Med.Over.Net

Zdravila in zakonodaja - arhiv

Originalna in generična zdravila. Kaj določa in predpisuje zakonodaja? Forum na voljo samo za branje.

PIRACETAM

Default avatar

p.s.i.

Pozdravljeni!

Na tujih spletnih straneh sem veliko prebrala o t.i. nootropikih med katere spadata tudi Piracetam in Vinpocetin. Po nekaterih študijah naj bi ti dve zdravili prispevali k izboljšanju pomnenja in inteligence ter povečali prehod informacij med levo in desno polovico možgan. Ravno tako zagotavljajo, da je zdravilo varno in se redko pojavijo stranski učinki.
Ker sem kljub temu skeptična glede varnosti uporabe omenjenih zdravil vas prosim za vaš nasvet in informacijo o morebitnih stranskih učinkih zdravil.
V primeru, da bi bila zdravila varna bi rada preiskusila njihovo učinkovitost saj mi pogosto primanjkuje časa. Sem namreč mati 4 letne deklice, zaposlena in študentka Pravne fakultete v Lj. Zadnjih nekaj let sem bila precej pod vplivom stresa (kronična bolezen hčerke, ločitev) zato zadnje čase opažam pomanjkanje koncentracije, težave s spominom in nenehno utrujenostjo.


Za nasvet se iskreno zahvaljujem!

Lp
Default avatar

Nada-Irgolič

Spoštovana gospa!
Žal Vam moj odgovor ne bo prinesel takojšnjega olajšanja Vaših težav.
Zdravilo Piracetam, ki ste ga navedli, nima v Sloveniji veljavnega dovoljenja za promet z zdravilom, kar pomeni, da Vam v naši državi nihče ne jamči varnega zdravljenja z njim.
Zdravilo Piracetam je zdravilo z močnim učinkom. Uporablja se za zdravljenje zelo resnih bolezni in kot ste sigurno tudi sami prebrali, je mehanizem delovanja učinkovite substance zelo zapleten.
Z njim zdravijo duševne spremembe, ki nastajajo iz različnih vzrokov, uporabljajo ga pri prirojenih srčnih napakah, pri epilepsiji, pri prizadetostih po kapi, ...
Taka zdravila se izdajajo izključno samo na zdravniški recept. Zdravnik, ki predpiše takšno zdravilo, ga predpiše na podlagi diagnoze, za katero trdno stoji, pri tem pa dodobra pretehta korist in tveganje za bolnika, ki bo jemal zdravilo.
S tem želim povedati, da si sami nikakor ne smete izbirati zdravil, ki imajo močan učinek in jih potem še jemati brez nadzora zdravnika. To bi bilo res neodgovorno ravnanje.
Zdravilo Vinpocetin pa je dodatek k hrani, ki ga po mojih informacijah ni na našem trgu.
Stanje, v katerem se trenutno nahajate, res ni zavidanja vredno. Prestali ste zelo težko obdobje za mlado osebo, poleg tega pa ste še preutrujeni.
Zelo velika škoda za Vas bi bila, če bi sedaj dodali temu še neprimerna zdravila.
Če Vam lahko svetujem, bi Vam priporočila, da naredite bilanco svojega položaja, ugotovite, da ste še zelo mladi, da je pred Vami še veliko odgovornih nalog, od vzgoje otroka, do dokončanja študija in tudi, da Vas čaka še veliko lepega, za kar se izplača ohraniti zdravje. Manjka Vam zagotovo več spanja, dopust in primerna in izbrana hrana.
Skušajte narediti kaj v tej smeri, pa boste videli, da takšne težave same izginejo.
Ko bo študij mimo in otrok večji, se še spomnili ne boste več na te težave, pa še zdravje boste ohranili.

