Zdravila in zakonodaja - arhiv

osteoporoza

Default avatar
Spoštovani,

imam vprašanje v zvezi z osteoporozo, oziroma njenim zdravljenjem.
Mami (59 let) so pred enim letom na pregledu mineralne gostote kosti diagnosticirali mejne vrednosti kostne gostote. Zdravnik ji je svetoval zdravljenje s Fosamaxom. Glede na njeno želodčno bolezen v anamnezi (od poznih najstniških let dalje trpi za kroničnim gastritisom, imela je nekaj čirov na želodcu in dvanajsterniku, pred 5 leti so jo zdravili za Helicobacter pylori, itd…), je zdravnik sicer izrazil dvom glede prenašanja tega zdravila. Po samo 2 zaužitih tabletah, torej 2 tedna zapored, je dejansko dobila takšne bolečine v želodcu, da je morala zdravljenje prekiniti. Nadaljnjih 6 tednov se je zdravila z Ranitalom, preden se ji je stanje delno popravilo. Mama se je nato odločila, da zdravil za osteoporozo ne bo jemala.
Namesto tega je zadnje leto dni redno, vsak dan jemala po 3 tablete Osteopana (kalcij, vitamin D in magnezij). Vsak dan se tudi redno giblje, je članica telovadnega društva, aktivna planinka, z urejeno prehrano in brez drugih bolezni.
Na ponovnem pregledu gostote kosti pred enim mesecem je sledil šok: v minulem letu so se, kljub jemanju kalcija in gibanju, vrednosti dodatno poslabšale (+ znižanje telesne višine za 1 cm!), tako da je zdravnik zapisal, da gre za začetek osteoporoze in da so zdravila nujno potrebna. Predpisal ji je Actonel 35 mg enkrat tedensko in vitamin D3 na recept.
Po 4 tednih jemanja Actonela ima mama neznosne bolečine v želodcu, slabosti, pomanjkanje apetita, itd… Zdravnik ji je rekel, da bo pač morala zdržati. Kakšen odgovor je to?!
Na vas se obračam z vprašanjem glede alternativnih zdravil, ki so na voljo in ki ne bi imela tako hudih učinkov na prebavila… Na spletu sem prebral, da je v EU na voljo novo zdravilo, ki ne spada v skupino bisfosfonatov (Protelos). Kaj svetujete?

Najlepša hvala za vaš odgovor!
Default avatar
Spoštovani mm!
Najprej se moram opravičiti, ker toliko časa nisem odgovorila. Imela sem težave s povezavami, katerim pa sama nisem bila kos.
Problem Vaše gospe mame je res neprijeten in žal so vsa zdravila za zdravljenje primarne osteoporoze, ki imajo dovoljenje za trženje pri nas, na bazi bifosfonatov.
Pregledala sem podatke o zdravilu Protelos, ki ga izdeluje proizvajalec Les Laboratoires Servier. To zdravilo je bilo uvedeno v terapijo postmenopavzalne osteoporoze šele v oktobru - novembru leta 2004 v Nemčiji. Po podatkih o zdravilu ( povzetku o temeljnih značilnostih zdravila na Lycos.de ) zavira razgradnjo kosti in stimulira tvorbo novega kostnega tkiva ter zmanjšuje riziko zlomov kolka in hrbtenice na osnovi delovanja stroncijevega ranelata. To ste verjetno prebrali tudi Vi.
Z ozirom na dejstvo, da je zdravilo v uporabi relativno še zelo kratek čas, Vam v nobenem primeru ne bi svetovala jemanja na podlagi lastne presoje. Gre za resno zdravilo in za resno zdravljenje, nikakor pa ni to zdravilo v alternativnem smislu, katerega učinki ne bi mogli biti izraziteje škodljivi. Tudi to zdravilo se predpisuje posebej oprezno pri bolnikih z okvaro ledvic, incidenco venozne tromboembolije,... Kot neželeni učinki, ki nastopajo pogosteje, so opisani: glavobol, dermatitis in v prebavnem traktu slabost in diareja. Režim jemanja upošteva tudi jemanje antacidov in mlečnih proizvodov, kar nakazuje na podobne težave, kot jih gospa mama že ima.
Svetovala bi Vam, da se na vsak način posvetujete s svojim zdravnikom glede tega zdravila. Če se bo zdravnik odločil za terapijo, seveda z dovoljenjem Agencije za zdravila, glede na to, da zdravilo še ni na našem trgu, jo bo tudi spremljal, kar bo za zdravljenje Vaše mame tudi najbolj primerno.
Vsekakor pa mislim, da bo za to zdravilo firma, ki ima svoje zastopstvo tudi v Sloveniji, kmalu zaprosila za dovoljenje za promet in potem izbira terapije s te strani ne bo več vprašljiva.
Lep pozdrav!
Default avatar
Spoštovana ga. Irgolič!

