Bicom in gluten
Ker imamo pri nas doma poleg celiakije še množico drugih alergij, ne moremo uživati skoraj ničesar, kar je že pripravljeno za bolnike s celiakijo. Težave pri pripravljenem kruhu, večini testenin, vseh piškotih……, tako, da se mi zdi to mnogo bolj komplicirano, kot sama celiakija. Če bi mi rekli, naj iz prehrane izločim samo gluten, drugo pa lahko jemo (med seboj različne alergije poleg celiakije nas ima več), bi se mi zdelo, da omejitev v kuhanju skoraj ni več. Pa tudi tako gre.
Hvala za lepe želje, Sergeja. Ampak povedati ti moram, da se je v mojem življenju mnogo spremenilo že po uvedbi diete. Imam skrito obliko celiakije, ki se nikoli ni kazala s prebavnimi težavami, sploh je ostala neugotovljena 44 let, ko so mi začele propadati mielinske ovojnice in so mi postavili diagnozo multipla skleroza. Precej težko sem že hodila, zanašalo me je, utrujenost…, a smo na srečo našli vzrok težav. V tistem stanju se mi je dieta za celiakijo zdela kar komplicirana, potem, ko sem se je nekaj časa držala, so udarile še vse mogoče alergije, ugotovljene z Bicomom, da sem bila kar obupana. Potem pa so naenkrat težave začele izzvenevati, danes se ob dieti počutim praktično zdravo, tri leta sem spet na polnem delovnem času…., skratka ZELO SE SPLAČA. Aja še nekaj, na Bicomu mi niso svetovali nikakršnega zdravljenja, mnenje je, da bi morda lahko sicer kakšno alergijo odpravili, a je možno, da bi se sesulo kaj drugega, ker terapevtka misli, da gre za okvarjene gene v družini. Izjemno pošteno, da sem to zvedela vnaprej, pred poskusom zdravljenja. Želim, da tudi ostalim obiskovalcem foruma uvedba in strogo držanje diete prinese toliko pozitivnega kot meni.