Alergija

Odgovarjajo: Prof. dr. Mitja Košnik, dr. med. • Anja Koren Jeverica, dr. med., pediatrinja in alergologinja

vprašanje za tanč1 in ostale - alergija na cvetni prah

Default avatar
Petletni sin ima potrjeno precej močno alergijo na prah, pršico in trave (trije +), pokazali so mu jo kožni in krvni testi. Poleg tega pa ima še alergijo na cvetni prah, ki pa ni tako huda, breza, leska, jelša, hrast, žita,...

Alergijo na prah in pršico uspešno obvladujemo, tako, da sin nima zaradi te alergije nobene zaščitne terapije. Ta alergija se mu kaže preko dihal (bronhitis in laringitis). Odstranili smo preproge, zavese,.... letošnjo zimo smo imeli en bronhitis.

Nam pa precej težav dela alergija na cvetni prah in še posebej na travo. Kaže se mu preko težav z očmi. Tam nekje februarja se prične, da takoj zjutraj, ko se sin zbudi, ne more gledati, moti ga svetloba, mane si oči. Prejšnja leta nismo imeli nobene terapije, ker smo alergijo potrdili šele letos, le občasno kakšne kapljice ali mazilo za oči (Tobrex, Bivacin).
Dobili smo Zyrtec in ga jemljemo zjutraj in zvečer po pol žličke. Nekako je kar šlo. Sedajle, ko pa se pričenja cvetenje trave (in ta alergija je precej močna), se mu pa težave še posebej povečajo. Dva dni poleg Zyrteca jemljeva tudi kaplice Emadine, zjutraj in zvečer v vsako oko 1.
Zanima me koliko časa jih morava jemati, da bo boljše?

Zjutraj, ga oči bolijo, pečejo, si jih mane, sploh ne more gledati v svetlobo. Čez dan je potem bolje. Ga pa zelo moti tudi močna svetloba. Ko sva bila pri zobozdravniku, sem mu morala držati roko čez oči, ker so ga drugače oči bolele od svetlobe luči.

Bi morala mogoče povečati dozo Zyrteca, ali dobiti kakšen drug sirup? Otrok je star 5 let, tehta 19 kg in je velik 115. Bi lahko glede na svojo starost in težo jemal zjutraj in zvečer polno žličko?

Naslednjo kontrolo pri alergologu imava šele novembra. Te težave bodo pa trajale do konca avgusta. Naj se ponovno odpraviva k alerologu?

Sin se mi zjutraj (oziroma po spanju, če slučajno čez dan zadremlje) zelo smili, ko ga vidim, kako si mane oči. So vse te težave značilne za alergijo na cvetni prah? Zjutraj ima tudi sicer rahlo zamašen nos. Glede te alergije mu niti ne morem veliko pomagati.

Hvala za pomoč!
Default avatar
Po opisu sodeč, je krivec cvetenje.
Saj vse prav delate. Po uvedbi kapljic za oči (Emadine) se znaki vnetja v očeh pomirijo v nekaj dneh. Dajemo jih od 1-2 tedna, po umiritvi znakov naj bi zadostoval Zyrec sam.
Glede dozirnja Zyrteca velja: do 5. leta starosti 5 mg na dan (ali 2x 2,5 ml sirupa), od 6 - 11 let pa od 5 - 10 mg na dan, torej bi teoretično vaš fnatiček dobil največ 5 mg dnevno, kot mu že dajete.
Počakajte še par dni, redno jemljite Zyrtec in Emadine, pred ckapate kapljice pa naj si večkrat dnevno še izpere oči s fiziološko raztopino. Ne glede na to, da nima težav s pršico, bi morda vseeno uporabljali antialergijske prevleke in zamrzovanje blazin. Dejansko je zjutraj (to vivite po rumenih avtomobilih) vse polno cvetnega prahu in je sedaj res KRIIIIZA.
lp
Tanč
lp
(še vedno) TančPediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.

Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet.

In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
ISKALNIK JE ZAKON!!!

http://med.over.net/forum5/search.php?46
Default avatar
Hvala za vaš odgovor.

Očitno bova morala še nekaj dni počakati, da kapljice dosežejo svoj učinek. Koliko časa se pa lahko največ kapljice jemljejo skupaj? Potem, ko se odprejo so itak uporabne samo še 4 tedne. Jih lahko neprekinjeno jemljeva vse štiri tedne, zjutraj in zvečer v vsako oko eno? ali naj jih raje jemljeva dva tedna, pa potem malo preskledka in spet dva tedna,... Ker ravno sedajle pričenja cveteti travniški mačji rep, na katerega ima zelo močno alergijo. Potem pa mogoče do konca avgusta samo še Zyrtec. Ali lahko potem, ko prenehava jemati kapljice Emadine, če bodo spet težave (čez kakšen mesec), jih ponovno uporabljava?