Najlepše se vam zahvaljujem za obsežen odgovor. Glede na to, kar ste napisali (podobni učinki na prebavila kot sedanja zdravila) se sprašujem, koliko je zamenjava zdravila sploh smiselna...
Za vas bi imel še eno vprašanje: slišal sem, da za zdravljenje osteoporoze na našem trgu obstaja tudi nekakšen sprej za nos (kalcitonin?), ki nima stranskih učinkov na prebavila. Mi lahko, prosim, poveste o tem kaj več in na koga bi se mama morala obrniti, da ji ta sprej predpiše?

Za vašo pomoč se vam najlepše zahvaljujem in vas lepo pozdravljam!

M.
Default avatar
Spoštovani mm!
Včasih je zamenjava zdravila smiselna, kljub temu, da so opisani podobni neželeni učinki. Sestava zdravil sicer z isto učinkovino, se lahko razlikuje v pomožnih snoveh in ni nujno, da bodo neželeni učinki vedno enaki, ali pa se bodo razlikovali po svoji jakosti.
Glede kalcitonina, ki je sintetični lososov kalcitonin pa naslednje. Kalcitonin je hormon, ki uravnava presnovo kosti in mineralov. Zavira delovanje celic, ki kost razgrajujejo. V prometu je v obliki pršila za nos kot OSTEODON 200 I.E. Izdaja se lahko le na zdravniški recept. Ker ni razvrščen na nobeno listo zdravstvenega zavarovanja, ga je potrebno plačati. Njegova veleprodajna cena je nekaj več kot 10.000.- za kos., torej v lekarni nekaj več.
Vsekakor pa ga mora predpisati zdravnik, ki bo zdravljenje spremljal. Za občutljiva prebavila je seveda primernejša oblika, paziti pa je potrebno na čvrstost nosne sluznice in na druge sicer redke neželene učinke, ki so opisani v navodilu za uporabo zdravila.
Lep pozdrav!
Default avatar
Pozdravljeni!

