Alergija

Odgovarjajo: Prof. dr. Mitja Košnik, dr. med. • Anja Koren Jeverica, dr. med., pediatrinja in alergologinja

histamin

Default avatar
naš 2,5 letni fantek je alergičen na arašide in histamin. kje bi lahko dobila spisek katere stvari vsebujejo histamin. hvala in prijeten vikend
Default avatar
Mislim, da si narobe razlagaš alergološki test. Najbrž so mu delali kožnega in histamin je samo kontrolni test, kako reagira koža. Histamin se namreč sprošča v telesu ob alergijskih reakcijah. To pomeni samo, da je fant res alergičen oziroma, da mu koža reagira na alergene. Imate poitivne torej samo arašide.
Default avatar
Taja si prav razumela aler.JA!!!!!!!!!! Tudi mi imamo alergijo na histamin,mleko , kakav in oreščke.Alergija na histamin je zelo slaba ,zarad tega ker je v večkateri jedi npr.sir,paradižnik,čokolada,...........................................Ali nisi dobila nobenega seznama kje in kaj?
Default avatar
A pozabla sem napisat katera hrana vsebuje največ histamina to so MORSKE RIBE,nam je zdravnica rekla:poleti,ko ste na morju,če sami lovite ribe jih takoj spečite ,takrat jih lahko je drugače pa niti slučajno.Sploh pa ne kake konzerve.
Default avatar
smo bili danes na testiranju tako da pisnih izvidov še nimamo. upam, da bo res vse pisalo v njih.
Default avatar
Oprosti, mogoče se res motim, ampak tako nam je razložila zdravnica...
Default avatar
Oboji imate prav, histamin se sprošča v telesu, prav tako pa je v določenih živilih:

Psevdoalergije

Psevdoalergije povzroča hrana, ki vsebuje veliko histamina. Histamin je eden pomembnih posrednikov (mediatorjev) pri alergijah. Na primer v prebavilih se pri razgradnji hrane sprošča histamin, ki povzroča težave na enak način kot histamin, ki se sprosti pri alergijski reakciji.
Veliko histamina je v svežih jagodah, črnem vinu, nekaterih sirih, prekajenem mesu, pa tudi v konzerviranem tuninem mesu. Po zaužitju se lahko pojavijo enaki simptomi kot pri alergijski reakciji, kar pa ne pomeni, da smo alergični na tuno.
Nekatere sestavine, ki jih dodajamo hrani za lepši videz, boljši okus in večjo obstojnost, prav tako sprožajo psevdoalergije. Take snovi so konzervansi in barvila.
Default avatar
histamin: je vedno testiran pri kožnih testih. Če je histaminska kontrola negativna, potem se tudi pozitivni kožni testi ne vrednotijo. Torej:histaminska kontrola mora biti pozitivna, da lahko sploh vrednotiš ostale teste. Seveda, ker je to alergijski kazatelj, je alergija na živila, ki vsebujejo histamin, možna. Vendar je pri vseh testirancih histaminska kotrola pozitivna, četudi nimajo nikakršne alergije (mora biti!)
lp
Default avatar
Se strinjam s tanč. Sicer nisem vedela, da se histamin nahaja tudi v hrani. Mi je pa sestra na testiranju dejala, da je histamin kakor čisti alergen, ki ga dajo za kontrolo alergijskega odziva (Mislim, da za kontrolo neodziva piknejo z distilirano vodo).

Moderatorji

Prof. dr. Mitja Košnik , dr. med.
Mitja_Kosnik
Anja Koren Jeverica , dr. med., pediatrinja in alergologinja
Anja Koren