Glede pršice, pa bi rekla, da izvajamo skoraj vse ukrepe, ki jih je možno. V sobi kjer sin spi imata oba otroka interventove prevleke (ker imamo pač pograd jih morata imeti oba) na jogiju in blazini (povštru) in je tudi precej bolje od kar jih imamo, oziroma do pričetka pomladi in cvetnega prahu, nismo imeli skoraj nobenih težav. Tudi posteljnino vsak teden peremo na 60 stopinj. Imamo pa tudi ionizator v sobi kjer sin spi in moram reči, da mu tudi pomaga. še najbolje se to vidi, da se prah res usede in ga je polno na vseh površinah. Saj najbrž ravno zaradi vseh ukrepov, nimamo težav. Ker alergologinja je rekla, da je alergija precej huda in je bila kar malo začudena, da nimamo težav (omenjala je tudi astmo, ampak je PEF v redu).

Kako pa zgleda izpiranje oči s fiziološko raztopino?


Lep vikend!
Default avatar
Kapljice lahko jemljete 2 tedna, pa prekinete za poskus, nato pa ob ponovnem poslabšanju ponovno jemljete, če je tako, kot pravite. Seveda, sedaj ko bodo odcvetela drevesa, pričakujemo cvetenje trav in bo spet hudo.
Ko se zadeve povsem umirijo, pa Zyrtec do konca avgusta, ko načeloma odcvetijo trave.
S fiziološko izpirate tako, da otroka poležete, razprete očesni reži, ali pa si jih morda kar sam, če je dovolj velik, nato pa mu z brizgalko počasi kapljate v obe očesi, tako da izperete prah. Potem pa kapljice. Moram povedati, da sicer še nisem zasledila teh nasvetov, meni se pa zdi logičen (tako kot pri nosu, ko mehansko najprej s fiziološko očistimo nos), vsekakor pa je popolnoma neškodljiv.
Prav za pohvaliti vas je, ker tako dobro uničujete pršice in skrbite za odstranitev alergenov. Res je sprva težko, potem pa se človek kar navadi, a ne? Super, kar tako naprej.
lp
Tanč
lp
(še vedno) TančPediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.

Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet.

In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
ISKALNIK JE ZAKON!!!

http://med.over.net/forum5/search.php?46
Default avatar
Spoštovani.
Če želite pomoč pri alergijah pokličite.
Linus 051 803355
Default avatar
Dokler ga še moti svetloba pa naj nosi sončne očale.
Default avatar
Hvala za vašo pomoč.

Danes zjutraj je bilo že precej bolje in sina zjutraj oči niso nič bolele. Še kakšen teden bova dajala kapljice, potem pa bova malo prenehala in bova videla kako bo. Bi lahko mogoče dajala kapljice samo enkrat na dan, npr. samo zjutraj, predno gre v vrtec?

Še enkrat hvala, ker se trudite in nam pomagate!
Default avatar
Pozdravljena!

Eno info: tudi sama sem alergik na cvetni prah - isti povzročitelji in bi vas rada opozorila, da tisto kar cveti ferbruarja je leska in potem pride breza. Obe sta zelo zoprni in sama imam podobne težave (+ srbenje v žrelu in kihanje).
Meni je alergolog svetoval, da začnem z zdravili za kakšen teden pred cvetenjem, da se telo zaščiti, ker ko že enkrat odreagira na alergene, rabijo zdravila več časa, da začnejo delovati. In potem jih jemljem do konca cvetenja (vsaj spraje).
Vem, da je težko ugtoviti, kdaj začne cvetenje, vendar je sedaj ze na voljo več info in tudi opazovanje dreves pomaga.
Toliko. Upam, da boste uspešno obvaldovali alergijo, ker vem, da je nam odraslim to zelo moteče, kako šele mora biti to za otoke!

Lep dan!
Default avatar
Točno tako, je pa pri odraslih in pri dolgotrajnih alergikih to dosti lažje, ker že vedo, da sploh imajo alergijo in po več letih opazovanja točno vedo (v razliki 1 tedna morda), kdaj bi kaj začelo cveteti. Tako lahko začnejo zdravila jemati 1-2 tedna pred cvetenjem in kapljice za oči ter sprej za nos sploh nista potrebna, v večini primerov.
lp
tanč
lp
(še vedno) TančPediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.

Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet.

In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
ISKALNIK JE ZAKON!!!

http://med.over.net/forum5/search.php?46
Default avatar
Tudi sama imam že celo življenje hude težave z cvetnim prahom, hišnim prahom......Vedno sem jemala zdravila, kapljice, spreje pa je bilo vse le za silo in sem prav na tem forumu zasledila napravo medinose in ker sem velik nejeverni Tomaž Sem preverjala na vse konce in kraje kakšna je ta zadeva in na koncu sem rekla, da bom poskusila saj slabše kot je že ne more biti in lahko povem, da jo uporabljam teden dni in rezultati so neverjetni res je učinek tako da medinose toplo priporočam.

Moderatorji

Prof. dr. Mitja Košnik , dr. med.
Mitja_Kosnik
Anja Koren Jeverica , dr. med., pediatrinja in alergologinja
Anja Koren