Zdravilo Protelos je že v Sloveniji in sicer ga je zdravnik predpisal moji mami na recept. Podobno kot pri vaši mami je tudi moja slabo prenašala Fosamax, potem tudi Actonel, zdaj je pa ob Protelosu vse ok. Vprašajte zdravnika. Želim vam veliko zdravja,
Aleksandra
Default avatar
Spoštovana mm!
Ne vem če boste prejeli ta post, ampak Protelos je smiselna zamenjava, saj se ga predpisuje ravno tem pacientkam, ki imajo težave z bisfosfonati. Te stranske učinke (slabost, driska je opaziti pri majhnem % pa še te izginejo po kakih 2 tednih, ko se telo navadi na zdravilo. Najbolje bo da povprašate zdravnico o tem novem zdravilu.
Moje teta je imela prej fosamax in zaradi težav so ji zamenjlai in ima sedaj protelos.
Default avatar
Prijateljica si je ob padcu zlomila hrbtenično vretence. Po dvomesečnem mirovanju so ji diagnosticirali zaceljeno poškodbo in osteoporozo. Za slednjo je pričela jemati zdravilo FOSADVANCE, ki ga jemlje enkrat tedensko. Toži o slabem počutju in bolečinah v predelu poškodbe, kar povezuje z jemanjem zdravila, saj je najmočnejše v dnevu, ko zdravilo vzame. Povratne informacije o takih stranskih učinkih ne dobi, zato naproša, če je kaj znanega o tem-hvala in lep pozdrav
Default avatar
Spoštovana gospa!
Zdravilo FOSAVANCE, ki ga jemlje Vaša prijateljica, sodi med najnovejša dognanja na področju zdravljenja osteoporoze. Za to zdravilo je značilna kombinacija dveh učinkovin, ki sta za zdravljenje osteoporoze pomembni. To sta alendronat in kalciferol - vitamin D3, ki predstavljata dve strategiji terapije. Zdravilo se predpisuje zlasti tistim ženam, pri kateri je riziko pomanjkanja vitamina D3 večje. Omenja se zlasti nevarnost zloma kolkov in hrbtenice, kar se je pa Vaši prijateljici že zgodilo.
Kot skoraj pri vseh zdravilih, se tudi pri tem zdravilu ni moč izogniti neželenim učinkom, ki pa so običajno v začetku zdravljenja bolj prisotni, kasneje pa telo nekoliko lažje sprejme zdravilo, se prilagodi.
Pri zdravilu Fosavance so neželeni učinki opisani v navodilu za uporabo zdravila. Razložiti Vam moram, da so opisani prav vsi neželeni učinki, tudi tisti, ki so morda nastopili samo v par primerih, zato ne berite navodila s strahom.
Opisani so neželeni učinki, ki nastopajo v prebavnem traktu, od slabosti, bolečin v želodcu, zaprtja, drisk pri nekaterih, napenjanja,....
Poleg tega so opisani tudi neželeni učinki kot so bolečine v mišicah in v sklepih, ki so včasih lahko tudi zelo hude.
Ne glede na vse navedeno se zavedajte, da gre pri predpisovanju zdravil vedno za tehtanje koristi za bolnika in rizika zdravljenja. V Vašem primeru je vsekakor korist večja od rizika. Zdravljenje s tem zdravilom pa traja pravzaprav je 15 tednov.
Zato Vam svetujem, da se Vaša prijateljica natančno drži navodila za jemanje zdravila in, da pri slabšem počutju, ki traja običajno krajši čas, pomisli na težave, ki bi nastopile, če se ne bi zdravila.
Navodila za jemanje pa so:
- tableta se vzame 30 minut pred zajtrkom ali drugimi zdravili
- vzame se z najmanj 2 dcl navadne vode (NE mineralne)
- pol ure za tem se ne sme ne ležati, ne sedeti
Želim Vama vse dobro!
Lep pozdrav!
Default avatar
Zdravnik mi je predpisal tablete FOSAVANCE, ki jih jemljem 3 mesece. Pričele so se mi pojavljati težave (kakšne 3 tedne že), za katere ne vem, ali bi bile mogoče povezane s temi zdravili. Počutim se slabo, utrujena sem in v glavi se mi dogaja, kot da me za sekudno zmanjka, sploh ko pogledam v levo ali desno stran. Kaj mi je storiti ?
Lepo vas pozdravljam - stancshka
Default avatar
Spoštovana Stančka!
Zdravilo Fosavance ima tako kot ostala zdravila tudi neželene učinke. Po vsej verjetnosti gre pri Vas za pojav teh učinkov.
Če gre za omotico, vrtoglavico in utrujenost, kakor ste opisali, gre verjetno za registrirane neželene učinke zdravila. To je za učinke, ki so bili že spoznani in so opisani v informativnem lističu o zdravilu.
Če pa bi se pojavile bolečine v kosteh, sklepih ali mišicah, kar se sicer redko zgodi, pa je nujen posvet z zdravnikom. Opisani so primeri, ko so te bolečine izginile po prenehanju jemanja zdravila in se ponovno pojavile pri ponovnem vnosu. Ti neželeni učinki se lahko pojavijo takoj v začetku zdravljenja, ali pa šele po več mesecih. V takem primeru se zdravnik ponovno odloča o terapiji.
Pogledala sem tudi poglavje interakcij z drugimi zdravili, vendar te reakcije niso ugotovljene.
Vseeno Vam svetujem, da se vrnete k Vašemu zdravniku in mu opišete težave, ki jih imate, če so te hude. Vsi ljudje namreč ne reagiramo na zdravila enako, zato to ne bo odveč. Kljub temu, da so najpogostejše opisane težave s prebavnim traktom, v glavnem s požiralnikom, lahko pride tudi do drugačnih težav, s katerimi morate seznaniti Vašega zdravnika, on pa jih mora sporočati na pristojno mesto.
Lep pozdrav!
Default avatar
In moja izkušnja:
