravila ne bo treba jemati vse življenje. Verjetno pa je še prehitro, da bi prekinili zdravljenje z njim.
Posvetujte se s svojim zdravnikom o tem kdaj in s kakšnimi odmerki boste zaključili svoje zdravljenje. To je zelo pomembno, ker ima tudi prenehanje zdravljenja svoje temne plati, kar ste že sami ugotovili in zaradi česar morate biti ta čas pod nadzorom zdravnika. Težave pa po določenem času minejo.
O zdravilu pa si preberite navodilo za uporabo zdravila, ki je priloženo k zdravilu, kar je za splošno vedenje kar dovolj.
Prepričana sem, da se bo zdravljenje z malo potrpljenja končalo uspešno in, da ne boste imeli več težav, kar Vam tudi želim.
Lep pozdrav!
Default avatar
lepo pozdravljeni

kakšna je razlika ned eglonylom in zypreksa

hvala
Default avatar
Spoštovani!
Ne vem sicer, kam merite z Vašim vprašanjem, zato tudi nisem sigurna, da Vam bom odgovorila tako, da boste zadovoljni.
Že v prejšnjem odgovoru sem opisala zdravilo Eglonyl, ki vsebuje učinkovino sulpirid, ki je substituiran benzamidni derivat. Zdravilo izdeluje proizvajalec Alkaloid iz Makedonije.
Zdravilo Zyprexa vsebuje učinkovino olanzapin, izdeluje ga proizvajalec Eli Lilly iz Anglije.
Obe zdravili sodita v farmakoterapevtsko skupino antipsihotikov.
Zdravilo Eglonyl je indicirano pri nevrotskih psihofunkcionalnih in psihoafektivnih motnjah, povezanih s somatskimi težavami in pri akutnih in kroničnih psihotičnih motnjah.
Zdravilo Zyprexa se uporablja za kratkotrajno in vzdrževalno zdravljenje shizofrenije in drugih psihoz. Uporablja se tudi pri sekundarnih afektivnih motnjah, ki nastopajo pri shizofreniji.
Glede kontraindikacij se zdravili razlikujeta. Pri zdravilu Eglonyl je naštetih več kontraindikacij, ki jih lahko preberete v navodilu za uporabo zdravila. Pri Zyprexi je v navodilu sicer navedena samo preobčutljivost na učinkovino.
Pri zdravilu Eglonyl je kontraindikacija nosečnost in dojenje, pri zdravilu Zyprexa pa je navedeno, da zdravilo pri nosečih ženah in doječih materah ni bilo preizkušeno, kar se lahko razume.
Zdravilo Zyprexa je novejše zdravilo. Dovoljenje za promet je pridobilo pri Evropski agenciji za ovrednotenje zdravil.
Z ozirom na to, da zdravili ne vsebujeta iste učinkovine in tudi z ozirom na to, da zdravila tudi če so ista, ne delujejo enako pri različnih bolnikih, je nestrokovno ocenjevati, katero je boljše. Lečeči zdravnik pozna bolnika, njegove lastnosti, stanje in stopnjo bolezni, zato lahko le on najbolj odgovorno predpiše za bolnika najustreznejše zdravilo.
Lep pozdrav!
Default avatar
Pozdravljeni
Za zdravljenje depresije uživam Zoloft in Eglonyl.Zanimajo me stranski učinki,ki sem jih tudi razbral z samega navodila,ki so bila priložena k zdravilu.Zdravljenje poteka okrog pet mesecev.Pred tremi tedni se mi je začel pojavljati šum v ušesu,ki pa se stopnjuje.Bolečine so se mi pojavile tudi kot glavobol v zadnjem delu glave v predelu nad zatiljem.Zanima me če je lahko to tudi posledica samih zdravil ali je pa to kot stranski učinek stresa oziroma depresije. Za odgovor se vam prav lepo zahvaljujem.
Default avatar
Spoštovani Andrej!
Začudilo me je, da jemljete obe zdravili hkrati. Neželeni učinki, ki ste jih opisali so lahko posledica jemanja obeh zdravil. Pri zdravilu Zoloft so navedeni med drugim kot so bolečine v prsih, glavobol, izpuščaj, motnje vida še tinitus, ki se pokaže kot zveneč in neprijeten šum v ušesih. Pri zdravilu Eglonyl pa sta glavobol in omotica tudi navedena kot neželen učinek. Pri tem zdravilu pa je poleg tega še izrecno navedeno, da sočasno jemanje zdravil, ki vplivajo na centralni živčni sistem ( opiatni analgetiki - sredstva proti bolečinam, nekatera zdravila proti kašlju, nekatera zdravila, ki jih uporabljamo pri alergijah, barbiturati in benzodiazepini), poveča njihov učinek, kar lahko poveča tudi neželene učinke.