Želim Vam moči in volje, da prebrodite težave.
Lep pozdrav!
Default avatar

Primož Aplenc

Malo prepozno se oglašam, po desetih letih, pa vendar. Piracetam ima dovoljenje za promet z zdravili, napisati pa ga je treba na bel, plačljiv recept. S Piracetamom so opravili veliko študij pri bolnikih, ki so imeli epilepsijo, demenco, poškodbe glave, možgansko kap; izboljšal je baje tudi verbalni spomin, kot naj bi pokazala dvojno slepa, placebo kontrolirana študija na skupini študentov.
Leta 2008 pa je British Academy of Medical Sciences opozorila, da je bilo veliko študij metodološko pomanjkljivih, nekatere študije pa vendar podpirajo zdravljenje s Pracetamom predvsem pri starejših pacientih z upadom kognitivnih sposobnosti. V nekaterih državah je baje opredeljen kot prehransko dopolnilo in je dosegljiv brez recepta.
Mnenja sem, da je po posvetu z zdravnikom, ki ima iskušnje s tem zdravilom in če je indikacija za to, vredno poskusiti z zdravljenjem, morda pa res ni primeren za študentko, ki je, upam, brez Pracetama uspešno prebrodila težave.
Lep pozdrav, Primož Aplenc
Default avatar

Nada-Irgolič

Spoštovani dr. Aplenc,
vesela sem vašega prispevka, ki je nedvomno ne samo strokovno utemeljen, temveč tudi zato, ker ste se oglasili kot zdravnik, ki mu je mar za zdravje in tudi za stiske ljudi.
Odgovor, ki sem ga napisala pred desetimi leti je bil takrat z moje strani edino možen, še posebno, ker je šlo za samozdravljenje z učinkovino z močnim učinkom, ki je takrat niti ni bilo na našem trgu. Od leta 2012 pa ima zdravilo pri nas dovoljenje za promet. Zato je glede varnega zdravljenja s pravno-formalne strani poskrbljeno in pomeni za naše bolnike kot tudi zdravnike olajšanje pri izbiri primerne terapije.
Zahvaljujem se vam za mnenje in vas lepo pozdravljam!
Nada Irgolič
Default avatar

Veljko Delić

Spoštovani,
Zdravilo generičnega naziva Piracetam proizvaja Pliva Zagreb pod trgovskim nazivom Oikamid in ne verjamem, da ni v uporabi v Sloveniji, ker dosti zdravil na našem tržišču je iz Plive.
Žalostno je, da mr. farmacije tako straši ljudi obenem pa izdaja (če dela v lekarni) dosti bolj nevarne snovi.
Lep pozdrav
Default avatar

Nada-Irgolič

Pozdravljeni!
Zdravila Oikamid, ki vsebuje učinkovino piracetam in ga izdeluje Pliva, ni na našem trgu. Na naš trg lahko pridejo zdravila le, če njihov proizvajalec (to je Pliva), ali zakoniti zastopnik zaprosi Javno agencijo za zdravila in medicinske pripomočke, ob predložitvi zahtevanih dokumentov, za izdajo dovoljenja za promet z zdravilom.
Ker tega očitno Pliva ni naredila, tega zdravila na našem trgu ni. To isto velja za vsa zdravila, tudi zdravila naših proizvajalcev, tako doma, kot v drugih državah.
Na našem trgu imamo zdravilo, ki vsebuje učinkovino piracetam pod imenom Nootropil. Izdaja pa se lahko samo na zdravniški recept.
Nada Irgolič, mag. farm., spec.
Default avatar

ginkko

Pozdravljeni !

Zanima me ali lahko recept za zdravilo Nootropil, ki ga omenjate, izda splošni zdravnik ali samo psihiater ?
A gre za zeleni ali beli zdravniški recept ?

