Med.Over.Net

Hormonske motnje

Odgovarjajo: asis. dr. Edi Pirnat, dr. med., spec. internist-tirolog

Imate težave s ščitnico? Morda težave z nepravilnim delovanjem žlez, nadledvičnih žlez, jajčnikov...? Zastavite vprašanje, ali preberite že objavljene strokovne odgovore. asist. dr. Katja Zaletel, dr. med., KC, Klinika za nuklearno medicino

asis. dr. Edi Pirnat , dr. med., spec. internist-tirolog

Edi P

athyrazol in euthyrox skupaj??

Default avatar

BarbaraP

Pozdravljeni, moji zadnji izvidi so: TSH:0,009 , FT4:11,5 , FT3:4,53, TSI:9. Diagnoza: Bazedovka. Pred tem sem imela FT3 in FT4 povišana izredno čez mejo, zdravili so me z Athyrazol tabletami (2xdnevno po 2 tablete). Na podlagi tega izvida pa so mi predpisali eno tbl Athyrazol-a in eno tbl Euthyroxa na dan. Po mesecu dni jemanja obeh tablet sem postala izredno pozabliva, stiska me v grlu in v prsih, sem nervozna, ne morem se skoncentrirati, glavoboli. Moram priznati, da prej nikoli nisem občutila takih težav. Po sami terapiji s tabletami Athyrazol, nisem nikoli imela takih težav. Zdi se mi kot, da mi kombinacija teh zdravil ne ustreza. Zdravnica mi je predlagala terapijo z jodom, vendar se nekako še ne morem odločiti za to.
Ali so taki simptomi, pri jemanju teh dveh zdravil običajni? Kaj bi bilo v primeru, če se sama odločim, da prekinem terapijo z zdravili, in se tudi ne zdravim z jodom. Kakšne posledice bi imelo to na moj organizem. Ali ima kdo take izkušnje? hvala za odgovore in lep pozdrav vsem. Barbara
Default avatar

Edi P

Spoštovani!

Kombinacijo Athyrazola in Euthyroxa ( t.i. "block and replace" terapijo), uporabljamo pri zdravljenju bazedovke v fazi, ko se hipertiroza že nekoliko umiri in želimo preprečiti pretiran padec ravni T4 in T3 ob jemanju tirostatika (Athyrazol). Tako zdravljenje navadno traja nekaj mesecev, ko želimo doseči remisijo bolezni (normalizacijo TSH, hormonov in TSI). Težave, ki jih navajate niso običajne. V primeru prekinitve jemanja zdravil je pričakovati poslabšanje hipertiroze. Priporočam obisk pri izbranem zdravniku in tirologu.

Lp
**************************
Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog
Default avatar

BarbaraP

Hvala za odgovor.
Stanje se mi je še slabšalo, zato sem na svojo roko prekinila jemanje tablet. Šle na pregled krvi, in navodila ki sem jih prejela od zdravnika, naj nadaljujem samo z eno tbl dnevno - Athyrazol. Euthyrox pa preneham jemati. Kontrolo imam pa tako čez slab mesec.