Zjutraj stisnem sok ene pomaranče, vanj dam 2 tableti kacijevega karbonata in to popijem zvečer (enako kot šumeči kalcij s C vitaminom, samo, da je naravno), nekje v drugi polovici dneva (po kosilu) popijem 5 kapljic D3 in to je to. Ja, še tole; poleg kalcija je potrebno spiti nekaj več tekočine. Tako se zdravim že nekaj let in je stanje boljše. Eno leto sem prekinila in ne boste verjeli, slika je bila precej slabša.
Žal se kalcijev karbonat ne dobi na zelen recept, sem si pa s hudo muko pridobila pravico do belega in tablete plačujem. Dokler jih bom lahko, bom imela tako zdravljenje, vsa ta nova zdravila meni delujejo preveč agresivno - vse so na neki hormonski podlagi in jaz to iz določenih razlogov pač odklanjam.
Default avatar
Na tem mestu vprašanje, ali se pri nas dobi naravni progesteron?
Default avatar
Z ozirom na meni dostopne informacije, Vam žal na Vaše vprašanje ne morem z gotovostjo odgovoriti.
Lep pozdrav!
Default avatar
Spostovani!
Lepo vas prosim za vas nasvet.
V petek grem k osebni zdravnici, da se dogovoriva v zvezi s terapijo za osteoporozo (L1-4), kolk v osteopeniji. Vzrok je lezanje 2 meseca in pol v gipsu zaradi zloma obeh nog pred letom in pol. Prebolela sem tromboflebitis v obeh nogah (pri porodu), gastritis, hipertirosa (vzrok nosecnost), to vse pred vec kot 35 leti). 2002 sem imela parcialno trombozo v ocesu, a je sedaj vse v redu. Zaradi mioma so mi pri 44 letih odstranili tudi maternico, a brez jajcnikov, 1995.leta pa benigni tumor na levi dojki. V zvezi s tem nimam nobenih tezav. Imam gomolj na scitnici velik kot oreh (cca 3cm), ki se pocasi manjsa, zato nimam zdravil. Za ozilje pijem Detralex (samo poleti) in preventivno nosim kompresijske hlacne nogavice (ko ni vroce). V sredini aprila letos je analiza krvi pokazala, da imam prevec zeleza v krvi in prevec eritrocitov v urinu (25). Zdravnico moram prositi, da si kopiram vse krvne analize. Beljakovine so v redu, mislim da je TSH nizek. UZ je pokazal nekaj peska na zolcniku in majhni cisti na obeh ledvicah, ostalo je v redu. V zvezi z vsem zgoraj navedenim vas sprasujem, katero zdravilo bi bilo, po vasi strokovni oceni, zame najbolj ugodno, torej, z najmanj skodljivimi stranskimi ucinki. Fosamax, Fosavance, Actonel, Bonviva, Bonefos, Prolia.... Popolnoma se zavedam, da brez tega ne bo slo. Veliko tega sem prebrala, a do vseh podatkov ne morem priti ali pa ne znam. Zato prosim za vaso cenjeno pomoc.
Stara sem 60 let, zdravo se prehranjujem, ne kadim, ne pijem alkohola, pijem 2 kavi na dan, uzivam zdrave mascobe, zelenjavo, veliko sadja, vcasih belo meso, zitarice, jogurt, ne pretirano tudi orescke in semena itd. ter hodim, kolikor morem. Se to naj dodam, nikakor ne morem znizati skupnega holesterola (6,02).
Vse to sem navedla zaradi vase lazje ocene pri primerjavi z zdravili. Vnaprej se vam najlepse zahvaljujem in vas lepo pozdravljam.
Ana Marija
Default avatar
Spoštovana gospa!
Žal vam ne morem svetovati določenega zdravila, čeprav ste zelo podrobno opisali vaše zdravstveno stanje. Zdravnik, ki se odloča za določeno zdravilo najprej skuša ugotoviti vzrok za nastalo osteoporozo. Z ozirom na opis vaših bolezni ni videti, da bi katera od njih lahko bila vzrok za nastanek osteoporoze. Sekundarno osteoporozo lahko povzročijo namreč nekatere bolezni kot so bolezni ščitnice, obščitnic in nadledvične žleze. Povzročijo pa jo lahko tudi nekatera zdravila, kot so kortikosteroidi, barbiturati, antiepileptiki. Tudi preveliki odmerki ščitničnih hormonov so lahko vzrok za nastanek osteoporoze.
V vašem primeru pa gre zaenkrat le za osteopenijo, kar pomeni začetek. V takem primeru zdravniki velikokrat predpišejo samo jemanje kalcija z dodatkom vitamina D.
Na vašem mestu bi se posvetovala in dobro pogovorila z vašim zdravnikom, ki bo tudi spremljal zdravljenje. Vsekakor pa bi se odločala z ozirom na pogostnost jemanja zdravila, če bi to že bilo nujno potrebno. Sama nimam osebno nobenih izkušenj z jemanjem teh zdravil, vendar se mi zdi jemanje zdravila, ki ima že vključen vitamin D bolj praktično. Zdravnik se bo odločal tudi glede na ogrožen del telesa, ki ga je potrebno zaščititi, ali gre za hrbtenico ali za kolk, ker imajo zdravila različno prijemališče.
Glede zdravila Prolia, ki ste ga omenili, menim, da še ni razvrščeno na listo Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije, nimam pa zanesljivega podatka. Prednost tega zdravila bo zagotovo način jemanja, ker se daje v obliki injekcij enkrat na 6 mesecev, kar bo za bolnike, ki jemljejo sočasno več zdravil zagotovo dobra rešitev. Ima pa tudi to zdravilo določene neželene učinke, tako da je težko, če ne že nemogoče oceniti, katero zdravilo je najboljše.
Vsekakor je objektivna ocena primernosti zdravila odvisna od rezultata merjenja mineralne kostne gostote.
Glede povišane vrednosti celokupnega holesterola v krvi pa naj vas potolažim. Vrednost še ni alarmantna in jo je moč znižati z dieto in gibanjem.
Upam, da se boste z zdravnikom dobro pogovorili in da se bosta odločila v obojestransko zadovoljstvo.
Lepo vas pozdravljam!
Default avatar
Spostovana ga Irgolic!