Če so ti neželeni učinki prehudi, Vam svetujem, da se pogovorite s svojim zdravnikom.
Lep pozdrav!
Default avatar
ga. Nada Irgolič
vaši odgovori se mi zdijo zelo zanimivi in direktni, prosim za nasvet.
Imam težave kot so panika (ali bom lahko dihala npr. če bi šla v hribe, ker nimam hitre dosotpnosti do dr. in podobo. Drugače čisto normalno funckioniram, služba, družina ...
Odločila sem se da obiščem pisihiatra, da se znebim tega strahu in z veseljem grem še malo okoli.
Predpisali so Asentro..vzela sem 3 x po četrtinko, pojavilo se je, da sem začela težko požirat kot bi imela hudo angino, zato sem prenehala, vrnila sem se k dr., ki pa trdi, da to ni mogoče, da je to od mojega mišljenja..in da ni možno, da sem alergična na to zdravilo.
Je pa res, da v tem času jemljem Claritin, ker imam alergijo na cvetni prah
zdaj mi je predpisala enlonyl, ki ga naj vzamem zvečer
Zanima me kakšano mnenje imate vi, ali je res možno, da človek začne otekatai od mišljenja, in ali smatrate, da mi to novo zdravilo lahko pomaga pri mojih težavah?
Hvala in lp
m
Default avatar
Spoštovana gospa!
Zdravilo Asentra bi lahko povzročilo preobčutljivostne reakcije. V navodilu za uporabo zdravila so te reakcije tudi opisane. Preobčutljivost se lahko pokaže na več načinov. Lahko gre za urtikarijo ali izpuščaj, lahko pa se pojavi tudi kot tiščanje v prsih, otečene veke, obraz, ustnice,...
Preobčutljivi ste lahko na samo učinkovino ertralin, lahko pa tako reagirate tudi zaradi katere od pomožnih sestavin zdravila. Torej vzrokov je več in čisto verjetni so.
Zdravilo Eglonyl pa je psihotik. O njem sem že več napisala v prejšnjih odgovorih. Zdravilo Vam bo lahko pomagalo, česar pa Vam ne morem zatrditi. Preberite si vsa navodila in previdnostne ukrepe v zvezi z zdravilom, ki ga jemljete.
Dodala bi še to, da panične težave lahko včasih same od sebe tudi izginejo.
Skušajte se soočiti z njimi še brez zdravil. Ne bo imelo nobenega neželenega učinka. Vsako zdravilo potegne za seboj tudi neželene učinke, ki v nobenem primeru niso prijetni. Želim Vam, da bi Vam uspelo.
Lep pozdrav!
Default avatar
Spoštovana gospa Nada Irgolič!
Prebrala sem vse o eglonylu - jaz ga jemljem že več kot eno leto - pol leta imam povišano dozo na 150mg dnevno, istočasno imam še cymbalto - zaenkrat 30mg, prej sem pol leta jemala asentro 150mg - kako je s to dozo - predvidevam, da mi bodo cymbalto povišali - glede stranskih učinkov in vožnje avtomobila. Iskrena hvala za odgovor!!! MT
Default avatar
Spoštovana gospa!
Zdravilo Cymbalta se v začetku terapije predpisuje v odmerku 30mg. Odziv posameznega bolnika pa se ocenjuje po dveh mesecih.
Glede vožnje z avtomobilom pa Vam svetujem, da se držite navodila, ki Vam ga je sigurno posredoval Vaš zdravnik, to je, da ne vozite avta. Uporaba zdravila Cymbalta je povezana s sedacijo in omotico.
Lepo Vas pozdravljam!
Default avatar
Spoštovana!

Tudi sama imam za vas vprašanje glede antidepresivov. Pred kratkim sem imela umetni splav, zaradi katerega sedaj preživljam hude travme. Zdravnica mi je predpisala Helex 0,25 mg, ki ga jemljem zjutraj, že približno tri mesece. Mi sicer pomaga, vendar sem tudi fizično kar oslabela, shujšala in imam tudi telesne težave slabosti, vrtoglavice, ipd. Danes mi je zdravnica predpisala Asentro. Nevem ali naj jo začnem jemati, skrbi me predvsem zaradi stranskih učinkov, ali naj raje probam prej z naravnimi zdravili kot npr. deprim. Odločila sem se tudi za akupunkturo. Kaj menite vi?


