Med.Over.Net

Zdravila in zakonodaja - arhiv

Originalna in generična zdravila. Kaj določa in predpisuje zakonodaja? Forum na voljo samo za branje.

zamenjava zdravil

Default avatar

marjetica43

kako je zdaj s tem, da lahko lekarnar da drugo zdravilo, kot ga je predpisal zdravnik. kaj to določa evropska zakonodaja? in kaj se zgodi v primeru, da če poda drugo zdravilo in le to negativno vpliva na bolnika. bo odgovarjal lekarnar - tudi kazensko ali samo odškodninsko?
hvala
Default avatar

Nada-Irgolič

Spoštovana Marjetica!
Ko Vam zdravnik postavi diagnozo in se odloča za terapijo, Vas v primeru, ko meni, da je za Vas bolj primerno zdravilo, katerega je potrebno doplačati, praviloma vpraša, če se strinjate z doplačilom. Če ste zdravilo pripravljeni doplačati, Vam v lekarni zdravila naj ne bi zamenjali. V tem primeru imate pravico zahtevati predpisano zdravilo, ki ste ga pripravljeni doplačati. Lahko se pa vmes premislite in vzamete zdravilo brez doplačila. V tem primeru Vam ga v lekarni lahko zamenjajo samo z zdravilom, ki je na seznamu medsebojno zamenljivih zdravil.
Če bi v tem primeru prišlo do negativnih posledic zaradi zamenjanega zdravila, bi nosila odgovornost Agencija za zdravila in medicinske pripomočke, ki je odgovorna za razvrstitev zdravila na listo medsebojno zamenljivih zdravil.
Če pa bi Vam v lekarni zamenjali zdravilo s podobnim zdravilom, ki ni na listi medsebojno zamenljivih zdravil, bi vso odgovornost nosil farmacevt, ki Vam je zdravilo izdal.
Zamenjevanja zdravil evropska zakonodaja ne določa.
Lep pozdrav!