Hvala za odgovor.
Default avatar

Nada-Irgolič

Pozdravljeni!
Zdravilo Nootropil se izdaja le na zdravniški recept. Predpiše ga lahko tudi vaš osebni zdravnik.
Recept je lahko bel (kritje stroškov zdravila je vaše), ali zelen (celotne ali delne stroške za zdravilo krije zdravstvena zavarovalnica).
Opozoriti pa vas moram, da pri podatkih o zdravilu nisem našla oznake, ki bi nakazovala, da bi bilo to zdravilo razvrščeno na katero od list zdravstvenega zavarovanja. Zato vam svetujem, da o ceni zdravila in o načinu plačila ali doplačila kljub zelenemu receptu povprašate v lekarni.
Lep pozdrav!
Nada Irgolič, mag. farm., spec.
Default avatar

ginkko

Zdravilo Nootropil je na beli recept, škatlica stane 15 eurov, na dan je pa treba vzeti tri tablete.
S cenovnega vidika je to precej neugodno. Se pa ga, da naročit iz Amerike kot nootropic (FDA ne smatra Piracetam za zdravilo) v obliki praha, kar je veliko ceneje. Pa tudi eksperimentiranje z doziranjem je lažje. Sam sem glede Piracetama precej razočaran, veliko boljše rezultate glede koncentracije in spomina sem dosegel z precej močnejšim Noopeptom. Vendar ne gre za kakšne trajne izboljšave in tudi učinki so precej subtilni. Tako, da ga je treba jemati redno in na daljšo obdobje.
Default avatar

ginkko

Zdravilo Nootropil je na beli recept, škatlica stane 15 eurov, na dan je pa treba vzeti tri tablete.
S cenovnega vidika je to precej neugodno. Se pa ga, da naročit iz Amerike kot nootropic (FDA ne smatra Piracetam za zdravilo) v obliki praha, kar je veliko ceneje. Pa tudi eksperimentiranje z doziranjem je lažje. Sam sem glede Piracetama precej razočaran, veliko boljše rezultate glede koncentracije in spomina sem dosegel z precej močnejšim Noopeptom. Vendar ne gre za kakšne trajne izboljšave in tudi učinki so precej subtilni. Tako, da ga je treba jemati redno in na daljšo obdobje.
Default avatar

Nada-Irgolič

Pozdravljeni!
Ne glede na vašo informacijo o ugodnejšem nakupu zdravila iz Amerike, vas opozarjam, da je tak nakup zelo tvegano dejanje. Izdelek ki ni obravnavan kot zdravilo, ne zagotavlja varnega jemanja in proizvajalec ne nosi prav nobene odgovornosti v primeru, da bi nastopile kakršnekoli neželene posledice za zdravje. Menim pa tudi, da zdravnik ne bi priporočil takega nakupa.
Zdravilo sodi v skupino psihostimulansov in deluje na centralni živčni sistem, kar pomeni, da lahko nepravilna uporaba ali pa nepotrebna uporaba povzroči veliko tudi nepopravljivih težav.
Že same terapevtske indikacije, ki določajo namen uporabe zdravila kot so:

- simptomatsko zdravljenje kognitivnih oškodovanosti kot so motnje spomina in motnje
pozornosti;
- zdravljenje mioklonusa zaradi kortikalne okvare;
- zdravljenje vrtoglavice in sorodnih motenj ravnotežja z izjemo omotic vazomotoričnega ali
psihičnega izvora;
- profilaksa vazookluzivnih kriz zaradi srpastocelične anemije.

povedo dovolj o nevarnostih samozdravljenja z zdravilom in še posebej, če to zdravilo ne izpolnjuje pogojev, ki veljajo za zdravila (dokazana kakovost, varnost in učinkovitost).
Poleg kontraindikacij, ki se nanašajo na preobčutljivost, je zdravilo nevarno bolnikom z možganskimi okvarami in hudo ledvično odpovedjo. Vpliva tudi na agregacijo trombocitov, zaradi česar je potrebna še dodatna pozornost in zdravnikovo spremljanje zdravljenja.
Zdravilo ima tudi veliko število medsebojnih reakcij z drugimi zdravili, slabo vpliva na voznike pri vožnji, nosečnicam pa se ne priporoča.
Upam, da sem povedala dovolj za tehten premislek pri zdravljenju z zdravili, ki vsebujejo učinkovino piracetam.
Nada Irgolič, mag. farm., spec.