Hvala za odgovor in lep pozdrav
Default avatar
Pozdravljena!
Na Vaše vprašanje Vam ne morem kompetentno odgovoriti. Nerazumno in nestrokovno bi bilo podajati svoje mnenje na daljavo še posebno, ker nisem zdravnica, ki pozna Vaše stanje in se je zagotovo odločila na podlagi premisleka in svoje ocene.
Zdravilo, ki Vam ga je predpisala ima res veliko neželenih učinkov, vendar zdravnik pri odločitvi za terapijo vedno tehta med koristjo in tveganjem za vsakega bolnika posebej.
Svetovala pa bi Vam, da se soočite s svojo travmo, jo skušate dodobra premisliti, pogledati vse možne učinke, tako slabe, kot tudi morda dobre in narediti črto. Nič ne morete spremeniti za nazaj. Pred Vami pa je še življenje, ki ga ne predstavljajo samo težave, čeprav jih v tem trenutku morda vidite preveč. Življenje prinaša tudi veliko lepega in skušajte misliti samo na pozitivne stvari.
Glede naravnih zdravil pa kot je na primer Deprim, Vam ga sicer svetujem, vendar ne sočasno z drugimi zdravili, ker vsebuje šentjanževko (naravni antidepresiv), ta pa znižuje koncentracijo drugih zdravil v krvi.
Vaše stanje se bo zagotovo izboljšalo, ko boste zaključili sami pri sebi, da je bilo v danem trenutku storjeno tisto, kar je bilo za Vas takrat najboljše. Glejte naprej, jutri bo nov dan in ne spreglejte sonca, ki bo sijalo tudi za Vas.
Lepo Vas pozdravljam!
Default avatar
Pozdravljeni!

Za odgovor se vam najlepše zahvaljujem. V bistvu sem zdravnici sama predlagala antidepresive, ker iz trenutne situacije ne vidim izhoda. Vendar pa se vseeno bojim stranskih učinkov tablet, zato sem včeraj zvečer pričela z deprimom forte. Zjutraj pa zaenkrat še vzamem helex 0,25. Danes sem nekoliko bolj utrujena, predvidevam da je to učinek deprima? Do kdaj lahko pričakujem stranske učinke in kdaj lahko vidim prve znake izboljšanja, v kolikor bo pomagalo? Se pa stinjam z vami, da morem sama določene stvari v življenju razčistiti in bo potem bolje, vendar je situacija še sveža in precej boli....


LP
Default avatar
Pozdravljena!
Upam, da ste jemanje zdravila Helex prekinili z vedenjem Vaše zdravnice in da ga niste prenehali jemati naenkrat. Nagla prekinitev zdravljenja s tem zdravilom ni smotrna in lahko izzove težae. Helex je dobro zdravilo, ki pa se običajno uporablja pri hudih stiskah krajši čas. Zato zdravniki opozarjajo svoje bolnike, da naj zdravila ne uporabljajo za izboljšanje spanja, ker le tega lahko porušijo.
V primeru pa, če zdravnik oceni, da je potrebno dolgotrajnejše zdravljenje s tem zdravilom, je nujno postopno zmanjševanje odmerka, da se izognemo odtegnitvenemu sindromu, ki ima lahko zelo hude posledice. Že jemanje več kot 4 tedne zahteva postopno ukinjanje zdravila. Če bolnik jemlje zdravilo 3×na dan, je potrebno zmanjševati odmerek po 0,25 mg vsake 3 dni. Odtegnitveni simptomi se pokažejo v obliki nespečnosti, tremorja, slabosti, tudi bruhanja,... Telo se v 4. tednih navadi na zdravilo in tako postanemo psihično in fizično od zdravila odvisni.
Opozorila bi Vas še na nevarnost ob možni zanositvi. Zdravilo Helex lahko v prvem trimesečju nosečnosti povzroči anomalijo ploda.
Zdravilo Deprim pa je primerno, če ne jemljete drugih zdravil, ker se njihova koncentracija v krvi lahko zmanjša, v primeru zdravil pa, ki delujejo na osrednji živčni sistem, se učinki lahko seštevajo (povečana utrujenost) in poveča se tudi tveganje za neželene učinke, ker se poveča tvorba razgradnih produktov. Deprim deluje tako še po dveh tednih po prenehanju jemanja.
Sicer pa Deprim razvije svoj učinek po 10. do 14. dneh. Jemlje se ga lahko 4 - 6 tednov. Če ne dosežemo želenega učinka, je potrebno z jemanjem zdravila prenehati in se posvetovati z zdravnikom. Opozorilo pa velja tudi glede omejitve sončenja.
Svetujem Vam, da ne jemljete Deprima, dokler jemljete zdravilo Helex. Zdravilo Helex pa ukinjajte postopoma. Če boste imeli ob zmanjševanju odmerka večje težave, se takoj posvetujte z Vašim zdravnikom, ki bo uvedel protokol ukinjanja zdravila.
Želim Vam vse dobro in Vas lepo pozdravljam!
Default avatar
Pozdravljena,