Ceprav malo pozno, a vseeno hvala za vas odgovor. Opravicujem se vam, ker sem zadnjic nekaj pozabila omeniti.
1. Vzrok osteoporoze je zlom stopal, saj sem bila negibna dva meseca in pol (skoraj kot astronavti, malo manj), kasneje pa sem imela tezave, oziroma bolecine pri hoji se skoraj leto dni. Namrec, hoja je moja edina aktivnost, ki jo lahko izvajam. Pred zlomom sem bila v osteopeniji, a na zgornji meji.
2. Kaj pa fosfati v krvi? Prebrala sem, da prevelika vsebnost fosfata zavira absorbcijo kalcija v kri.
Dobila sem izvid preiskave kalcija in fosfata v krvi:
- kalcij 2,53 mmol/L - orientac.ref.vred. 2,10 -2,60 (to je v redu) in
- fosfat (P) anorg. H 1,45 mmol/L - orientac.ref.vred. 0,80 - 1,40 tega je pa prevec.

Pri proteinogramu pa je:
- ALPHA 1 - L 1,4 g/L orientac.ref.vrednost 1,6 - 4,00

Vsi ostali izvidi so v redu.

V zvezi s fosfati pa naj povem, da mleka in jajc ne uzivam, sira zelo malo, rdece meso zelo redko, vcasih belo meso, jogurta pa enkrat na dan, vcasih dvakrat po cca 2 dcl. Ne vem, od kje prevec fosfata. Morda so vzrok scitnicni hormoni. O tej zadevi se nisem govorila z zdravnico. Ponovno sem narocena, a sele 2.6..
Ob zadnejm obisku, 20.5. mi je predpisala zdravilo FOSAVANCE ter poudarila, da ga lahko jemljem le, ce bo izvid kalcija in fosfata v redu. Seveda se strinjam z njo. Le motijo me razlicne navedbe v zvezi z omenjenim zdravilom, ki sem jih prebrala na internetni strani. In sicer:
- V registru zdravil RS pise : Fosavance
MO5B - Zdravila z ucinkom na strukturo in mineralizacijo kosti, enako kot pri FOSAMAXU..itd.