najlepša hvala za tako hiter odgovor. V bistvu Helex 0,25 vzamem samo eno zjutraj in to že cel čas. Zdravilo deprim pa sem sedaj vzela peti dan. Kakšnih posebnih učinkov zaenkrat ni, sem se pa tudi telefonsko posvetovala z nekim psihiatrom glede sočasnega jemanja deprima in helexa, pa mi je dejal, da lahko, ker tudi k sintetičnim antidepresivom na začetku zdravljenja predpisujejo helex. Je pa res, da bi se ga rada, četudi ga jemljem v majhni dozi, čimprej rešila. Želela bi počakati le na učinek deprima, v kolikor mi bo sploh pomagal. Sicer pa nevem kaj bom, včasih imam res hude občutke krivde, obžalovanja, jeze in nevem še česa. Skratka, hudo je....


Lp
Default avatar
Zanima me glede kapsul deprim forte na bazi šentjanževke kakšno je vaše mišljenje,sama sem se počutila zelo klavrno in zaspano pa tudi bolj leno vzela sem te kapsule v lekarni in so proti blagi depresiji pri meni so takoj zagrabile tako da sem se temu čudila.Zdaj pa ker mi pašejo me zanima kdaj prekiniti?
Default avatar
Pozdravljena!
Glede začetnega jemanja zdravila Deprim forte se priporoča predhodno posvetovanje z zdravnikom, ker so simptomi depresije lahko posledica druge bolezni.
Učinek zdravljenja naj bi se pokazal že v 14. dneh. Če po jemanju zdravila v 4. do 6. tednih ni znakov izboljšanja, je potreben obisk pri zdravniku.
Lep pozdrav!
Default avatar
Pozdravljeni,

zanima me, koliko časa moram počakati, preden začnem jemati tablete deprim forte. Namreč sedaj sem jemal asentro in sem zasledil da ti dve zdravili ne gresta skupaj. Torej, ali lahko takoj začnem jemati deprim forte (seveda brez asentre), ali je potrebno dlje časa počakati da asentra "izhlapi" iz telesa.

Hvala za odgovor

lp, Simon
Default avatar
Pozdravljen!
Upam, da ste prenehali z jemanjem zdravila Asentra po zdravnikovem navodilu, in da ste postopoma zniževali odmerek. Če tega niste storili, lahko nenadno prenehanje jemanja Asentre povzroči hude težave, ki so posledica odtegnitvenega sindroma. Kakšni so ti simptomi, si preberite v navodilu za uporabo zdravila.
Svetovala bi vam, da naredite med jemanjem obeh zdravil pavzo nekaj tednov, odvisno od vašega počutja. Obe zdravili pa seveda ne gre jemati sočasno.
Lep pozdrav!
Default avatar
Pozdravljeni.
imam eno vprašanje glede opisanih stranskih učinkov Eglonyla in Cipralexa.
namreč pred približno 14imi meseci sem začela jemati oba zdravila hkrati, doza Cipralexa je bila na začetku pol tabletke na dan in 3 tablete Eglonyla čez cel dan. Potem se je Cipralex povišal na eno tabletko na dan, Eglony pa se je postopoma zniževal iz 3 na 1 na dan. potem sem se počutila bolje in po 10ih mesecih sem pod nadzorom zdravnika prenehala z jemanjem. čez 3 mesece se je depresija zopet vrnila, v hujši obliki kot prvič. zopet sem začela s Cipralexi in Eglonylom, 1 tableta Cipralexa in 3 Eglonyla. sedaj sem na 2eh tabeltah Cipralexa in 3eh Eglonyla na dan.
problem se pojavi, ker se mi je teža v zadnjih 3eh mesecih povišala za 4 kilograme in prav tako precej niha iz jutra na večer, tudi po 3 kg na dan. prav tako zadnje 2 meseca nisem dobila mentruacije, kar sem prebrala, da je lahko stranski učinek Eglonyla. namreč pri jemanju Eglonyla nisem tako pridna kot pri jemanju Cipralexa in ga kakšen dan ali 2,3 vzamem samo po 1 tableto.
je možno, da mi teža zaradi tega niha in predvsem ali mi zaradi tega izostaja menstruacija?
hvala že vanprej za odgovor!