V DODATKI I
POVZETEK GLAVNIH ZNACILNOSTI ZDRAVILA

pa na zacetku na 8.strani pod

Alendronat
..........pise dalje, torej, da FOSAVANCE nima neposrednega vpliva na proces tvorbe kosti. Kako pa? Tega ne razumem, zato vas lepo prosim za vase strokovno pojasnilo, oz., ce lahko podrobneje razlozite.

Pri FOSAMAXU je tocno navedeno, da, ne le preprecuje izgubo kostne mase, ampak celo pomaga pri ponovni gradnji kostnine, ki se je izgubila.... Mogoce pa bi bil FOSAMAX boljsi?
Kaksno je pa vasa strokovna ocena glede tega?
Vnaprej se vam zhvaljujem za vas trud in posredovan odgovor ter vas prisrcno pozdravljam.
Default avatar
Spoštovana gospa Ana Marija!
Pri zdravljenju osteoporoze se uporabljajo zdravila, ki zavirajo resorpcijo kosti in zdravila, ki pospešujejo tvorbo kosti. Kot pospeševalec tvorbe kosti se je včasih uporabljal natrijev fuorid, a se ne več in sintetični hormon obščitnic (parathormon) v obliki injekcij, vendar samo za najtežje oblike osteoporoze. Običajno se uporabljajo zdravila, ki zavrejo razgradnjo kosti, tako da preprečujejo njihovo resorpcijo.
Zdravili Fosamax in Fosavance spadata med zdravila, ki preprečujejo resorpcijo kosti in tako zmanjšujejo tveganja za zlome. Delujejo na osteoklaste (razgrajevalce) tako, da zmanjšujejo njihovo število, in zmanjšujejo njihovo aktivnost. V kosti se zdravilne učinkovine zadržujejo več let in tako delujejo še leta po ukinitvi zdravljenja.
Mislim, da vam je zdravnica predpisala dobro zdravilo. Razlika med zdravilom Fosamax in Fosavance je le v tem, da slednje vsebuje dodatek vitamina D3, tako, da vam ga ni potrebno posebej dodajati. Zdravilo se uporablja pri bolnikih z rizikom pomanjkanja vitamina D ( na primer, če so preveč v zaprtih prostorih). Predoziranja vitamina D pa ni tudi pri dolgotrajnem jemanju, kar bi se sicer lahko zgodilo, če bi sami dodajali potreben vitamin.
Glede mineralne kostne gostote (MKG) pa je dr. Janez Preželj napisal, da kostno čvrstost, ki je pri osteoporozi okrnjena, sestavljata mineralna kostna gostota in pa kakovost kosti. Pod kakovostjo razumemo množico lastnosti, ki so dokazljive in jih lahko do neke mere prikažemo z zapletenimi preiskavnimi metodami in vključujejo mikroarhitekturo kosti, strukturo organskih sestavin, dinamiko kostne premene itd... Bifosfonati kot antiresorptivi (kamor sodita Fosamax in Fosavance) najprej zavrejo kostno resorpcijo, do povečanja MKG pa pride s pospeševanjem sekundarne kostne mineralizacije kot z zmanjševanjem remodelacijskega prostora kosti. Pospeši se torej sekundarna mineralizacija najverjetneje na fizikalno-kemični način z vezavo na kalcijev fosfat.
V SmPC-ju je res napisano tako kot ste navedli, kar pravzaprav drži. Neposredno vplivata obe zdravili le na razgradno kosti. Vsekakor je zdravilo Fosavance po mojem mnenju prava izbira.
Glede vašega vprašanja v zvezi s fosfati pa sem zasledila, da se ne priporoča pitje šumečih pijač, ker le te vsebujejo preveč fosforne kisline.
Lepo vas pozdravljam!
Default avatar
Spostova ga Irgolic!

Hvala vam za zelo hiter in zelo izcrpen odgovor.
Sem pomirjena in nisem vec v dvomih.
Zelim vam vse najboljse.
Prisrcen pozdrav.